Sziasztok.Szétnéztem már okával a neten keresgélve képeket kipróbált keltetőkről találtam olyat is ahol állítva olyat is amin fektetve van a tojás.Én most már így hagyom.Majd meg látom mi lesz belőle.Először én is hűtő szekrényben gondolkoztam/csak meglátogatott a róka és elvitte a bütykös libámat és a magyar kacsámat,így nem is tudok sok mindent keltetni ezért lett hungarocell doboz/Mikor csináltam a gépet sokat variáltam hogy egyenletes hőmérsékletett tudjak elérni.Ezzel a kis dobozzal is meg gyűlt a bajom mire szerintem elfogadható lett.Nézegettem a hűtős keltetőket is van benne 2 izzó 1 nagyobb ventilátor és ennyi.A hűtő eleve magas a meleg felfelé szorul tapasztalataim alapján nem is tudom elképzelni hogy hogy lehet abba mindenütt azonos hőmérséklet.Nekem a kis dobozban is volt 1.5-2fok eltérés még az alagutat le nem fedtem ha ehez hozzá adom a termosztát hisztézisét akkor már 2.4fok így már a végleteket súrolja a keltető különböző pontjain.A hűtőról azért még nem mondtam le,de tartok tőle hogy fog sok meglepetést okozni.
A múltkor írtam ide a fórumra keltetőgép kapcsán. Volt is aki írt e-mailba, de amióta visszaírtam, azóta nincs válasz. Volt aki azt írta, hogy ajánlotta neki valaki (nem akarok neveket írni, de hátha így is ráismertek), hogy írjon nekem. Légyszi aki írt, az nézze meg az e-mailját!!
Anélkül. hogy vitatkoznék veled szerintem itt nincs fejjel lefele. Vagy jól van elhelyezve, vagy nem. Kezemben egy használati utasítás (HU 140 FSK stb).
FORDÍTÓMŰ HASZNÁLATA .... A fürj, fácán, gyöngyös, tyúk tojásokat<b> hegyes végükkel lefele</b>, a kacsa, liba tojásokat <b>elfektetve</b> helyezzük a bölcsőbe.
Azt aláírom, hogy a szóban forgó keltető nem tojásbölcsős, de a fordítás elve megfelel a fordítóműves tojásbölcsős típuséval.
MEG NE FORDÍTSD! Jól van az úgy a hegyes végével lefelé. Megfordítod, akkor hol lesz a légkamrája a szerencsétlennek? A 19. naptól, viszont vízszintesbe kellene állítani a tálcákat.
1 Azért van döntött tálcán mert így a tálca fordításával átfordítom az összes tojást. 2 A két tálca alatt van egy alagút innen szív a ventilátor 3 A tálca tartó be van borítva linóleummal ezért is felesleges a rács a tálca aljára. 4 A linóleum megakadályozza hogy a ventilátor másfelől szívjon,ezáltal lett egyenletes a dobozon belül a hőmérséklet/amig nem fedtem le addig nagy eltéréseket mértem a doboz különbözű pontjain/ A tojásokat csütörtökön este fogom lámpázni akkor megfordítom őket hegyűkkel felfele. Köszönöm az építő jellegü kritikákat.Várom további észrevételeiteket én is beszámolok majd mindenről.
Itt a fórumon is láttam ilyen megoldást ahol a tálcában ugyan igy voltak a tojások.Nekem ez az első próbálkozásom még soha nem keltettem. Gépet is most csináltam először úgy hogy igazit sose láttam csak a neten képeket.Ha másnak működik így remélem nekem is fog.Persze ha most álnék neki csinálni akkor már teljesen máskép csinálnám,de már kíváncsi vagyok hogy működik-e és ha igen mennyire lesz hatékony.Reggel és este változtatom a tálcák helyzetét így a napi két forgatás megvan.
Itt döntve is van . De a könyvében fektetés az előirás .
Hejtakarékosságból , meg elcsusztatták.Ez csak fél természetes , ez a forgató 10percenként forgat . Ezért nem ojan veszélyes az elcsuszás . lámpázás után hejreáll a fektetés. De a másik természet ellenes . Kevesebb levegőhőz jutnak
Bocsi, de nem a higanyos hőmérő nem megy lefelé, hanem a lázmérő. Kapható keltetőgép hőmérő, 0.1 C fok pontossággal, az igaz hogy lomha, de pontos. Viszont a hőtehetetlensége nem nagyobb mint egy tojásé.
Ha naponta legalább 2x megfordítja a tálcákat 180 fokkal ,akkor meg van a tojások 90 fokos forgatása. Nem utolsó sorban a tojások helyzete is változik a keltetőben minden forgatáskor.
Már két napja megy 22db tojással naponta kb 1dl vizet fogyaszt. A ventilátor a tálcák alatt az izzók közvetlen közelében található az izzókra fújja a levegőt.
Ahhoz hogy tudd mekkora a páratartalom 2500.-Ft ért vegyél egy higonométert, de ha jó a szigetelés mondjuk hűtőből van akkor egy kisebb tálba az aljára, de ez függ a szellőzéstől is hogy mekkora a víz igénye. Gyári keltetőket figyelembe véve 38celsius az ideális de ha pontos a fűtés és nem nagy a hisztézis, akkor 37,8celsius azért gyárit hoztam fel mert ott beállítod a 37,8-at és ezt +/- 1 celsius szórással tartják rosz esetben, :( de ettől még ki fognak kelni a pipik rendesen. Ha képet is felteszel a keltetőről könnyebb saccolni egy körübelüli víz igényt.
