Én is hasonló ragasztóra gondoltam. A 220V a radiálok alatt lenne de nem közvetlenül alatta futna a kábel hanem arrébb is. Akkor ezekszerint max zavarjeleket szedhetek össze ha valami olyan gépet kapcsolnának be. (Ilyen veszély meg nem fenyeget, mert mamámék laknak ott, nekik meg max TV meg néha mikró meg porszívó megy). Na majd teszek fel képet az új helyről ha oda judok. Jó éjt, itt még tombol a vihar kikapcsolok.
Hát ha valakinek jól jön majd: Így készül a penetrátorom nagy hangolóhurkának távtartója plexiből (Remélem tartós lesz az UV-al szemben. Még azt nem tudom mivel ragasszam rá az ellendarabot)
Az antennának új helyet néztem ki, majd teszek róla fel képet. Anyiban nem a legjobb, hogy a szomszéd házba a 220V bevezetése kb.3 m-re menne el a radiáloktól.
Első látásra nekem a régi katonai szputnyik fej jutott eszembe rólla, csak az bajonett záras elemekből volt kiépíthető Trip-Leg 1/4 lambdás antennának akár 28MHz -re is. Valahol nekem is van egy ilyen és elemek is vannak hozzá csak a fejben az aljzata van sérülve a menete mivel nem szabványos Amphenol a csatlakozó! Azért vaklakik csak erőltettek rá csatlakozót és tönkretették a menetet! Ha ez is olyan akkor csatlakozó nélkül nem sok semmire fogod tudni használni!
Nekem úgy tünik,hogy ez egy CB frekire készített gyári Triple-leg volt és valali azt átalakította valami más frekire.Rá kéne akasztani egy poliszkópot és mindjárt kiderülne,hogy hol megy(vagy nem megy).
Igazából azért vannak a rezonáns(1/4) radiálok,hogy az alattuk lévő dolgok hatását a minimálisra csökkentsék.
Ennek ellenére minden mindennel kölcsönhatásban van és azért kellenek a szigetelők a kikötésbe,hogy ne alakuljon ki semmilyen az adott frekihez tartozó rezonancia,valamint ne azokon legyen leföldelve a tartóárbóc.
Az antennakönyv bemutatja a telepítési magasság hatását a sugárzási szögre,ill.karakterisztikára.Érdemes egyszer átnézni.
Elősször is köszönöm a sok jó tanácsot! Akkor a vasszerkezet nem befolyásolna semmit az antenna működésében? Hát ez sem olyan egyszerű mint gondoltam... :-(.
Alsó cső 2" ráültetve valami bebetonozott csonkra,a vége elött pár centivel három irányba kikötve.
A következö cső az ebben jól csúszó ami mindenképpen 5/4-ben végződik(antenna bilincse miatt),a tetejétől vissza kb 2,5 m-re a második kikötő garitúra bekötési pontja.
A két cső még szerelés előtt együtt átfúrva,úgy,hogy kihúzva kb.1 m maradjon az alsóban.
Összetolva együtt állítva az alsó szintet kikötni,majd fölmászva az antennát fölszerelni,a csúszó csövet kihúzva az átmenő csavarral szintbe rögzíteni és a felső szintet is kikötni.
Kicsit macerás de ha nincs darus ismerős,akkor így is meg lehet csinálni.
Újabb elképzelésem a Pencsim elhelyezésére! Várnám a véleményeket! A kikötözés kissé macerásnak tűnik, de megoldható és szükséges. Amihez alul rögzítve lenne az egy full vasszerkezetes előtető. A két első tartó kb. 1m mélyen van lent bebetonozva igen stabilak, főleg úgy, hogy mereven össze vannak kötve (kb.20cm-es átmérőjű vascsövek). Még azt szeretném kérdezni, hogy befolyásol-e valamit esetleg az, hogy ehez a vasszerkezethez lenne lényegében fémesen rögzítve az antenna? Természetesen az egész kapna egy külön földelést villámvédelemnek is. Ebben az esetben az egész vasszerkezet sugározna adáskor?
Ha a lejtős pálcákra gondolsz, az vagy 55 cm, ha 145 MHz-re is akarod használni, vagy 16 cm ha csak 430 megán. Mert alapjaiban kétsávos a sugárzó. ha neked elég csak a felső sáv, akkor jó a rövidebb kivitel.