Keresés

Részletes keresés

sjocyy Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2921

Nálunk elèg kötött a föld .meg gondolom az alany is hatással van. plusz a Csabagyöngyèt a szomszèd fái egy kicsit árnyèkolják

Előzmény: Sanci07 (2919)
sjocyy Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2920

Nálunk elèg kötött a föld. meg gondolom az alany is hatással van  plusz   a Csabagyöngyèt a szomszèd fái árnyèkolják kicsit

Előzmény: Sanci07 (2919)
Sanci07 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2919

Bocs,de a Csabagyöngyét mi már megettük!

Előzmény: sjocyy (2918)
sjocyy Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2918

Na de a bosszankodast fèlre tève , az Adrian ès Klára leveri a Csabagyöngyèt . Hètvègère ehetők . a Csabagyöngye átcsúszi augusztusra. 

sjocyy Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2917

Sziasztok

Csatlakozni szeretnèk a korábban az oltványárusokról hozzászólt fórumtársakhoz, hogy verik át az árusok az embert. Ha rendel piros vagy rózsaszin hosszuszemü fajtát az ember miert kap fehehèret . legalább vennè a fáradságot ès ha nincs a a fajta akkor szolna. ,((Vagy hasonlót küldene s az egyszerü ember èszre sem vennè a cserèt.)) Tudon ez mèg nem mentsèg . de nem boszankodna az ember annyit hogy nem piros hanem feher .kerek helyett hosszu szemű. 3 - 4 èves oltványoknál most veszi èszre az ember hogy nem az aminek rendelte. Megèrdemelnèk hogy összefognánk s nem rendelne tőle senki.

Sanci07 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2916

Sajnos nálunk minden így működik,a csemegeszőlő nemesítése pedig sehol sincs inkább csak borszőlővel foglalkoznak.Próbáltam utána nézni hogyan kéne a fajták keresztezését végrehajtani,de bárhol is olvasgattam nagyon felületessen írják le magát a folyamatot.Kérlek segítsél ebben a kérdésben hogy is kéne ezt végrehajtani,ugyan a fejemben nagyjából megvan a folyamat,de nem tudom hogy ahogy én akarom csinálni az valóban jó is,vagy működik-e egyáltalán.

Eldöntöttem mindenképp megpróbálkozom vele,csak jó lenne ha tudatlanságom végett nem pazarolnák el felesleges éveket.Köszönettel: Sanci

Előzmény: Pjotr77 (2912)
Maci_P Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2915

A múltkori videóban Bakonyi Úr arról beszélt, hogy kb. 5. évben mutatja meg magát egy keresztezett fajta termése., utána lehet vele elkezdeni komolyabban vizsgálódni. Kínában sincs nagyon más időjárás, mint nálunk, ha 2009-ben keresztezték, akkor abból hogy lett ennyi idő alatt máris elismert fajta? Üvegházban csinálják? De akkor meg nem a valóságos körülmények között vizsgálták. Tudtok erről valamit? Köszi

zola123 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2914

Sanghaj-ban például egy városrészt hamarabb felhúztak,mint itthon az M0-ás egyes szakaszait,és nem négy lakásos társasházakat.

zola123 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2913

Köszi,még sokat kint alszanak mire megérnek,reméljük az idő kegyes lesz hozzánk,Arezzoi Szent Donát vigyáz rájuk:),aztán lehet hogy nem,ha kapunk egy olyan zivatart mint a barack fórumon Szerző Laci fórumtársunknál volt,akkor kicsit másként nézne ki a lugas,de talán nem lesznek olyan heves zivatarok.

Előzmény: Sanci07 (2899)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2912

Érdekességek Kínából :)

Mi még azon vakarózunk, hogy milyen is lehet a Manicure finger 

(jó vagy nem jó, egyáltalán van-e Magyarországon...),

addig a kínaiak már 2009-ben előállítottak vele egy szuper jó, korai fajtát, amelynek érdekessége, hogy a szülők között ott szerepel a mi Csabagyöngyénk is :). Tavaly jelentették be.

http://www.vitis-vea.de/admin/volltext/w0%2015%20513.pdf

Érdekes, ott működik, hogy a nemesítés követően 5 év múlva már állami minősítést kap egy fajta. Nálunk 50 év kell hozzá...

