Keresés

Részletes keresés

bypa Creative Commons License 2010.03.12 0 0 1062
Ez utóbbira rájöttem, ez egy szorzó.
Előzmény: bypa (1061)
bypa Creative Commons License 2010.03.12 0 0 1061
Az LW légcsereszám x/h -az x az milyen mértékegység? m3?
Előzmény: peterch (1059)
bypa Creative Commons License 2010.03.12 0 0 1060
Köszi, ez nagyon hasznos volt!
Egy dolog maradt kérdés: Az idomok ellenálásánál a diagrammban nincs feltüntetve az áramlási térfogat! Bármilyen keresztmetszetű könyök ellenálása egyforma, adott légsebességnél?
Előzmény: peterch (1059)
peterch Creative Commons License 2010.03.12 0 0 1059
Szia !

Nezd meg ezt az anyagot, sok info van benne, minden kerdesedre:
http://www.proidea.hu/kamleithner-budapest-83631/index/Muszaki_segedletek.pdf

Udv , Peter.
Előzmény: bypa (1058)
bypa Creative Commons License 2010.03.12 0 0 1058
Szia Peter!

Biztos írtad korábban, de nem találom: hogyan tudom kiszámolni egy csőrendszer légellenállását? Építenék magamnak egy cső a csőben rendszert, a pincében lenne, viszont sajnos sok kanyarral. Van erre valami egyszerű megoldás, hogy megtudjam milyen ventit vegyek? Bedobozolt radiálisra gondoltam, vagy inkább csőventit nézzek?

köszi
Előzmény: peterch (1055)
Agur Creative Commons License 2010.03.10 0 0 1057
Kis segítség a hőszigeteléshez.

Elsőnek a hőszigeteléssel kezdjed a munkát.
Előzmény: V.Petya (1054)
topikolos Creative Commons License 2010.03.10 0 0 1056
Olvass vissza itt, sokat lehet tanulni belőle, illetve a hőszigetelős és a passzív házas fórum is hasznos.
Én is most nyáron akarok összerakni egyet, még nem tudom milyen kivitel lesz, folyamatosan agyalok rajta...
peterch Creative Commons License 2010.03.10 0 0 1055
Szia !

Nezd meg a www.Energotrade.hu oldalt, ott sok informaciot gyujthetsz.

Udv , Peter.
V.Petya Creative Commons License 2010.03.10 0 0 1054
Sziasztok.
Segítség kellene.
Házszigetelés k9vetkezik az életemben. Egyidejűleg szeretnék kiépíteni valamiféle szellőző rendszert. Ha lehet költséghatékonyan, saját kezűleg. Tud valaki segíteni milyen megoldások jöhetnek szóba? Gondolom hővisszanyerős célszerű.
Milyen elemek szükségesek a rendszerhez? Sajnos nem találtam részletes leírást, rajzot, csak a gyártók által forgalmazott készülékek baromira leegyszerűsített sémáját. Valakinek van tapasztalata egy ilyen kivitelezésében, esetleg ha házilag valaki tud készíteni és azt eladja az is akár érdekelhet.

quint Creative Commons License 2010.03.08 0 0 1053
Pedig létezik, valahol még képet is raktam be, hogy milyen környezetben fúrtak.
Alba Diamant
Előzmény: cell7 (1052)
cell7 Creative Commons License 2010.03.08 0 0 1052
QUINT!

Légyszíves írd már meg hogy ki fúrta meg neked a mennyezeted!

Sajnos nem jutok dűlőre ezzel. Nem tudnak alulról fúrni, mocsokgyüjtő gyűrűről meg nem is hallottak.
Előzmény: cell7 (921)
cell7 Creative Commons License 2010.03.08 0 0 1051
Az U alakú áramlásnál korábbi olvasmányaim alapján lesz jobb is. Ez csak részben ellenirányú.
Gumilemezt tudsz venni ilyen vastagságban a szegedi gumigyár előtti gumiáruházban.
Csak le kell csíkozni.
Előzmény: bjanoss (1044)
kissunk Creative Commons License 2010.03.07 0 0 1050
Igazad van . En egyes falakat 2x vettem.

