Olvastam, hogy miket írtatok a terhességi cukorbetegségről, meg az inzulinról. Én most várom a második babámat. Az elsőnél a 24. héten megcsinálták a terheléses cukor vizsgálatot (75 gr-os cukros lötyivel), aminek az eredménye 7,7 lett. Az éhgyomri 4,8 és 5 között volt mindig. Ez után 6 potnos profil vizsgálat következett, az értékek étkezés után 1 órával jóval 6,5 alatt voltak. Igazából a vacsi után volt egyedül 6,2, előtte mindig 6 alatt. Elküldtek a belgyógyászhoz, aki 180 gr CH diétát írt fel. Pár héttel később újra kellett mennem profil viszgálatra, az étkezések utáni érték hasonló volt, mint az előző. A diétát folytatni kellett + 10 egység Insulatardot és 6 egység actrapidot kellett adnom egész a szülés napjáig naponta egyszer, reggel. A HbA1c eredményem 5,5 % volt. Nekem egy szóval sem mondta senki, hogy a 32. hét után csökkenteni fogják az inzulin adagot. Sőt, mindig azt mondta a doki, hogy a terhesség előre haladtával a cukorbetegség csak súlyosbodik.
A terhességi diabéteszre hivatkozva már a 38. héten be akart a dokim fektetni a kórházba. Szerencsére csak a 38. hét végére lett szabad ágy és a 39. héte közepén meg is született a kislányom. Programozott császár volt, aminek az indoklásában a cukorbetegség is benne volt, na meg persze - ugyan kimondatlanul - a doki közelgő szabadsága is.
Már a szülés napján sem kellett beadnom magamnak az inzulint, és utána is minden rendben volt.
Én nagyon túlzásnak tartottam, hogy inzulint is adnom kell magamnak.
Most még nem csináltak cukorterhelést (a 75gr-os lötyire gondoltam), a doki azt mondta, hogy még nem foglalkozunk vele. Próbálok diétázni, de nem nagyon megy. Kiváncsi vagyok, hogy most mi lesz majd velem.
Somanya, nagyon szorítok neked! Ezt a pár hetet már fél lábbal is ki lehet bírni. A fiadnál nem kellett diétázni és inzulinozni?
én bármit szívesen elolvasok Csákánytól, de ő nőgyógyász, nem diabetológus.
és korábban ő volt a Szabolcs utcában a fő-fő nőgyógy, Baranyi docensnő (diabetológus) mellett. és én Baranyihoz jártam, és tőle tudom ezeket, nem kisujjból. igaz nem tudok publikációt hozzá.
valamint a sok hét alatt beszélgettem nem kevés kismamával, hiszen hétfőnként együtt ültünk a váróban és bizony mindenkinél ilyen ütemben történtek (+- 2-3 hét) az inzulin igény emelkedések és csökkenések.
Nem szeretnék vitatkozni,de utána olvastam és Dr.Csákány M. György aki ennek a terhességi diabetesznek a szakértője azt mondja,hogy a magzat mindig termel inzulint:
"A baba szervezete mindíg termel inzulint. Amit félreért az az, hogy ha a mama vércukra magas, akkor a köldökzsinóron keresztül sok cukor megy át, emiatt a babának sok inzulint kell termelni. Emiatt "azt hiszi", hogy ez a normális, erre áll be a hasnyálmirigye és a szülés után is ennyit termel, pedig a köldökzsinór lefogása után már nincs "sok cukor", de a sok inzulin miatt a vércukra túllő a célon (lefelé!) ezt hypoglikémiának hivjuk, és sulyos újszülöttkori állapot! DE ha a vércukra a mamának nomalizálódik a terhesség alatt tartósan, akkor a baba is annyi inzulint termel amennyire neki szükség van, és nem lesz baj szülés után...... "
Illetve itt van egy publikációja,amiben azt írja,hogy a magzat és az anya inzulinja nem keveredik.
Noni simán gyümölcs,de szülés után gondoltam a próbát.
