Szerintem ha a háznál törekszünk a légtömörségre, akkor csak zárt égésterű kandalló jöhet szóba külső égési levegő ellátással. Van ilyen, ami a szekundert is kívülről veszi, igaz nem sok, és nem olcsó.
közvetlenül nem vezetheted bele. Az Atrea is úgy ajánlja, hogy a cirkulációs beszívót a tető alá tegyük, ahová felszáll ugyan a meleg levegő, de addigra lekeveredik és nem 150° hanem monnyuk 40.
Ahogy irjak, "rendszert" kell tervezni. En idealis esetnek azt tartom, ha a kandallo puferre termel (ha vizteres, akkor a kemenybe kerulo gazok mar eleg alacsony homersekletuek is lehetnek) es esetleg ezt megfejelni meg egy levegos hocserelovel a kemenyen , ami be van kotve a szelloztetobe. Nem szigoruan ennek a topiknak a temaja, de a kandalloknal, a masodlagos egesi levego (ami az uveget tisztitja) az ugyebar a lakasbol jon (ha jol tudom) . Kicsit tokonszuras szaga van szamomra.
Laikusként: Ha én bevezetem a szellőztető rendszerbe akandalló meleg levegőjét, akkor nem fog szétolvadni a szellőztető csőhálózata, beömlője, valamilye? Egy kandalló körül azért tud meleg lenni. Akkor már nem lenne jobb egy saját csőrendszer a kandallónak, ami csak befúj?
Meg egy utolso probalkozas szoban. Bemasolom azt a reszt, ami szerintem a fontos, kicsit kibovitve, "" En altalam javasolt rendszernel a kandallorol elvont meleget egyenesen juttatod a helysegekbe amit futeni akarsz, de az elszivohelyeken( konyhaban,furdoben, WC-ben, ruhasszekrenybol a szelfogoban,stb) elszivott elhasznalt levegot fujod csak ki a rekuperatoron keresztul es az onnan elomelegitett friss levegot juttatod a kandallorol indulo felfutott levego csorendszerebe. Igy a kandallorol jovo forrolevegohoz adod a rekuperatorbol jovo friss levegot. Igy egyben szelloztetsz es futesz, de joval kisebb veszteseggel.""
Biztos vagyok benne, hogy a te megoldasod mukodik, mert jol at szoktad gondolni mielott leírod.
Mindemellett én sem értem még mindig a megoldast, ami a levegok szetvalasztasat és fűtését érinti, pedig visszaolvastam többször is. Egy rajz többet ér száz szónál is , igaz macerás megalkotni, de ha esetleg van rá időd, kiváncsi lennék rá.
Hol irtam, hogy az elszivas a szobakban van ? Mit nem latsz at? Pedig tobbszor egymas utan leirtam, hogy ez egy hibrid, futes es rekuperatoros szelloztetes egyben. Ha valaki kandallot beepit es ezzel akarja megoldani a futest es melle meg a szelloztetest is egy jol szigetelt hazban, akkor Te hogyan oldanad meg? Ne csak kritizalj, hanem kinalj fel egy megoldast! Haloszobat a hideg oldalra , vagy a keleti oldalra kell eleve tervezni es a bejuttatott legmennyiseggel tudod szabalyozni a homersekletet, ha annyira hidegebbet akarsz. Nalam mindenhol 22C fok van es siman alszok telen, csak a levego legyen mindig friss!
Levegő útját nem bírom látni. Elszívás és befúvás. A külön rendszerek WC kandaló valahol csak találkoznak? Levegővel való fűtés nem szerencsés, minél kisebb a hőveszteség annál kezelhetetlenebb. Hálószoba az esetek többségében hűvösebb mint a többi helyiség. De a szobában befúvás van és nem elszívás. Meleg levegővel töltöm a helyiséget amiben hidegebbet szeretnék. Légoldalról szabályozni meg elég macerás, és drága.
Ha olvastad a topikot, akkor megegyszer terj vissza az 1059-es hozzaszolasomhoz! Ott van egy oldal, ahonnan sok nagyon hasznos infot es szamitast nyersz. Utanna, ha megvan az elkepzelesed es a haz rajza is, akkor tedd be ide es majd hozzaszolunk. Ha az is meg van, akkor aztan magad dontod el, hogy vegul is hogyan epited meg a rendszert.
Valoban neked is csak ugyanazt tudom javasolni, mint amit mar irtam. Nem szabad egy csorendszert hasznalni a konyha, WC,furdo levegojenek az elszivasara es a kandallo melegenek szet osztasara. A kandallo fele aramlik a futott helysegek levegoje, mivel a kandallon keresztul melegited fel a lehult levegot es innen vezeted oda, ahol azt akarod hogy futson. Igy ez a kor tiszta. A konyhabol, furdobol es a WC-bol (kamrabol,ruhas szekrenybol a szelfogoban,stb) vezeted az elszivast a rekuperatorra. Azon keresztul fujod ki az elhasznalt levegot. A bejovo elomelegitett levegot pedig hozzaadod a kandallo meleglevegojehez. Igy valoban tiszta levego jut a hazba olyan mennyisegben, amit a hazbani tevekenyseg megkovetel. Ami fontos, hogy egszsegugyileg is tiszta csoveken jut a friss levego a haz minden pontjara. Nincs esetleg gombaspora, vagy baci terjesztes!
