Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
SZiasztok! van valaki aki a felvidékről szlovákiából ír? segítséget szeretnék kérni vérdió csemete beszerzés ügyében. cím van csak hely ismeret és nyelvtudás nincs.
Milyen stádiumban vannak a nálatok kajszik, gondolok elsősorban a mostani ültetésekre? Nálam még nagy a csend semmi nem látszik, igaz eddig metszetlenül vannak, de mondjuk a megmetszett őszibarackok már rendesen barkásak.
Van 1-2 darab sárgabarackfám csak nem merem meg metszeni mert már volt úgy hogy meg metszetem és teljesen mézgás lett a fa nem tudom mitöl lehet hogy nagyon sok sebet ejtetem rajta vagy vírusos volt a fa nem tudom ???
De most is van 2 éves kis fám egy kicsit megszeretném igazítani a koronáját de nem merem nehogy megint csúnya mézgásodások legyenek rajta .
Azt olvastam valahol hogy nem mindegy hogy mikor metszik a kajszit, korán tavasszal vagy rügypatanás után nem tudom !De meg akarnám kicsit metszeni
Logikusan gondolkodva: ha "beépített ügynök" lennék, akkor gondosan felhívtam volna a figyelmet az "olcsóbb" kajszi oltványokra is mintegy mellékesen, meg leírtam volna melyik volt julienne meg wavin alanyokon (nem tudom jól írtam-e le ezeket). Az orangered volt azt hiszem 2500 Ft. Meg talán a többi normál fajta.....
Lehet benézek a Silvan*sba, meg a New gard*nbe is, de már csak saját tájékozódásra...
Tardicot termett már valakinek? Van egy pici fám, talán idén virágozni fog. Vajon milyen lehet?...
A fórum és fórumozók is hozzájárultak a fajtaválasztáshoz tapasztalataikkal, köszönet érte...
Egyelőre 3 fát vettem, a meglévő bergeron és magyar kajszi mellé: egy orangered, egy gönci magyar, és egy hargrandot. Remélem sok sikeres évük lesz nálam :D
Szemerkélő esős idő volt. Nyitvatartási időben bizonyára szeretettel várnak Téged is :-)
Nekem nem igazán volt időm körbenézni (pl. konténeres fák), mert kaptam egy sürgős telefonhívást, így üres kézzel távoztam. Egy db. fát tudnék ültetni, mert volt egy ceglédi óriás csemetém, ami kiszáradt, majd tőből szépen újra kihajtott, nem volt egyértelmű oltástól merre (alatt vagy fölött), de nemesnek tűnt a hajtás (az alany mirabolán), most már éppen virágzana, csak kéretlen vendég vaddisznók megreccsentették a tövénél :-(.
Szerintem egészséges túlélésre kicsi az esély, nézek helyette másikat. Valami pirosat vennék, meg ne főidőben érjen, lehet orangered lesz. Ennyit a "reklám szakmáról". Van valami gond azzal, hogy feltettem mi újat árulnak? Akkor kérem a modit, törölje.
Aki megvette annak biztosan pl. Tomcot. Persze az ilyen reklámoldalakkal vigyázz, ahol minden kajszi finom és hatalmas, pl. az A/2A méret ugyanúgy nagyméretű nekik, mint a 4A...
Persze az én hozzászólásom se tapasztalatokból adódik,amit írtam szintén a netről való. Vannak a fórumon ehhez sokkal hozzáértőbb emberek-tőlük is próbálok tanulni ezt azt...
Tehát nem a gönczi barack sajátossága, hanem valószínűleg a tavalyi év kedvezőbb időjárása, illetve a kis fa jobb gyökérzete az ok.
Sajnos eredeti címkés 4 db fám, amit stanleynek vettem (életem második fa vásárlása volt, s nem ismertem fel a fájáról), Althann ringló lett. Így el tudok képzelni további meglepetéseket is.
Mindig címkés fácskát vettem eddig, nagy kereskedőknél.
Az alanyválasztásomat a talaj határozza meg, nem a fa méretigénye.
Azonos alany mellett a különböző oltványok különböző intenzitással nőnek nálam, egymástól 4 méterre. Ebből gondoltam, meg az olvasmányaimból, hogy a Bergeron pl. egy lassú növekedésű fajta, az Orange Red meg egy intenzív növekedésű fajta.
Ezek szerint tévedek.
Azt nem tudom, hogy a gönczi magyar kajszi csak a nevében hasonlít csak a magyar kajszira, vagy növekedési erélye eltér, vagy nem gönczi barack, vagy a talaj helyi viszonyai és a kis fa elindulása között ekkora különbség lehet.
Sok mindentől függ a fa növekedése, de a legdöntőbb a fajta a gyökérzet és a talaj. Ha más az alany az is sokat jelenthet.
Gyakori, hogy a faiskolai lerakatokban összekeverednek a fák, ezért csak azt érdemes megvenni, amin eredeti cimke van (fajta, alany, származás megjelöléssel.)
A fák növekedése 90%-ban az alanytól függ. Tehát az alany határozza meg, hogy mekkorára nő meg a fa. A nemes résznek ebbe "édeskevés" beleszólása van... Úgyhogy a csemete választásakor nem árt odafigyelni az alanyra is (attól függűen, hogy nagy, közepes vagy kisebb növekedésű fát szeretnél).
üdv mindenkinek! kajszi-t szeretnék ültetni a kertemben, de néha tavasszal bevizesedik kicsit a talaj , a víz nem áll rajta csak nedvesebb valamivel egy pár hétig a föld , valahol azt olvastam ha mirabolán alanyra van szemezve a kajszi akkor jobban bírja a vizet vagy maradjak esetleg a szilvafáknál? bár azok is mirabolán alanyon vannak akkor a víztűrésük ugyan az elvileg?