Termeszetesen a Te gatyadban Te parancsolsz:-) Ha tulnyomasos a rendszer, a fust es mas szagok sem kerulnek sehova, mert akkor a konyhai elszivo viszi a lecso illatat es a kandallobol nem csap ki a fust, mert a tobbletlevego a kemeny iranyaba mozditja a kandalloban a fustot. Azert elegge pazarlo a rendszer, ha ugy jol utannaszamolsz, de ha ingyen van a fa, akkor nem problema. A beszivas helyet valoban jol kell megvalasztani, mert bosszussagot okozhat szelirany es legnyomas valtozaskor.
Ezt elég bonyolult lenne megvalósítani, persze csak akarat kérdése. Nekem nem szimpatikus a használt levegőt befújni más helyiségekbe. (kandalló ajtó nyitáskor füstszag, lecsó illat stb.)
Én így látom jónak. :) Nem a kandalló lesz a fő fűtésem, nem érzem nagy áldozatnak itt a hatásfok csökkenést.
Egyébként ha már itt tartunk: fatüzelés mellet érdemes a beszívás helyét jól átgondoltan, az uralkodó szélirányt és a kémény helyét figyelembe véve megválasztani. Minnél kisebb eséllyel fújja a szél a füstöt pont oda.
Remelem nem muanyagbetetes a hocserelod, mert a kandallorol leszivott akar 120-140C fokos forrolevego kart tehet benne. A megadott legm3 es a hofokbol kiindulva 11kWh-val futottel felfuteskor, ami orankent legalabb 8kg szarazfa elegetese, figyelembe veve a hatasfokot a kandallonal es a rekuperatornal.
Valojaban nalad is kivan epitve a szelloztetorendszer, csak a konyhai elszivot tarsitottad a kandallohoz. De a szobakba van befuvoagad? Mert ha igen, akkor nem ertem miert kell az egesz mennyisegu levegot a kandallorol athajtani a rekuperatoron, ahol ujabb vesztesegeket okozol az helyett, hogy csak egy reszet kuldened a rekuperatorba es a nagyobbik reszet direkt a befuvoagakba. Igy csak a kotelezo mennyiseg menne a szelloztetesre es a vesztesegek is csokkennenek. Szerintem.
Így van. A gép 550 m3/órás. Öt fokozat van (trafós), a legnagyobbat eddig a ház felfűtésénél használtuk, ami a kandallóval történt. A legkisebb fokozat kb 100m3/óra.
Van egy külön elszívóágam a kandallóra, illetve ez közös a konyháéval, mivel a kandalló a konyha bejárata mellett van. A két elszívó között motoros pillangószelepek váltanak, ez egyenlőre kapcsolóval lesz vezérelve, de gondolkodom rajt hogy a kandalló csövére rakok egy csőtermosztátot.
A lényeg, hogy a kandallóbetét légfűtéses, a burkolatán van négy 150es csonk, amin keresztül el lehet szívni a levegőt a konvekciós burkolatból. Ez a levegő a kandalló alól jön. Az elszívócsonk 160-as, alatta van közösítve a kandalló négy csöve. A rekuperátor környékén csatlakozik a többi elszívóág, és így megy keresztül a meleg levegő a hőcserélőn. Gyakorlatilag az elhasznált levegő átmegy a kandallón, felmelegszik, majd a hőcserélőben átadja a meleget a friss levegőnek. Jól bedurrantva a kandallót, 80 fokos levegő jött róla a legnagyobb fokozatú légcserénél. Lehetne közvetlenül a meleg levegőt is átfújni a többi szobába, csak akkor külön csövezés és ventillátor kell. Nálam ez nem is jött szóba, mert a konyha közelsége miatt a szagok is elárasztanák a lakást.
Elarulnad,hogy hany m3/o a legcsered? Ha jol ertem, akkor siman elszivod a kandallo melegevel az elhasznalt levegot es a rekuperatorral oldottad meg a friss levegobe a hoatadast?