Termeszetesen ez csak az en velemenyem! Vannak "hozzaerto csapatok", akik telepitenek ilyen rendszereket, de jo ha az is kepben van, aki finanszirozza!
Érdeklődéssel olvasom ezt a topicot, mert valamilyen módon szeretném én is a családi házunkban a szellőztetést javítani. Sajnos számomra a kész hővisszanyerő rendszerek nagyon drágák( és a fogyasztásuk se kevés), ezért megpróbálnám a saját kivitelezést. Első körben a rendszer leméretezését kellene el végeznem, nagyjából megvannak az elképzeléseim, az eddigi ismereteim alapján ellenáramú hővisszanyerőt építenék a padláson, aminek a bejövő részét esetleg a pincén keresztül hoznám be. Túlnyomásos rendszert építenék, ténylegesen bejövő 120 m3/h levegővel. Ehhez kellene valami méretezés, hogy tudnám kiválasztani, hogy milyen radiális ventillátort vegyek, hogy lehet ezt a rendszert méretezni, van erre vmi program?
Figyelemmel kísérem a beszélgetésetek. Úgy látom talán tudsz nekem segíteni.
Én hamarosan építkezem, és egy légfűtéses kandallóval szeretném a fűtésemet megoldani, ami teljesen központi helyen lenne. A ház egyszintes,118nm,jól szigetelt.
Fa födémem lesz,és nem ajánlották a közvetlen kandallóból a meleg levegőt elvezetni a födémben a szobákhoz.
Van aki azt javasolta,hogy egy hővisszanyerős levegőztetéssel keringessem a levegőt, úgy hogy a fürdő,és a három szobából lenne az elszívás és a nappali,étkező,konyha részen lenne három befúvás,a beltéri ajtókon résszellőző lenne,így elindulna a nappaliból egy légáramlás szobák felé. Nála így működik.
Szerinted így működne,vagy a saját ötletedet jobbnak hatékonyabbnak tartod?
Meg mindig nem erted. A Te kandallod olyan amilyen, annak abszolutt nincs kihatasa a rendszer zajossagara. A kandallorol tovabbra is annyi levegot fujsz a szobakba mint azelott, csak a rekuperatorba kuldesz joval kevesebb levegot. Csak annyit, ami a sima szellozteteshez kell, vagy megemelt mennyiseget,ha konyha,furdo vagy WC hasznalat van. Ezt a mennyiseget adod a kandallorol elszivott levegohoz. Mivel tulnyomasos rendszert irtam, igy a befujt friss levego mennyisege magasabb az elszivott levego mennyisegenel, igy a kandallobol semmi esetre sem fog fust kijutni a szoba legterebe.
Értem már az elképzelést. Jól hangzik, kis légcsere esetén. Nagy légcserén hangos lehet a kandalló, de te ezek szerint kisebbet tervezel. Nem találtam viszont olyan tűzteret, ami egyrészt hermetikusan zárt, másrészt a konvekciós burkolat teljesen légcsövezhető: az enyémen pl van 4 csonk a tetején, az alja viszont 'lyukas' és onnan szívja el a levegőt.
Nem tudom mekkora a hazad, de amennyiben normal elet zajlik, tehat peldaul 2 felnott 2 gyerkoc es nem vagytok dohanyosok ,esetleg a fozolapotok is elektromos, akkor nem latom ertelmet 250m3/o -nal nagyobb rekuperator beepitesenek. Alapbol 60m3/ ora elegendo a legcserere, hogy mindig jo levego legyen a hazban. Intenziv fozesnel ,ahol tobb para kerulhet a konyha levegojebe, vagy a furdoszoba hasznalata, vagy a WC hasznalata idejere a 250m3/ ora vastagon eleg. Konyhabol az elszivas ilyen esetben maximum 120m3/o elegendo. Gazfozolapnal intenziv fozesnel 150m3/o. Azert nagyobb a veszteseg, mert nem mindegy, hogy a 550m3/o legszallitasnal vesztek peldaul 15% hot, vagy csak a 250m3/o legszallitasnal. Vagy csak a 60m3/o legszallitasnal. Kozben a kandallo melege veszteseg nelkul jut a szobakba. A hibridet megegyszer leirom. Jelenleg van a kandallod, amirol elvonod a hot es tovabbitod a tobbi elhasznalt levegovel a rekuperatorodba, majd az onnan felfutott friss levegot juttatod a szobakba. En altalam javasolt rendszernel a kandallorol elvont meleget egyenesen juttatod a szobakba, de az elszivohelyeken elszivott elhasznalt levegot fujod csak ki a rekuperatoron keresztul es az onnan elomelegitett friss levegot juttatod a kandallo rendszerebe. Igy a kandallorol jovo forrolevegohoz adod a rekuperatorbol jovo friss levegot. Igy egyben szelloztetsz es futesz, de joval kisebb veszteseggel.
