Keresés

Részletes keresés

Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.28 0 0 2951

Igen. Stimmel is a késői érés, egyenetlenül színeződés...

Amúgy kizárásos alapon sem lehetett más, (Woodruf írta, hogy Kismis-nek mondta az oltványos...), teljesen kizárt, hogy oltványosnál a Kismis Moldavszkij-on kívül lenne még valamilyen másik késői érésű, kék, hasonló bogyóméretű Kismis fajta...

Előzmény: Kulicz (2950)
Kulicz Creative Commons License 2016.07.28 0 0 2950

Nekem évek óta van Kismis Moldavszkij szőlőm és a képek alapján úgy gondolom Woodruf fórumtárs egy sokkal értékesebb fajta tulajdonosa.

Egy fajta leírás 2005-ből:

Egy neten talált kép:

Képek saját fajtámról (régebbi)

Nagyon fagyérzékeny és a gombákra is fogékony fajta, továbbá kis terhelés mellett is későn érik, alacsony cukorfokkal. Nálam nem bizonyított jól.

Előzmény: Pjotr77 (2949)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 2949

Akkor valószínűleg a Kismis Moldavszkij lesz ez a fajta (sok oltványosnál megvolt). Az orosz leírásokban szerepel, hogy nemcsak gömbölyű lehet a bogyója, hanem ovális bogyót is hozhat...

A levele alapján szinte biztos, hogy az :) De biztos, hogy nagyon szépen gondozod és jól tartod a szőlőidet, hogy ekkora bogyóméretet el tud érni, amúgy a fajta standard 6-8 g-os bogyóméret.

Ha nem tömött a fürt, hanem olyan ritkásabb, mint akkor érthető is a nagyobb bogyóméret, egy jól kötődött, nagyobb tömött fürtön kisebb lesz a bogyó mérete, ami ennél a fajtánál inkább jellemző lehet...

Itt a jobb oldali fürt hasonlít inkább a te fotódon látható fürthöz, lazább, ritkásabb kötődésű... (még egy tőkén belül is ekkora eltérések lehetnek a fürtszerkezetben...) Csak ezen a fotón még jóval korábbi fenofázisban látható a Kismis Moldavszkij.

Elvileg így már minden passzol, erős növekedésű, késői érés, nem ropogós bogyókonzisztencia, nincs muskotályos, vagy jellegzetes íz...

Lehet, majd ha 10 éves, vagy annál idősebb, fejlettebb lesz a tőke, akkor majd a fajtára jellemző, nagy tömött fürtöket hozza :)

Előzmény: woodruff (2947)
122512 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 2948

Köszönöm.

Előzmény: Maci_P (2945)
woodruff Creative Commons License 2016.07.27 0 0 2947

Oltvànyostòl vettem,màr közben felvettem vele a kapcsolatot és azt tanàcsolta lehet,hogy valamelyik kismis de mivel màr nem forgalmaz,nem lesz k önnyű azonosìtani,mert neki sok falyta volt.

Woodruff

Előzmény: Pjotr77 (2943)
Maci_P Creative Commons License 2016.07.27 0 0 2946

Köszi, máris több infóm van. A szőlőmag tárolását hogyan csinálod? Kültéren homokban rétegzed? Vagy esetleg pincében? És hogyan/mibe veted, milyen körülmények között van?

Esetleg a fajtáidat bemutatod itt majd képekben?

Köszi

Előzmény: Pjotr77 (2931)
Maci_P Creative Commons License 2016.07.27 0 2 2945

Ahogy fórumtár írta, most hagyd, hadd nőjön, próbáld meg lehajtani a mellette lévő karóhoz a vége környékét. Ha visszavágnád, hónaljhajtásokat hozna, most inkább a fő hajtás erősödése a lényeg. Ja, és tavasszal vágd vissza 2 rügyre. Fiatal tövet első évben visszavágással késztetjük a minél nagyobb gyökérzet előállítására. Sőt, ki is szokás bontani a tőkenyaknál a földet, és a felső 10-15 cm-ben a harmatgyökereket levágni, hogy az alsó gyökerek erősödjenek.