Én az elszívóágra kötöttem a kandallót, és nagyobb méretű hőcserélőt raktunk. Most télen még csak ezzel fűtöttem. Így persze a hatásfoknak megfelelő veszteség is fellép, de nem bonyolította meg a rendszert,
Belso keringtetorendszer es ahhoz csatolhato rekuperatoros szelloztetessel igen. Gondold el, hogy kiepitesz egy szelloztetorendszert, aminel az elszivas konyha ,WC, furdo,stb. Befuvas a szobakban. Igy ha csak keringtetni akarsz es a meleget szetosztani, akkor az elszivoagban esetleg lerakodott es kialakult kosz,gombak,bacik, bekerulnek a haz minden zugaba es a befuvoagat is fertozik. Ezert kell egy kor, ami forgatja a futott szobak levegojet es ha kell.akkor az elszivoagak (konyha,WC,Furdo)es a rekuperator segitsegevel a friss levegot elomelegiti es azt hozzaadod a keringtetett levegohoz. Meleg szetosztasahoz joval nagyobb legm3 megmozgatasa szukseges, mint egy sima szellozteteshez.
Sziasztok! Láma kérdés:) A hővisszanyerős szellőztetőrendszereknek van belső keringetés funkciójuk? Én légfűtéses kandallón gondolkodom, de nem tudom, hogy lenne a legjobb a meleg levegő keringetése. Központi szellőző lesz valszeg. Az el tudja látni?
Szerintem ebben a rekuperatorban a paratartalom semmilyen reszet nem nyered visza, hanem csak arrol van szo, hogy ha csak ket homerot veszel figyelembe, akkor a ki es befujt levego kozti homerseklet szerint 75%-os hatasfok jon ki. De ha mar a ket hofok melle ket relativ paratartalmat is mersz es az igy szamolt energiamennyiseget szamolod ki, akkor a hatasfok a valos erteket fogja adni, ami alacsonyabb mint a csak homersekleti meressel megallapitott, tehat 60% koruli. De ez a hatasfok a valos,ez terheli a penztarcadat.
Bocsi a szamitasban ketszer szamoltam bele a 100m3/o levegot egyszer a grammoknal mar beszoroztam, igy jott ki a 240gramm szallitott vizmennyiseg es ujra szoroztam 100m3/o-al, igy a vegeredmenyt 100-al elkell osztani. Akkor lesz az eredmeny valos.
Termeszetesen m3/o. A paratartalom ismereteben akar a belepo akar a kilepo oldalon mert homersekletnel es relativ paratartalomnal kitudod szorozni azt a vizmennyiseget, amit szallit a levego grammokban. 1liter(1000g) vizet 1C°-al 1,163Wh melegit fel. Itt talalsz egy tablazatot a hofokhoz mert telitett paratartalommal grammban. http://www.muszeroldal.hu/measurenotes/harmatpont.pdf Pl: 0C°-nal a relativ paratartalom 50%, akkor a tablazatban talalt 4,8gr szorzod 0,5-el es igy tudod, hogy 100m3/o levegoben 240gr vizparat melegitesz peldaul 20C°-ra ,igy 0,24kg x 100m3/o x 1,163Wh x 20dT=558,24Wh szukseges. A levegot mar tudod szamolni. A kettot osszeadod es megvan az eredmeny. Szerintem.
Hát ez az, én is erről beszélek nekik... Mindenesetre saccolós számítást csináltam a képlettel, Watt-nak kijött a gép elektromos teljesítményfelvétele. hmm...
Sajnos nem tudom, mi ez. Ma a saját szememmel láttam működés közben. A fűtőenergiáját majd kiszámolom. A tulaj nem árulja el hogy mi a lényege, de az látszik hogy a hőszivattyúhoz semmi köze sincs. Viszont félek hogy az a fűtőérték amit ők mondanak nincs meg benne, peter képlete alapján...
m3 x dT x 0, 335 Legkobmeter szorozva a be es kilepo levegohomerseklet kulonbsegevel es szorozva az 1m3 levego 1K fokkal valo emelesehez szukseges energiamennyiseggel. A pontos mereshez kellene tudni a paratartalmat is, elvegre a viz felmelegitesehez majdnem 4x annyi energia kell.
