Keresés

Részletes keresés

Hakos72 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 480

Kaszakő szemcseméret-keménység: ritkán írják oda, a Hobbikertél oda van írva: https://www.hobbikert.com/szerszamok/kasza-kellekek

Ívesség, mennyire horgas: szerintem elég szubjektív dolog, ki mit szeret jobban, mit szokott meg. A horgasabb pengék kicsit más mozdulatot kívánnak, több rutint, egy jobban "kanalazó" mozdulatot. Az egyenesebb penge kicsit nagyobb rendet vág, egyenletesebb ívű mozdulatot kíván, de talán kissebb a harapása. Szerintem kinek mi kényelmesebb... passz, én jobban szeretem a kevésbé horgasat (ezt szoktam meg).

Szélesség: szerintem inkább a kicsit lágyabb fűkaszák a szélesebbek, és a keményebbek  a kevésbé szélesek, de nem biztos. A lágyabb szuper a zsenge friss harmatos fűnél, de sérülékenyebb, vékonyabb is ált., a sok javítástól-fenéstől jobban fogy, kell a plussz anyag (szerintem, de lehet tévedek). A keményebb lassabban fogy, így lehet kevésbé széles, viszont általában vastagabb anyag, és így lehet könnyíteni a súlyát. 

A penge hegye v "gerincnyúlvány" : úgy tudom az vmi "kő-vető", talán a kövekre kevésbé érzékeny, védi kicsit az élt, viszont rövidebb az él... Nekem van ilyen is, de nem igazán tapasztaltam sok különbséget...

Hossz: egy általános pengének a 65-70 cm tökéletes. Én általában egy 60cm-est és egy 80cm-est váltogatok a feladattól függően.( szűkebb helyek, szőlő köz stb vagy egybefüggő haladósabb terület)

Fux stílusok: nehéz kérdés, utánna kell olvasgatni... szerintem: inkább lágyabbak, általános fűkaszák, kivéve a Hartstahl-t, az keményebb vmivel. Szerintem a Hartstahl a legjobb általános penge, könnyű, erős, kevésbé sérülékeny, de nyújtható (kicsit többet kell ütni, de nagyon tarós) és az ívei nagyon jók (ahogy a földtől fölkanyarodik a hegye és a sarka, a legjobb)

A Fux pengéknek (ált. az osztrákoknak) az az egy "hátrányuk", hogy laposabb a penge fülének a szöge a földtől, ezét nagyon lapos állású nyelet kíván (két-fogantyús osztrák nyéltípust), hagyományos nyélen szörnyen meredeken fog állni a penge (akkor biztos, hogy hajlítani kell a fülén). 

Előzmény: Viduka78 (479)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 479

Kasza formájáról geometriájáról  szeretnék még kérdezni. Íves nem íves. Széles nem széles. Illetve láttam olyan kaszát hogy az elején van gerincnyúlvány. Az miért? A hossz nekem a hetvenes az ideális, egy mindenesre jó lenne.  Ami ívesebb az lejtőn is jó vagy ároktisztítani? A fux- oknál is van három vagy négy stílus. Honnan tudom mire való? + kaszakövet ha rendelek a szemcseméretet nem látom a termékleirásnál.

kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 478

Látom nem csak én vagyok bogaras ((::!!

Előzmény: Hakos72 (476)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 477

Le a kalappal előtted, és akik hajlandók kaszanyelet fogni

Előzmény: Hakos72 (476)
Hakos72 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 476

Mit kaszálok és miért: Van egy külterületünk présházzal (kb 4e m2), aminek harmada szőlő a többi kaszáló néhány gyümölcsfával és némi bogyósokkal, +otthoni kert és utca-rész. Ezeket kell karbantartani+szőlő köze. Szénát általában összegyűjtjük és feleségem bizonyos helyeken talajjavításra és mulcsozásra használja. Szeretek kaszálni, kísérletezgetni a nyelekkel és élezési módszerekkel, kaszaszékekkel stb, inkább amolyan hobbi is, nem csak szüségszerűség. Feleségem is kaszálgat, néha gyerekeim is próbálkoznak, olyankor elkél a sok nyél és penge :) Készítek is nyeleket és időnként vezetős üllőszerkezeteket, kell a tapasztalat, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, tudjam fejlesztgetni a nyeleimet. Sok fórumon próbálom népszerüsíteni, "visszahozni" a kihaló-eltűnő kaszálást amolyan hülye "hittérítőként".

