Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Valakinek van arkadija szőlője? Én ma kóstoltam egy szemet, még savanyú, de már érzik egy picit az íze. Ha jönne rá egy kis jó idő, jövő héten már szedhető lenne. Igaz első termése szóval nem nagyon van terhelve sem. De már annak is örülök, hogy fajta azonos :)
Köszi, tanulságos - valamilyen szempontból mindenképpen.
Az oltványosoknál van Helikon szépe és Helikon muskotály szőlő, ami szerintem az általa említett Helikon fajta, amit Ő alkotott. És gondolom szokás szerint rosszul írják az oltványosok.
Viszont említ valamilyen mag nélküli, apró bogyójú fajtát, ami jó mazsolának. Nem tudjátok, az mi lehet?
És Ő azt mondja, hogy váltani kell az új fajtákra, főleg a csemegénél. De sajnos nem vették a lapot az illetékes helyeken.
Viszont majd az apró fogásokra kíváncsi leszek egyszer, hogyan is megy a nemesítés maga. Pl.virágpor átvitel: működik-e ha a két különböző fajta virágzatát egymás mellett növesztem, és virágzáskor elszigetelem valamivel (papírzacskó?) a külvilágtól? Stb. stb.
Nekem nincs meg ez a fajta, de komoly új fajták felmenőiben (nagyanya, dédanya) szerepel az ukrán és orosz nemesítési programokban, és sok nagybogyójú utóda van :)
Ha szeretnél keresztezni, szerintem az Izjuminkával gyorsabb és jobb eredményeket érnél el, mint anyafajtával. Mint a kis-ázsiai Nimrang fajtával, a Nimrangot a 60-as évektől már használták nemesítésre a volt Szovjetunióban, de nagy előrehaladás nem volt vele. Amúgy én szeretem, igaz, hogy lisztharmat érzékeny, késői érésű, de nagyon finom savai vannak, ha teljesen beérik nagyon zamatos, nagy fürt, szép kerek bogyók, szép rózsaszín, szinte világít :)
Pár éve ilyen volt a Nimrangom, október elején, naplementében :), persze, ha nem vágjuk meg a virágot, akkor a fürtök a földig érnek, olyan hosszú...
Kedves Pjotr! Úgy gondolom eléggé képben vagy csemegeszőlő terén,ezért két kérdéssel fordulnék feléd. Az első az lenne hogy nekem van 9 tő Zaporozecem,tudnál-e erről a fajtáról bármit is mondani mert én sehol nem találok semmit. A másik és sokkal összetettebb kérdés a nemesítés amely engem komolyan érdekelne! Van több nőivarú fajtám JHD Izjuminka,Nimrang .... melyek valamelyikét Évával szeretném keresztezni,hogy ennek a számomra csodás fajtának lenne egy piros változata is.Segítségedet előre is köszönöm akár itt akár privátban ha lehetséges.
Kedvet is kaptam a nemesítéshez. Pjotr77, ha jól értelmeztem eddigi hozzászólásaid, te magad is kereszteztél már, ugye? Egyébként komolyan gondoltam, hogy kipróbálom. Nővirágú fajtám van, így az már egy kicsit egyszerűsít. Helyem is van rá, és 10-20 évem is...
Tudsz róla mesélni kicsit, milyen munkák vannak vele? Akár magánban, címem publikus. Köszi.
Az új fajták honosítása, és felhasználása hazai nemesítési programokban létfontosságú most és a hosszabb távú jövőre nézve is.
Egy extrém példa: ha például a Manicure Finger fajtát keresztezzük a Pölöskei muskotállyal, és lesz belöle egy hosszúkás bogyójú, muskotályos, nagy fürtű, piros csemegeszőlő, akkor az már a hazai fajták sorát gazdagítja és nem japán vagy kínai fajtaként lesz nyílvántartva...
Nem is tudom, hogy ez most nevetséges, szomorú, vagy szánalmas.
Egyébként régebben arról volt szó, hogy az ilyen elismerésekhez az ország különböző területein kell kísérleti telepet létesíteni, vagy az csak a borszőlő esetében van?
És ha már ilyet csinálnak, miért nem a sok új fajtát próbálják honosítani? Vagy utánanézni a magyar nemesítéseknek, gondolom van még abból is valamennyi itt-ott.
Igen, az Adria/Adriana az a Conegliano újrafestve. Az összes többi felsorolt fajta is Pécsről (és többek között Máriagyűdről) került ki, az Apostol János-Kozma Pál duettnek köszönhetően..., "áldásos" tevékenységük hosszú ideig hatni fog :))))
Az új bejelentett fajták nemesítői között (nemesítői hányadok %-os megoszlása) pedig ott szerepel Nyíregyházi Főiskola fél tanári kara, talán olyan is, akik azidáig csak műanyag szőlőfürtöket láttak és azt is asztalon, díszként. (Bocsánat a túl radikális véleményemért!) :)
Senkit nem szeretnék megsérteni, csak a visszásságokra szeretném felhíni a figyelmet!
