Keresés

Részletes keresés

Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2746

Persze, december elejéig még időben megbeszélhetjük.

Előzmény: Józsa Imre (2738)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2745

Rendben, jegyeztem. November végén, december elején már meg fogom szedni a csapokat.

Előzmény: SándorTiszteletes (2733)
szölőszem Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2744

Kedves Pjotr 77!

Van egy pár -számomra érdekes-fajtád,amit nálam a Dél-Alföldön kipróbálnék.De én is adnák kipróbálásra a fajtáim közül.Ha érdekel a felajánlásom,írj az adatlapomon levő e-mailra,vagy a

csemegeszőlők.hu kapcsolati e-mailra.

A fajtáidat nézegetve a Damskij Palcsik azonos a fajtáid között szerepló Hussaine Csiligi (Chilgi) fajtával.A Pleven Ustojcsivij pedig a V 25/20 fajtával.Az Arsenevskij magnélküli kismis, Meskov(orosz) amatőr nemesítő fajtája,a szőlő szülei nem ismertek ugyan de tudtommal nem lehet Centennial (USA)clon,de ha így van kíváncsi vagyok,hogy honnan az info.

Előzmény: Pjotr77 (2708)
szölőszem Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2743

Nagyon szép gondozott a kerted.Kár,hogy nem hamarabb írtál ide a fórumba,mondjuk a fajta választás idején.Úgy látom,hogy a Kecskecsöcsű szőlőd inkább Suvenír.Ugyanis a Kecskecsöcsű ritkán szenved napégéstől.Szerintem is inkább napégés,vagy kisebb jégverés mint szürke rothadás.A szürke rothadás ugyanis még most nem támad,majd a hónap közepétől kell ellene védekezni(pl.Teldorral aminek 7-8 nap az ÉVI-je).A rézzel való lemosó permetezés nem jó a szürkepenész (botrytis) ellen.

Lemosónak Neviként,vagy Agroként stb. használj,ami kén tartalmú,és elsősorban a lisztharmat és az atkák ellen véd.

A másik dolog,hogy a szőlőidet nagyon a kerítés mellé ültetted.El kellett volna hagyni a kerítéstől egy métert,mert így a kordont nem tudod körbejárni amikor permetezel.A szőlő lombja eső után nem tud átszellőzni,és könnyebben megbetegedhet.Később amikor trágya utánpótlás kell,csak az egyik oldalról tudod elvégezni,és a gyökérzet féloldalasan nő.Milyen fajtákat ültettél?

Előzmény: himenolepis1 (2737)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2742

korrekció: ahogy még egyszer megnéztem, elég ha csak a fürtöket takarod/pár tőke/ máskor hagyjál nagyobb  lomb felületet,/a mostani 3-4 levél egy veszőn/ nem tudja jó  ellátni  a tőke igényét, a sötét kerítés még jobban be húzza a fényt,

Előzmény: Kramcsák István (2741)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2741

himeno,  a képek alapján megperzselődött a szőlőd, /erős uvb sugárzás miatt / annyit tehetsz a kerítést mésztejjel fujd le permetezővel, ez vissza veri a fényt/ha megoldható/  plusz feszíts egy agro hálót a fény útjába, kicsi a lomb felület és a fürtök nagyon kivannak téve a sugaraknak /ez régen jó volt ,de ma nem/ más fertőzés nincs ne vegyszerezd az még jobban égetné, a száraz szemek majd lehullnak , üdv .István.

himenolepis1 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2740

Köszönöm egyrészt a dicsérő szavakat másrészt az infó-t!!

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2739)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2739

Gyönyörű látvány kerted van. Írígyellek érte.Sajnos egy kicsit elkéstél a virágzáskor quadrissal kell permetezni 2 alkalommal.Ami minden szőlőre károsító ellen átsegít.De soha ne legyen vége, jövőre is van egy új év.A fürtökön látok besűjjedt sebzést,botrítiszre utal, szerintem delán kellene neki.De ha valaki mást is észre vesz köszönd meg.

Józsa Imre Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2738

Szia!

Engem is érdekel,természetesen más fajták is persze nem kérem ingyen.Beszélhetünk róla?

Üdv:Imre

Előzmény: Pjotr77 (2729)
himenolepis1 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2737

Sziasztok. Nagyon amatőr vagyok a témában. Hobbyból ultettem a kertembe 10 szőlőt, ugyanis nagyon kellemes gyermekkori emlékek kötnek a szőlőtermesztéshez nagyapám révén. Szívesen foglalkozom vele de van egy dolog amit sehogy ne m sikerült eddig megoldanom. 2 eves tőkékről van szó. Már első éven is termett néhányuk, látszólag szeretik a helyüket. Tavaly is és idén is megfigyeltem, hogy a kecskecsecsű szőlőszemek érés előtt rothadnak. Rézzel kaptak lemosópermetezést,de hiába. Segítségeteket kérném, mit tehetnék!

