A neten egyedül ezt találtam: <a href="http://www.boraszportalok.hu/en/index.php?p=borkalauz" target="_blank"></a> Az 15-600as években zamatos étkezési szőlők terjedtek el. (Also around this time, the local selection of table grapes was enriched by varieties as tasty as their names were colorful: Genua Zamatos ("Zest of Genova"), Fehér and Kék Kecskecsöcsű (White and Blue "Goat Teat"), Kék Ökörszem ("Blue Oxeye"), Sárga Lugas ("Yellow Pergola"). )
Néhány évvel ezelőtt vettem egy telket amin volt egy öreg csemegeszőlő tőke. Bujtottam róla három vesszőt amik szépen fejlődnek, már két évesek. A szőlő szép nagy fürtű, nagy bogyójú, ropogós, sárgára érő, kis magvú. Sajnos a fajtát nem ismerem, de egy idős rokonunk meglátogatott a napokban és azt mondta ez Sárga lugas. Azóta sem találok erről a fajtáról semmit, valaki tud róla esetleg valamit, létezik-e ilyen egyáltalán?
Vettem néhány évvel ezelőtt egy telket amin volt egy igen öreg csemegeszőlő tőke. Bujtottam róla három vesszőt, amik most már két évesek, szépen fejlődnek. A fajtát én nem ismerem, de szép nagy, laza fürtű, nagy bogyójú, sárgára érő, igen ropogós és kis magvú. Napokban egy idős rokonom meglátogatott és azt mondta, hogy ez Sárga lugas. Semmit nem találok erről a fajtáról, esetleg tud róla valaki valamit?
Más véleményem van a szlankáról. 2 évben is csináltam belőle bort(tavaly csak azért nem, mert kivágták az ültetvényt, ahonnan vettem a szőlőt-köszönjük unió), kissé megáztatva a cefrét, hogy pirkadt színe legyen és a legnépszerűbb borom volt mindkét évben De ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz...
Egyszerűen a levél szélétől elkezd sárgulni és beszárad a széle. Van hogy csak az egyik oldaláról, közben úgy elfonnyad, mint amikor a szél letöri a vesszőt.
Egyszerűen a levél szélétől elkezd sárgulni és beszárad a széle. Van hogy csak az egyik oldaláról, közben úgy elfonnyad, mint amikor a szél letöri a vesszőt.
Üdvözlök mindenkit! Segítséget szeretnék kérni, de előre szólok, nem kinevetni!!! A családi házunknál néhány tő (lugasként művelve) Otelló szőlőt telepítettek szüleim. Miután reám maradt a gondozása, néha nem tudom mikor milyen betegséggel kell megküzdeni, milyen szerrel permetezzem. Mellékelem az ábrát, melyről fogalmam sincs mi támadta meg. Érdekes módon azonos tövön, csak egy ágon vannak a sérült hajtások-levelek. Ha valakinek van ötlete, szivesen venném a segítséget. Köszönöm!
:O valóban; lehetséges. Hajdú E könyve erősen támaszkodik Németh kiadványára forrásként, képek, rajzok is vannak onnan. Elsőre, messziről ránézve összetévesztettem, a Németh féle album is nagyon hasonlóan néz ki.
Hát ez bizony Németh Marci bácsi legendás 3 kötetes Ampelográfiai albuma; és azért legendás, mert se előtte se azóta nem született ilyen alapos és precíz leíró gyűjtemény a bor-, csemege-, direkttermő és alanyfajtákról. (Továbbá vért isznak a könyv antikváriumban fellelhető ritkább köteteiért; feleségem meglepett 1,5 évi várólista után egy antik példánnyal, majd egy ismeretlen az IWIWen támadt rá és ajánlott a példányért cserébe ezt azt... )
:) Nem igazán lehet elolvasni... elküldtem mailben is.
Más: dugózás után hogy lehet megvédeni a parafadugót pl a penészedéstől, illetve van-e valami fontos dolog amire figyelni kell a palackok tárolásánál? A kapszulázás mennyire járható út házilag (mire van szükség hozzá)? Köszi!
