Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A fajtaazonosság sajnos itt is lehet problémás, és persze nem olcsóak. Én a cseh cégtől rendeltem már konténerest, sajnos az időjárás pont nem kedvezett nekik (kapot egy kis fagyot ősszel a kiültetés után és idén tavasszal is). Ha tőlük rendelsz, tedd el valahol árnyékos helyre késő őszig, és csak akkor ültesd el, amikor már nyugalomba került.
Köszi, még fürtöm nincs, a levelekről, vitorláról tudok majd képet küldeni, hogyha össze akarod hasonlítani. Ami nekem van, hivatalos, növényútleveles, német oltványtermelőtől, nem hiszem, hogy 120 db mást adtak volna ;-).
Pont ezért mérget nem vennék rá, hogy valóban fajtaazonos, mivel azóta számos esetben kaptam bizonyosan olyan fajtákat, amelyek teljesen eltértek a rendelttől.
Részben van csak igazad, mert vannak a funkcionálisan nővirágú fajták, pl. a szóban forgó fajta, meg pl. a Kéknyelű.
Egyébként nekem a Talisman-om, amit idén oltottam, hozott virágot, de az oltás miatt kb. júni közepe körül, és lett rajta vagy 10-15 bogyó. Mivel akkortájt nem nagyon volt a környéken más virágzó szőlő, úgy gondolom, magától ennyire képes, hogy teljes legyen a beporzás, kell mellé egy pollenadó fajta is.
Borszőlőnek vettem a Solarist. Nem a bor, hanem az ízleírás és a rezisztencia miatt. Most kicsit nagyobb fürtöket hozott, mint előző években. Kapott egy kis Prev-b2-t, szerintem az, meg az alászórt tömény komposzt nyomta meg.
Köszi a felismerést. Én is csak erre a következtetésre jutottam. Bár több néven -mint Lidi meg Rizamat- is vásároltam. Azoknak viszont még nem illene ennyire érettnek lenni. Meg még a Flórának vett szőlőm is majdnem teljesen ilyen, csak az kicsit árnyékosabb helyen van. A levelek elemzéséhez nagyon laikus vagyok. :)
Kedves Pjotr77! A Zaporozec szőlőmön minden kacshajtása hozott kisebb fürtöt!Kérdésem az lenne hogy termékenyülhettek meg mikor mindegyik más időben virágzott,és a közelben biztos hogy nem volt más virágzó szőlő! Milyen egyéb virágpor tudja megtermékenyíteni a szőlő nőivarú virágzatát?
A Solaris a német borszőlő solaris, vagy valaki csinált ilyen néven csemegét is?
Mert a borszőlőt idén telepítettem, hatalmasra nőtt, talán 2x kapott egy kis kontaktot, és semmi baja. De érdekel minden tapasztalat vele kapcsolatban, ha a németed van. Előre is köszi.
Igen. Stimmel is a késői érés, egyenetlenül színeződés...
Amúgy kizárásos alapon sem lehetett más, (Woodruf írta, hogy Kismis-nek mondta az oltványos...), teljesen kizárt, hogy oltványosnál a Kismis Moldavszkij-on kívül lenne még valamilyen másik késői érésű, kék, hasonló bogyóméretű Kismis fajta...
Akkor valószínűleg a Kismis Moldavszkij lesz ez a fajta (sok oltványosnál megvolt). Az orosz leírásokban szerepel, hogy nemcsak gömbölyű lehet a bogyója, hanem ovális bogyót is hozhat...
A levele alapján szinte biztos, hogy az :) De biztos, hogy nagyon szépen gondozod és jól tartod a szőlőidet, hogy ekkora bogyóméretet el tud érni, amúgy a fajta standard 6-8 g-os bogyóméret.
Ha nem tömött a fürt, hanem olyan ritkásabb, mint akkor érthető is a nagyobb bogyóméret, egy jól kötődött, nagyobb tömött fürtön kisebb lesz a bogyó mérete, ami ennél a fajtánál inkább jellemző lehet...
Itt a jobb oldali fürt hasonlít inkább a te fotódon látható fürthöz, lazább, ritkásabb kötődésű... (még egy tőkén belül is ekkora eltérések lehetnek a fürtszerkezetben...) Csak ezen a fotón még jóval korábbi fenofázisban látható a Kismis Moldavszkij.
Elvileg így már minden passzol, erős növekedésű, késői érés, nem ropogós bogyókonzisztencia, nincs muskotályos, vagy jellegzetes íz...
Lehet, majd ha 10 éves, vagy annál idősebb, fejlettebb lesz a tőke, akkor majd a fajtára jellemző, nagy tömött fürtöket hozza :)
Oltvànyostòl vettem,màr közben felvettem vele a kapcsolatot és azt tanàcsolta lehet,hogy valamelyik kismis de mivel màr nem forgalmaz,nem lesz k önnyű azonosìtani,mert neki sok falyta volt.
Köszi, máris több infóm van. A szőlőmag tárolását hogyan csinálod? Kültéren homokban rétegzed? Vagy esetleg pincében? És hogyan/mibe veted, milyen körülmények között van?
Ahogy fórumtár írta, most hagyd, hadd nőjön, próbáld meg lehajtani a mellette lévő karóhoz a vége környékét. Ha visszavágnád, hónaljhajtásokat hozna, most inkább a fő hajtás erősödése a lényeg. Ja, és tavasszal vágd vissza 2 rügyre. Fiatal tövet első évben visszavágással késztetjük a minél nagyobb gyökérzet előállítására. Sőt, ki is szokás bontani a tőkenyaknál a földet, és a felső 10-15 cm-ben a harmatgyökereket levágni, hogy az alsó gyökerek erősödjenek.