Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A fórum és fórumozók is hozzájárultak a fajtaválasztáshoz tapasztalataikkal, köszönet érte...
Egyelőre 3 fát vettem, a meglévő bergeron és magyar kajszi mellé: egy orangered, egy gönci magyar, és egy hargrandot. Remélem sok sikeres évük lesz nálam :D
Szemerkélő esős idő volt. Nyitvatartási időben bizonyára szeretettel várnak Téged is :-)
Nekem nem igazán volt időm körbenézni (pl. konténeres fák), mert kaptam egy sürgős telefonhívást, így üres kézzel távoztam. Egy db. fát tudnék ültetni, mert volt egy ceglédi óriás csemetém, ami kiszáradt, majd tőből szépen újra kihajtott, nem volt egyértelmű oltástól merre (alatt vagy fölött), de nemesnek tűnt a hajtás (az alany mirabolán), most már éppen virágzana, csak kéretlen vendég vaddisznók megreccsentették a tövénél :-(.
Szerintem egészséges túlélésre kicsi az esély, nézek helyette másikat. Valami pirosat vennék, meg ne főidőben érjen, lehet orangered lesz. Ennyit a "reklám szakmáról". Van valami gond azzal, hogy feltettem mi újat árulnak? Akkor kérem a modit, törölje.
Aki megvette annak biztosan pl. Tomcot. Persze az ilyen reklámoldalakkal vigyázz, ahol minden kajszi finom és hatalmas, pl. az A/2A méret ugyanúgy nagyméretű nekik, mint a 4A...
Persze az én hozzászólásom se tapasztalatokból adódik,amit írtam szintén a netről való. Vannak a fórumon ehhez sokkal hozzáértőbb emberek-tőlük is próbálok tanulni ezt azt...
Tehát nem a gönczi barack sajátossága, hanem valószínűleg a tavalyi év kedvezőbb időjárása, illetve a kis fa jobb gyökérzete az ok.
Sajnos eredeti címkés 4 db fám, amit stanleynek vettem (életem második fa vásárlása volt, s nem ismertem fel a fájáról), Althann ringló lett. Így el tudok képzelni további meglepetéseket is.
Mindig címkés fácskát vettem eddig, nagy kereskedőknél.
Az alanyválasztásomat a talaj határozza meg, nem a fa méretigénye.
Azonos alany mellett a különböző oltványok különböző intenzitással nőnek nálam, egymástól 4 méterre. Ebből gondoltam, meg az olvasmányaimból, hogy a Bergeron pl. egy lassú növekedésű fajta, az Orange Red meg egy intenzív növekedésű fajta.
Ezek szerint tévedek.
Azt nem tudom, hogy a gönczi magyar kajszi csak a nevében hasonlít csak a magyar kajszira, vagy növekedési erélye eltér, vagy nem gönczi barack, vagy a talaj helyi viszonyai és a kis fa elindulása között ekkora különbség lehet.
Sok mindentől függ a fa növekedése, de a legdöntőbb a fajta a gyökérzet és a talaj. Ha más az alany az is sokat jelenthet.
Gyakori, hogy a faiskolai lerakatokban összekeverednek a fák, ezért csak azt érdemes megvenni, amin eredeti cimke van (fajta, alany, származás megjelöléssel.)
A fák növekedése 90%-ban az alanytól függ. Tehát az alany határozza meg, hogy mekkorára nő meg a fa. A nemes résznek ebbe "édeskevés" beleszólása van... Úgyhogy a csemete választásakor nem árt odafigyelni az alanyra is (attól függűen, hogy nagy, közepes vagy kisebb növekedésű fát szeretnél).
üdv mindenkinek! kajszi-t szeretnék ültetni a kertemben, de néha tavasszal bevizesedik kicsit a talaj , a víz nem áll rajta csak nedvesebb valamivel egy pár hétig a föld , valahol azt olvastam ha mirabolán alanyra van szemezve a kajszi akkor jobban bírja a vizet vagy maradjak esetleg a szilvafáknál? bár azok is mirabolán alanyon vannak akkor a víztűrésük ugyan az elvileg?
Gönci magyar kajszit vettem szombaton, 4 órán keresztül a gyökérzetet -amely nem volt valami dús, kisújjnyi vastag gyökér volt vagy 4-5, de hajszálgyökér kevés - aztán el is ültettem. A fa ránézésre szép az alsó ágak úgy 110 centi magasan kezdődnek a fa 3 méter bruttó magasságú. Tekintettel a gyengébb gyökérzetre hogyan kellene megmetszenem ?? kicsit ritkitsam ki és vegyem vissza minden ágát a felére?
Úgy gondolom, hogy az összes fám alanya egyforma (mirabolan), és csak a fajtától függ a növekedés erélye. A Bergeronok picikék, a rózsakajszik közepesek, az orange red hatalmas. De hogy a tavaszi ültetésű 1 éves gönczi kétszer akkorára nőjön, mit a 2 éves Bergeron, ezt furcsállom.
Azért kíváncsiskodom, mert a cacanska lepotica 2 éves fáim sem pont olyanok, mint a 4 éves (lehet az sem az?), és a 2db újfehértói fürtös meggyem fája is tök más, és nem is egyszerre teremtek tavaly egy pár szemet.
Szerencsére szép fák, aminek megismertem a termését, azzal elégedett vagyok, de nem ártana tudnom milyen fajták.
A mirabolán erős növekedésű alany, tehát szépen kene rajta "nőlni" a kajszinak. Csak az a kérdés, hogy biztosan azon van-e... Nekem a Bhart kajszim pl. Wädenswill-en van, ami gyenge növekedésű alany...
Szombaton sikerült a lemosó permetezést megejtenem a kajszikon (és egyéb fákon). Szép egészségesek a kis fáim és az egy nagyobb, több vesszőn a rügyek piros bimbós állapotban vannak. Egyelőre nem metszettem meg, jövőhéten tervezem a legszükségesebb vágásokat elvégezni. El sem akarom hinni, hogy pl. az időkép nem mond fagyokat március 15-ig, nagyon-nagyon szeretnék egy szép termést, ami idén már akár 50 kg is lehet.
Gönczi magyar kajszija kinek van?
Tavaly címke szerint gönczit ültettem, de a növekedése az orangeredével vetekszik nálam, míg a sima magyar kajszim növekedése ennél sokkal gyengébb volt, igaz egy évvel korábban.
Vagy lehet ez nem gönczi?
Ha valakinek van tapasztalata, kérem ossza meg velem.
Hát igen, ezért fogós a kérdés... Azt hiszem mégis csak suháng lesz belőle. Egyszer már "megjártam” az Early Orangeval. Hasonló oltvány volt és nem fejlődtek az oldalágai... Suháng lett belőle, s azóta szépen fejlődik. Csak vesztettem vele egy évet :-)