Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A magyarral azon a környéken nem sokra fogsz menni (bár a magyar helységnévtábla még ott van, de már csak az öregebbek tudhatnának magyarul). Lehet,hogy a határig el tudnám vinni (nem messze lakom onnan).
Ma telefonáltam nekik. Azt mondták,hogy éppen a héten rendeltek ebből a fajtából is és a hétvége felé (csütörtök vagy péntek) meg is kapják. Suhángként árulják kb. 130-140 cm magasságal. Estleg ha arra dolgoznánk még segíthetnék beszerezni (lehet,hogy el is tudnám hozni).
Hát azt nagyon megköszönném hogy megkérdeznéd kapható-e és mikortól.Egy cím, helységnév ,tel szám,Aztán ha magyarul is megtudom magam értetni akkor nem lesz gond.
Talán Tardicot idén megmutatja magát, bár tényleg fiatal fa. Nem is mondom hol vettem :-)
A fagy tekintetében nem tudom másnak mi a tapasztalata, de nálam virágzásban a ceglédi óriás és a ceglédi arany közt kb. 7-10 nap lehet, bár nem számoltam a napokat (érésben nagyobb a különbség!). Azt meg nem lehet mondani, egyik héten még lehet fagy, de a következő héten már biztos nem. Magyarul kicsi az esélye, hogy fagy esetén csak egyiket viszi el. De lehet nincs igazam :-) A fekvésnek lehet nagyobb szerepe, fügés/déligyümölcsös topikokban ki van tárgyalva...
Szerettem volna priviben megkérdezni, de sajnos nincs megadva a mail címed. Fa vásárlás előtt állok és pont a Bergeron és Magyar kajszi közt vacillálok. Megkérdezem a véleményedet a két fajtával kapcsolatban, mik a tapasztalataid? Köszi előre is a választ
Tardicotom nincs, de Szabó Zoltán elmondására tudok hivatkozni. Érdekes, hogy jó fajtának írják de rólad és atifocin kívül nem láttam, hogy valakinek lenne e ebből a fajtából.
Apró gyümölcsű, nem magvaváló fajta, Augusztus elején érik. Gyümölcskeménysége a Bergeronénal jobb, ezért hosszabban tárolható. A gyümölcse narancspirossal bemosott. Nekem nem ajánlotta , visszont ha teremne nálad érdekelne, hogy te mit tapasztaltál.
Szerintem ez azzal magyarázható, hogy az Aurorának nagy a virágrügy sűrűsége akárcsak az Anotnio erraninak. Valószínűleg a március közepi fagy általánosan károkat okozott nálad, de mivel sok volt a virágrügy ezért több megmaradt, mint az Orangerednél. Ezért is írják ideális korai fajtának a gyümölcsét leszámítva, mert ha fagykár van, akkor nem igényel ritkítást és hagy egy kis csemegézni valót.
A mostani fagykárt szerintem az okozta, hogy az enyhe időjárás, és a meleg hatására elkezdett kilépni a nyugalmi időszakból és ez károsíthatta a rügyeket, valószínűleg az Orangered kevésbé érzékeny, tehát nagyobb a mélynyugalmi igénye.
Korai fajták közül itt nem tárgyaljátok, de érdemesnek találnám a Leskorát, ami az Aurorával egy időben érik. Később virágzó típus, és a betegségekkel szemben ellenálló, csak nehézkes a beszerzése. Ugyancsak jó fajta a Ledana is az Aurora után 4 nappal érik. Szintén Lednice-ről származik és ez is nagyon ellenálló fajta.
Érdekes módon a koraiság nem függ össze a fagytűréssel . Nálam évek óta a legjobb fagytűrést a Sylred mutatja pedig ez jóval az Orangered előtt érik . Az Orangered abszolút egy fagyérzékeny fajta , mivel korán virágzik nála a Pinkcot a Sweetred is jobb fagytűrő . Amúgy a a fagytűrést sem lehet általánosságban kezelni , mert kérdés , hogy milyen fejlettségnél mekkora fagy éri a növényt . Erre érdekes példa , hogy tavaly a március közepi fagyban az Orangered szinte teljesen elfagyott az Aurora nagyon jól átvészelte , sok maradt rajta az idei január végi - 13 ban viszont az Aurora fagyott el nagymértékben és az Orangereden alig látni fagyást . Tsunamit most ültetek arról még nincs tapasztalatom .