Előzmény: Csíkos Tigris (2944)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2016.07.27 0 2 2944

Tiszteletem!

Szerintem ne vágd vissza! Hagyd.hagy nőjjön,lehetőleg fölfelé! Minél jobban nő annál jobban erősödik a fiatal tőke és a gyökere!

Előzmény: 122512 (2942)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 2943

Ha oltványként vetted, akkor nagy valószínűséggel be lehet azonosítani, amennyiben emlékszel az oltványos nevére...

Persze vannak olyan igen ritka esetek, mint pl. a rügymutáció, amikor egy fajta lényegesen megváltozhat, kizárólag csak vegetatív szaporítás során is...

Minden esetere egy ilyen fajta nagyon komoly értéket képvisel!

Előzmény: woodruff (2941)
122512 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 2942

Sziasztok

Kezdőként sokat kérdezek tőletek, néha talán butaságot is de így tudom megtanulni a dolgokat.

Most is van egy :-)

Ősszel illetve tavasszal is ültettem oltványokat. De vannak olyanok amik nagyon hosszúak már. 1,2m es hullámos köracélhoz vannak hozzá kötözve de van olyan ami már túl nőtt rajta így oldal irányba engedem tovább nőni.A minap lecsípkodtam a hónalj hajtásokat. Már lassan túl hosszúak a vesszők viszont még vékonyak így tavasszal még vissza kell metszeni.

Ha most vissza metszem a köracél magasságában akkor nem teszek benne kárt? Ebben az esetben nem nő tovább csak vastagodik majd a vessző? Vagy csak megindulnak jobban a hónalj hajtások?

woodruff Creative Commons License 2016.07.27 0 0 2941

Előzmény: woodruff (2940)
woodruff Creative Commons License 2016.07.27 0 0 2940

Tavaj termett először egy fūrtöt ,lassan szemenkènt teszteltem eszegettem vàrni akartam őszig,hogy mienné frjlődik aszusodik e de egyszer csak eltünt az egèsz fürt.Azidèn a tavaszi fagyok miatt csak 3 fürt maradt.Eddigi tapasztalatom,egyàltalàn nem labruska ìzű ès teljesen csökevènyes a mag.Ìze nem mustotàlyos  leves zselès èrzetet ad.Oltottam idèn zöldbe zöldet egy nagyon erős növekedèsü tökèbe ès màr van rajta fürt kezdemėny. Tehát oltàssal nagyon sok időt lehet nyerni.Ezenkìvül van mèg egy màsik teljesen magnèlküli fajtàm ,amit popi nèven kaptam az fehèr hasonlò nagy fürtū ès nem sokkal kissebb szemű de az idèn a tavaszi fagy elvitte az öszes fürtöt.

Előzmény: Pjotr77 (2939)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.26 0 0 2939

Hány éve fordult termőre? Mennyire bőtermő, vagy általában csak kevés fürtöt hoz?

Van enyhe labrusca íze (mint pl. az Otellónak vagy Noah-nak) ?

Előzmény: woodruff (2934)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.26 0 0 2938

Köszönöm a fotókat, szuper jónak néz ki! :)

A világos vesszője és a szeldelt levele és a termése alapján hasonlít egy fajtára, amit ismerek, de az magvas...

Ha majd elfogyasztjátok a fürtöt, írd meg légyszíves, hogy mindegyik bogyó magvatlan volt, vagy fele ilyen-fele olyan...

Vannak olyan nagybogyójú, 15 g feletti fajták, amelyeknél a megtermékenyülés hiánya miatt partenokarpia alakul ki, ebben az esetben is lehetnek akár 7-8 g-os szép nagy bogyók, és teljesen magvatlanok, a pertenokarp kötődés adja a valódi magvatlan bogyókat.

