Agresszív behálózás I.:
a Macimedve által leírottakat tapasztaltam egy ismerősünknél. Helyzet: válás, kiútkeresés, kapaszkodómegtalálás a Krisnásoknál, személyiségváltozás (brainwashing). Lehet, hogy ő jól érzi magát, de a szeméből eltűnt az "élet lángja", helyette valami más "tűz" ég.
Agresszív behálózás II.:
az FBI doktor által leírottakat tapasztaltam az nagyobbik gyerekemnél. Helyzet: iskolakezdés, szülők is az osztályban, bejön ifj. Hegedűs L. of MIÉP + egy hölgy, és rövid agitka keretében megpróbálták meggyőzni a gyerekeket+szülőket az egy igaz magyar hitről és a hittanra járásról.
"...a HGy elég agresszív módszerekkel hálóz be és kényszerít komoly anyagi áldozatokra embereket. ..."
Hát néhány éve (akkoriban alakult a Gyüli) volt szerencsém végignézni 2 kollégám súlyos személyiségváltozását "megtérésük" után....
Hát ez engem eléggé elgondolkodtatott. Az addig normális gondolkodású, világ felé nyitott fiatal emberek teljesen begőzöltek, gyakorlatilag "életük értelmévé" vált a Gyüli. Megpróbáltak hittérítőkként fellépni, de ezt a környezetükben kevesen tolerálták (aki hívő volt az azért, aki meg nem az azért). A munkaidejük jelentős része elment a Gyülivel kapcsolatos ügyekre (propaganda, térítés, stb.) Ez aztán már olyan nagyon zavarta a munkatrásakat (no meg az is hogy a két Gyülis munkájának jelentős részét is nekik kellett elvégezni) hogy a vezetés kénytelen volt az osztályt "átszervezni". És tudjátok: Sajnálattal értesítjük, hogy átszervezés miatt stb.....) Nem hiszem hogy megérte nekik.
Más:
Egyház az állam fölött: egyetértek az előttem szólóval. Milyen módon lehetséges, hogy egy egyházi vezető betilthat egy egyébként világszerte nagy sikerű, katolikus országokban is bemutatott filmet olyan alapon, hogy sérti a vallásos embereket? És a betiltás az ateistákat nem sérti ? Pedig ők is vannak néhányan ebben az országban! Akit meg sért az ne nézze meg! Senki nincs a TV elé láncolva.
1 %:
Úgy érzem, hogy az egyházaknak mint szervezeteknek a finanszírozása nem tartozik az állami alapfeladatok közé, így nem kellene az adókból finanszírozni.... Más dolog a műemlékvédelem, a kultúra stb. Ilyen címen az egyház is kaphat.
A működési kiadásokat teremtsék elő saját forrásból. Nagyon leegyszerüsítve: Fizessen az, aki igénybe veszi a szolgáltatást. Ha ez mindenhol így van, itt miért kell másként csinálni?
A hívő ember pedig nem attól hívő hogy templomba jár (pedig mostanában sokan ezt gondolják)hanem attól hogy hisz!
Annál nagyobb agresszivítás egyszerűen nincs, mint amikor egy egyház az állami hatalmat használja fel, hogy ráakaszkodjon még az egyházon kivüliekre is. Egy egyháznak semmilyen sem erkölcsi sem jogi alapja nincs megadóztatni azokat, akik nem tagjai.
Ebből a szempontból a Hit Gyülekezete egyike a legkevésbé agresszív egyházaknak. A legnagyob az önfentartó egyházak közül.
Na igen, de most jön majd újra Speaker, és megmagyarázza, hogy a hagyományos egyházak megérdemlik a támogatást, mert...
(És itt fog meglátszani, hogy halvány lila köze nincs ahhoz, hogy mi a vallásszabadság és el se tudja képzelni milyen az, mikor valaki máshogy gondolja. És a magyar emberek nagy része ilyen... sajnos.)
Kedves Geszthi!
Ez a mondatod a hét beszólása volt:
"Tan a parlament majd a miseknel fog referenseket alkalmazni?"
:--)))
Neeem. nem fog! Mivel az állam és egyház NINCS összefonódva... mivel az egyház van felül... (ő ellenőrizheti az államot, de az állam őt nem - középkor kicsiben).
No és igen, a HGY-vel az a baj, hogy eltartják a hívei. Botrány!
De a hagyományos egyházak már bizonyítottak!(?) Kinek? Nekem ugyan nem. Úgy látszik (keresztény-)társadalom ellenes vagyok.