2.5 mm -el 58 m2 jon ki 0 falvastagsaggal . Regebb lattam egy ilyen muanyag hocserelot a Paul -tol es emlekeim szerint a falvastagsag kb egy PET palack falvastagsagahoz lehetett
kozel.

unk
Előzmény: H3x (1048)
digium Creative Commons License 2010.03.06 0 0 1049
Megkérdeztem, a szívószálat Tipplen H 681 F polipropilénből gyártják itthon.
Előzmény: H3x (1048)
H3x Creative Commons License 2010.03.06 0 0 1048
Nem tudom neked hogyan jött ki...? 600x300x450-es hőcserélő mérettel számolva nekem a 4,5mm-es négyzetes elrendezésre 35m2 körüli érték jött ki. Bár lehet, hogy én számolok rosszul.
Ha hozzá lehetne férni vékony falú, megfelelő méretű (alu) zárszelvény profilhoz (de akár csőből is megfelelne), akkor a több cső a csőben megoldással meg lehetne csinálni. Pont, mint a szívószálas módszerrel.
Jó lenne a szívószál is, de megint az a problémám, hogy ki mondja meg, hogy az anyagát tekintve menyire megfelelő a célra? Van-e egészségre káros hatása, kipárolgása (hosszú távon)?
Előzmény: kissunk (1047)
kissunk Creative Commons License 2010.03.06 0 0 1047
"Nem egy szokványos hőcserélő van benne."

Hat nem... :) .

"A méretek alapján (kb. 600mm hossz, kb. 300mm szélesség és max. 450mm magasság) a 60m2 hőcserélő felülethez 2,5mm-es oldalszélességű négyszögeket kell kiképezni... ha jól számoltam."

Nekem 4,3 mm jott ki .

"Kérdés, hogy hogyan oldották meg a közösítést?"

Szottek - fontak .....

unk
Előzmény: H3x (1046)
H3x Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1046
Nem egy szokványos hőcserélő van benne. Erősen hajaz a több cső a csőben típusra.
Négyzet keresztmetszetű légcsatornák vannak kiképezve és sakktábla szerűen áramlik az elszívott és a beszívott levegő.
A méretek alapján (kb. 600mm hossz, kb. 300mm szélesség és max. 450mm magasság) a 60m2 hőcserélő felülethez 2,5mm-es oldalszélességű négyszögeket kell kiképezni... ha jól számoltam. Ebben az esetben a felület x idő 250m3/h-nál: kb. 75!!!
Kérdés, hogy hogyan oldották meg a közösítést?
Előzmény: kissunk (1045)
kissunk Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1045
"Nem tudja valaki hogy egy 250m3/h-s gyári, lemezes hőcserélőben mekkora hőátadó felület van???"

A Paul Thermos modelljeben 60 m2 -t mond a gyarto .

http://www.paul-lueftung.net/downloads_en/thermos200-300dc_englisch.pdf

"The heat exchanger has a heat transfer surface area of 60 m2; . . . "

unk
Előzmény: cell7 (1012)
bjanoss Creative Commons License 2010.03.05 0 0 1044
Sziasztok!