Nagyobb hőcserélő azonos légszállítás esetén nagyobb hatásfokot eredményez. Árban az egész rendszer árához képest minimális pluszköltség. Miert lenne nagyobb a veszteség? Természetesen nem max. fokozaton megy.
A kandallós hibrid rendszert nem egészen értem, az összes friss levegőt átvinnéd a kandallón?
Senki sem allitja, hogy nem jo. Csak feleslegesen nagy rekuperatort epitett be , mert szerintem igy nagyobb a vesztesege es a normal szellozteteshez sem indokolt ekkora hocserelo. Ezert irtam, hogy egy hibrid rendszer, ahol a kandallo meleget szallito csovezesbe kapcsolodik a rekuperatorbol erkezo friss levego, sokkal olcsobb es gazdasagosabb. Igy az elszivott es elhasznalt levego nem keveredik a keringtetett levegovel ugyszinten.
A fust terjedeset megtudod akadalyozni a szellozteto mukodtetesevel, amennyiben tulnyomasos. Ha van szellozteto beepitve.
Szerintem Daveeeee rendszere jó! ;) Én is levegős kandallóval fűtök, de a hagyományos módon. A Bartosz szellőztetésre nincs rákötve. A kandalló ventilátora szívja be a levegőt a kandalló aljánál és fújja ki a tetejénél + még két helyen a lakásba. Mint fűtés jól működik, de sajnos nemcsak a meleg levegőt teríti szét a lakásban, hanem, ha nem vigyázok, vele együtt a füstöt, port és a hamut is amit a kandalló kezelésekor be tud szívni. A venti forró kandallónál nem kapcsolható le. Megvan a 2010-es Bartosz árlista. Igen jó áron vannak az EC motoros rendszerek, egyszerűbb vezérléssel. A magyar honlapon lévő e-mail címen tudok segíteni! Üdv mindenkinek!
Megnéztem a fényképeket, hátha rosszul emlékszem a hőmérsékletekre. A képen közvetlenül a gép előtti (elszívó) szakasz hőmérséklete a 43.7 fok. A kifújt levegő közvetlenül a gépben mérve 6.1 fok. A légcsere 550m3/óra. Ebből már számolható a rekuperátorban leadott teljesítmény.
Sajnos a többi mérésről nincs fotóm, a külső hőmérséklet valahol 0-2fok között volt.
Aha, akkor itt a félreértés. A 80 fok nem a rekuperátorból jön (a befújásnál), hanem közvetlenül a kandallóról. Ehhez még hozzákeveredik a többi, szobahőmérsékletű elszívott levegő. A rekuperátorba így 44 fokos levegő érkezett. (A kandallóról szívott levegő csak egy része az összes elszívott levegőnek) Ez melegíti a bejövőt, majd 6.5 fokosan távozik.
Nagy átlagban napi kétszer kellett rakni a kandallót, mire felmelegedett a ház a nagy hidegben (új építés), nyilván megrakás után nem sokkal adja a legnagyobb teljesítményt. Ekkor mértem. Súlyra nem tudom, mennyi fa lehet egy rakás, 6-8 nagyobb rönk. kb két hét alatt fűtöttük fel, utána elég volt heti két-háromszor begyújtani. (január-február)
Itt azert akkor valami nem kerek. 12kW-os kandallobol hogyan tud 11kWh meleg visszajonni a rekuperatorbol, ha a kandallo a hazba is ad le meleget, kemenyben is van veszteseg,a kandallo sem100%-os es a rekuperatorban is van veszteseg? Mennyi fat tuzeltel el orankent ugy megkozelitoleg?
Nem műanyag. A rendszer már eredetileg úgy lett tervezve és kivitelezve, hogy a kandallóval is működjön, nem én barkácsoltam rá :) A hőcserélő és a venti is bírja ezt a hőfokot. Nem én csináltam a rendszert egyébként, hanem hozzáértő csapat.
A kandalló névleges teljesítménye 12kW, maga a tűztér hermetikusan zárt és kiválóan szabályozható.
Termeszetesen a Te gatyadban Te parancsolsz:-) Ha tulnyomasos a rendszer, a fust es mas szagok sem kerulnek sehova, mert akkor a konyhai elszivo viszi a lecso illatat es a kandallobol nem csap ki a fust, mert a tobbletlevego a kemeny iranyaba mozditja a kandalloban a fustot. Azert elegge pazarlo a rendszer, ha ugy jol utannaszamolsz, de ha ingyen van a fa, akkor nem problema. A beszivas helyet valoban jol kell megvalasztani, mert bosszussagot okozhat szelirany es legnyomas valtozaskor.