Keresés

Részletes keresés

Gabesz7878 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1969

A kajszit is még most lepermetezhetem réz+kén lemosóval, vagy inkább várjam meg, hogy teljesen kinyíljanak a virágok és a lentebb olvasott CHORUS nevezetű szerrel permetezzem le?

Köszi az eddigi segítséget!

Előzmény: Törölt nick (1966)
yotti Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1968
Még annyit,hogy a rézgálic is jó mert az van most hirtelen itthon?
yotti Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1967
Szia,megkérdezném tőled,hogy a rezes-thiovitos kezelésnél mi az adagolás tíz liter vízbe?
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1966

Szia,

Én tényleg a kevés vegyszer melleztt vagyok, de az ecet, meg a csalánlé és egyebek nem túl hatékonyak.

A lemosó legyen tisztességes. Réz+kén. Réz a gombákra, kén a kártevőkre.

Mindkettő elem (vegyület) megtalálható a természetben.

Az olajos lemosók csak marketing, hogy lefojtja a bogarakat :)

Valszeg eddig sem volt túl fertőzött a környék, ahol laksz. Máshol meg szenvednek és alig tudják megállítani a fertőzéseket.

Ha olcsón akarod megoldani, akkor vegyél rézoxikloridot+thiovitot, ami kéntartalmú és azzal mosd le a fákat.

A szakboltokban mindig azt mondják nem keverhető a kettő, mert koagulál, csapadék válik ki blablabla....ezt azért mondjáák, hogy eladják a sok előre bekevert elmosó permetet.( lásd. rézkén, Vegesol)

Még1 tipp: sokan használják a nonitot,ami megint csak marketing, arról nem is beszélve, hogy lúgos oldattal nem igazán szerencsés keverni. ( bordói lé, gyomirtók)

Ha nem felszívódó a permetszer, akkor használjunk tejet, ugyan azt a hatást fejti ki. A cukros lé is jó lenne, de annak számos negatív hatása van.

Itt szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy helyettesíthető a nonit, ha étolajat önt az ember permetező kannába.

Szerintetek a víz és az olaj mennyire homogenizálható?:)

Előzmény: Gabesz7878 (1964)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1965

Még egy dolog!

Én mindig teszek bele lecél(fej) trágyát a permetlébe. Kondícionálisan erősíti a fákat, kevésbé lesz beteg.

Akinek még új, annak ajánlom a figyelmébe a lenti linket:

http://www.zsigogyorgy.hu/tanfolyamok/gyumolcs/csonthejasok.pdf

Fontos a megelőzés, de a tüneti gyógyítás is, csak tudja az ember mivel áll szemben.

Gabesz7878 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1964

Sziasztok!

Nálunk még csak most kezd virágozni a kajszi. Abban kérném a segítségeteket, hogy ilyenkor kell-e permetezni, illetve mivel? Én évek óta az almafákra illetve a meggyfákra ecetes lemosót használok, ami jó gombaölőnek bizonyult. Szerintetek a kajszit lehet vele, vagy érdemes?

Üdv: Gabesz 

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1963

Mindenképpen, a chorus lényege, hogy a virágba kell permetezni

Ez a legfontosabb permetezés az egész évben.

Kannában kell megkeverni és a maradék mehet a meggyre és a cserire.

Előzmény: Lactarius Curtis (1962)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.18 0 0 1962

A hétvégén érdemes már Chorus-ozni? Elvégre virágzik a kajszi...más nem. Tavaly egyszerűbb volt, mert egyszerre virágzott április elején au összes gyümölcsfa.

Előzmény: Törölt nick (1961)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.17 0 0 1961

Szia,

Saját vélemény és tapasztalat:

Virágba chorus, azután csak Topáz. Rovarölő nem nagyon kell a kajszira. Felénk nincs kártevő és nem is tetves a kajszi.

Ha hideg esős a nyár és már a vége felé vagyunk, akkor az olcsóbb dithane-t használom megelőzésként. nem olyan hatékony a szer, de inkább tavasszal veszélyes a monília.