Szerintem ki kéne végezni engem (mondjuk úgy, hogy az adómból olyan egyházat kell támogatnom, amelynek tanításával nem értek egyet + mellette persze a sajátomat is el kell tartanom (örömmel), miközben még destruktív szektás is vagyok).
Éjjjen! Köszönöm Orbán Viktor miniszerelnök úr! Ojjjan bódog vagyok ám mostan.
nem az a baj, ha a/egy vallas adott és/vagy akar folyamatosan valtozo, de JOL DEFINIALT, PUBLIKUS feluletek menten az allammal erintkezik. Ez mindenki altal megismerheto, kritizalhato, ezert a kormany utalhato vagy szeretheto.
Baj az, ha
1,a hiteletbe keveredik a politika ("mise" alatt agymossak a hiveket), persze a katolikus egyhaznal is volt a valasztasnal vmi, de az nem egy folyamatos "szemleletfejlesztes", mint inkabb akcio volt
2,nem definialt, nem publikus modon jelenik meg a vallas a politikaban.
Amennyit en olvasgattam a magyar lapokbol, a HGY mindkettoben igencsak jeleskedett.
No most akkor minek nevezed azt, hogy a kormany referenseket fog minden tarcanal kinevezni akiknek az lesz a feladata, hogy a kereszteny egyhazakkal (ugyanis emlites sem volt pl. a izraelitakrol, es egyeb mas vallasokrol de ez most nem is lenyeges) tartsa a kapcsolataot a torvenyek elkeszitesekor ??? Mi kozuk nekik ahhoz? Tan a parlament majd a miseknel fog referenseket alkalmazni?
Aaa ez meg veletlenul sem politikai osszefonodas (plane, hogy a mint emlitettem nincs zsido, krisna stb referens)
2, No ez itt a fo gond szerintem a HT-vel szemben. Vagyis, hogy eltartjak a hivei. De jo ilyenkor azt a bunos anyagi fuggoseget emlegetni, kozben a katolikusok(a reformatusok nem voltak ilyen elutasitok, azert irom oket) meg attol is hogy feltek, hogy nehogy csak azt a mindenki altal felajanlott ado bizonyos szazalekat (1-2-3) kapjak... (volt ilyen terv, hogy igy legyen igazsagos az egyhaz finanszirozas. Je, hogy nem felelt meg nekik !)
Ekkor hogy eltunt az a hatalmas tomeg ami persze mind katolikus es oket tamogatja...ja, csak anyagilag nem szanja ra a penzet.
No itt van a kutya elasva (1, "irigyek" a HTre, 2, eppen emiatt politizalnak, mert kell a zsozso a kormanytol akinek meg a szavazataik kellenek)
1, ezt talan bizonyitani is kellene. Ez tipikus fideszes PR. Igy probaljak osszemosni az egyeb hirhedt szektakkal.
Mas oldalrol nezve a hittan (kotelezo) bevezetese az allami iskolakban mi a csuda lenne? Az nem behalozas? Ok, legyen DE azt intezze mindenki suli utan a sajat szent helyeiken, de ne az iskolakban.
Es ennek anyagi tamogatasa? Tartsa el/fizesse mindenki a sajat vallasat. Ne ilyen hasrautott szamokkal jojjenbek, hogy hat a lakossag donto tobbsege katolikus meg hasonloak. De erdekes, hogy ez a felajanlott ado 1%-bol meg veletlenul sem derul ki (az a mocskos voros kereszt es hasonlokat mennyien tamogatjak, ahelyett, hogy az egyhazukat tamogatnak...)
Kedves Géza először is üdvözöllek újra a "fedélzeten".
Írod: "...a HGy elég agresszív módszerekkel hálóz be és kényszerít komoly anyagi áldozatokra embereket. ... és .... 1. Emberek agresszív behálózása 2. A híbóvek anyagi függőségbe kényszerítése 3. Politika és vallás összefonódása. ...."
Mint azt te pontosan és jól tudod rólam én egyházellenes volnék. Ezidáig azonban agresszivitást közvetlenül (lakásba való bekopogtatással pl.) csak a Jehova tanúi részéről, közvetettet pedig az u.n. történelmiek részéről (a katolikus "zászlóshajóval" az élen) - ráadásul állami!!!! segedelemmel - tapasztaltam.
Az én megítélésem szerint (és sokan mások szerint is) pontosan a fent említett "történelmiek"-re jellemző a politikával (és az állammal) való összefonódás.
Írod: "A magyarok nem tolerálják azt, ha valakinek más a hite, vallása, mint az átlagnak. Nem bírják elviselni. A magyar emberek többsége nem tudja mi az a vallásszabadság."
Nincs ennek egy kis rasszizmus íze?