Csak egy ötlet. Én azon agyaltam, hogy veszek 2x1 méteres egész tábla alu lemezeket, és ezelet mondjuk 1 cm-es távtartókkal egymás fölé pakolom: ezekből 30-40 db-ot veszek egy hőcserélőhöz. Távtartót a két hosszabb és az egyik rövidebb oldalhoz teszek körben, plusz középen hosszában majdnem végig. Így egy U alakú útja lesz a levegőnek. És az egyik rétegben szemben megy a másikkal. Ezt például úgy csinálnám, hogy az egyik levegő (mondjuk a lakásból jövő meleg) a hőcserélő végénél (a rövidebb oldalon) megy be és ki, itt a másik levegő rétegeit lezárom távtartóval. A másik levegő a hosszabb oldalon jön ki, ahol kihagyom a távtartókat egy kis darabon (mondjuk 20 centin). Így lehet viszonylag kevés munkávan jó nagy hőcserélőt csinálni, ami majdnem végig ellenáramú. Nagy felületű, viszont lapos, ezért el lehet pakolni a padláson a hőszigetelés alá. Csak még egy dolog nem világos: mit érdemes használni távtartónak ami légmentesen zár? Mondjuk egy gumi lemez vagy csík jó lehet, ha az egészet kívülről összeszorítjuk egy pár léc és hosszú csavarok kombinációjával. De nem tudom lehet-e ilyen vastag gumit kapni. Mi a vélemény?
Axióma Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1043
Bocs, mar megint rontottam... latszik, hogy almos vagyok (csak hat melozni kene). Szoval szetszedes hosszabbra nem jatszik. Magasitas sem. Most vagy eselytelen hasonlot kihozni, vagy valamiert megsem az altalad hasznalt szorzat az iranyado a josag vizsgalatara...
Előzmény: H3x (1042)
H3x Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1042
A két egymás után kötött 30 lemezes esetén az áramlási sebesség is a kétszeresére nő. A felület x idő marad, de a hőcserélő nyomásvesztesége nő.
A lemezeket kb 4,3cm.re kellene egymástól helyezni, hogy a felület x idő ugyanakkora legyen, mint a 21m-es koncentrikus csöves esetében. Elég furán nézne ki 2,5m magas lemezes! 8-)
Arra kellene valami képlet, hogy a lemezek közötti távolság hogyan befolyásolja a hatásfokot?
Azért gondolkodom keskenyebb kivitelben, hogy minél inkább ellenáramú legyen a hőcserélő. Ha szélesebb, akkor egyre inkább keresztáramúra kezd hasonlítani (ekkora hosszban) és szerintem a lemezek felületének kihasználtsága sem a legjobb.
A becsatlakozás egyébként a sarkoknál lenne és nem a rövidebb oldalakon.
Előzmény: Axióma (1041)
Axióma Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1041
Azert nem stimmel a dolog nalam, mert ha a 60 db 1 meteres lemezbol ket egymas utan rakott 30 lemezest csinalsz 3 mm-rel (jo, most felejtsuk el a paritast:)), akkor dupla az ido, ugyanannyi a felulet. Ha csak siman megnoveled duplajara a 3 mm-t, akkor csokken a sebesseg, duplajara no a felulet x ido (most az mind1, hogy inkabb 30 db 40 szeles lemez 6mm-rel ami konnyebben csovezheto alaku, az is ugyanaz). Letezhet, hogy a ket (harom) megoldas teljesen ugyanazt tudja? Vagy mikor, mitol lep be minosegi valtozas?
Előzmény: H3x (1040)
H3x Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1040
Azt valóban kifelejtettem, hogy a 60 lemezes kb. egy 150-es cső keresztmetszetével egyezik meg (30x0,003x0,2 = 0,018m2, a 150-es cső pedig 0,0177m2).
Viszont ha a lemezest lecsökkentem a 125-ös cső keresztmetszetére, akkor még inkább hátrányban lesz, mivel csak 8m2 lesz a felülete és 5,78m/s a légsebesség. Azaz 0,17s-ig van a levegő a hőcserélőben. felület x idő: 1,36!

A rétegződés valóban jelenthet gondot, de a ventilátorok is megmozgatják a levegőt (többek között ezért is gondoltam a befújó ventilátort is a hőcserélő elé tenni) és a spiro cső bordái is. Talán még jobb lenne ilyen szempontból az aluflex cső, csak (belső csőként) a rögzítése kicsit problémás és megnöveli a nyomásveszteséget.
Előzmény: Axióma (1037)
daveeeee Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1039
A bartosszal kapcsolatban a 2. variáció közelíthet inkább a felépítéséhez, bár kívülről ezt nehéz megítélni, de a kifúvásnál belenézve a henger egyik fele látszik, tehát egy félhenger alakban jön ugyanaz a levegő.
Azzal van még megbolondítva a dolog ha jól gondolom, hogy az elválasztás meg is van tekerve, tehát pl az elszívott levegő alul bemegy az egyik oldalon, felül kijön a másikon.
Tisztitással kapcsolatban én peterch álláspontját osztom annyiban, hogy egyáltalán nem aggódok ezzel kapcsolatban. A befújt levegő felül érezik a gépbe, ahol lefelé megy. Alul el van vezetve a kondenzvíz.(mindkét oldalról, külön!)
Az esetlegesen kicsapodó párát itt a légáramlás is a kondenzkivezetés felé tereli. Ezen az oldalon egyébként is nagyon ritka lehet a párásodás, legfeljebb nagyon meleg+nagyon párás külső levegő esetén, de éjjel még akkor is megszárad valószínűleg, ami nem folyik le a kivezetésen.
Szóval ezen az oldalon szerintem nem alakul ki olyan környezet ami kedvezne a baciknak/gombáknak/akármiknek.
Ha valaki nagyon aggódik emiatt, akkor a csöveit is rendesen lejtesse meg a befújók felé, akkor biztos nem fog rosszat álmodni.

