Keresés

Részletes keresés

55törpe Creative Commons License 2010.01.04 0 0 2725

Jo tisztázzuk .Az  üzemóra ok . Bekapcsolás abba meg nekem van igazam .

Szigetelt keltetőben 1 structojás 3 köbméter  levegőigénye van . Ezért furatok vannak az áramló levegő szivóhatása  keveri a levegőt .A tojsok felett 37.8  megfelelő páratartalmu friss levegőnek kell áramlani.

Egy régitipusu érintős hőkapcsoló régen bevált .Semmivel setud tőbbet a te kapcsolási rajzod .Mert  egy két állásu ki be kapcsoló.

Két égő sorba? Az meg nem ég ki mert nem feszitett  115v épp csak izzik. és kizárt , hogy 230v legyen a kapcsolási pillanatban

Én régen 82ben 6db higanyos lázmérővel négy oldalról bedugva , kettő meg a tojásokon feküdt. több évig kisérleteztem .

Te is megteheted veszel 4db hutőmérőt digitálissat  . És kulönböző hejekre teszed.

És ha a  tojások közt nem lesz hőkülönbség. Akkor mondhatod  0,1-0,2- hiszterézis .

És ha beég a reléd akor mivan?  

Az enyén tobb mind tiz éve müködik 1999/6 rádiótchnikból csináltam .

És nem füt tul.

5 ezerből komplet keltetőt lehet csinálni és nem kell hozzá hütő.

Csak egy kis turelem

Oszciloskóp se kell  mert azt csak hasnnált poti ellenörzéshez javasolták .

Figyelmessen összkel rakni és tanul is belöle az ember .

Ha valaki meg akarjacsinálni szívessen segítek Irjon nyilvános az e-mailc imem  .

A hutőt én mér 10éve nem használok keltetőnek mert gagyi.

És azért irok ide , hogy segítsek . Nekem is segitettek mig idáig jutottam .

Ami jó az jó.  

Előzmény: J-O-E (2721)
J-O-E Creative Commons License 2010.01.03 0 0 2724
Keltetőgép vezérlés J-O-E Lemaradt a kapcsolási rajzom pótoltam.
Előzmény: J-O-E (2723)
J-O-E Creative Commons License 2010.01.03 0 0 2723
Amiket említettél elektronikákat megnéztem a műszaki paramétereiket és persze mindezt mennyi pénzért:

6790,- Ft Conrad (ciksz:192082) HŐFOKKAPCSOLÓ ÉRZÉKELŐ ELLENŐRZÉSSEL
K 164 22K NTK termisztor 22K 500mW +/- 2% - 10% tűrésű hőérzékelő!!!
Akár 10% szórással működő érzékelő a vezérlésnek hmmmmm.

6990,- Ft Conrad (ciksz192139) pontos kontroll műszer Hőérzékelő: KTY10 +/- 1% tűrésű hőérzékelő!!!
A visszajelzés pontossága nem vészes, de ez elég húzós ár a két KIT.-ért amit még meg is kell építeni és hitelesíteni!

Mivel én már építettem jól működő 240+db.-os forgatós keltetőt hűtőből és több keltetést is sikeresen
produkált 90% feletti kelés aránnyal.
Elmondhatom hogy van fogalmam róla, működő vezérlő elektronikát több félét építettem már 0,1% és 0,2%
pontosságú vezérléssel, természetes hogy áramgenerátoros ventillátorsebesség szabályzót kell építeni
a légkeveréshez tanácsom hogy mindenből kettő:
fűtőegység és ventillátorból mivel kelés előtt pár nappal egy meghibásodás végzetes lehet.

És mivel a Román keltetetőt te magad minősítetted ehhez nem tudok mit hozzáfűzni
csak azt hogy nem változott róla véleményem egy igazi tojásfőző vagy ha
szerencséd van akkor jól keltet :) egy kis átalakítással.
Nem kötekedésből írtam, csak az a cél hogy mások is okuljanak és mielőtt hibát követnének el ez a fórum segítsen nekik.
És végezetül egy kapcsolási rajz olcsó és precíz 0,2celsius érzékenységgel + kiegészítve ventillátor sebesség szabályzóval.
Előzmény: janni68 (2722)
janni68 Creative Commons License 2010.01.03 0 0 2722

Sziasztok.

Nem kioktatást szeretnék tartani,én azt írom le ahogy én csinálom.