Nekem is van kérdésem: júniusban egyik napról a másikra száradt el 3-4 tő Traminim, Szürkebarátom. Van tippetek, mi lehet az oka? Egészségesen fejlődtek, mint a többi.
Más: én is hetente permetezek, mihaszna... egyik napról a másikra jött a peronosz, 2 permetezés közt volt 4 nap!!! Felmerült bennem, hogy mindegy, mivel permetezek, vagy gyengék a szerek, vagy kifejlődott a rezisztencia (bár váltogatom a szereket)
Szia! Nekem volt vagy 50 tő ezerfűrtűm, inkább mennyiséget, mint minőséget adó szőlő.Önmagában nem egy karakteres bor. Az 50 tő adott 200 l daráltat, jó esetben 14-es 16-os cukorfok mellett!! A metszése rémálom - nagyon törik.Kivágtuk. Helyette Chardonnay van. Bár lehet próbálkozni ügyes házasítással, egy savasabb borral talán tud mutatni valamit...
Egy kis segítség és ötlet... A múlt hét hétfőn permeteztem a szőlőt ECLAIR+tohiovit jet rásegítéssel + Basudin + Wuxal + Bio Film. A szőlőn akkor még semmi nyoma nem volt betegségnek. Pénteken már peronoszpóra tünetei megjelentek, már a fürtökön is...Ennyire hatástalan volt az eclair a peronoszpórára? Kombinált szer és hatástalan?
Most még van esélyem megállítani? Mivel érdemes leginkább? Köszönöm előre is...
Tanácsot szeretnék kérni a szaktárasaktól és szaktársnőktől:
kaptam egy ajánlatot a 7végén a közelben 2500 m2 szőlő megvételére. Rendben tartott enyhén lankás délnyugati fekvésü, agyag + barna erdőtalaj 80% ezerfürtú 20% szlanka. A telepítés most 31 éves, magasművelés. Tud valaki valami érdemit az ezerfürtüről? /a szlankát ismerem, semmire nem való, mindenképp kivágom a francba , ha megveszem a területet és furmintal pótlom/
Az interneten a honlapok egymást másolják, a nemesítők és a bejegyzés éve mindenütt előjön meg pár érdektelen adat de semmi érdemi infó, hogy milyen bor lesz belőle illetve mit érdemes tudni a műveléséröl..
Az is érdekes, hogy 1400 hektáron termesztik Magyarországon de az interneten csak egy bort találtam ezerfűrtüből, A Duzsi Tamás Fürtikéjét de azt sem dicsérik. Van valakinek bármi tapasztalata? Nagyon megköszönném. Üdv,
Ha elküldenéd megköszönném!Kérdésedre válaszolva IGEN szeretem a bort!:D De csak mértékkel és csak az igazi jó borokat. A 200 liter elég is lenne és annyi időm amennyit irtál lenne rá.
köszi. akkor gondolom a 7nap érvényes lehet ennél is. ezt a glialkával is csinálják hogy teljesen ugyan olyan hatóanyag tartalommal más néven árusitják.
Az Amistar szőlőben nincs engedélyeztetve, de a hatóanyaga ugyanaz mint a Quadris ami szőlőben is engedélyezett. Nem tudom mi a különbség közöttük, így az ÉVI-t is csak találgatni tudnám.
Érdekes ez az év, Zalában, pláne a szlovén határnál ahol jobbára még több esik mint mint az országban, ez egy átlagosan esős év. Eddig se jég se komoly zivatar, néha szemerkél aztán eláll, süt a nap, aztán másnap megint szemerkél- szóval ahogy ez már errefelé szokása. Az egyetlen kisebb anomália, hogy Március 15-én a szőlő még 20 centis hóban állt.... Azóta, ahogy a nagykönyvben le van írva.
tiszteletem tudna valaki segiteni? szőlőperonoszpórára vajon jó-e az amistar? sokféle peronoszpórát ir,de a szőlőt nem. és ha jó,akkor mennyi lehet az évi.ideje?