Nylván ha B jogsid van, akkor busz, teherautó vagy versenyautóba ülve te is szeretnél sofőrt (pilótát), de egy szgépkocsi, motor, furgon vezetéséhez te is elég vagy... Hát ezért nem kell pilóta, hisz van jogsijuk (ld. csillagflotta vizsgák) :-))
Ezt már énis megfigyeltem :)
Szerintem ahogy a kellékeseknek sikerül, úgy nyilnak az ajtók - biztos van pár tekercsni baki ezzel kapcsolatban a Paramount-nál :)
Mi alapján működnek az ajtók a DS9-en + az egész ST univerzumban ? Tuti nem fotocellás, de akkor gondolatolvasó vagy mi ? Csak akkor nyilik ki ha biztosan kimegy valaki. Ha csak elindul, aztán meggondolja magát, valamit visszaszól, akkor semmi. Biztos van magyarázat, nemde ? :)
Dehogynincs a Second Skinre!
Itt van egy: nekem nagyon tetszett, emberibbek lettek a Kardassziaiak. Garak az egy kedvencem Quark mellett. Csak iszonyu kancsal vagy bandzsa. Es a tegnapi resz is jo volt, amikor Gul Dukaton kifog a sajat programja :)
Egyebkent a Defiántra nem tudok olyan "szellemes" :) magyarazatot adni, mint a Gol hibara. Miert hivjak a Gulokat Goloknak?
Mert minden bajori szeretne Golokat rugni. Haha.
Na, tul lehetett elni :). Szerintem nem tul jo, de egyetem hat meg munka utan jol eshet. :)
A Tetracel White-ot nemcsak a Dominion tudja gyártani. Az insurrectionben elhangzott egy érdekes mondat, mialapján a főgonoszok, a is tudnak gyártani.
Azonban a jem-hadarok leginkább sa klingonokra emlékeztetnek, van egy rész (sorry de nem tudom volt-e már), ahol a Hadar harcosokat teljessen uj oldalukról ismerjük meg (becsület, harcos szellem, no meg a kilátástalanság)
pilóták meg szerintem vannak. A kis vadászgépeket (siklókat is) pilóták vezetik, ala paris
No mit szoltok Dukat tegnapi ténykdéséhez, jól megszívta. De a kardasziaiak jelleme sem semmi, erről egy kisregény cím jut az eszembe: A megfigyelők megfigyelőjének a megfigyelése.
Amikor elengedte a jem'hadart az igen csak függelemsértés volt, de Ciskonak nem ez volt az első olyan ténykedése amikor elég szabadon értelmezte a föderációs eljárásokat, pl.: amikor ott hagyta Dax-ékat az átjátszó állomásnál.
Van még egy dolog ami zavar a DS9-ben, miért nincsennek pilóták? Minden normális hadseregben a hajók irányítását direkt erre kiképzet személyek végzik és a többi st-ben is vannak jó pilóták csak itt vezetnek maguk, még ha jók is ebben.
Hmm... Nem akarok spoilerezni, úgyhogy ezekre a felvetésekre inkább nem mondok semmi konkrétat. Legfeljebb annyit, hogy nem csak neked jutott eszetbe ilyesmi... ;)
A jem'hadarok kordában tartásának legfőbb eszköze (a pszichikai/genetikai kondicionálás mellett) a white, aminek készítési módját csak és kizárólag az Alapítók ismerik. Ha nem kapnak white-ot, a jem'hadarok záros határidőn belül előbb kiszámíthatatlanná válnak, majd meghalnak, mert leáll az anyagcseréjük. Tehát ha élni akarnak (illetve ez nem is egészen igaz, mert a jem'hadarokból hiányzik a faj/egyedfenntartási ösztön, vagy ez utóbbi legalábbis nagyon el van nyomva), engedelmeskedniük kell , mert ha az Alapítók ellen fordulnának, nincs több white, és így a lázadóknak max 1-2 napjuk volna lépni, utána elkerülhetetlenül egymásnak esnének a white-megvonás első tünetei miatt. Aztán meg...
