Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Sajnos nálunk is pl. az Árkádia (amúgy is hajlamos a repedésre sok víz esetén), a hétvégén 110 mm csapadék volt, több mint az egy havi átlag 3 nap alatt...
Ezen a héten kezdett puhulni a bogyója, de az eső miatt már repedni is kezdett..
Szerintem jól gondolkodsz, egyetértek. Én sem ennék semmilyen külföldről behozott szőlőt (még bioszőlő kategóriából sem...), nem véletlenül.
Biztos vagyok benne, hogy teljes hazai piacot el lehetne látni az országban megtermelt csemegeszőlő mennyiséggel, ha valamiféle csoda folytán beindulna a telepítés és nagyobb felület lenne.
A '60-as években felmerült célkitűzésként az egy főre jutó átlagos csemegeszőlő fogyasztás növelésé (ami jelenleg is nagyon alacsony szinten van), de sajnos azóta sem változott semmi ezügyben...
Jelenleg is van állami finanszírozású csemegeszőlő program (NAIK), amelyben célkitűzés 2020-ra fajták ajánlása a termelőknek, de ez a program már megszületésekor kudarcra lett ítélve, nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy lássuk, hogy a fél évszázaddal ezelőtt nemesített fajták vizsgálatának, összehasonlításának, néhány kiemelésének nincs semmi értelme.
Új nemesítési célkitűzéseket, programokat, fajtaelőállítást persze nem terveztek...
Erről a témáról hetekig lehetne beszélni, de inkább nem folytatom, mert elveszi az ember kedvét, és minden optimizmusát.
A primőr kék nem ugyan az, mint a Conegliano? Nem csak az oltványosok keresztelték így át? A levél alapján össze tudod hasonlítani a Coneglianoval?
Ez milyen fajta szőlő lehet .Szerencsémre csak a kardinál lett oda, a többinél csak egy két szem amit kicsípek.
Jövőre jobban figyelek erre a jelenségre.
És hol lehetne ilyen lapokat beszerezni,szeretnék olyan kis zsákokat is amit látni,hogy ráhúznak a fürtre,mert most indulnak be a rigók ,és ha megcsípik a szőlőt utána jönnek a darazsak.
Hát elèg sok jó fajtád van ami èrdekelne. Ezekből amit fesoroltál egy kettő megvan már pár ève ès elèg jól teljesitenek. Ha lehet őszre vagy tavaszra kaphatok vesszőket. Igaz nálam is fogytán van a hely.
Egy kèt fajtám a sokból, Preobrazine, Besy, Svilena ,Velika ..
Én már próbáltam fent hagyni a Csabagyöngyét augusztusig,de addigra annyira túlérik hogy ha a darazsak nem eszik meg lerohad.Egyébként már ma megjelent egy két darázs! Az érdeklődésem azért nagy a Júliusban érő fajták után,mert sokszor hallottam már az évek során hogy a Csabagyöngye korszerűtlen,le kell váltani na de mire? Inkább eszek kisebb szemű jóízű szőlőt most mint semmilyent vagy boltit. Nálam ötből háromszor a Kozma Pálné is beérik Július végére vagy Augusztus első napjaira évjárat vagy terhelés függvénye nem tudom.Ősszel ültettem két tő Primőr kéket arra leszek kíváncsi,mert Villányban azt az infót kaptam hogy náluk mindig az az első szőlő ami beérik.Három év és kiderül! Segítségedet pedig előre is köszönöm várom a képeket és az infót Sanci
Viccet félretéve, nálunk július utolsó napjaira talán elkezd érni pár fajta. Jelenleg pl. a Csabagyöngye fürtöknek csak 10-20%-a kezd érni, már kostólható ízű, de nem finom (Dél-Baranya, Mecsek déli lejtőin), a többi még sötétzöld és savanyú. Pedig nem sok hely van az országban, ahol korábban érnek a csemegeszőlők (persze az évjárat, talaj, mikroklíma, terhelés függvényében).
Általában akkor jegyzem fel az érési időt egy fajtánál, amikor teljes érésben van, ez kb. 15-16 Brix°, fajtától függően...
Persze, a nagyon korai éréskategóriába sorolt fajtáknak augusztus első hetében érniük illene. Sok esetben 10-12 nap alatt is igen jelentőset változhat az érettségi állapot ezeknél a "gyors" fajtáknál.
Jövő héten, ha kiérek a szőlőmbe (rengeteg munka van, kaszálás, fűnyírás, zöldmunkák..., fürtritkítás...), akkor csinálok fotókat a korai fajtákról, ami talán támpontot adhat neked az összehasonlításhoz. Tavaly július 28-án csináltam a korai fajták összehasonlítását, idén is kb. akkor lesz esélyes és reális.
Sajnos idén nálam nem túl rózsás a helyzet, hajtásválogatás, zöldmunkák hiánya, súlyos peronoszpóra fertőzés, fürtkárok... Sok esetben sajnos az idei átoltásokat is veszélyeztette a peronoszpóra, a zsenge hajtásokba néhány helyen beleharapott.
Mivel nálad a Conegliano lényegesen korábban kezdett el zsendülni és érni, mint nálunk, ezért feltételezem, hogy a többi korai fajta esetében is hasonló lesz a helyzet.
