Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Sulima nevü szőlő nekem ismeretlen és leirása is elég szegényes. Tudna valaki közűletek bővebb leirást adni, rügyek elviselik a -18-22 fokos teleket?
Sulima
Reifezeit
mittel
Wuchs
mittel
Eigenschaften/ Eignung
grosse bis sehr grosse Trauben; grosse, ovale, kernlose Beeren; gelbgrüne Beeren mit leichtem Muskatgeschmack; knackig, süss mit leichter Säure; gute bis sehr gute Resistenz; Pergolarebe.
Vinareva nevű szőlőfajtát nem ismerek,pedig több mint ezer fajtáról van leírásom.Milyen katalógusból,vagy ajánlatból választottad,és mért pont ezt a fajtát?Ha a fajtáról leírást írnál,megköszönném.Küldtek vele növény útlevelet?
Én 14 darabot rendeltem postán előre utaltam,Angliából kb. 100 eurót korrektül időben megérkezett kb. 1 méteres hajtásai vannak,mind megeredt .A végeredmény egy év múlva várható, A nevük vinareva.
Hát nem titok engem mindennél jobban érdekel,de ezt te már tudod! Gratulálok hozzá nagyon szép és elég korai is. Ha kérhetem kicsit bővebben is informálhatnál minket,szerintem még sokakat érdekelhet ez a fajta. Nem mindig a bogyó méret a lényeg! Köszönet a bemutatóért!
kb. 20€ volt a szállítás 8 db volt talán a mennyiség, de gondolom egy bizonyos határig belefér ebbe az összegbe. Valamelyik gyors futárszolgálattal volt küldve. 5€ egységáron kaptam a töveket. Át kellett utalni az összeget, ami a bankodtól függően kerülhet 1-2-3-4e-be.
Ja, németül lehet vele levelezni, ha csehet pont nem beszélsz ;-)
Tavaly július elején rendeltem, utalás után 7 nappal már nálam voltak a tövek.
Én is hasonló katalogizálást, szelektálást szeretnék majd csinálni, mert kb. 60 fajtám van, de még csak idén kezdtem, így pár évig eljátszom vele. Most még az oltócsapok vastagsága és a kevés rügyszám behatárolt, így van olyan tőke, amibe három különböző fajta került, de mivel helyem van bőven, majd vadakba szépen szétoltogatom és eltelepítgetem őket.
Ígéretes fajták ,én készítek az idén ősszel egy írásbeli jelentést minden fajtámról negatív pozitív értelemben és ettől teszem függővé a sorsukat.Mivel az idén nagyon sikeres volt a zöldbe fás oltásom,ezért amiket úgy ítélem,jövő tavasszal selejtezésre kerülnek,átoltom.
A fórumtárs által már említett két fajtán kívül még kb. 20 fajtát szereztem be, nagy része oltócsapként. Idén néhány majd megmutatja magát, de amíg nincs termésem, sajnos nem tudom biztosra, tényleg azt kaptam-e, amit szerettem volna. Egyébként a jelzett oldalakat böngésztem át jó alaposan, és megpróbáltam rezisztens, különleges fajtákat beszerezni, mind pl. Original, Ljubimec, Kodrjanka, Stimul, Bordovaja Mantia, Viking.
A fajtaazonosság sajnos itt is lehet problémás, és persze nem olcsóak. Én a cseh cégtől rendeltem már konténerest, sajnos az időjárás pont nem kedvezett nekik (kapot egy kis fagyot ősszel a kiültetés után és idén tavasszal is). Ha tőlük rendelsz, tedd el valahol árnyékos helyre késő őszig, és csak akkor ültesd el, amikor már nyugalomba került.
Köszi, még fürtöm nincs, a levelekről, vitorláról tudok majd képet küldeni, hogyha össze akarod hasonlítani. Ami nekem van, hivatalos, növényútleveles, német oltványtermelőtől, nem hiszem, hogy 120 db mást adtak volna ;-).
Pont ezért mérget nem vennék rá, hogy valóban fajtaazonos, mivel azóta számos esetben kaptam bizonyosan olyan fajtákat, amelyek teljesen eltértek a rendelttől.
Részben van csak igazad, mert vannak a funkcionálisan nővirágú fajták, pl. a szóban forgó fajta, meg pl. a Kéknyelű.
Egyébként nekem a Talisman-om, amit idén oltottam, hozott virágot, de az oltás miatt kb. júni közepe körül, és lett rajta vagy 10-15 bogyó. Mivel akkortájt nem nagyon volt a környéken más virágzó szőlő, úgy gondolom, magától ennyire képes, hogy teljes legyen a beporzás, kell mellé egy pollenadó fajta is.
Borszőlőnek vettem a Solarist. Nem a bor, hanem az ízleírás és a rezisztencia miatt. Most kicsit nagyobb fürtöket hozott, mint előző években. Kapott egy kis Prev-b2-t, szerintem az, meg az alászórt tömény komposzt nyomta meg.
Köszi a felismerést. Én is csak erre a következtetésre jutottam. Bár több néven -mint Lidi meg Rizamat- is vásároltam. Azoknak viszont még nem illene ennyire érettnek lenni. Meg még a Flórának vett szőlőm is majdnem teljesen ilyen, csak az kicsit árnyékosabb helyen van. A levelek elemzéséhez nagyon laikus vagyok. :)
Kedves Pjotr77! A Zaporozec szőlőmön minden kacshajtása hozott kisebb fürtöt!Kérdésem az lenne hogy termékenyülhettek meg mikor mindegyik más időben virágzott,és a közelben biztos hogy nem volt más virágzó szőlő! Milyen egyéb virágpor tudja megtermékenyíteni a szőlő nőivarú virágzatát?
A Solaris a német borszőlő solaris, vagy valaki csinált ilyen néven csemegét is?
Mert a borszőlőt idén telepítettem, hatalmasra nőtt, talán 2x kapott egy kis kontaktot, és semmi baja. De érdekel minden tapasztalat vele kapcsolatban, ha a németed van. Előre is köszi.