Előzmény: Viduka78 (472)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 475

Sok esetben az időhiány és a fizikai erő hiánya indokol gépi vágást ! A szomszédom 95 éves ,kiválóan kaszál csak utána 2 napig fekszik ,ezért van a fűnyíró az is önjáró ! A kertre nem igen van időm már most kaszálni kéne ,motorossal fogom csinálni ,a széna sem kell marad a tarlón a gilisztáknak . Csak a szomszédokban kaszálgatok kézzel az az olcsóbb ,így reggelente .

Előzmény: TK421 (473)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.07 0 0 474

Inkább területkarbantartás miatt kaszálok kézzel. És talajtakarásként használom a szénát.

Előzmény: TK421 (473)
TK421 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 473

Mit kaszálok és miért?

Évi 2-3szor kaszálok bizonyos területeket, hogy legyen ott élővilág ("méhlegelő" ahogy mostanában hívják), a levágott anyaggal vastagon körbemulcsolom a gyümölcsfákat, amiket nevelek. Van egy fűhöz való Fux kaszám, meg egy durva cserjekasza. A sima kaszával 100-150 m2/óra tempóban haladok fű összegyűjtésével együtt (ami ugye mivel rendet vágunk azért nem olyan nehéz, csak el kell vinni az aktuális fa alá). Csendes ezért nem zavar senkit, jó mozgásforma is, nem akarok szenvedni a motorossal aminek mindig van valami baja (ezt egyedül "megszerelem" ha kell bármikor), nem akarok beöltözni kaszáláshoz nyáron, plusz jobban is meg tudom figyelni hogy mi történik a kertben ha kézi kaszálok, és nem is zavarom meg az élőlényeket nagyon vele (bár most nyáron kettévágtam egy siklót, szomorú is voltam). Van olyan terület is, amit májusban lekaszálok, azután szeptemberben kasza+cserjekasza+rendes fűnyíró kombóval lerendezem, közben egész nyáron zajlik ott az élet, nekem viszont nincs vele a nagy melegben tennivalóm, ami pont jó. Ja, meg ha éppen valahol pár tíz m2-t ki kell igazítani, levágni, akkor arra is pont jó, nem kell benzin, lehet reggel korán, este későn, nem kell rákészülni, gyorsan megvan. Igazándiból mindig csodálkozom, amikor párszáz m2-es telkekhez mindenféle gépeket vesznek, viszik szervizbe, veszik bele a benzint, stb. Minek? Egy kasza sokkal egyszerűbb, és mindenki jobban jár vele: én , a szomszédok meg a természet is. 1000-1500 m2 felett azért már munkásabb, de ilyen 500-800 m2-nél egyértelmű a választás

Előzmény: Viduka78 (472)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 472

Látom hogy van tapasztalat, tudás e-téren. Tőletek kérdezem ki mit kaszál és miért ha lehet kérdezni? 

Nálam van egy terület ami még nem állt be. Jelenleg betyárkórós inkább némi fűvel. 

Aztán édsanyámnál egy nagyobb terület ott inkább füvesebb. Tehát van hol gyakorolnom. Évi két-háromszori kaszálást végzek  hogy legyen méhlegelő. 

kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 471

Én még a felszínt se nagyon súrolom a ti tudásotokhoz képest ,gyakorlatilag csak rátok tudok hagyatkozni minden tekintetben ! Az biztos nem igazán tudom megkalapálni ezt az átok orosz kaszát ! De bevetek minden fegyvernemet ha úgy látom vesztésre állok a kasza élével szemben . Kaszálnom kell mert jön fel a csalán megint ,már vagy 30-40 cm magas !

Előzmény: Hakos72 (470)
Hakos72 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 470

Szerintem a köszörülést-reszelést, mint az egyik lehetséges élezési módszert mutatja itt be összehasonlításnak. Majd írja is, hogy a hagyományos kalapálás, mint egy hideg kovácsolás jobb, mert erősebbé teszi az élt, és még anyagleválasztással sem jár. Persze szükséges lehet a vizes köszörülés-reszelés akkor, ha tényleg túl vastag az anyag (ahogy írtad), vagy túl nagy az élszög, vagy nagyon egyenetlen az élnél a penge kovácsolása. Ha jó a penge, egyenletesen kovácsolták stb, szerintem teljesen felesleges a köszörülés.