A románt nem igazán gagyiznám,(bocs olvasd végig)két ok miatt sem ill.három

-ára (amit 10-12ezerért kapsz)ha csak az alkatrészei használod fel szerintem te is tudsz egy hütőgép segítségével(igen jó a szigetelése)160as gépet is csinálni

-ha tudnánk mit is ír a használati utasítás?-20cfok alatt körbe szigetelni(megtörtént)

-sok vízet használ(az állandó ventiláció),javítható én a ventilátort kicseréltem kisebb fordulatúra.

-tavaly én is befürödtem vele de korigéltam így jó lett .(szeretem a kihívásokat,de ha valamit megvásárlok az működjön JÓL)

Én most építek egy 160 tojásost amit egy 60w.-os páka betétfűt, egy 82x82mm es vent.a hőleválasztó a fűtés alkalmával,illegy 12vos egyen áramú ventilátor a felső légkeverőm.(ennek a fordulata állítható)A termosztát a Konrádtól egy hőfokkapcs(ciksz:192082)ez egy kicsi elektronikai jártasságot is igényel mivel össze kell szerelni(forrasztani).Ezek után van egy csomó beállígatás,de az én munkám és a saját munka öröme az.....!

Még egy elég pontos kis kontroll műszert is beszereztem innen a conradtól (ciksz192139) .

Nem kioktatni szerettem volna ezt még egyszer hangsúlyozom.

J-O-E Creative Commons License 2010.01.03 0 0 2721
Na tisztázzunk valamit egy átlagos TUNGSRAM ízzó 600.000 kapcsolás 10-15.000h üzemóra.
A jó szigetelésű keltetőgépek nem veszítik el a hőt és nincs is nagy hiszézisük "gondolok itt a burkolatra és a mechanikai kialakításra" ha saját készítésű akkor a minimum hogy minőségi legyen "nem gagyi Román műanyag doboz vagy nikecell tákolat" és ha az elektronika kellőképen gyors és pontos az csak jó!
A fűtés lassítása kapcsolgatása minden esetben rövidíti az elktronika vagy a vezérlés életartamát!
Az ízzós fűtés nem csak olcsó de gyors reagálású, és gyorsan hűl nincs szükség speciális kapcsolgatós vezérlésre mivel kikapcsolás útán rövid ídőn belül semleges, nem úgy mint egy kerámia vagy ellenálás tekercsen alapúló "méregdrága" technológia ahol nagy a hő tehetetlenség lassú a reagálás és lassú a kihülés is, ezt ellensúlyozva kell speciális kapcsolgatós fűtést alkalmazni a hisztézis csökkentésére.
Előzmény: 55törpe (2719)
Minizsarnok Creative Commons License 2010.01.03 0 0 2720
Hőkamera ide vagy oda amíg nem tudod milyen a keltetőm ne mondj róla váleményt.
Most éppen 17 db marans tojás indult el benne 4 kiesett mert nem volt szemes a maradék 13 db 1 napon belül kikel mind életben van. Engem tökéletesen hidegen hagy az elektronika de még én is tudom hogyha sorba lenne kötve benne a két izzó és az egyik kiég a másik sem fog világítani ami egy keltető esetében végzes hiba. Lehet hogy mielőtt tanácsot adsz át kellene gondolnod. További kellemes estét. Mariann
Előzmény: 55törpe (2719)
55törpe Creative Commons License 2010.01.03 0 0 2719

Persze én csak elméletről beszéltem régen petroleum lámpás keltető is müködőtt.

Én is csináltam izzos keltetőt   hőkapcsolóval . Pc akkor még nem volt.

De ha egy hőkamerával ránézel a tiedre durva eltéréseket fogsz látni .

Azért pártolom a Szíj István őtletét mert tőkéletes .

Amikor hideg  fojamatossan fűt .

Amikor közeliti a 37,8 szagatotan fűt egyre rövidebb fütés hosz majd -38,0 on leáll a fűtés , ezért pár percs és leáll a hőlengés .

A lég keverés tökéletesitet változatát meg innen szedtem .

http://www.plmaschine.hu/haztaji.htm

Az izzod továb birta volna ha sorba kötöd  kevésbé fűt lasubbkapcsolás ,fényefektus hejett hőhatás . A triakos optó az jóőtlet kőszönöm.