Falusi1 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2911

Nekem is.

Előzmény: Kramcsák István (2910)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2910

Igazad van  ,az is de nekem a mostani esők után az új oltások fertőződtek pernoszpórával is.

Előzmény: hóapóka (2903)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2909

Érdemes el olvasni az oldal alján a hozzá szólásokat is.

Előzmény: Kramcsák István (2908)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2908
Maci_P Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2907

Ahogy előttem már említették, hasonlít az Estherre is, de esélyesebb, hogy Néró. (Esther augusztus elejei, Néró inkább vége, melegebb időben mindegyik kicsi előbbi.) Több levél, szártagról kép (júniusi állapota), esetleg egy nagyobb fürt, ami jobban jellemző a fajtára, többet segítene.

Előzmény: baby-lon (2897)
Sanci07 Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2906

Köszönöm az infót ha nálatok ez a legkoraibb,akkor van esélyem hogy nálam is az legyen.

Annyit esetleg megtudnál mondani nekem hogy hányadik szemtől hoz fürtöket?

Előzmény: hóapóka (2902)
Sanci07 Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2905

Baráti körömben a csemegéink nagy része innen van:

http://www.szolooltvany.extra.hu/index2.php?frame=main

Tudtommal senkinél sem fordult elő hogy ne azt kapta volna amit akart!

Hogy melyik a legfinomabb szőlő az mindenkinek más,van aki csak a muskotályost szereti,van olyan is aki ki nem állhatja.Nekem pl. a húsos ropogós szemek jönnek be a puha elfolyós fajták hamar likvidálásra kerülnek.Őszig bőven van időd kóstolj!

Előzmény: 122512 (2904)
122512 Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2904

Üdv 

Ősszel újabb csemegéket szeretnék telepíteni és tőletek szeretnék infót kapni hol tudnám az oltványokat beszerezni (ami valóban az is ami). Sőt ha konténeres az sem baj akkor el ültetném rögtön.

A fajták amiket szeretnék: Zaporozsec, Dunav, Lívia, Orchidea, Zara, Kecskecsecsű, Narancsízű.

És mit ajánlanátok még esetleg?

Köszönöm a segítséget.

Ja és leirnátok szerintetek mejyik a legfinomabb szőlő?(tudom izlés kérdése)

hóapóka Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2903

Üdv, lisztharmatot akartál írni. Az első három kép ugyan az a fajta.

Előzmény: Kramcsák István (2901)
hóapóka Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2902

Üdv. Nekem ez a legkoraibb (primőr kék), most még ilyen színű, de később szinte fekete lesz. Tömött a fürt, finom ízű, közepes szemek melyek szorosan vannak egymás mellett, még csak harmadik éves, "azt hiszem"  Tavaly több volt rajta, most a fagy eléggé megritkította, ami a képen látszik annyi van rajta, a liszharmat ezt is bántja. Észak-keleten kicsit később érik minden. Metszeni, én az ernyős módszert csinálom, két szálat hagyok hosszú csapon, minden fajtán.

Előzmény: Sanci07 (2899)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2901

hóapoka: az első szerintem zalagyöngye. országos a pernoszpóra járvány.

Előzmény: hóapóka (2894)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2900

Szerintem:  Eszter,

Előzmény: baby-lon (2897)
Sanci07 Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2899

Szépek a szőlőid de a Coneglianod az nem Conegliano.Nálunk már elfogyott,lehetetlen hogy ilyenkor zöld bogyók legyenek.A Crimsonodhoz külön gratula gyönyörű szépek!

Kedves hóapóka! Írnál pár sort a Primőr kékről.Metszés ellenállóság fürt bogyóméret íz!Én úgy vettem hogy ez a legkoraibb,de a képekről ítélve ez nem így van.

Előzmény: zola123 (2898)
zola123 Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2898

A Klára nem rossz fajta szerintem, ahogy írtad,korai,igénytelen,aránylag ellenálló,szépek a fürtjeid,nekem is van,az én "Klárám"az így fest,idén van először rajta,ez a kép a tőke alsó vesszőn van,a felsőbb régióban pedig ilyen,hát nem tudom,szerintem ennél a fajtánál is rossz oltványt választottam....az enyémen a bogyóforma gömbölyű,míg a leírásban,nálad is kicsit megnyúltak,az érési idő az eggyezik.A Conegliánóm,van némi eltérés az általad közzétett képpel,nem tartom meg még alanynak sem.Az "Árkádiámról" nem készítettem képet,a fürt méret, forma eggyezik a Fehér Saszlával :(szintén megy a kukába.A Vosztorgom,még egy hét és érett,a Crimsonom,a két fajtával megvagyok elégedve.