Viszont a fotókon a szétvágott bogyókban látszanak csökevényes magkezdemények, ezért valószínűleg nem ez történt és tényleg magvatlan (léhamagvú) a fajta.

Ha ez így van, akkor jelenleg ez Magyarország legnagyobb bogyóméretű magvatlan csemegeszőlője...

Ali-bá Creative Commons License 2016.07.26 0 0 2937

Ez nagyon szép (!!),  és már érik is? Méretes bogyók.

122512 Creative Commons License 2016.07.26 0 0 2936

Mindegy. Pár napig vizben hagyom és utánna őszig(vagy tavaszig) homokba teszem és meglátom mi lesz.  Köszönöm a választ.

Előzmény: Kramcsák István (2935)
Kramcsák István Creative Commons License 2016.07.26 -1 0 2935

Ezt ne köszönd meg , mert sületlenség,  amelyik rügy elaludt , nem ért be vagy beszáradt /rosz tárolás/ az már nem nem él!!!! és jövőre sem fog , az előző hozzá szólót fel terjesztem Dr, ri-ra, az alany általában  erősebb  vitalitású  az még szerencsés esetben hozhatott volna hajtást de már annak is késső.

Előzmény: 122512 (2929)
woodruff Creative Commons License 2016.07.26 0 0 2934

Örülök ,hogy felkeltette az èrdeklődésed .Èppen elàlt az eső kiszaladok lefènykèpezem,de sajnos mèg nem èrett ès a mèrete is duplàja lesz egy hònap mùlva.

Előzmény: Pjotr77 (2932)
sjocyy Creative Commons License 2016.07.26 0 0 2933

Köszönöm a felajánlásodat,  majd akkor februárban visszatèrünk rá.

Előzmény: woodruff (2930)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.26 0 0 2932

Akkora a bogyómérete, mint a Dunav-nak, és magvatlan??? Azt megnézném :)

Előzmény: woodruff (2930)
Pjotr77 Creative Commons License 2016.07.26 0 4 2931

A Bakonyi Karcsi bácsi által említett 5. éves termőre fordulása a magoncoknak már a múlté...(igaz, a video nem is volt olyan régi).

Egy új hibrid előállítása során ma már nem lehet megengedni olyan luxust, hogy 5 évig várjunk a termőre fordulással!

Általában egy gyors módszerrel már a keresztezés évét követő harmadik évben kaphatunk termést (és az alap paramétereket megnézhetjük: magvas/magvatlan, fehér/kék, muskotályos vagy sem, illetve az érésidő (ami időközben még változhat...).

Az első családot 2005-ben kereszteztem, amiből 1 egész komoly anyag született (peronoszpóra rezisztens). 

Általában és optimális esetben az új hibridek termőrefordításának a menete időben így néz ki:

pl. 2014-ben virágzáskor a keresztezés elvégzése, a fürtök kifejlődnek, érett állapotban leszedés, kimagozás, magok tárolása

2015-ben magok elvetése, csíráztatás, a kikelt magonc egyedek nevelése, év végén beérett, vékony vesszők

2016-ban a télen lemetszett, fás vesszők, oltócsapok hűtőben tárolása, májusban zöldre-fás oltása idősebb alanyba. Ha jól sikerül az oltás, akkor az adott évben 1,5-2 m hosszúságot is növekedhet az új hibrid, közben vastagszik is, és átlépi a juvenilis fázist, nyáron végbemehet a termőrügy differenciálódás. 

2017-ben hosszú szálvesszőre való metszés, és szinte biztos termés-hozás

Ezen a "gyorsított módszernek" nevezett meneten sikerült még gyorsítanom. A magvetés évében februártól mesterséges (LED) fényen neveltem a magoncokat, így áprilisra már kétszer tetejeztem őket :), és az alsó ízközök így szépen elfásodtak, így május végén már be is oltottam őket. Így pl. a 2014-es hibridjeim már idén hoztak fürtöt és kóstolhatom őket :)

Ez már extrém módon megerőszakolása a növénynek, ennél gyorsabban már fizikai képtelenség termőre fordítani a csemegeszőlőt (szabadföldi körülmények között).

