Pénzhez, pénzpiachoz és hasonlókhoz abszolút nem értek, csak azt látom, hogy a pénzem most jóval kevesebbet ér, mint korábban, a felvett hiteleimet pedig sokkal drágábban fizetem mostantól vissza. Buktam elég rendesen sajna, remélem, bukik a kormány is.
Mit tehet az állampolgár ilyenkor? Szerintetek törvényes ma Magyarországon euróban szerződni, fizetni? Arra gondolok, hogy talán célszerű lenne mindent eurósítani, a forintot és az ilyen sávtologatás-kamatváltoztatgatás révén egyik percről a másikra kilopják a szemünket is pillanatokat pedig akár holnap elfelejthetjük. Tehát mostantól minden szerződést, minden megállapodást euróban kötni (beleértve munkaszerződést is). Ez törvényes?
De ha tul eros a forint, az se jo. Az is egy ordogi kor...
Viszont a kormany tenyleg elrontotta ezzel az esztelen koltekezessel, bar az se volt szep, amit a Fidesz muvelt a valasztasok kozott (vagy utana, nem emlekszem mar).
De talan ugy 10 ev mulva mar turhetoen fogunk kinezni.
a forint leertekeles max 2-3 honapig segit. Ellenben nem okoz valos versenykepesseg novekedest. egyeruen annyit jelent a dolog, hogy az exportot eloallito emberek munkajat ertekeled le.
Csakhogy a termelekenyseg alacsonysaganak az oka strukturalis altalaban (elevult termeloeszkoz, know how hianya). Namost ezek beszerzese (= import) meg megdragult. A forintleertekeles csak konzervalja pare evre a versenykeptelen vallakozasok azon hadat, amelyek az EU-ba es a sengeni vamunioba valo belepeskor tomegesen fognak csodbe menni par honapon belul.
Ja es a magyar export az hozzaadottertek export jelllemzoen, magyaran importon alapszik. Az import ellenben jelentosen megdragult. Ez azzal is jar, hogy a a termelo el fog halasztani idoszeru termelekenyseg-novelo beruhazasokat is es igy versenykepessege megtovabb csokken.
Ez a leertekelosdi egy ordogi kor, nem old meg valojaban semmit, olyan mint a fajdalomcsillapito, tuneti kezeles. Fontosabb lenne a betegseg kikuralasa.
A leertekeles nem mas mint a berbol es fizetesbol elokon vegzett gusztustalan verszivosdi.
En ugy tudom, hogy az orszag igencsak szarul all export szempontjabol, ezert van szukseg a forint leertekelesere.
Ez igy akkor nem igaz, csak a szemet komcsi haromperharmas Medgyessy akar minket meglopni ahogy a bolcs vezerunk is megmondta?
A világban pedig mélyreható változások játszódnak le. Ezekről meg lehet állapítani, hogy számunkra kedvezőtlen változások. Hagyományos exportcikkeink világpiaci ára csökkenő tendenciát mutat, az importunk zömét képező áruféleségek pedig egyre emelkedő áron kerülnek forgalomba.
Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni! Akkor sem, amikor termelési terveinket készítjük, de akkor sem, amikor fogyasztó állampolgárként a piacra megyünk bevásárolni. Akik az elmúlt nyáron Nyugat Európában jártak, megrökönyödve meséltek itthon az ottani árakról, hitetlenkedtek, hogy a gazdag, a "gazdasági csodának" nevezett jó módú országokban mennyibe kerül egy pohár sör, mit pohár sör, egy pohár ásványvíz. A magyar turista, aki itthon a benzináraink emelkedésén háborgott, torkában kalimpáló szível nézte milyen rémisztő gyorsasággal forog a benzinkút órája- például - Franciaországban. (1982)"
"Eléggé tévednél is a lustasággal... csak talán elvárható lenne, hogy megfizessék a munkádat."
Az a baj veletek balosokkal, hogy ha hiányzik valami, pl. jobb fizetés vagy autó, nem azért sipákoltok, hogy nektek is legyen hanem azért hogy a másiknak miért van?
Nagyon indiszkrét leszek, de miért is ne.
Keresek ~240e nettót, ebből 60e hiteltörlesztés, 50e gázvízvillanyszemétüzemanyagkötelezőbiítosítás, 10-20e apanázs a szülőknek, 10-30e a visszafogott élet.
A többi számlán marad(t): ebből lett >10 éves kocsim és ebből vásárolom mostanság a bútorokat.
Ha meglesz a bútorzat, valszeg akkor sem fogom elinni a fennmaradó összeget, és valszeg akkor is igyekezni fogok hagyni el nem értéktelenedni a megtakarítást, és valszeg akkor is vissza fogok utasítani bármiféle implicit gyanúsítást.
vibor tevedesben vagy, nem csokkent a jovedelmed, hanem masok jovedelme nott (ugy latszik szamodra elfogadhatatlan utemben).
Tudjatok az a baj, hogy eppen a heten akartam meginditani egy hitelalapu lakasvasarlast. Na azt most szepen leallitottam. Olyan jo volt amig nem volt ez a medgyessy. Az embernek volt ertekallo jovedelme, tobb evre elore tervezhetett, mostmeg megint kezdodik ez a marol holnapra valo nyomorgas. nekem csak egy eletem van es nem vagyok olyan gazdag hogy ebbol meg1x negy ev a kukaba keruljon. En ugy erzem, hogy engem is megillet a letbiztonsag azon szintje ami nyugat europaban van. medgyessy pont ezt vette el tolem.
nagyon szar a szocik alatt magyarnak lenni es ebben az orszagban megelni...