Nekem annyira nem mennek lejebb a cukraim,bár ha 4.3 az ebéd előtti akkor már szabályosan rosszul vagyok!Ma ez volt a helyzet.Szóval ezért vagyok kiakadva azon,hogy egy bizonyos számok által meghatározott értéket mindenkire szigorúan ráhúznak.Egyébként ma még mindig kicsit rosszul érzem magam és volt is kaja után magas értékem.Már jó lenne ha vírus elhúzna a fenébe!
légyszívesen terhessen ne kezdj semmilyen gyógynövényes cuccba, amit előzőleg nem próbáltál ki és nincs előted példa más terhesektől!!!!!!!
kifejezetten TILOS!
egyrészt: nem tudhatod hogyan hat a babára, és a terhességre magára /mert ugye vannak tilos gyógynövények!/
másrészt: neked próbálják beállítani a cukraidat, amit nem tudni hogyan befolyásol egy ilyesmi!
egyébként nekem azt mondta a diabetológusom, hogy orvosilag bizonyítottan nincs egy termék sem ami kedvező hatású!!!!!
Az éjjel jól voltam, ksözönöm, reggel falási roham jött rám, benyomtam klét kakaóscsigát (az a gyengém), de kb még 4et simán megettem volna, ha itthon van. napok óta azt hiszem, hogy terhes vagyok a spirál mellett is....
és meglepetésre nem is ment olyan nagyon fel a cukrom, vagyis a falási roham egy jó alacsony cukor jele volt...
Ez a 32.heti inzulintermelési kezdet nekem is új info.KOnkrétan nem mondott ilyet a doki,sőt azt mondta,hogy lehet,hogy aterhesség előrehaladtával emelni kell majd a egységeket.Mondjuk 3.hete ,tehát a 30.hét óta szúrom magam,de eddig csak 4 ill.5 egységgel.Azért örült mértékben nem csökkent a cukrom,pedig imádom a palacsintát!Én is akarok!!!!!!!!!!
Azt hallottam,hogy a Tahiti Noni nagyon jótékony erre a nyavajára is!Lehet,hogy majd kipróbálom és beszámolok róla!
én a terhesség végét palacsintákkal töltöttem.:-)))) de jó is volt!
ma viszont az én cukrom is megbolondult, vacsi előtt 9,2 1 egységgel többet adtam (ne tanuljatok meg csalni tőlem!) normál adag vacsi utána 13,2 és a köv evésnél a kisvacsinál meg 15,4 tök ledöbbentem, hogy mi van.:-(
még 3 év után is érhet meglepetés.
gyorsan adtam rá 3 egységet, aminek az lesz a vége, hogy majd az éjszakaival jól összejön és éjjel meg olyan rosszul leszek, hogy juj.:-(((
Hát ez érdekes, amit mondasz, én ezt eddig nem tudtam. Most vagyok a 32. hétben, azaz betöltöttem a 31-et, és mindinkább azt érzem, hogy sokkal éhesebb vagyok, mint szoktam, főleg édességet, az édes ízt kívánom, és amikor mérem itthon a cukromat, mindig teljesen normális tartományban van kaja után, sokszor már 1 órával evés után 6 alatti.
Valóban azt mondta a doki,hogy front ill.valami lappangó vírus.Hát nem is érzem jól magam,szerintem bújkál valami bennem.Egyébként tegnap és ma már rendben volt minden érték!
hát elméletileg kb a 32.héttől van a babának saját inzulin termelése és onnantól neked alacsony cukraidnak kéne lennie! onnatól kezdik csökkenteni az inzulint.
olyat nem tudok mondani, hogy mennyi inzulin sok vagy kevés, nekem 10 körüliek voltak az a-k és 6-8 az i éjjel, már nem emlékszem.
viszont a magasabb cukraid, ha csak egy nap vannak, lehetnek a forntok miatt.
a legtöbb cukrosnak a hidegfront magasra viszi a melegfront csökkenti a cukrait, nekem pl a hidegfrontos napokon ha nem eszek csak szúrok, akkor sem megy 12 alá! tök mindegy mit csinálok.:-(
viszont van aki fordítva működik, így lehet ,hogy a melegfont neked felvitte a cukraidat.
más ötletem nincs
majd írd meg mit mondott a doki.
ui: Legyek Naty, ok? Nadi na kislányom, de a Naty nick foglalt volt.:-)
Ma a laborban vénásvérből is mértem a gépemmel és magas lett.Tuti,hogy emelik holnap az inzulinomat:(Bár tök mindegy hogy ha már megszúrom magam akkor mennyit nyomok be.