Itt nagyon nagy, gyökeres változásokra van szükség, különben "eláshatjuk" magunkat, és a hazai csemegeszőlő nemesítés/termesztés ügye is fektetve lesz, csak addig jutunk majd el, hogy az "írástudóink" ismét csak beszélnek róla a következő 50 évben is, de az ügyért senki nem fog tenni semmit. "A tett halála az okoskodás" :)
Hát ez nem semmi....Komolyan mondom, sokszor már ott tartok, hogy kár is ezen pörögni, de ha az ember csak egy minimális módon is ragaszkodik bizonyos elvekhez, akkor nem tud elmenni szó nélkül az ilyenek mellett...
A NÉBIH-nek ezt a részlegét meg kell szüntetni, semmi értelme... Hol van a csemgeszőlő fajta-használat szabályozás és pl. a zárjegyes vetőmag szabályozás közötti különbség....
Szerinted a Lajkó gazdaság hány olyan fajtát termeszt üzemi (1000 m2 felett) mennyiségben, amelyek nem szerepelnek a NÉBIH listán (még az ideiglenesen term. engedélyezettek között sem)? Amiről az illetékes elvtársaknak tudniuk kell, hiszen jó esetben évente szemléznek, és mégsem firtatják nagyon a témát...
Itt csak az a kérdés akkor, hogy kinek szabad és kinek nem? Ők vajon mi alapján döntenek, hogy valaki jogkövető a fajtahasználat kérdésében, vagy nem...
Ha így mennek jelenleg a dolgok, akkor ebből egyenesen következik, hogy nincs létjogosultságuk, a jelenlegi hatósági rendszerben nincs helyük!
Kedves Pjotr 77! Megértem a felháborodásod.Én már hallottam Bányai Lászlóról,sőt a gyüjteményéről is. Semmi különös.Régi fajtái vannak,aki volt nála az mondta.Elismerve a gyűjtői érdemeit nem tudok róla,hogy hivatalosan nemesített volna fajtákat.Ha így lett volna,akkor a riportban nem a Vénuszt,és a Magaracsát emlegette volna,hanem a saját fajtáját.
De ennél van még meghökkentőbb is:A Nyíregyházi Főiskola öt "ÚJ" csemegeszőlő fajtát terjesztett fel állami elismerésre a NÉBIH-hez.Ezzel van tele az internetes szaksajtó.Ez az öt "új" fajta:Adria ?-soha nem hallottam ilyen fajtáról,valószínű "Új" lehet számomra.Hacsak nem az Adriana (Conegliano) fajta az. A többi "új":Bíró kékje,Dunav,Guzal kara,Suvenír.Ezek mind annyira "újak",hogy még hírből sem hallottunk róluk,de már legalább ötven éve nemesítették őket. (forrás:www.ny.f.hu)
És most kapaszkodj meg:a fajták termőhelyi adaptációját Bányai László és felesége végezte.(gondolom a zártkertben). Nem egy komolyabb termelőt kért fel a Nyíregyházi Főiskola,mondjuk pl.Lajkóékat Dunaföldváron,akiknek nem néhány tőke Guzal kara van,hanem sok hektár.Szóval komolytalan az egész állami minősítés a NÉHIB-bel és Korbuly úrral együtt.
Komoly fogyasztóvédelmi bírságot szabnék ki azokra a csemegeszőlő oltvány eladókra (kertészetek, webshop-ok, egyéb hirdetések, 10-ből 8 sajnos ilyen...), akik nem eredeti fajtaazonos fotókat töltenek fel és használnak fel a "termékük" eladásához.
Főleg úgy, hogy az ilyen fantom-képek alá nincs odaírva, hogy a kép csak illusztráció (mint, ahogy a nagyobb üzletek polcain található áruk termék katalógusaiban ez már bevált).
Nem ártana nekik egy komolyabb bírság, talán akkor észbe kapnának, és nem a mostani marhaságok szerepelnének a fajtaleírásokban, hanem korrekt, szakmailag pontos és hiteles tájékoztatással látnák el azokat a jóhiszemű embereket, akik a vásárlást követően még évekig pátyolgatják azokat a növényeket, abban a hitben, amit a fotók és leírások alapján kaptak...
Ami már végképp kivágta a biztosítékot nálam, 9.900 Ft négy "különleges" csemegeszőlő oltvány, grátisz hazugságokkal...
A probléma gyökere: a tudás hiány, nagyon kevesen vannak, akik alapos fajtaismerettel/tapasztalattal rendelkeznek, főleg olyanok nincsenek akinek emellett még hatáskörében is állna az ilyen kóklerek leállítása....
A dunaföldvári képeken az Árkádia az egyik fajta. A nagy szemű, repedésre hajlamos fajták fürtjeit érdemes védeni. Tavaly már próbálkoztam ezzel a módszerrel, javaslom neked is. Műanyag irattartó, méretre vágva, kapcsozva.