Részemről gép mosogatást nem tervezek, a szűrőket tisztogatom/cserélem majd időnként. A csöveket el is rejtettem 50 centi cellulózba, és nem tervezem kiásni hogy tisztíthassam :)

Az elszívó oldalon viszont érdemes nagyon figyelni arra, hogy a kicsapódott párának mindenhol legyen lehetősége lefolyni, hiszen itt valószínűleg a levegő haladási irányával szemben lejt a cső, így erős lejtést kell neki adni. ( Bár egy cső a csőben rendszernél talán megoldható az is, ha nincs toldás, hogy a két cső a két különböző vége felé lejtsen)
Nálam ugye függőleges a hőcserélő, max teljesítményen mégsem folyik le az összes kondenzvíz, valószínűleg egy része lebeg a levegőben, vagy kifújja a gép. Legalábbis erre következtettem abból, hogy ilyenkor kikapcsolva a gépet, pár percig sokkal több víz folyik le a kivezetésen mint üzem közben.

Előzmény: cell7 (1035)
Axióma Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1038
Huhh, ezt jol elszurtam, mi? Pedig kicsit probaltam utanagondolni... szoval hulye vagyok, ha csokkentes, a sebesseg no, az ido meg tovabb csokken. Sorry.
Előzmény: Axióma (1037)
Axióma Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1037
Nem ugy kene (szabadna) osszehasonlitani oket, hogy a szabad keresztmetszet megegyezzen? Tehat a 125-os cso 123 cm2-ehez a 20x0.3-as resekbol nem 29 hanem 20 (egyiranyban)? [Nyilvan tokeletesre nem fog kijonni, mert a 200/125 nem fele-fele, meg 40% sincs.] Akkor a sebesseg is valtozik... a felulet meg nem, maris megvan a 10-bol egy 1.5-es szorzo. Masreszt meg jo kerdes, hogy a 125-os csoben vajon nem lesz-e "retegzodes", kozepen melegebb gyorsabb, szelen hidegebb lassabb, amitol latvanyilag tobb energia marad kidobasra, mint amennyit az elso szamitasod ad. Plusz ha futetlen helyen van tobb a beszivotton a veszteseg a vegen, ha ott is nagy felulete van, hiaba szigetelt.
[Abszolut laikuskent csak a szamok alapjan hangosan gondolkozom.]
Előzmény: H3x (1036)
H3x Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1036
A lemezes hőcserélőben szerintem csak a kis mérete a jó. Nincs minenkinek akkora helye, hogy el tudjon helyezni egy 2xm-ex cső a csőben hőcserélőt.