A kajszi metszési idejében nem foglalnék állást, de az biztos, hogy metszés előtt az olló fertőtlenítése, metszés után azonnali sebkezelés csökkenti a rizikót. Ezen kívül minél kevesebb sebzés.
Tegnap késő este egy német oldalon (sajnos nem mentettem el) összehasonlító elemzést olvastam korai kajszik fagytűréséről. Azt a (számomra) meglepő eredményt közölték, hogy 2012-ben, amelyik meglehetősen fagyos volt náluk, a Tsunami kétszer annyit termett, mint egy másik korai fajta az Orangered. Vagy az Orangered a fagyérzékenyebb, vagy a Tsunami a fagytűrőbb, nem tudom eldönteni. Mindenesetre bekerült a csatatervbe egy Tsunami beszerzése.
SZia! köszi az infot,én nógrád megyében lakom,nem gondoltam hogy ilyen közel van hozzám,még helyismeretem is sahyban. ukrán óriás diót most rendeltem ,konténeres 6000ft/ db.
SZiasztok! van valaki aki a felvidékről szlovákiából ír? segítséget szeretnék kérni vérdió csemete beszerzés ügyében. cím van csak hely ismeret és nyelvtudás nincs.
Milyen stádiumban vannak a nálatok kajszik, gondolok elsősorban a mostani ültetésekre? Nálam még nagy a csend semmi nem látszik, igaz eddig metszetlenül vannak, de mondjuk a megmetszett őszibarackok már rendesen barkásak.
Van 1-2 darab sárgabarackfám csak nem merem meg metszeni mert már volt úgy hogy meg metszetem és teljesen mézgás lett a fa nem tudom mitöl lehet hogy nagyon sok sebet ejtetem rajta vagy vírusos volt a fa nem tudom ???
De most is van 2 éves kis fám egy kicsit megszeretném igazítani a koronáját de nem merem nehogy megint csúnya mézgásodások legyenek rajta .
Azt olvastam valahol hogy nem mindegy hogy mikor metszik a kajszit, korán tavasszal vagy rügypatanás után nem tudom !De meg akarnám kicsit metszeni
Logikusan gondolkodva: ha "beépített ügynök" lennék, akkor gondosan felhívtam volna a figyelmet az "olcsóbb" kajszi oltványokra is mintegy mellékesen, meg leírtam volna melyik volt julienne meg wavin alanyokon (nem tudom jól írtam-e le ezeket). Az orangered volt azt hiszem 2500 Ft. Meg talán a többi normál fajta.....
Lehet benézek a Silvan*sba, meg a New gard*nbe is, de már csak saját tájékozódásra...
Tardicot termett már valakinek? Van egy pici fám, talán idén virágozni fog. Vajon milyen lehet?...
A fórum és fórumozók is hozzájárultak a fajtaválasztáshoz tapasztalataikkal, köszönet érte...
Egyelőre 3 fát vettem, a meglévő bergeron és magyar kajszi mellé: egy orangered, egy gönci magyar, és egy hargrandot. Remélem sok sikeres évük lesz nálam :D
Szemerkélő esős idő volt. Nyitvatartási időben bizonyára szeretettel várnak Téged is :-)
Nekem nem igazán volt időm körbenézni (pl. konténeres fák), mert kaptam egy sürgős telefonhívást, így üres kézzel távoztam. Egy db. fát tudnék ültetni, mert volt egy ceglédi óriás csemetém, ami kiszáradt, majd tőből szépen újra kihajtott, nem volt egyértelmű oltástól merre (alatt vagy fölött), de nemesnek tűnt a hajtás (az alany mirabolán), most már éppen virágzana, csak kéretlen vendég vaddisznók megreccsentették a tövénél :-(.
Szerintem egészséges túlélésre kicsi az esély, nézek helyette másikat. Valami pirosat vennék, meg ne főidőben érjen, lehet orangered lesz. Ennyit a "reklám szakmáról". Van valami gond azzal, hogy feltettem mi újat árulnak? Akkor kérem a modit, törölje.