Köszönöm! 

Üdv: Gergő 

Csatoltam a képet egy fürtrőlés a kertről.

sjocyy Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2736

Kedves Pjotr77

Válthatnánk emailt ,èrdekelnènek hogy nekeked milyen fajtáid vannak. Nekem is van nagyon sok fajta . Esetleg tudnánk cserèlni. 

Sjocyy

Előzmény: Pjotr77 (2731)
baby-lon Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2735

Szia!

Én is szeretnék 5 rügyre feliratkozni, ha nem veszed tolakodásnak. A csereanyagot e-mailben tudjuk egyeztetni.

Kulicz Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2734

A Julian fajta engem hibái ellenére érdekelne, a felajánlott rügyekből 4-6 db-ra igényt tartanék. Köszönöm a felajánlást, természetesen tudok cserébe küldeni gyűjteményemből.

csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2732

Én nagyon örülnék ha kapnék belőle .Az ímélcímem publikus .Ha érdekel még olyan fajta ami esetleg neked nincsen, tudnék felajánlani cserébe.

Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.03 0 0 2731

Pár éve kasztráltam belőle néhány fürtöt, de egyiknél sem sikerült a beporzás, az egész virágkocsány leszáradt (régebben Lajosbának sikerült és azt mondta, hogy nagyon jól csíráztak a magjai). A következő években már nem foglalkoztam vele. Igazából tényleg van bőven, több sor is van belőle, és a keleti fajták közül eddig a lestabilabb, jól teljesítő volt. Nagyon piacos, könnyen eladható.

Biztos érdemes lenne ezeket az ősi, keleti fajtákat tovább keresztezni, de nekem így önmagában is tetszik :)

Előzmény: SándorTiszteletes (2721)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.02 0 0 2730

Az ampelográfiai beazonosítása előtt más néven tartottuk...

Magyarországon nem tudok Lajosbán kívül olyan csemegeszőlő nemesítőt, aki tényleg korszerű fajtákkal dolgozik, és jövőbemutató nemesítési koncepciója van. Szigorúan szelektálva, minden kisebb minőségi tulajdonságot is figyelembe véve. Persze kell hozzá szerencse is, főleg ha egy kombinációból csak 20-30 mangoncot tudunk felnevelni és termésig elvinni...

Előzmény: SándorTiszteletes (2720)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.02 0 0 2729

A Julian fajta sem tökéletes (sajnos), kötődési problémai vannak. Ennek ellenére tényleg nagyon szép, 15g-os hosszúkás bogyók, szép cirmos rózsaszín, és finom ropogós (de nem muskotályos). Jah, és ténylég nagyon korai, gyorsan fejlődnek a bogyók. Peronoszpórára kevésbé, a lisztharmatra viszont érzékenyebb (mint általában a Talisman utódok...)

Pár éve csak 1 termő tőkét hagytam meg belőle, akit érdekel és kipróbálná, szívesen felajánlok decemberben 30-40 rügy oltócsapot.

Előzmény: Kulicz (2724)
Sanci07 Creative Commons License 2016.07.02 0 0 2728

Szerintem az alábbi pár fajta közül válogass:

- Dunav

- Zaporozsec

- Ruszmal

Az Évát csak azért hagytam ki mert igen sok embernél gond van vele,de ha bejön akkor magasan ver mindent.Ezek a fajták probléma mentessek,és rövid csapon is teremnek.

Előzmény: 122512 (2726)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.02 0 0 2727

Ezt az évet buktad.Nézd meg a szőlő oltás topkot olvasd el,és februárban keress meg. Több mint 100 fajtámból ajánlok neked oltó csapot cserébe.

Előzmény: 122512 (2726)
122512 Creative Commons License 2016.07.02 0 0 2726

Üdv. Két oltványom elhalt. És most keresgélek helyettük valamit amire majd lecserélem őket. Valami nagyon nagy szemű csemege kellene. Valami különleges. Pl:Zaporozsec.

Mit ajánlotok?

csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.02 0 0 2725

Bár lenne ,csodálatos fajta. Az én fajtáimról csak fajtaleírást tudnák írni,képeket talán ősszel,ha addig meg tudom óvni őket.Egyenlőre még nincs bajuk.Eltekintve egy pár, azaz 120 kézbenoltástól ami sajnos úgy látom elhalt.