Sziasztok! Holnap szeretném elindítani a keltetőt próbaképpen 20 tojással. Sajnos még mindég nem kaptam választ arra hogy mi az ideális hőmérséklet ha folyamatosan keltetek/egy hét után átlámpázom ha rendben mennek a dolgok akkor még teszek bele/és még azt sem tudom mennyi vízfelületett alakítsak ki ebbe a kis gépbe./sajnos nem áll módomban mérni a páratartalmat.
A hómérőt ugy hasznéltam volt egy szelözőlyuk az oldalakon és oda dugtam be egyszerre 4db. egy fél ora után hogy beájon a tojás hö. Digitális akkor még a álom let volna. termosztát volt a hőkapcsoló .
De ahogy találtam jobbat azokat is kiprobáltam.
Az én gépem 100db tojás hugarocel lapokból kialakitva.
Szögletes háztáji kivitel 5cm vastag hugarocelből van és a tojások felülről kapják a meleget alattuk meg viz van 1cmre a tojás alatt egy szunyoghálló válaszja el .
Középen egy kompact fej a fütés -szabályzás . jégkeverés egyben.
Maszimálissan utánozza a természetes körülménnyt
Ami egyszerü az nagyszerü évek óta meg vagok vele elégedve .Meg mondom őszintén forgatomüvem nincs . de libához ., meg tyúkhoz nem is nagyom kell mert sívessem bibelődom vele. pl észrevenni ha valamejik hamarabb kihül.
A szimertikus elosztás a leg jobb .
Sok sikert a csatinak
Azért azt se feledjétek fél idő után a tojások is segítenek sztabilizálni.
Csak azért írtam le részletesen mert jobban látszik a lényeg. És igazad van a Conrad előnye ez, én is tízezreket költök utazásra az alaktrészek miatt és éjszakákon át tesztelem építem + az alkatrészek ára. És a nagy igazság mindig igazolódik az egyszerűbb kivitel és megoldás a célravezetőbb. Kb. 4 teljesen eltérő vezérléstechnikát építettem teszeteltem ezek mind elektronikusak, a mechanikus "bimetálos" teljesen esélytelen a megbízhattatlansága miatt, nekünk 200-300.-Ft os tojásból 200db nem veszhet oda egy rosz vezérlés miatt, és nem csak az ára miatt, ezek kicsi életek a nagy körforgásban szükség van rájuk. Egyébként hogy miből van nem annyira számít, hanem a kivitelezés és az alapszabályok betartása, a végeredmény lehet ugyanaz. Most készítek egy pár vezérlést és itthonra egy nagy micrót alakítok át 80db.osnak kiváncsi leszek hogy keltet lesz-e olyan jó mint egy hűtős? Automata forgatással 2teljes oldala induktívtekercses fűtés lesz a páratartalom automatikát próbálom emberi árra leszorítani csak egy érzékelő több mint 3000 pénz. Ha kész teszek fel képeket róla.
Igazad van nem okítani akartam hanem azt írtam le hogy én hogyan csinálom,ill.csináltam.(a miatt használom a konrád kitteket amiket már kipróbáltam több alkalomal is mert ha kiszámolgatom az utána járást keresést,új áramköri elemek próbálgatását,és viszonyítgatom "számomra" úgy jöt ki hogy a külömbség minimális)
A véleményed a tiéd ,s én tiszteletben is tartom mert ez így normális.
A higanyos hőmérő tízed pontosan mér de sajnos lomha, és csak maximumot mutat önmagától nem megy lefele! Keltető vezérlés hitelesítésére teljesen alkalmatlan, sőt nem javasolt. Két 0,1celsius pontosságú 1mp mintavételező digitális hőmérővel állítottam be a megfelelő hisztézist, mégpedig mint említettem a mechanikai kialakítás a jó hőszigetelés a megfelelő szellőztetés szigorú betartása melett. A hűtő hisztézise rendkivül kicsi, köszönhetően a jó hőszigetelésnek, az ízzós fűtés gyorsan eléri a kivánt hőfokot és pillanatok alatt kihül az áram megszakításával "főleg hogy folyamatosan a beállított értéken fúj a ventillátor az ízzókra" ezzel is csökkentve a nagy hőkilengést. Az ilyen módszerrel épített és mellékelt olcsó elkrotronikával egy rendkívül kis hisztézisű keltetőt lehet építeni és bárhol mérhetek a belső térben nincs különbség! 37.9c - 38c min. és max. értékek mellett dolgozik ez 0,1celsius hisztézis, meg lehet nálam tekinteni, látták is már sokan akik keltetéssel foglalkoznak és kisállat tartással és sok mindenkinek készítettem is. Remekül működnek és 1éves folyamatos üzem alatt 2-4db TESCO-s villanykörtét fogyaszt "kb. 23000 kapcsolás ízzónként " 4x120.-Ft és bárki ki tudja cserélni üzem közben, egyszerű és nagyszerű. A sorbakötéssel meg kell duplázni a ventillátorok és az ízzók számát és valóban szinte korlátlan élettartam.