Előzmény: Minizsarnok (2718)
Minizsarnok Creative Commons License 2010.01.02 0 0 2718
Hm..
Június 4.-én betekert 2 db 60 w-os izzó junius 4.-től folyamatosan keltettem október 2.-ig nem kapcsol be percenként :) és még működött mikor december 11.-én újra elindítottam igaz nemsokára az egyik izzó kiégett kicseréltem utánna a másik is nem sokkal azután. Most hogy csak 13 db tojás van benne holnap kelnek így 2 percenként kapcsol be 30 másodpercre.
Előzmény: 55törpe (2713)
Sanya75 Creative Commons License 2010.01.01 0 0 2717

Sziasztok!

Közel 400 DB új fényképet töltöttem fel,többek között a németországi Lipcsében megrendezett 2009-es kiállításról.A képek menüpont alatt megtaláljátok a fotókat.

www.gportal.hu/cochin  Jó böngészést kívánok mindenkinek! B.U.É.K!

Törölt nick Creative Commons License 2010.01.01 0 0 2716
Sziasztok! Először is B.U.É.K.!!! Ígértem,hogy beszámolok róla mire jutottam.A 3db ventilátor nem hozta meg a kellő eredményt,a 2felső sem egyforma teljesítményü volt igy a két oldal hőmérséklete nagyban eltért ezt úgy küszöböltem ki,hogy az izzók helyzetét megváltoztattam a kisebbhez közelebb került a nagyobbhoz távolabb az izzó,így már azonos értékeket mértem mindkét oldalt.De ekkor rátaláltam egy olyan telefontöltőre ami 12v-ot ad le és kicseréltem az 5v-osat.Na innentől szélvihar kerekedett a dobozban.Ezért kivettem a két felső ventilátort maradt az alsó és ez is elegendó légmozgást produkált.A válaszfal kibontása után több tér maradt a tojástálcáknak így csináltam nagyobbat most már kb 70db tyúktojás fér bele.A termosztátot is áthelyeztem közzel az égőkhöz itt változik leggyorsabban a hőmérséklet és ezt érzékelve kapcsol ezzel elértem hogy a tojástérben a hőmérséklet változás alig érzékelhető 0.1fok. A dobozon belül viszont 0.7fok különbségek mérhetőek.Próbáltam még egy sor tálcát rárakni a meglévő tálcákra de akkor nagyon nehezen melegszik be az alsó és a felső tálca közötti tér hosszabb ideig járatva sem éri el a hőfokot/bár lehet még tovább kellet volna várnom/Gépi keltetésben nekem semmi tapasztalatom sőt igazi keltetőgépet sem láttam csak a neten,képen.Lehet hogy sok hülyeséget is kérdezek.Olvastam olyat is hogy folyamatosan kelnek a csibék ugyan abban a gépben, gondolom ott nem vacakolnak a hőfokkal hanem be van állítva x értékre és úgy megy folyamatosan mennyire állítsam ha hasonlóan szeretnék keltetni pl hetente rakok bele mindég új tojást?Továbbá érdekelne az is hogy mik azok az extrém értékek amin még nem károsodnak a tojások??? Ez azért is érdekel hogy beletegyem e a felső tojástartó tálcát?/feltételezem hogy előbb utóbb úgy is bemelegszik de lehet hogy kell neki 2-3 óra is mire beáll/ Végezetül köszönöm a segítségeket tippeket! Az ajánlott hőfokszabályzórol csak annyit,hogy biztosan nagyon jó de én ezt a gépet 140ft költségből hoztam eddig össze ennyibe került a 2db izzó,a többi cucc elfekvőben volt súrolta szemét kategóriát.Remélem azért működni fog nem egyszerre kerül majd a szemétbe:)
papamaci326 Creative Commons License 2009.12.31 0 0 2715
Sziasztok!

Boldog új évet kívánok mindenkinek!
55törpe Creative Commons License 2009.12.31 0 0 2714
Mindenkinek .Boldogabb új évet kivánok!!!!!!!!
55törpe Creative Commons License 2009.12.28 0 0 2713

Bocsi ha valakit ki oktattam vagy meg sértettem 10% lehet durva .

bekapcsolási pillanat fen vagy középen? egy csillárt naponta 2-4 kapcsolás .

Egy keltető percenként 2-4 kapcsolás .

Egy égő élettartalma 1000 kapcsolás .

Csillárnál pár év , keltetőnél pár hét.

Én csak azt mondtam  , probálkozz . és ne legyen kudarcod.

Boldog Új évet mindenkinek , Sőt boldogabb újévet kivánok!!!!!!!!!