Előzmény: Kulicz (2724)
Kulicz Creative Commons License 2016.07.02 0 0 2724

Nagyon jó, van mit "mazsolázni", bár én szívesebben nézném a saját fajtáid képeit. Julian-od nincs véletlen?

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2723)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.30 0 0 2723

Сорта винограда. Самые популярные сорта винограда

És még itt egy pár fajta ball egérgomb kattintás ,fordító magyar,és mehet a mustra mijet szeretnék.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2722)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.30 0 0 2722

Picasa Webalbumok - Andras Pohankovics - Szőlő - grape

Itt is van egy kis gyűjtemény fajtaismeret.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (2715)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 2719

Szerintem érdemes lenne kipróbálni. Ha korán (virágzáskor) el van kezdve a tetejezés, és még 3-4 szer az évben, akkor jobban beérik a vesszője és talán kevésbé lesz fagyérzékeny. A túlterheléstől ennél a fajtánál nem kell félni (ami még növelné a fagyérzékenységet...).

Nem, nem tőle kaptam. Én adtam neki, és úgy emlékszem (kb. 10 éve) akkor még hibridizált is vele, de biztos nem jöttek elő olyan utódok, amelyek érdekesek lettek volna.

Előzmény: SándorTiszteletes (2718)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 2717

Fagytűrés valószínűleg gyenge (tipikus keleti fajtacsoportba tartozó fajta, csupasz levelű). Azonban nálam egyszer sem tapasztaltam fagykárt (se a rügyben, se a vesszőkön), pedig 2003 óta már megvan és figyelem. 2013 februárban komoly fagykárok voltak, de akkor sem volt semmi baja...

Igaz, hogy 180-200 m tengerszint feletti magasságon, déli, délnyugati fekvésben. A fokozottabban fagyveszélyes alföldi termőhelyeken lehet, hogy nem működne ilyen jól, és elfagy... Érdemes lenne kipróbálni.

Pedig ott a napfény és a hőösszeg nagyon jó lenne neki.

Főleg, hogy a keleti fajtacsoportból szerintem ez az egyik legrövidebb tenyészidejű fajta (pl. az Afuz Ali-hoz hasonlítva), már augusztus 20 tájékán szépen érik.

A peronoszpóra és lisztharmat érzékenysége átlagos. Lisztharmat ellen sajnos csak kénnel nem lehet megvédeni, kell legalább egy jól időzített felszívódó lisztharmat elleni szer is...

Sokszor normál vessző vastagságú hónaljakat hoz, ezért időben ritkítani kell.

Előzmény: SándorTiszteletes (2714)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.06.30 -1 0 2716

Köszönöm!

Eredetileg ilyen hosszú a kocsánya, nem piszkáltam bele. Amiatt is látványos, mivel az új hajtásokon sokszor csak a 4. vagy 5. emeleten hozza a virágzatokat. Régebben meg is ijedtem fakadáskor, mert nem lehetett még látni pár leveles kis hajtásokon a fürtkezdeményeket és azt hittem, hogy rossz termőképességű lesz. De szerencsére nem az.

Sok esetben a virágzáskor a kocsány felső harmadában van egy hosszú kacs, amit kötődés után le szokott dobni, ez is egy érdekessége. És valószínűleg kapcsolatban van a kocsány törékenységével is...

Előzmény: Sanci07 (2713)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.30 0 0 2715

Ilyen emberek kellenének ebbe az országba.És február környékén mindenki felajánlaná a fajtáit cserére,nem pedig 18 évet várni egy bürokráciával megtűzdelt, újabb fajta engedélyezésére.

Csak gratulálni tudok a fajtagyüjteményedhez. Remélem ősszel már teszel fel képeket is a fürtökröl,legyen az pozitív vagy negatív vélemény ,ami goldolom mindenkitöl elvárható lenne egy új szerzemény bevezetésekor.És ezt senki nem értékelné hencegésnek.

Előzmény: Pjotr77 (2711)
Sanci07 Creative Commons License 2016.06.29 0 0 2713

Ez igen tetszetős fajta,gratulálok hozzá nagyon szép! Kérdésem az lenne hogy ilyen hosszú a kocsánya vagy a felső részről el lett távolítva az elágazás.

Előzmény: Pjotr77 (2711)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.06.29 0 0 2712

A régi bőtermő fajtának a fotóját másodszor sem sikerült csatolnom...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!