Számolgatok éppen egy lemezest. 100x20cm-es lapokból 60db, 3mm rés. Ez kb. bruttó 11,6m2. 250m3/h-nál 3,86m/s a levegő sebessége, ha jól számoltam, szóval kb. 0,26s-ig tartózkodik bent a levegő. Takyka! után: felület x idő = 3,016
A peterch féle (lassan lehet szabadalmaztatni! 8-) ) 21m 125-ös cső, kb. 8,2m2. 250m3/h esetén 5,66m/s, azaz 3,7s-ig tart a hőcsere. Felület x idő = 30,34
Szóval 10x-es a különbség!
Jól számoltam?
Előzmény: cell7 (1035)
cell7 Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1035
H3x: nem döntöttem, sajnos teljes a káosz. A lemezest akarom még alaposan számolgatni. Az a gyanúm, hogy hiába 25 m2 a hőcserélő felület, ha a lemezek között áthaladási felület/rés kicsi, akkor átszalad a levegő, nem fog átadódni a hő.
A lemezes mellett szól, hogy szinte minden gyártó ilyet épít tehát van benne valami, valamint hogy kompakt, hátrány hogy maszek kivitelben nem olvastam jó hatásfokot sehol.
A csöves meg egy kicsit drágábbnak tűnik, de van jól működő rendszer. Ez megnyugtató, legalább van remény.
A Te készülékedhez van gyári leírás hogy hogyan kell karbantartani, tisztítani a rendszert? Légyszíves oszd meg ezt velünk, hátha tanulunk belőle.

lzh6k4: klímánál is legalább 3 fő csoportja van a tisztításnak.
1. csak szűrő mosás csap alatt
2. szerelő jön és tisztító spray-vel lefújja a hőcserélőt és szevasz.
3. szerelő jön és atomjaira szedi a gépet és kitisztítja.

Kérdés: nem tudja valaki, hogy hogyan működik a bartosz hőcserélője?
1. rétegenként szét van szedve a közösítés, tehát a lemez egyik oldalán megy, másik oldalán jön a levegő, és ez 3-4 mm-enként ismétlődik?
2. saját elképzelés: vagy egy kb. 1 méter széles lemezcsíkra egy kb. 1 méter széles hullámoslemez csíkot fektettek, és feltekerték mint a szőnyeget, mindkét végére tettek tömítést (fehér keresztirányú valami). A fehér felett megy, a fehér alatt meg jön a levegő, és a lemezek hővezetését lemezirányban használják ki?
A levegő meg úgyis csak a hullámok irányában, azaz tengelyirányban tud áramlani.
??

Előzmény: H3x (1032)
peterch Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1034
Szia !

Tudod mindenkinek egy valamit elkell dontenie, hogy mire akarja hasznalni a rekuperatoros szelloztetorendszert. Sima szelloztetesre, ahol csak hocsere es legcsere van, ott nincs gond. Elszivo agba bekothetsz mindent: konyha , WC, furdo, elelmiszer tarolo, szelfogoban a cipos es ruhas szekrenyt,stb. A friss levego ugy sem halad olyan csoben, ahol az elszivott levego. Igy nincs fertozes veszely.
De azok a rendszerek, amelyek belso cirkulaciot is tudnak, ott mas a helyzet. Ott nagyon meg kell gondolni, hogy melyik szivoag mehet egyenesen a rendszerbe. Ott en sem tudom elkepzelni, hogy az elobb emlitett elszivohelyek mindegyike belelegyen kotve.
Ha az egyszeru rendszert epited meg, ott nem, kell tisztitason gondolkodnod. Lerakodas csak az elszivo agban jon letre.

Udv , Peter.
Előzmény: lzh6k4 (1033)
lzh6k4 Creative Commons License 2010.03.04 0 0 1033
Egy csillivilli szuper gyári hővisszanyerős szellőztető rendszerben sem garantálják a rendszer baktériummentességét.

No ez a lényeg. Nekem sincsenek mindenféle steril környezeti igényeim, csak sok helyen olvastam, hogy oda kell erre figyelni. Nem tenném ki magam és a családomat olyan dolognak, ami árthat. Ha azt mondjátok, hogy elég a szűrő megfelelő időnkénti cseréje, plusz mivel tisztítsam a rendszert, akkor elhiszem.

A klímánál is oda kell figyelni az éves tisztításra, épp ezért kérdeztem, mert hasonló a működésük. A szellőztetőnél csak a csövek hossza aggaszt, hogy azt hogyan lehet pucolni. A hőcserélő még csakcsak ok, mert viszonylag kicsi.

Csak azt nem akarom, hogy pár év múlva kihaljon a családom a szellőztető miatt.

köszi mindenkinek.
Előzmény: cell7 (1026)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!