A kérdéses epizódban, ha jól emlékszem, Bashir nem tudott tökéletes pótszert kidolgozni, csak amivel ideig-óráig működésben tartható a jem'hadar anyagcseréje.
Tehát a kérdés etikai oldala az eddig elmondottak mellett/helyett szerintem úgy módosulna, hogy vagy hazaengedik az jem'hadart, ahol kaphat valódi white-ot, vagy azzal, hogy ott tartják (bármilyen célból is) lassú kínhalálra ítélik. És ez utóbbi megoldás nem egészen Föderáció-konform (hogy a manapság divatos eurokonform-ra hajazzak :).
Mindent egybevetve a tegnapi resz eleg uncsi volt. Valahogy nem tudta lekotni a figyelmem.
Lehet, hogy csak nem voltam rahangolodva...
De az biztos, hogy nem akarnek ebben az univerzumban elni, ha ilyen a foldi divat...
Jake Sisko pizsamaitol a falra tudok maszni. Az egyetlen karakter akinek KICSIT is eletszeru szerkoja van az Quark.
Nem ertem. Az egyszeru foderacios polgaroknak ilyen keves a fantaziajuk? Vagy torvenyileg korlatozva van a hordhato ruhak formaja, es szabasa? Szabalyozott izlesvilag. Uuuuuu....
Na mindegy. Ujabb futuremarhasag, amit tuljatszanak a trekben. Es most lehet szidni.
Tessek:
En inkabb azt hagytam volna, hogy meg egy darabig Odoval maradhassonaz allomason. Megjegyzem (szigoruan az eddigiek alapjan), annyira azert nem sikerult elerni, hogy a Jem'Hadar alarendelje magat az alapitoknak. Marmint a genetikai uton beultetett motivacio kicsit alacsony szintet utott meg, annak alapjan, hogy milyen gyorsan fuggetlenitette magat Odo-tol. Eleg rovid ido alatt jutott arra, hogy Odo nem is "igazi" alapito.
Ez kb ugyanaz a kerdes, mint Asimov Solariaiainal :) Az elso szamu robottorveny: a robot nem engedheti , hogy emberek megseruljenek. A szolariaiak ugy hidaltak ezt at, hogy megvaltoztattak mi az ember definicioja.
Ugyanezt csinalta a Jem'hadar magatol, azzal hogy Odo-val "csinaltak valamit". Ennek alapjan mar barmely alapitonak mondhat nemet, ha nem ert egyet, mert az engedelmessege nem feltetlen. Es, ha e melle megtanintjak, hogyan keszitsen maganak es masoknak szerumot, akkor egy Jem'hadar belso ellenallas szulethetne. Ezert hagytam volna meg Odoval, mert vagy elsajatit nemi foderacios ertekrendet, vagy megjobban fuggetlenedik. Egyik se lenne rossz.
Persze ez szigoruan az eddigiek alapjan. Lehet hogy kesobb kiderul, hogy erre semmi esely, de ha ezen a ket dolgon kivul csak a harcolni akaras tartja oket az alapitok uralmaban, akkor bejohet, mert a fuggetlensegert/szabadsagert lehet harcolni igazan. Talan ez is egy taktikai lehetoseg.
Minden igaz, ami felvetődött, különösen az, hogy az St az etika-józanész-logika problémákra épül(és ettől jó).
Nem árt azonban az etika szempontjából egy másik nézőpontra is figyelemmel lenni:
Sisko katonai parancsnok és egyenes parancsot kapott. Erre etikusan 2 válasz van:
1 végrehajtom
2 lemondok és akkora botrányt csapok a szerintem helyes megoldásért a civilek közt - akik a katonákat felügyelik -, amekkorát birok
Egyet nem tehet egy parancsnok:hogy beleszarik a parancsba, mert neki nem tetszik.Akkor ő mástól milyen alapon követel engedelmességet?!