Továbbra is azt vallom, hogy a réz a legjobb gombaölő és esszenciális nehézfém. A biogazdaságokban is engedélyezett.

Hígítási sorozattal tesztelem, hogy mennyire perzsel. Minden szakirodalom azt mondja, de eddig nem vettem észre.

1-2 év és kész lesz az időjárásfüggő koncentrációs táblázatom és akkor olcsón, hatékonyan és emebrt , környezetet kímélően tudunk permetezni.

Amúgy a kutatások is ebbe az irányba mennek el. Sokat fejlődtünk a rézgálictól a réz-hidroxidig.

http://www.nufarm.com/Assets/22342/1/Nufarm_ChampDP_2012.pdf

Előzmény: crashpo (1960)
crashpo Creative Commons License 2014.03.17 0 0 1960

-permetezässel kapcsolatban lenne egy kärdäsem- -Än igy virägzästol fogva välltakozva hasznälom a "CHORUS-t,äs a TOPAZ-t,java räszt monillia ellen, a kärdäs pedig hogy ezeken kivül mäg milyen szerek jöhetnek szoba häzikertben? -gondolok itt arra hogy hätha mär vannak ennäl korszerübbek is.

-rovarölöt csak alkalom szerüen hasznälok-gombaölön van a hangsuly.

gaabre Creative Commons License 2014.03.17 0 0 1959

Éljen az optimizmus! :)

Azon szoktam inkább gyökölni, hogy vajon milyen nyarat hoz ez a felfordulás: lesz e 40 fok heteken keresztül, vagy egy csapadékos-szeles, néhány hét kivételével hűvös nyár mikor köszönt ránk?

Előzmény: Lactarius Curtis (1958)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.17 0 0 1958

Lehet most meg pont ezért nem lesz.

Előzmény: Törölt nick (1957)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.17 0 0 1957

Virágzanak!!! Már pedig ha nálunk virágzik a barack, akkor beljebb a városban már vagy 2 napja. HA belegondolok, hogy tavaly ilyentájt volt nálunk a minusz 15 és nem volt barack errefelé... 

buga1 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 1956

Öntermékeny. Július közepe felé érik, nincs széles koronája (kisebb kertekben is jól elfér). Sárka toleráns, ellenálló a betegségeknek és jó fagytűrő. Nekem is van egyik (az idén fog először teremni).

Előzmény: salix.alba (1955)
salix.alba Creative Commons License 2014.03.16 0 0 1955

Üdv! Vettem egy Early Orange kajszit. Nem nagyon találok róla infót. Esetleg van más neve is? Mikor érik?  Önpórzó/ önmeddő?

Forman68 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1954

Na akkor holnap hajrá!:D

Előzmény: Ali-bá (1952)
Forman68 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1953

Csak azért vagyok ilyen bátor,mert nem értek a gyümölcsfákhoz!:)Szerencsére Ali-bá" fogja a kezem".:D

Előzmény: Törölt nick (1951)
Ali-bá Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1952

Éppen most próbálom ki a módszert két fán azzal a felkiáltással, hogy ha nem bírja a sok metszgetést (én ráérek vele játszani), akkor nagyfa lesz belőle. (Az esetleges későbbi átalakítás csak annyi, hogy az alsó ágak nyissz, a felsőkből meg korona alakítás.)

Ha így tervezed, akkor az oldalhajtásokat vágd vissza. (Az alsót harmadára, a két középsőt felére, a felsőt 2-3 rügyre.)

Az orsó a termését is hamarabb megmutatja!

Előzmény: Forman68 (1950)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1951

Kajsziból szuperorsó ?...te még nálam is bátrabb vagy :) Nem javaslom,a kajszi nem kifejezetten rövid növedékeket hoz...sztem rengeteg zöldmunkával lehetne csak tartani a formát ,kérdés,érdemes lenne-e ?

Előzmény: Forman68 (1950)
Forman68 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1950

Ali-bá!

Van egy Gönci barackfám őszi ültetéssel.