Nem tudod véletlenül, hogy hogyan lehet kiszámolni egy adott csőből érkező meleg levegő fűtőenergia tartalmát? megvan a cső keresztmetszete, a levegő és hőmérséklete. szélsebességmérőt még nem tudtam keríteni, de majd megmérem valahogy azt is.
Egy fejlesztőcsapat összeállított egy árammal működő légfűtő egységet, nem tudom milyen elven működik, de 500W fogyasztás mellett 2 Kw körüli hő-t termel. Ezt kellene kiszámolnom!
Ha a paratartalmakat nem vesszuk figyelembe, akkor eleg a ket belso homerseklet es az, hogy egyforma mennyisegu levegot fujjunk ki es be. Akkor a 37C fokot osztod 44C fokkal es megtudod, hogy mennyi hot kaptal vissza a hazba. 37 / 44 = 0,840909 , tehat a hatasfok 84,0909%. Ez az ertek viszont nagyon megvaltozik, ha a valodi paratartalmakat is figyelembe veszed.
Hát az az amit nem tudok pontosan, 37 fok körül volt. Ha lesznek még hidegek, valahogy felszerelek pár mérőt, hogy egyszerre tudjak mérni. Hogy lehet pontosan hatásfokot számolni? A pontos tömegáramokat nem tudom.
Én abból indultam ki az imént hogy csak a leadott hőmérséklet értéket viszonyítom a maximálisan leadhatóhoz képest. (44-6.1)/(44-1.5)
A padláson nincs szigetelés, azon azért 'átfúj a szél', tehát ha kinnt sok mínusz van, a padláson is sok mínusz van. Mivel a hővisszanyerőnek nem 100% a hatásfoka, a kifújt levegő mindenképpen melegebb kicsit mint a kinnti, ennyivel lesz melegebb a padlástér. Legalábbis ez az elmélet :) A páratartalma viszont hidegben 100%, erre is érdemes figyelni.
Garázsba szerintem nem olyan jó ötlet, ha az szigetelve van, vagy van bármi hőtartó képessége, mert akkor tényleg hűteni fogod, de legalábbis érdemes ezt egy szakértővel megbeszélni.
Hatásfok számítás: 44 fokos elszívott levegőnél, 1.5os kinnti hőmérséklet esetén 6.1 fokos levegőt fújt ki a gép. Jól gondolom, hogy ha 1.5 fokos levegőt fújna ki, az 100%, ebből kiindulva a 6.1 esetén a hatásfok 89% ? Persze a párát figyelmen kívül hagyva.
Helló! Írtam a cégnek e-mailt. Arra én is gondoltam, hogy a kifújt levegőt mondjuk a garázsba fújatnám, de ha kint erős mínusz van, akkor minuszt fújna oda, azt meg nem szeretném. Ha kint nulla körül van akkor jó az elgondolás mert pluszt fújna. Te akkor időnként hűtöd a padlásodat?
A hatásfok papíron 85-92%, ha jól tudom. Mérni nem tudom, hogy hogy lehetne, ahhoz a tömegáramokat tudni kellene, amit nem tudok mérni. A kifújókon van egyébként egy kis műanyag csövecske, azt hiszem ott nyomást lehet mérni. A beszabályozás még hátra van, érzésre nálam kicsit többbet fúj be, mint amennyit elszív.
Én befújattam cellulózzal az egészet, a csövek, motorok is el vannak takarva. A csövek vonalát eltakarás előtt festék spray-el felfújtam a tetőfóliára, hogy később megtaláljam őket. A szűrők fölé egy-egy nagy tábla eps-t tettem, azt csak fel kell emelni és hozzá lehet férni. Befújáskor mindenképpen érdemes a szellőztetőt kikapcsolni, hogy minél kevesebb por jusson a rendszerbe, mert minden apró helyre bemegy.