De nem ez a lényeg. Azok alapján, amit hallottam róla, a HGy elég agresszív módszerekkel hálóz be és kényszerít komoly anyagi áldozatokra embereket. A Népszabiban olvasható beszámolóból is megállapítható (bár az elég elfogult volt a HGY-t ellenzőkkel szemben), hogy szülők aggódnak, mert a HGy kiszakítja a gyerekeket családjukból. Hogy ez mennyire igaz (szerencsére) nincs módom ellenőrizni. De azt hiszem, ezek a dolgok azok, amelyek miatt nem népszerű a HGY. Miért nem aggódnak a szülők azért, ha gyerekeik pl. katolikus, református, stb. egyházak rendezvényeire járnak? - A többség általában örül is mert biztonságban, jó, civilizált környezetben tudja csemetéit. Ez még nem vallásos szülők esetében is sokszor igaz!
Nem a másságról kell tehát beszélni, mert nem arról van itt szó, hanem a lényeges dolgokról, ezek pedig:
1. Emberek agresszív behálózása
2. A híbóvek anyagi függőségbe kényszerítése
3. Politika és vallás összefonódása.
- minden "nagy"egyház alapvető joga, hogy ne hotzzanak róla döntést nélküle, ezért tanácsadói, megfigyelői posztokat kapnak...
- ha egy "kis"egyház ennek tizedére igényt tart, az bűncselekmény
Konklúzió: MINDENKI EGYENLŐ, DE VANNAK EGYENLŐBBEK.
Orbán Viktor azt teszi, ami a magyar emberek többségének tetszik. Ez érthető, kell a szavazat, kell a híveket gyűjteni.
A magyar emberek többsége ellenszenvvel van a HGY felé. A magyarok nem tolerálják azt, ha valakinek más a hite, vallása, mint az átlagnak. Nem bírják elviselni. A magyar emberek többsége nem tudja mi az a vallásszabadság.
Orbán se tudja. A különbség Orbán és egy sima állampolgár között az, hogy Orbán az egész ország miniszterelnöke, még a HGY-seké is. De ez őt nem érdekli, hisz a HGY-sek kevesen vannak.
Vesszen a férgese. Az a pár ember nem kell az Orbán úrnak. Ott a többi, majd azok szavaznak rá.
A vallásszabadság meg kit érdekel? Röhögcsélni kell a kisebbségen az országházban.
Hát bennem eddig egyszer ment fel a pumpa az indexen, amikor is Tóth Kálmán egyfolytában a Vajdaság visszacsatolásáról flood-olt. Ez most lenne a második. Sajnos azonban már megkomolyodtam, így csak egy részemről igen-igen visszafogott reagálást engednék meg, de előtte leszögezném, ahogy korábban is írtam, az OV válasza szomorú és sajnálatos.
A HT irja: "A Hit Gyülekezete vezetősége elvárja a jelenlegi hatalomtól is, hogy semleges magatartásával tartsa tiszteletben az isteni transzcendenciát és a teljes lelkiismereti szabadságot.."
Nos azt hiszem az viszont még inkább elvárható, hogy a HT tartsa tiszteletben isteni transzcendenciát és még véletlenül se keverje azt politikával.
És korábbi levelem is érvényes a politika és vallás eme érdekes összefonódásával kapcsolatban.
"Az SZDSZ-Hit Gyulekezete botrany szamomra egy minosegileg uj es teljesen ismeretlen politikai eset volt. Hogy pont egy liberalis part bonyolodjon bele egy ilyen szekularizaciot, a belso hitelet maganjelleget/politikamentesseget,... megkerdojelezo ugybe szamomra megdobbento volt. Tenyleg nem tudok hasonlo peldat mas orszagokbol, de ez biztos az en tudatlansagom. Esetleg ha vki felvilagositana..."
A Mogiljevics ma azt nyilatkozta, ne örüljünk nagyon, mert azért még jelen van Magyarországon. Amikor megkérdezték, melyik "cégben", nem árulta el.
Szerintem Orbán rátapintott.
Amennyiben a szoknyádat nem tartanád állandóan az arcod előd , (és ha volna mivel gondolkodnod) rájöhetnél, hogy minden egyes topicnak van egy témája. Nektek kedvenc szokásotok, hogy az adott pillanatban elérhető összes topicot teleirogatjátok, azzal amit az agyatok ki ttud préselni magából. Ez nem tulszórakoztató kívülállók számára,egyszer-kétszer elmegy, de folyamatosan művelve dühítő. Tehát maradjunk a témánál, amennyiben ennek a mondatnak az értelmét fel tudod fogni.