Ezt lehetne-e szuperorsóra alakítani?

buga1 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1949

Előrelépés annyi, hogy azóta már kétszer is kaptak árut, de a vérdió még mindig nem volt közöttük...

Nagyon ígéri kedd szerda körül (állítólag akkor jön az utolsó "beszállítás"). Azt mondta, már ki sem fogja tenni a lerakatba, mert a tíz megrendeltből nyolc le  van tartva (köztük a tiéd is). Amúgy errefelé csak március 15-e körül kezdik az árusítást (nagyban). De az idei tavasz kivétel...

Ja, a Farbaly is le van tartva. Majd jelentkezem (remélem lesz miért).

Előzmény: régimaszek (1947)
buga1 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1948

Nagyon jó az emlékező tehetséged :-)  Én néha azt sem tudom mit csináltam tegnap...

De amúgy is érdekelne, mióta lehet forgalomban a Goldrich Mo-n...

Előzmény: Lactarius Curtis (1941)
régimaszek Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1947

SZia! történt-e valami előre lépés a vérdió ügyben,csak azért kérdezem ha szabad gyökerű lesz a csemete nehogy késő legyen.Ha konténeres akkor nincs gond,tudom nem rajtad múlik,félre ne értsd.

Előzmény: buga1 (1937)
XRive Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1946

Mérnök vagyok, nem kertész, azér'...

Az utóbbi években volt néhány olyan szárazság, hogy az se sokat segített, ha beraktuk a fák alá a slagot és folyt egy-két órát csak úgy szabadon. Úgyhogy komolyan gondolkodom valami direktebb, célirányosabb megoldáson.

Előzmény: Lactarius Curtis (1945)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1945

Visszatérve a kérdésedre, a magas talajvizet kevés gyümölcsfa szereti, használj szilva alanyt, ne vadkajszit (rá van írva a címkére, mire oltották). Egyébként a kajszi is meghálája az öntözést, de odáig azért házikerben nem mennék el, hogy még alá is csövezzem :)

Előzmény: XRive (1942)
serezetten Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1944

Akár milyen sárgabarack oltóvessző megteszi, csak nagyon szükség lenne rá. Ha ebben valaki tudna nekem adni oltóvesszőt, az jelentkezzen legyenszíves. e-mail: westron868@gmail.com címen. Köszönöm.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1943

A Harlayne öntermékeny, azért is terem rengeteget. A neten néha hülyeségeket írnak :)

Előzmény: XRive (1942)
XRive Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1942

Hát, Sieberztől volt már fánk (valami török v. mi hegyi füge, garantáltan fagyálló), ami aztán szépen rendben évente lefagyott, szóval szkeptikus vagyok én is, de jó lenne biztosra menni... Jövő hét elején megyünk egyet amúgy 'HÉV-mentén': van valami 'New Garden' még Pesten belül, aztán az Antal-liget Kerepesen, majd a Sieberz, Gödöllő: valahol csak akad valami.

Felhívni senkit se sikerült.

Ha valakinek van még valami ötlete Kuresia beszerzésre, azt köszönném továbbra is.

A Harleyne nem öntermékeny, ha jól nézem a találatokat. Amúgy a rezisztencia szerint valóban jó lenne.

A talaj valamiféle átmenet a barna erdei és valami agyagos között. Esős időben viszonylag magas a talajvíz.

Alátrágyázást, alámeszezést tervezünk.

Sárgabarack alá jó lehet a gyökérzónás/dréncsöves öntözés? Érdemes csövet lerakni?

Előzmény: Lactarius Curtis (1934)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1941

Már júliusban is kérdezted, szerintem inkább valami hagyományos magyar fajta.

Előzmény: buga1 (1937)
kertlap (X) 2014.03.14 0 0 1940

Az enyhe tél és korai tavasz biztos jele, ha teljesen virágba borul a kínai kajszi vagy más néven japán kajszi fa (Prunus mume), amely igazi “három az egyben” tulajdonságú gyógy-, dísz-, és élelmi növény. Most nyílik a Füvészkertben.

http://kertlap.hu/japan-kajszi/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!