"valaki pár év alatt megspórol 1 milliót azzal, hogy addig hordja ugyanazt a göncöt, amíg azon túl feltűnőek nem lesznek a lyukak,"
Olyan vagy, mint a komcsi telekszomszédom: az is azzal etet, hogy a (300 forintos ivóvízzel éjjel-nappal öntözött) kiskertjéből adódó spórolással utaztatja a Bahamákra a csak a két kezemen összeszámolható lélekszámú családját... :DDDDDDDDDDDDDDD
Jővedelmem 40%-át valutában kapom. Az erős forint következtében 2-2.5 éve mintegy 30-40%-al csökkent a jövedelmem. Az alapállapot akkor állna vissza, ha az USD újra 300 Ft lenne.
Akkó most mi van?
(A deviza alapú hitelekben mindig is ott volt az árfolyam kozkázat.)
"Teljesen hidegen hagy, mennyit adózik a luxusfogyasztása után. Járjon tömegközlekedéssel, utazzon Volánnal, Mávval, BKV-val."
Hiszed vagy sem, Bp.-től alig 50 km-re is léteznek olyan falvak, ahová/ahonnan naponta 2 busz jár. Itt a kocsi nem luxus (bár a fenntartási költség tényleg olyan), hanem létfeltétel.
Ezen kívül: ha valaki pár év alatt megspórol 1 milliót azzal, hogy addig hordja ugyanazt a göncöt, amíg azon túl feltűnőek nem lesznek a lyukak, az bizony szeretné, hogy megtartsa azt a kevés vásárlóértékét, ami 1 milliónak még van (egy tetőt nem tudsz belőle felújítani), hogy ne kelljen mégis drága hitelt felvenni a takarékosság céljára. Ha ennek az értékmegőrzésnek az a vélt módja, hogy az ember fia eurót vesz, akkor az a valaki gazdag/burzsuj/kulák/tisztességtelen lesz és megérdemli, hogy mégis ússzon a pénze?
OFF
Remélem, hogy nem pedagógusként közalkalmaznak. :\
Nem kellett egy Einsteinnek lenni ahhoz, hogy egy szoci csapat Bokrost istenítő dilettánsokkal hova vezeti Magyarországot. Ismerőseim a kormányváltás óta készülnek a "nehéz időkre". Most látszik csak milyen igazuk van.
A rothadás jelei régen látszódnak, ami most történik csak bevezetés. Lesz még itt móka, kacagás. Beleszoktak az emberek abba, hogy alacsony az infláció és állandó a forint vásárlóereje. Hát most egy kicsit ez is máshogy lesz...
nekem nem célom megvédeni a kormányt és az intézkedéseit, de az nem annyira egyértelmű, hogy a kereskedelemnek "hatalmas" gondokat okoz a mostani intervenció.
Az exportőröknek (pld. az 599-cel kezdődő vonalkóddal ellátott termékenek is) kedvezőbb a gyenge forint és a más országból származó termékek importjának nem annyira. Sőt, a cimmerferibe érkező túristáknak is jobb, hogy az euróban megkeresett pénzükért több hamburgert vagy lángost tudnak venni a "balatonparton". Ez pedig azért jobb nekik.
Igaz, hogy mi kevesebb cuccot tudunk behozni az eurozónából, de ez valszeg nem zavarja sem a kormányt sem mást.
Szerintem hibás az a gazdaságpolitika amelyik egyszer oszt majd visszavesz majd megint oszt hogy megint visszavehessen, de ezt már nálam sokkal okosabb emberek is megmondták én pedig csak plagizálnék
Most a ballib sajtó kussol, most nincsenek elemzések, most nincsenek meghmondó emeberek, hogy az forimnt leértékelése, milyen hatalmas gondokat okoz a kereskedelemnek.
A súlyos gazdasági válság jelei már tapasztalhatók voltak, most a forint leértékelésével csak még komolyabb problémát okoznak.
Volt Bokros csomag, most meg van Medgyessy csomag.
Jobban jártunk volna ha Medgyessy kismocsokot elégiti ki.
"nagyon odavan itt egykét ember a Fideszért, hát mondjátok meg, mondták ök érthetöen a választóiknak, hogy "emberek, ne vegyetek autót csak forintért" ????"
Nahát, tényleg nem mondta a Fidesz érthetően, hogy ne vegyél autót!!!
Csak annyit mondott érthetően, hogy a maszop választási ígéretei teljesíthetetlenek, tehát lesz gázáremelés meg akár újabb Bokros-csomag is.
Azt' lett.
Csak a hülyék nem értettek a szóból.
Járai Zsigmond úgy vélekedik, hogy pár napig vállalható a gyenge forint, így csütörtökön nem tervez sem kamatemelést, sem intervenciót. A jegybank azonban nem hagyja magára a 250 forintos árfolyamot és, ha kell, kamatot emel. Az elnök mindenesetre megvárja, hogy mit mutat az árfolyam az ECB ma várható kamatemelése után. A december/decemberi infláció Járai szerint 4,5-5,0 százalék között lesz, és az MNB tartja magát e célkitűzéshez.
"Az interneten fellelhető információk szerint a OTP Bank ma az euró egységét 270,85 forintért adta, míg a készpénzt 257,63 forintért vásárolta. A Postabanknál a csütörtökön érvényes jegyzés 275,46-260,46, az ÁÉB-nél 274,70-
261,30, a Budapest Banknál pedig 274,78-258,77 forint volt. A Vista Utazási Irodák fiókjaiban az ügyfelek 251 forintot kapnak egy euróért, míg a fizetőeszköz egységéhez 271 forintért juthatnak hozzá, az Ibusznál pedig 255, illetve 278 forint az árfolyam."