A Trekre mindig is jellemző volt a Etika vs Logika vs Józan ész problémák. Ez teszi többé a ST-t lövöldőzös szekértologatásnál. Ezért vannak olyan részek, amin pl egész végig a hídon dumálnak, és agyalnak, ezért nem tetszik mindenkinek.
A DS9 ezért kicsi nyitott azok számára is, akiknek a fizikai izgalom (lövöldözés pl) kell, és nem elégednek meg az agyalós részekkel. A TNG például teljessen agyalós volt, leszámítva néhányakciósabb részt. A DS9 a végefelé.. de ez már egy másik történet
Egyvalamit mindenki elfelejt.
Nem az volt a kérdés hogy elszállítják vagy elengedik, hanem hogy megölik vagy elengedik. Ugyanis a jem'hadar nem hagyta volna tanulmányozni magát. A közreműködése nélkül pedig a lentebb emlitetteket elég nehéz megvizsgálni.
Én sem értek egyet az elengedéssel. Ha vizsgálják rájöhetnek, hogy milyen a kombinációs és logikai készségük, adott szituációkra hogyan reagálnak, milyen gyors a reakcióidejük, a reflexük, milyen toxikus anyagok hatásosak ellenük, milyen a mentalitásuk, fájdalomküszöbük és ahogy már Ariel emlitette a további esetleges gyengeségeikre is fény derülhetett volna. Tehát ez mindenképpen hiba volt Sisko részéről.
Lehet hogy nem okos ötlet (nem sok tippem van mi létfontosságut tudhattak volna meg, de sebaj). Viszont tény hogy az egyetlen etikus megoldás. Hát igen, a főszareplők már csak ilyen lelkizős figurák ^_____________^.
Mint említettem, nem jelent semmit. Azon kívül, hogy mindenki nyugodtan néz a tükörbe.
Amúgy etikai-taktikai probléma lesz még, akkora, amihez képest ez egy jelentéktelen kis semmiség. Akár el is lehet felejteni.
Érdekes hogy a Second Skin-re nincs reakció (bocs, a magyar cím nem jut eszembe, a hétfői epizód). Pedig nagyon jó rész. Meredek. Garak pedig szokás szerint, alakít ^___^
hat azert ez eleg nagy hiba volt (marmint az elengedes). jo par infoval gazdagabban tert "haza" a "gyerek".
raadasul ahogy kiderult a "szer" fuggoseguk mas egyeb gyengepontjukat is kikutathattak volna, ami persze nem etikus, de ugye nem nagy elvezet etikusan kinyulni vagy jobb esetben rabszolgaja lenni az elcserelteknek...
Ez (az elengedése) se tudományos, se katonai, se dramaturgiai szempontból nem indokolt. SZVSZ eléggé nagy melléfogás az íróktól, de volt már ilyen, és gondolom, még lesz is. Nem ezért szeretjük a Star Treket, az tuti.
Jem'hadar:
őszintén, miért lenne az elengedése taktikai hiba? Plusz egy katona a mittoménhánytízezer mellett már nem oszt, nem szoroz. Sok taktikai információt sem lehet tőle megtudni. Mindössze pár exobiologus kapott volna gyönyörgörcsöt ha tanulmányozhatja, ezt pedig Odo nagyon is jól ismeri. Semmi értelme nem volt megtartani.
Különben is, ha Jem'hadar-t akarnak, lojjenek maguknak. (Lehet szó szerint is. :))
Mégis mi értelme lett volna megvizsgálni amúgy. A szocializációját? Olyan nincs neki, pár napos. Az ösztöneit? Er?szakosak, igy lettek tervezve, kész. A gyengéiket? Ha felrobban a hajójuk egy protontorpedótól, meghallnak.
Mégis mi a szart akartak annyira megvizsgániM A jem'hadar-ok, lássuk be, nem az Univerzum legkomplexebb lényei...