Előzmény: papamaci326 (2712)
papamaci326 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 2712
Szia!
OFF
Légy szíves fejezd be mások minősítését.” Csak megjegyzem még egyszer a gyengék kedvére.” Ezen a fórumon ez nem szokás. Tudom, kinek nem inge nem veszi magára.
ON
Igen igazad van a hidegindítással kapcsolatban. De szerintem a 10% is egy kicsit túlzás. Csak gondolj bele mennyi az esélye annak, hogy a szobában a nagy csilláron egyszerre menjen ki az összes izzó. Ott sem havonta cseréljük az izzókat és nem is sorba kötjük őket.
Előre jelzem, nagyon amatőr vagyok az elektronikában.
Nem tudom, a te általad javasolt kapcsolásnál miért lehet már az izzót rá kötni? Mivel a 4N25 optocsatoló nem tudja a nullátmenetet szerintem. Semmi problémám a rajzzal kapcsolatban, de egy kicsit át alakítanám, hogy tudja a nullátmenetet. Ezt úgy oldanám, meg hogy kicserélném a 4N25-öt egy TLP3062-re mert ez már null átmenetes optocsatoló. A BT137 triak maradhatna + egy db. 1K ellenállás. Én ezeket használom,12V,TLP3062,BT137,2db 1K ellenállás,kapcsol 230V.

Előzmény: 55törpe (2711)
55törpe Creative Commons License 2009.12.26 0 0 2711

Jó a 25w 2db sorbakötve 115v nem ég ki nem füt ojan gyorsan .

Tudsz vele keltetni . A tojás tömege nagy . Az a két égő kibirja  a fütést .

Csak megjegyzem még egyszer a gyengék kedvére.230 v  hullám csucs pillanatába bekapcsolva , hideg cekász . 10% elszál az égö. ezért kösd sorba.

A kapcsolod is beég kondit kös rá 100-200 nf.

Ha tul nagyot raksz rá nem hül ki az izzó.

A hiszterézis az sokkal nagyobb mind gondolod de a tojás meg odja.

Elküldtem neked amit a Szij István írt .  Vegyél egy proba panelt . vedd meg hozzá az alkatrészket  vagy kérj meg egy rádióamarőrt aki picit konyit a fizikához . Segitsen.

Épitsd meg  nem lesz benne relé se kapcsoló . Nem fog szikrázni Fütásnek égőt is használhatsz vagy egy betétet Pl hajsütő -vagy apszorcios hütő fütőbetétjét.

Sok sikert a ketetéshez  vizről gondoskodj .mert nem írtad meg ,hogy oldotad meg. 

Nekem régen hökapcsolos villanyvasaló is bejött azzal is sikerül keltetvem .

mivel az érzékelő benne van ezért kicsi a kilengése .De nem birta a hőingadozást a hejségben . Fojton állitgatni kellet.

A tied is ojan lesz gyakran utána kell állitani majd.

Előzmény: Törölt nick (2702)
Gaboca7903 Creative Commons License 2009.12.25 0 0 2710
Csatlakoznék az előttem szólóhoz.
papamaci326 Creative Commons License 2009.12.24 0 0 2709
Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Mindenkinek!
papamaci326 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 2708
Szia!
Liba keltetésnél én ezeket próbálom betartani.
páratartalom
1-3 nap 70%
4-29 nap 55-60%
30 nap 75-80%

langyos vízzel permetezés kb40C°hűtés után
1-3nap nincs
4-15 nap harmatszerűen
16-20 nap növelt mennyiségben
21- lemosás-szerűen
Előzmény: ibitke (2701)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.20 0 0 2707
Köszi szépen a tippeket! Közben folyamatosan tesztelem a termosztát előszőr szépen tartotta 0.4-0,5fokos tartományt de néha elfelejt kapcsolni ilyenkor eléri az 1fokos ki-be kapcsolás közötti külömbséget is.De ezzel még ki is békülnék.Több helyen is mértem a hőfokot a válaszfal közelében kevés volt középen sok. A tojástartó állványból csináltam alagutat csak onnan szívjon a ventilátor,a válaszfal felső részét pedig kivágtam,így az izzó közelében lett meleg.Mérgemben összeszedtem az összes használható ventilátort és beszereltem azt is az izzó felé ők visszafelé fújnak. így 1nagy szív alul 3kicsi fúj felül. Most tesztelem majd beszámolok!
55törpe Creative Commons License 2009.12.20 0 0 2706

Egy tálcába tegyél vizet abba mindig legyen mert különben kiszáradnak a tojások .