Tényleg Nadin !4 ill.5 egység Actrapidot adok most be,ha ezt emelik az még nem vészes ugye?Este pedig 4E Inzulatard.
Csak azért kérdezem mert Te "szakértő" vagy ebben:)
Nekem is van ilyen gondom. Én a Tamarin lekvárt nem bírom megenni az íze miatt, viszont ajánlanám a lenmagot, az garantáltan használ. Vegyél egy kis csomaggal, és minden nap egyél meg egy teáskanállal. Lehet joghurtba, kajába keverni is, de én szeretem simán elrágcsálni. Sokat segített. Ha néhanap elfelejtem enni, akkor máris érzem a "nem hatását".
Voltam a két ünnep között ellenőrzésen, a dokinő szerint már túl tökéletesek az értékek. Nagyon jó lett a fruktózamin, és ott helyben 4,5-öt mértek. Nagyon örülök ennek, mert azért féltem egy kicsit, hogy a terhesség előrehaladtával romlik majd a helyzet nálam, de szerencsére most is rendben van. :)
hát igen a Szent Imréről már hallottam cukor ügyben érdekes dolgokat.
sajnos a HgA1c-d miatt azi nzulin mindenképpen indokolt volt és ha nem lenne az, akkor bizony a szuri mellett iszonyatosan alacsony cukraid lennének. Mivel nincsenek azok, így szükséged van.
6.5 volt az étkezés utáni legmagasabb értékem amire emelt az inzulinon.
A 9,4-s hemoglobin értéket a 28.héten mérték és azt mondta a doktornő,hogy az az előző 6 hét értéke.Ok,ez magas viszont a labor nem hajlandó megismételni hiába kéri hetente a dokinő,hogy kizárhassuk a tévedés lehetőségét,ami több kismamával való beszélgetésből kiderült,hogy elég gyakran előfordul ott.pl.:az egyik lánynak éhomira12,terhelésre 4-s értéket hoztak ki.Természetesen ez feltünően furcsa,ismételték és minden ok nála.Én nem hiszem ,hogy az enyém tévedés lenne de azért még nem kell leírni az embert rögtön.Egy terhesnek nem arra van szüksége,hogy halálra rémiszgesse egy diatetikus nővér!A doktornő azt mondta,hogy szülésig inzulin és majd utána meglátjuk.
Na mindegy,már nem annyira aggaszt a dolog,szúrkálok,Panna teljesen rendben van a pocakomban,megfelel a korának a súlya.A szülészem is azt mondta,hogy nem lesz gond!
a reggeli utáni érték nem azonos a fruktozaminnal, azt arról ismered fel a papíron, hogy egy háromjegyű szám, és az valóban az elmúlt 2 hét vércukorátlagait mutatja, csak másként számolva.
szia! melyik kórházban vagy ,melyik diabetológusnál?
a terhesség során nem szabad az egészséges ember 8-as értékével számolni, szigorúan csak a 7-essel.
én értem miért kaptál inzulint.:-(
a 32. héttől működik a baba inzulintermelése és ha ez mellett neked inzulin nélkül nincsenek jó értékeid, sőt alacsonyak, és inzulinnal sem alacsonyak, akkor bizony szükséged van rá!
melyik héten mértek 9,4es HgA1c-t? mert az kb 8 hét eredménye, vagyis ha az ilyen magas volt, akkor már egy ideje gond volt a cukroddal, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy később is gond lesz. viszont ha már a baba inzulinigényének beindulása előtt (ez a 24. hét körül van) magasak voltak a cukraid, akkor sajnos lehetséges, hogy ez már egy cukorbetegség.
Szaténka: tudom, hogy nehéz, hidd el én sem ettem sütiket, kivéve egy kisétkezést gesztenyepürével váltottam ki, amit néha egyébként is szoktam enni, mert imádom, de pechemre anyós tejszínhabja nem light volt és erre nem gondoltam, volt is egy szép 20-as cukrom.:-(
lányok, kitartás: már nem sok van hátra, szaladnak a hetek, hiszen nálunk már 9 hónapos lesz a kiscsaj.:-)))