Előzmény: Sanci07 (2892)
baby-lon Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2897

Sziasztok!

Tudnátok segíteni azonosításban:

Kb 2-3 hét múlva lesz teljesen érett.

Bármilyen tippet szívesen fogadok, biztosan nem újfajta keleti...

hóapóka Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2896

Ja amelyiknek nincsen semmi baja az a fehér Saszlám, meg a Pannonia kincse. 

Sanci07 Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2895

Bármennyire is csodálatosak az Orosz,Ukrán és egyéb származású fajták nálam nem hiányozhat egy Csabagyöngye vagy Conegliano,Kozma P.-né,Klára vagy az én kedvencem a Favorit! Ezek mind korai fajták,a családban mindenkinek más a kedvence kapnám az áldást ha csak egy is hiányozna! Nálam Augusztus első hetében a Favorit érik,de ha marad ez a bődületes meleg hát ki tudja? Most így néz ki időre van még szüksége.

Kóstoltam már nem savanyú,de nem is édes.

Az Angélád kár hogy nem fajta azonos nálad jó kis csemege brutálisan sokat terem és nincs vele gond.

Előzmény: Csíkos Tigris (2893)
hóapóka Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2894

Üdvözlök mindenkit. Először is, szeretném a véleményeket erről a fajtáról, mi a neve. Érésnél nem mindegyik bogyó lesz nagy, úgy értem normál méretű. Jó az íze, ropogós.

Aztán egy hét Balaton és így néz ki az állomány, mielőtt elmentem lett szórva Quadris-al. 

Ma megint meg szórtam Thiovit-jet-el. 

Nem kímélte a fürtöt sem.

És ilyen a Primőr kékem

Csíkos Tigris Creative Commons License 2016.07.24 0 0 2893

Kedves Sanci07!

Nekem is van Klárám,nálam szerintem most aug.első dekádja lesz az érés ha ilyen lesz az idő! Ami a betegséget illeti,nálam a Belgrádi magvatlan közvetlen szomszédja,amit permetezni kell rendesen /rettenetesen peronoszpóra érzékeny/,ezért ha permetezem mindig rásodródik a Klárára is! Így a betegségellenállóságról nem tudok sokat! Viszont kellemes íze van/nekem ízlik/ és korai lehet,hogy az újabb Orosz ,Ukrán fajtákkal nem veszi fel a versenyt/véleményem szerint a bogyóméret miatt/ de házikertbe választék bővítésére jó!

Más:az Angéla szőlőn meghagytam egy kis fürtöt/3éves/ tegnap nézelődtem és látom,hogy kezdenek kékülni a bogyók,ami egy sárgás színű fajtánál érdekes!El is neveztem "korai kék Angélának"! Viccet félretéve,ennyit a fajtaazonosságról az oltványt árusító helyeken! Nem ez volt az első. 

Tragikus a helyzet azonosság terén,ez saját vélemény!

Előzmény: Sanci07 (2892)
Sanci07 Creative Commons License 2016.07.23 0 0 2892

Bemutatnák nektek egy igénytelen,jelentéktelennek tűnő fajtát a Klárát:

Nagyon korai érésű fajta,nálam idén is beérik még Júliusban! Soha nem fagy el terhelhető,betegségnek az átlagnál jobban ellenáll.Megpróbáltam idén egy permetezéssel megvédeni,nem sikerült egy quadris+karathán+thiovittal rá kellett segíteni mert a lisztharmat kicsit megkapta.Két permetezéssel így néz ki,néhány kisebb fürt már ehető is rajta de Július utolsó hétvégéjére tökéletes lesz.A fajtánál fontos hogy a fürtök lehetőleg ne legyenek árnyékban,mert kell a nap hozzá hogy az íze kikerekedjen!Nekem nagyobb szemű szőlőben ez a legkoraibb,igaz ez sem egy korszerű fajta.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!