A tetelére meg tegyél 8mm lyukakat mert külőnben megfulladnak .

A termosztátot jó hejre ted  bár a tojásoknál kellene a tetejénél mérni a hőt .

De ezt már rád bizom  ha az égőtérben lesz , akkor gyakran mérd vagy fojamatos memoriás mérőt is használj a tojásoknál. fél idő után segitennek a tojások is .

40 tojásnál a kézi forgatást ajánlom hamarabb meglátod a roszat . És cserélgesd a helyüket! Sok sikert!!!!!!!!!

Előzmény: Törölt nick (2703)
papamaci326 Creative Commons License 2009.12.20 0 0 2705
Szia!
2db E-14 foglalat +a hűtőbe való izzó 2x15w=30w kicsi az üveg burája. :-) Ezt nyugodtam kösd párhuzamosan. Nagyon pici az esély hogy egyszerre szálljon el mind két izzó.
Előzmény: Törölt nick (2702)
FIDER Creative Commons License 2009.12.20 0 0 2704

Ha félsz az izzó kiégéstől(én is ilyen dilemma miatt használtam 0,4 huzalt 12V-n)

akkor 4 db 60 W izzó kell.Sorba kötve 2 X 2 db 60 W izzó = 30W

Törölt nick Creative Commons License 2009.12.20 0 0 2703
Ja a ventilátort megfordítottam!
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.20 0 0 2702
Sziasztok! Sikerült rávennem a szobatermosztátot 0.4fok-os hisztézisre!!!! Igaz szét kellet szedni rendesen,van egy állító csavar benne.Most már igy egész jó szerintem. A két darab 25w-os izzó,valóban sok. Ha kikapcsolja a termosztát a fűtést 0.3fokot is tovább melegszik a gép a felmelegedett izzóktól! 1db 25w-ossal ez a jelenség szinte megszünik van hogy nem éri el az 0.1fokot sem tehát nem is tudom mérni.Attól nagyon tartok,hogy kiég az izzó ezért inkább teszek majd bele 4db 7w-osat de ez esetben még szereznem kell hozzá foglalatokat is.Ezeket kettesével párhúzamosan akarom kötni.Remélem így nem állatkínzás lesz a vége xd!
ibitke Creative Commons License 2009.12.20 0 0 2701
sziasztok az eggyik barátom libát próbál keltetni de nem tudja a páratartalom mennyiségét .
Ha valaki tudja legyen szives irjon

előre is köszi
FIDER Creative Commons License 2009.12.20 0 0 2700
A ki kelt madárkákhoz ki? milyen? műanyát használ?
Meddig kell haszálni?
Képet is kérnék :D
FIDER Creative Commons License 2009.12.19 0 0 2699

Jól sejtettem,h a szoba termosztát alkalmatlan lesz erre a célra.

Épitsd meg ezt:

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVVZVVkZKUFlXeFdNdz09&pid=Vkd4U1FtVlZOVFpoZWxKT1ZrWkZPUT09

55törpe Creative Commons License 2009.12.19 0 0 2698

Azért müködik majd 10% mert a tojás tőmege  agyobb mind a termosztáté .

De ez " állatkinzást surolja"

A víz rők egy hangot se hallottam .

A ventilátórt meg forditsd meg .Szívjon a tojás felől  sokat javul a hőelosztás . És csökenti a direkt ráhatást( huzat) .Epiítsd meg egy elektonikát jobban jársz

vagy kérj meg vakakit,

Előzmény: Törölt nick (2695)
55törpe Creative Commons License 2009.12.19 0 0 2697

A tetejére 8 légző yillás is kell legajább 0,5cm furat meg az aljára is mert nagyon szigetelt , a szellöztetést biztositani kell . Ennek a keltetőnek brútális a hiyzterézise

És a  különböző pontok közti különbség is kritikus lesz

10% keltetési arányt látok rajta

Kezdetnek elmegy de ezen tiz év mulva csak mosojogsz 

Előzmény: Törölt nick (2690)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.19 0 0 2696
Ja még az alján 1 müanyag állvány van az egyik képen,az a tálca tartója mely megvan döntve kb.40fokra mindkét irányban.A másik képen már a tojástartó tálcák is fent vannak a tálcák helyének a cseréjével forgatnám a tojást.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!