(Elhiszem,hogy szolgalelkednek nehezen emészthető ha ha führeredet a maga valóságában mutatják be,de ez a te problémád!)
Ez a más duma ismerős valahonnan. Ja emlékszem, az SZDSZ kis kulturkampfosai próbálták a fejeket telenyomni ezzel a maszlaggal.
MÁSrészt, ahhoz képest már túl sok minden derült ki a HIT gyüliről, hogy azért legyen finoman fogalmazva is erősen vitatható a tevékenysége, mert MÁS. Ezt meséld a Fodor Gabinak...
"... minden embernek mentesnek kell lennie a kényszertől akár egyesek, akár csoportok vagy bárminemű emberi hatalom részéről, mégpedig úgy, hogy a vallás tekintetében senki se legyen kénytelen lelkiismerete ellen cselekedni, s ne akadályozzák abban, hogy - jogos határok között - lelkiismerete szerint cselekedjék akár magánéletében, akár a nyilvánosság előtt, akár egymagában, akár másokkal társulva." (A II. Vatikáni Zsinat tanítása, Szt. István Társulat)
...Támogatjuk az autonóm, bázisdemokratikus mozgalmakat, mert úgy gondoljuk, hogy a demokráciának nem csak a parlamentben, hanem minden közösség csírájában élnie kell... (FIDESZ Márczius, Bozóki András: Mi a FIDESZ és mi nem?, 1990)
Szóval a határnyitási évforduló alkalmából tartott hármas találkozó után újságírói kérdésekre válaszolva Schröder és Klima méltatta a Németh kormány és Horn Gyula na meg persze a Gorbi pozitív szerepét stb. Erre Kövér annyit tudott böffenni, Madáchot idézve hogy "nem attól virrad ha a kakas kukorékol, de attól kukorékol a kakas ha virrad" (Madáchtól bocs ha nem pontos az idézet, nincs előttem Kövér nyilatkozata sem, lehet hogy ő előre készült és pontosan mondta)
Egyébként éltem Németországban és azóta is gyakran utazom oda (foglalkozási ártalom) de a németek (amennyit tudnak a magyar politikai helyzetről) nem értik Oviék törekvését arra, hogy a Gyuláékat lejárassák. Szerintuk éppen büszkének kellene lenni arra, hogy valaki kiverte az első téglát a berlini falból. Gorbi szerepét mindenki elismeri, de rögtön jön a kérdés hogy Honecker, Zsivkov, Csao és a többiek miért nem nyitottak. A Gyula pufajkájáról egyébként nem tudnak, de ez nem is érdekli őket. Október 3 viszont nemzeti ünnepük (Német egység napja) Soha el nem mulasztják Gyulát meghívni.
Ezek szerint túl dodonai lett az utolsó mondatom, ha még GLászló sem olvasta ki belőle az elitélő felhangot. Legközelebb megpróbálok világosabb lenni. Amit írsz, azzal egyetértek - erről szólt a mondat.
Mit lehet ezen vitatkozni? Eltér, miféle pluralizmus az, ahol kellemes és kellemetlen egyházakat különböztetünk meg? A törvények egyértelműen meghatározzák az egyházak létrehozásának és működtetésének feltételeit. Ha a Fidesz nem szereti a Hit gyülekezetét - azért a kormányfő még nem bélyegezheti meg őket. Én - megvallom állampolgárként igen kevés rokonszenvet érzek a Hit Gyülekezete iránt. De ameddig a törvényeket betartják, demokrataként semmilyen megkülönböztetést nem tartok elfogadhatónak velük szemben sem.
Orbán Viktor ezúttal is elvetette a súlykot. Ekkora önhittséggel persze nem lehet könnyű józan és megfontolt miniszterelnök benyomását kelteni.
Nem is sikerül neki.
A FIDESZ-MPP internetes oldalain találtam a 40 pont értékelésénél:
28.Egyházfinanszírozás
Tárgyalásokat kezdünk a protenstáns egyházakkal a
legutóbbi egyházfinanszírozási törvények módosításakor velük
szemben keletkezett méltánytalanság kiküszöbölése
érdekében.
A protestáns egyházakkal megköttetett a megállapodás, a
1159/118. (XII.17.) kormányhatározat szerint. A járadékok
összegeit a kormányhatározat tartalmazza. Református egyház
1.270 millió, evangélikus egyház 700 millió, baptista egyház 45
millió. Természetesen minden történelmi egyházzal
megszülettek az együttmuködési és támogatási
megállapodások.
Az utolsó mondatból kítűnik, hogy a polgári koalíció a történelmi egyházakat támogatja. Hogy ez mennyiben tér el a vallási pluralizmustól, azon lehet vitatkozni.