Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Talán épp' ezért is tette a kolléga reprezentatív helyre? Nálam is reprezentatív helyen van, a tyúkudvar közepén... ;-) Kifejezetten a növ. erélye miatt került oda, hogy megnőve szépen árnyékoljon. Ott kiteljesedhet, ha akar.
Egyébként én is azt javasolnám a tapasztalataim alapján, hogy vegyen még le a fácskából, mert bár nagyot nő, de ha nincs egyensúlyban a gyökérrel, akkor később gondok lehetnek belőle! Inkább most egy kicsit bátrabban metszeni, és jövőre lesz miből koronát alakítani, mint sajnálkozva, a fát féltve többet meghagyni a kelleténél - ezt megtanultam az elmúlt egy-két évben...!
en tavaly telepitettem, es csak zoldmetszessel korigalok, de inkabb kehejforma alakzat, 60-70 cm-rel a foldtol elagaztatva. a kozepet zoldben kiszedni :)
...ha nem kajszi lenne.Én kezdőnek kajsziból nem javasolnék karcsúorsót.Még külföldön sem nagyon bevett,magyarul szinte alig található leírása...és biztos,hogy sok odafigyelést,munkát igényel,mert a kajszi nem nagyon szereti a szűk korlátokat.Sztem...
Az lenne a kérdésem, hogy esztétikai szempontból és helytakarékossági szempontból milyen koronaformát ajánlanátok olyan helyre, ami elég reprezentatív? /bejárat mellett, dísz-kert?/
Orangered a kajszi amúgy. És hogyan metsszem ?-most ilyen:
Tegnap lemosóztam a kis kajszikat, még nem indulnak, semmi nem látszik. A Flavor Cot ez egyedüli amin látok piros bimbókat, akkor ennek lassan kezdhetem a metszését?
Mint írtam a régebbi hozzászólásban gyengének találtam a gyökérzetet az eredeti korona sokkal nagyobb volt, ezért vágtam vissza, akkor még egy ágat leveszek és marad 4.
Gyengének (vékony) találom a törzset 5 viszonylag erős oldalvezér neveléséhez. Az oldalágak nagyon megerősödnek a törzs kárára. 3-at hagynék, ha már egyszer kivettük a közepét.
Ma ismét telefonáltam nekik, de még ma sem kapták meg az árut. Egy picit mérges is volt a beszállítóra, mert már többen is érdeklődtek az új áru iránt (sajnos ez nem rajta múlik). Mondta, hogy nyugodtam hívhatok holnap is (hívni hívhatok, csak nem tudok elmenni), mert akár ma este vagy holnap is érkezhet az áru. Tehát áru biztosan lesz (ha nem ma, akkor a jövő héten)!
Úghogy a helyzet annyiban változott, hogy a kért dió és kajszi csak a jövő héten esedékes (mármint az elhozatal). Ha meg lesz, biztosan jelentkezem!
Röviden ennyi, bocsi, hogy nem jött össze ezen a héten! Ha rajtam múlik,akkor meglesz, nem kell izgulni!
Mirabolán. Érdekes, hogy a harcot és a gold is mirabolánon van, de nem olyan magasak, mint a faiskolai növények. Amúgy nagyon szép gyökere van, vizes, tőzeges-fürészporos "földlabdával" van csomagolva.
Köszönöm a tanácsot. Meglehetősen sokat olvastam vissza és persze jobb, ha többféle fa van, már az érési időszak eltolódása miatt is. Nekem azonban csak ez az öt fám lesz kajszi. Amúgy most jöttem a madaras áruházból ahol vettem 4 Bergeront és egy Ceglédi óriást. Magyar kajszit is szerettem volna, de az sajna nem volt, Ceglédi óriásból is csak ez az egy. Vettem mellé 3 Stanleyt és 2 Cacanska Lepotica szilvát. Nekem a szilva fontos, mert amiből nem lesz lekvár az folyékonyan kerül elfogyasztásra:) Hát most fogom még kiásni a gödröket és gondolom hétfőn lesz az ültetés. A vásárolt fák gyökérzete csomagolt. Nem bontottam ki, de szerintem valamilyen folyadéktartó nemezbe lehetnek becsomagolva, kívül műanyag zacskó van. Gondolom hétfőig hideg helyen ki fogják bírni. Az ültetést úgy tervezem, hogy a kiásott gödrök aljába szórok trágyát és ültetés előtt hétfőn a trágyára földet és úgy rá a fát.
Saját felhasználásra minképp' több különböző fa ajánlott, akár fánként is több fajtával. Olvasd vissza a topikot(akár másikat is), rengeteg hasznos dolog található itt a szakkönyvek kiegészítéseként-vagy fordítva.
Szilva helyett jobb lenne valami más(nem csonthéjas) fa.