Kedves Pjotr! A 2708-as hozzászólásban elég sok fajta van felsorolva,én kimondottan olyan fajták neveire és képeire lennék kíváncsi ami Július 3.-4. hetére beérik! A 2828-as hozzászólásodban feltett két fajta a Muscat novosatinszkij,és a Effekt ilyen?
Csütörtökön mindegyik tőkét szüreteljük mert megyünk nyaralni.A rossz idő ellenére az ízük már majdnem jó,pár nap napsütés és tökéletes lesz.
Megkérném mindazokat akik rendelkeznek korszerű korai fajtákkal melyek jövő héten már beérnek,névvel és képpel illusztrálják hogy tudjam ezen fajtákat mivel lehetne lecserélni,köszönöm!
Biztos,hogy Vénusz.Kiváló rezisztens fajta.Óriási dekoratív levelei lesznek,ha nem terheled túl,és tápdús a talaj.Többet olvashatsz róla a csemegeszőlők.hu oldalon.
Még egy segítség kérés. A Blauburges soromból többet át oltottam az állandó fagyás miatt. Most mutatkozik az első fürtök és ilyennek látom. Ez az én hibám, vagy lehet? A fajta neve Turán.
Segítséget kérnék fajta azonosításhoz.Sima vesszőként gyökereztettem, mert előtte már kóstoltam az ízét, nagyon korai és a hölgy akitől kaptam, azt mondta, hogy amerikai fajta. A szárán jellegzetes szőrösödés van.A mellékelt oltást jun. 01-én készítettem, nagyon jó növekedési eréllyel rendelkezik. Megjegyzem, hogy Hatvan-tól északabbra lakom, nálunk majd két héttel később érik minden.
Sanci szép a Conegliánód,nálam idén teremne először de nem érik még,valszeg rossz klón,vagy az oltványosnál összekeverték véletlen,és más fajta lesz belőle,de nem adom fel másik oltványostól ősszel veszek.
Áfonya van választékod a szőlőskertedben,az öreg tőkéidről takarítsd le az elszáradt háncsot és valami gombaölővel küld meg,nekem is van egy öreg tőkém amit megkopaszítottam tavasszal és úgy látom hogy ellenállóbb a betegségekkel szemben.Napos időt!Üdv
Milyen jó lenne, ha Magyarországon is szervezhetnénk ehhez hasonló csemegeszőlő kóstolókat és fajtabemutatót kiskerteseknek, hobbikertészeknek, kistermelőknek... (Nem csak olyan lenne mint, amit a Szőlészeti Intézetek csinálnak pl. Kenyér, szőlő és bor ünnepe, Kecskemét, vagy szüreti bemutatók (Pécs, Badacsony, Keszthely).
Nem ugyan az, hanem két különböző fajta. Annak ellenére, hogy egy kombinációból származnak (Talizmán x XVII-10-26), van közöttük különbség...
Mint új fajták, még próbálgatás alatt vannak...
Egy biztos, a Mus. Novos. később fakad (1-2 héttel is akár), mint Effect, ami egy nagyon izgága fajta, nagy növekedési eréllyel, mint általában a Talizmán utódoknál ez látható. Az Effect tőkék kinézetre nagyon hasonlítanak a Monte Cristo-ra, viszont a Mus.Novos. levelei nagyobbak, kevésbé keréjosak, vastagabb szövetűek és gyapjasak.
Bogyóméretre hasonlóak. Ízben a Mus. Novos. szerintem jobb, a muskotályon kívül nagyon finom utóíze, karamellás utóíz van. És előnye lehet még, hogy teljesen egyenletesen, egyszerre színesedik. Sokáig tartja a muskotályát, még túléretten is finom!
Az Effect-nek a fürtjei nagyobbak, nagy, ágas fürtszerkezete van, mintha két fürtöt ragasztottak volna össze :)
Az idei peronoszpórás év még inkább a Mus. Novos. javára billenti a mérleget, mivel peronoszpóra elleni permetezés nélkül az Effect levelén és a fiatal bogyókon közepes/súlyos fertőzés volt (kb. mint a nemrég feltöltött Moldova fotókon), viszont a Mus. Novos. esetében teljesen ép fürtök, tiszta levelek, semmi peronoszpóra fertőzés nem volt.
A két testvér más-más géneket örökölt a rezisztencia tulajdonságok esetében is.
Kedves Csíkos Tigris!Köszönöm a felajánlásod,elfogadom.Majd februárban térjünk vissza rá.Ha tudnál róla írni termesztési tapasztalatot(érési idő, betegség ellenállás,fürt méret,bogyó méret, súly, forma, szín, íz stb.),megköszönném.Üdv.Szőlőszem.
Szavaidból kivéve azt gondolom felesleges a Coneglianohoz nagy reményeket fűzni,de nekem csak három fajtám van ami képes Júliusban beérni ráadásul egyik sem korszerű fajta. Ha az általad felsorolt két fajta az ami a képen látható nagy örömömre szolgálna ha kaphatnák oltócsapokat belőle,mert ezek valóban gyönyörűek nem is hasonlíthatók a Csabagyöngyéhez vagy a Coneglianohoz.