Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Gyengének (vékony) találom a törzset 5 viszonylag erős oldalvezér neveléséhez. Az oldalágak nagyon megerősödnek a törzs kárára. 3-at hagynék, ha már egyszer kivettük a közepét.
Ma ismét telefonáltam nekik, de még ma sem kapták meg az árut. Egy picit mérges is volt a beszállítóra, mert már többen is érdeklődtek az új áru iránt (sajnos ez nem rajta múlik). Mondta, hogy nyugodtam hívhatok holnap is (hívni hívhatok, csak nem tudok elmenni), mert akár ma este vagy holnap is érkezhet az áru. Tehát áru biztosan lesz (ha nem ma, akkor a jövő héten)!
Úghogy a helyzet annyiban változott, hogy a kért dió és kajszi csak a jövő héten esedékes (mármint az elhozatal). Ha meg lesz, biztosan jelentkezem!
Röviden ennyi, bocsi, hogy nem jött össze ezen a héten! Ha rajtam múlik,akkor meglesz, nem kell izgulni!
Mirabolán. Érdekes, hogy a harcot és a gold is mirabolánon van, de nem olyan magasak, mint a faiskolai növények. Amúgy nagyon szép gyökere van, vizes, tőzeges-fürészporos "földlabdával" van csomagolva.
Köszönöm a tanácsot. Meglehetősen sokat olvastam vissza és persze jobb, ha többféle fa van, már az érési időszak eltolódása miatt is. Nekem azonban csak ez az öt fám lesz kajszi. Amúgy most jöttem a madaras áruházból ahol vettem 4 Bergeront és egy Ceglédi óriást. Magyar kajszit is szerettem volna, de az sajna nem volt, Ceglédi óriásból is csak ez az egy. Vettem mellé 3 Stanleyt és 2 Cacanska Lepotica szilvát. Nekem a szilva fontos, mert amiből nem lesz lekvár az folyékonyan kerül elfogyasztásra:) Hát most fogom még kiásni a gödröket és gondolom hétfőn lesz az ültetés. A vásárolt fák gyökérzete csomagolt. Nem bontottam ki, de szerintem valamilyen folyadéktartó nemezbe lehetnek becsomagolva, kívül műanyag zacskó van. Gondolom hétfőig hideg helyen ki fogják bírni. Az ültetést úgy tervezem, hogy a kiásott gödrök aljába szórok trágyát és ültetés előtt hétfőn a trágyára földet és úgy rá a fát.
Saját felhasználásra minképp' több különböző fa ajánlott, akár fánként is több fajtával. Olvasd vissza a topikot(akár másikat is), rengeteg hasznos dolog található itt a szakkönyvek kiegészítéseként-vagy fordítva.
Szilva helyett jobb lenne valami más(nem csonthéjas) fa.
Neten a kínálatuk: Big Red, Pincot, Farbaly, Bebeco, Tsunami, Bergeron. De lehet, hogy a lerakatban van nekik más is, ami nincs fent a neten. A leírásaikból (amit gyorsan elolvastam) jó fagytűrő és késői érésű a Farbaly. Nekem ezekből a fajtákból egy sincs, úgyhogy nagy tapasztalat nincs velük... Kérdezősködj itt a fórumon, hátha van valakinek.
Amúgy a dió ma még nem volt, holnapra kapnak árut (ha sikerül meg is veszem-a kajszit is, csak válaszd ki melyik kell-írd le a sorrendet ami szerint válasszak ha nem lesz nekik valamelyik).
Azért kereslek ha nem gond,tudnál nekem sárga barack fajtákat mondani amit szintén ebből a lerakatba kapható.késői fajta,fagytűrő, ellenálló a betegségeknek.egy db ebből is jó lenne.ha bele fér még.
Sziasztok! van valakinek valamilyen tapasztalata a "Bergeval"-lal kapcsolatban? -(orangenredxbergeron hibrid),-házikertbe lenne.
Más:amennyiben elcsúszok a lemosózással,-sajnos vagy a jövő héten vagy csak azután tudom szerét ejteni,-mennyire éget ha már 1-2 virág virágzásban van,-de még a levelek nem hajtanak? (vegasol)
Ma újra feltérképeztem Bp. III. kerületet :-) : Csillaghegyi, Sylvan*s, New Gard*n
A normál csemeték 2.000 Ft/db. New Gard*n esetében szerintem kártyára még jár 10% kedvezmény. Sztenderd fajták, kivéve Csillaghegy, de ott is kopik a készlet. Az orangered árát rosszul írtam, az 2.000 ott is. A jogdíjasok 4.700 Ft/db. Big Red-et nem láttam se gyökeresben, se konténeresben, de szóban nem kérdeztem rá. Sylvan*sban volt Auróra, Orangered meg Harcot, talán 1 nyeszlett Roxana, nem tudom ez valakinek érdekes lehet-e.
Nem volt különösebb oka, hogy nem írtam árat. Big red, Frisson, Pincot, ezeket rendeltem, 4500 Ft volt darabja + 1700 Ft a postaköltség. Bocs ha felidegesítettelek! :-)
Holnaptól (péntek) az Auchan áruházban 800 Ft-tól árulnak 37 féle gyümölcsfát. 4-e óta a Bauhaus áruházakban 900 és 1100 Ft közötti áron 11 féle gyümölcsfát és 3790-ért diót árulnak. Szerintem érdemes megnézni őket.
Köszönöm a segítséget, nem tudtam, így jól jött. A kiszáradt - már 3 éve - helyére most szilvát akarok ültetni, de ettől kb 4-5 méterre jön egy barack sor 5-6 darabból álló.
Még azt is megkérdezném, hogy szerintetek jó e azonos fajtát ültetni (Magyar kajszit), vagy tegyek közéjük más fajtát is, pl. Bergeront?