Persze meg kell jegyezni, hogy ez csak részben sikerült, mivel 26 magoncból 13 került ilyen gyorsan beoltásra, amiből 7 hozott termést...

De még mindig jobb arány, mintha 2020-ban várnám a sültgalambot...

Előzmény: Maci_P (2915)
woodruff Creative Commons License 2016.07.26 0 0 2930

Èn ìgy jutottam hozzà egy olyan falytàhoz amit japàn izabellànak àrultak de a dunavhoz hasonlìt ès mag nèlküli a kertem büszkesège.De majd küldök belőle februàrban.

Előzmény: sjocyy (2917)
122512 Creative Commons License 2016.07.26 0 0 2929

Köszönöm szépen.

Előzmény: juhosttt (2927)
zola123 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2928

Igen vacak érzés mikor várja az ember hogy teremjen a fiatal szőlő,és nem az lesz aminek adták.Ahonnan az én oltványaim valók/Dunaföldvár/  a szőlőn kívül még csomó mindent árulnak,az oltványaik nagyrészét  veszik,ők sem tudják hogy van e benne kakukktojás,a vásárlói visszajelzés alapján tudják meg.úgyhogy nem minden esetben a viszonteladók keverik össze a szőlőfajtákat.

Előzmény: sjocyy (2917)
juhosttt Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2927

Mivel oltványról van szó, így az alany része simán élhet, de ha a nemest valami érte, vagy éppen csak szimplán nem hajtott ki, mert pl a neme rügy alva marad valami oknál fogva. Ha maga a nemes él, jövőre kihajthat. Persze csak ha túléli azt h most felhúztad. 

Előzmény: 122512 (2926)
122512 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2926

Őszi ültetésből két oltvány nem indult meg. (Anna és Pannónia kincse). Ma mikor a hónaj hajtásokat csipegettem lefelé kihúztam mindkettőt a földből és csodálkozva látom, hogy a gyökereik szépen fejlődtek. Szemmel látható, hogy még most is vannak friss gyökér hajtások. Jobb híján vízbe tettem őket. Lehet még belőlük valami? Ha a gyökér nő akkor miért nem hajtott?

Maci_P Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2925

Elkezdtem olvasni a belinkelt pdf-et, abból rögtön kiderült, hogy 2003-ban keresztezték, innentől már kicsit érthetőbb a dolog, mert még náluk is kell 10 év, hogy bejelentsék. Aztán a vizsgálati helyen a vizsgálati 5 évben átlagban május 3 volt a virágzás - gondolom a kezdete - és július 19 volt az érési átlag. Nálunk május végén-június elején szokott virágozni a fajták többsége. 2008-ban hozott először termést. 

Egy átlagos kék szőlő lehet, mert a az átlagos bogyómérete 23x19mm.

Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy már el is ismerték, szerintem csak bejelentették.

És az valahol tényleg szomorú. hogy nálunk már évtizedek óta nem foglalkoznak az egyetemek ilyennel, csak elvétve.

Előzmény: Maci_P (2915)
122512 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2924

Ez nagyon érdekes téma. Szívesen megtunák énis róla amit csak lehet.

Előzmény: Sanci07 (2916)
122512 Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2923

Sziasztok.

Van itt valakinek Áron fajtájú szőlője? Irnátok róla véleményt? Én Abasárrol rendeltem ősszel pár fajtát közte két Áronnal. És növésben kenterbe ver mindent. Dupla olyan vastag és hosszú mint a többi. 

kolini Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2922

Nálam van a kertben Néro saját gyökerén, már teljesen kék még 4-5 nap és teljesen érett kb juli30!

A szüleimnél az oltvány kb két hét késésben van,!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!