Csodálatos fajtáid vannak büszke lehetsz a gyűjteményedre, gondolom nem kis munka,fáradság lehetett kiválasztani összegyűjteni őket.Köszönöm még a fajtagyűjtemény katalógus fórumát én soha nem találtam volna meg,így együtt a szőlőszem áldásos munkájával összevetve könnyebb dolgom volt képekben is megismerni a szőlő különlegességeid jó részét.
Azt mondtad,hogy neked van Primör kék,és Conegliano.Ha jössz hozzám,hozzál már mindkét fajtából levelet,hogy az enyémmel össze tudjuk hasonlítani.Ha leszüreteled a Conegliánót,akkor abból is hozzál egy fürtöt.Az én korai kék fajtám lehet hogy Coneglianó,lehet hogy Primör kék,de az is lehet,hogy Rannüj Magarach.Jó lenne beazonosítani.
Nagyon remélem hogy a Conegliano és a Primőr kék nem egyeznek meg,külön fajtaként árulják.Állítólag a Primőr kék 7-10 nappal korábban érik és nagyobb szemű szőlő! Gondolhatod mennyire felkeltette az érdeklődésem. Ettől függetlenül ha holnap este szedjük a Csabagyöngyét és a Coneglianót össze fogom hasonlítani. Szölőszemnek van egy korai névtelen kék fajtája azt gyanítom hogy az Primőr kék lehet. Ha nálam egyszer terem okosabbak leszünk. Egyébként engem évek óta foglalkoztat egy nagyobb csemegés létrehozása,kimondottan Évában gondolkodom de idő hiányában nem merek nekivágni! Pedig csak a melóhelyemen mázsa számra lehetne eladni,mindenki él hal érte.
Sajnos nálunk is pl. az Árkádia (amúgy is hajlamos a repedésre sok víz esetén), a hétvégén 110 mm csapadék volt, több mint az egy havi átlag 3 nap alatt...
Ezen a héten kezdett puhulni a bogyója, de az eső miatt már repedni is kezdett..
Szerintem jól gondolkodsz, egyetértek. Én sem ennék semmilyen külföldről behozott szőlőt (még bioszőlő kategóriából sem...), nem véletlenül.
Biztos vagyok benne, hogy teljes hazai piacot el lehetne látni az országban megtermelt csemegeszőlő mennyiséggel, ha valamiféle csoda folytán beindulna a telepítés és nagyobb felület lenne.
A '60-as években felmerült célkitűzésként az egy főre jutó átlagos csemegeszőlő fogyasztás növelésé (ami jelenleg is nagyon alacsony szinten van), de sajnos azóta sem változott semmi ezügyben...
Jelenleg is van állami finanszírozású csemegeszőlő program (NAIK), amelyben célkitűzés 2020-ra fajták ajánlása a termelőknek, de ez a program már megszületésekor kudarcra lett ítélve, nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy lássuk, hogy a fél évszázaddal ezelőtt nemesített fajták vizsgálatának, összehasonlításának, néhány kiemelésének nincs semmi értelme.
Új nemesítési célkitűzéseket, programokat, fajtaelőállítást persze nem terveztek...
Erről a témáról hetekig lehetne beszélni, de inkább nem folytatom, mert elveszi az ember kedvét, és minden optimizmusát.
A primőr kék nem ugyan az, mint a Conegliano? Nem csak az oltványosok keresztelték így át? A levél alapján össze tudod hasonlítani a Coneglianoval?
Ez milyen fajta szőlő lehet .Szerencsémre csak a kardinál lett oda, a többinél csak egy két szem amit kicsípek.
Jövőre jobban figyelek erre a jelenségre.
És hol lehetne ilyen lapokat beszerezni,szeretnék olyan kis zsákokat is amit látni,hogy ráhúznak a fürtre,mert most indulnak be a rigók ,és ha megcsípik a szőlőt utána jönnek a darazsak.
Hát elèg sok jó fajtád van ami èrdekelne. Ezekből amit fesoroltál egy kettő megvan már pár ève ès elèg jól teljesitenek. Ha lehet őszre vagy tavaszra kaphatok vesszőket. Igaz nálam is fogytán van a hely.
Egy kèt fajtám a sokból, Preobrazine, Besy, Svilena ,Velika ..
Én már próbáltam fent hagyni a Csabagyöngyét augusztusig,de addigra annyira túlérik hogy ha a darazsak nem eszik meg lerohad.Egyébként már ma megjelent egy két darázs! Az érdeklődésem azért nagy a Júliusban érő fajták után,mert sokszor hallottam már az évek során hogy a Csabagyöngye korszerűtlen,le kell váltani na de mire? Inkább eszek kisebb szemű jóízű szőlőt most mint semmilyent vagy boltit. Nálam ötből háromszor a Kozma Pálné is beérik Július végére vagy Augusztus első napjaira évjárat vagy terhelés függvénye nem tudom.Ősszel ültettem két tő Primőr kéket arra leszek kíváncsi,mert Villányban azt az infót kaptam hogy náluk mindig az az első szőlő ami beérik.Három év és kiderül! Segítségedet pedig előre is köszönöm várom a képeket és az infót Sanci