A padlás közepén végig van fa járófelület, innen indulva lehet ásni :) Nem nehéz egyébként, én most ástam ki a hőszivattyú helyét kézzel. A szigetelés alja viszonylag tömör, alányúlva majdnem egyben ki lehet fordítani egy jó darabot. Érdemes a csöveket teljesen betakarni +10cm anyaggal, ezt a befújáskor meg tudják csinálni. Így nem kell szigetelt csöveket használni, ami megdobná az árát. Én is terveztem gépészeti helyiséget, aztán szép lassan felköltöztettem mindent a padlásra, a lakótérben értékesebb a hely. A hőszivattyú és a melegvíz tartály helyét most szabaddá tettem, és föléjük építek majd egy osb dobozt leszigetelve. Most épp azon gondolkodom, hogy alulról nem is szigetelem, inkább felülről erősebben, nehogy befagyjon egy húzós télen. Nekem egyébként a padlástérbe fújja a gép az elhasznált levegőt, így talán a maradék hő is hasznosul valamelyest a kisebb hőlépcső miatt.
Szia! Köszönöm a válaszodat. Nekem is nagyon tetszik a rendszer, főleg azzal hogy nem kell talajkollektor. Nagyon drága és nehezen tudnám lefektetni is. Az én házamban lenne kazánház, viszont a padlás nem lenne haszlálva és fújt-papír szigetelés(25cm) van tervezve. Ha jól értem Neked is ez van. Ha véletlenül javítani kell akkor kibányászod? Mindenesetre írok a megadott E-mail címre. Ja még egy dolog, mekkora a hatásfoka a hőcserélőnek? Üdv: G.L.
a gép hangjára vagy kíváncsi, vagy hogy a lakótérben mennyi hangja van? Nekem a padlástérben van az egész rendszer, így magát a gépet ritkán hallom. A lakásban a befújóknál, kifúvónál normál fokozatokon nincs hangja, a legnagyobb, 550 m3/h-nál azért már megjön, de erre ritkán van szükség. Az összes be/ki fújó egyébként egy hangcsillapító dobozba érkezik, plusz a csövezésen is vannak hangcsillapító egységek. Áthallás abszolút nincs, levegő surrogás csak a max. fokozaton. A szabályozó szelepek egyébként a hangcsillapítók előtt vannak, így az ezek által keltett zajt is elnyomja a csillapító. A motorok külön egységek, nem is a hőcserélőre vannak felszerelve, hangja inkább ezenek van, ezek is be vannak fújva cellulózzal. Hang szempontjából ezek elhelyezése lehet kardinális kérdés. Fagyás nem történt, pedig a gép fűtetlen térben van, és közvetlenül kinti levegőt szív. A nagy minuszok és a sok nedvesség ellenére semmi gond nem volt vele. Vakolás után 1-2 héttel voltak a nagy mínuszok (éjjel -10..-20 között), napi 3-5 liter víz is jött a gépből, lefagyás nem történt.
Az én gépem 550 m3/órás, eléggé túl van méretezve, leginkább azért mert rá van kötve egy légfűtéses kandalló, és így gyors felfűtést lehet végezni. 5 fokozatú, trafós kézi fokozatkapcsoló van hozzá. (persze feláron vannak mindenféle extrák is) A Lidl-ös fogyasztásmérő, (elvileg cosfi-vel számol) a legkisebb fokozaton 40W, a legnagyobbon 270W fogyasztást mért. Az a csapat építette akik elérhetősége a magyar honlapon van. Ha jól tudom komplett gépészetet is csinálnak egyébként, nálam csak a szellőztetőt csinálták. Én nagyon ajánlom a gépet, és a csapatot is, semmi pénzért nem vennék mást.