Előzmény: kavicsos64 (462)
Hakos72 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 469

Ha a gyémántporos kés-fenőre gondolsz, az jó, de kaszánál szerintem inkább csak alap-vékonyításra (pl új pengék beavatása, él-rész egyenletessé tétele stb) való. Általános élezéshez inkább nyújtható penge + kalapálás (nyújtás megfelelően) + finomabb fenőkő.  (megvan a durvább kőnek is a szerepe, de nem a kaszálás közbeni általános fenésnél) Szerintem.

Előzmény: kavicsos64 (466)
Hakos72 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 468

Ne feltétlen vékony, úgy fogalmaznék, egyszerűen jó anyag. A jó penge könnyű, viszonylag könnyen nyújtható, és jól tartja az élét-nehezen sérűl (és még az ívei-geometriája is szép).  Ha vmelyik feltétel hiányzik, az nem jó penge..., nem véletlenül drágák a jobbak, +még a sok hagyományos kézi munkát és a sokszázéves edzési tapasztalatokat meg is kell fizetni...

Előzmény: Viduka78 (463)
Hakos72 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 467

Szerintem ez ugyanaz a kő, mint a Fux alap-köve, csak több féle képpen matricázzák, mint a sárga műanyag kőtartókat (u.a. Falci és fux, csak más felirat), ugyanattól a gyártótól rendelik. Persze lehet, tévedek, de szerintem ez u.a.: http://www.hobbikert.com/szerszamok/kasza-kellekek/kaszako-fux

Ha igazam van, akkor szerintem is túl durva, mint a leírásban.

Szentgotthárdról egy gondolat: osztrák mintára osztrák gépekkel és osztrák technológiával alapították a gyárat, és vagy 40-50 évig nem is lehetett magyar a fő nyújtó-kovács, csak osztrák kovácsmester. a kommunizmussal tűntek el az osztrák mesterek, és lettek magyar nyújtó-kovácsok. Tehát a szentgotthárdi penge szerintem abszolút a hagyományos osztrák pengékkel rokon, az a stílus és gyártás, ami több száz éve pl a Fux-nál folyik, azt vették át. Ha Fux pengét veszünk, az szerintem kicsit olyan, mintha szentgotthárdit vennénk (ha még gyártanák). Írtad korábban, hogy Fux pengét rendeltél a Grube-ról, így szerintem érthető a hasonlóság. De ez csak egy hírtelen gondolat... 

Előzmény: pintjano (464)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 466

Van még gyémánt poros fenőm is azt még nem próbáltam ,de kifogom !

Előzmény: kavicsos64 (465)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 465

Nem feltétlen ,hanem nincs agyon edzve csak kovácsolva ! Az orosz nem nyúlik eddig bármit  tettem vele nem is lesz igazán éles . 3-6 méter után fenni kell . Próbáltam finom kővel oda vissza két sorral fenni semmit sem csinált vele ,a szürke bolti fenőkő az viszi viszont hamar fogy a keservesen lekalapált rész .

Előzmény: Viduka78 (463)
pintjano Creative Commons License 2023.09.06 0 0 464

Mint korábban irtam, amit találtam kertben, padláson... mindenütt vadászok ezekre Egyiket kb 30 éve találtam, még alig kopott azóta (fél törött darab és sokat kaszáltam, azóta is).

Ilyen van valakinek? https://www.grube.hu/Fenoko/Styria-kaszako-p89955.html

Innen rendeltem kaszapengéket, jók-bár nem jobbak, mint a régi Szentgotthárdiak (elvileg Salgótarjánban is csináltak anno?)

üdv PJ

Előzmény: kavicsos64 (461)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 463

Néztem többször én is a videót, látványos az anyag nyúlása. Én arra gondolok hogy vékony az anyag...

Előzmény: kavicsos64 (462)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 462

Ahogy fonákul kalapálja és látható a nyúlása az anyagnak, én olyat az én kaszáimon sose tudtam elérni még akkor se amikor sokkal nagyobb kalapáccsal tiszta erőből ütöttem ! És azért itt is a vizes kövön megköszörüli először ,én meg a szalagcsiszolóval szoktam ugyanezt elérni ,márha elérem !

Előzmény: Hakos72 (460)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 461

De akkor mivel fensz ?

Előzmény: pintjano (455)
Hakos72 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 460

Itt nagyon szemléletes videó a különböző kalapálási módokról, egy gyurmán is bemutatja szemléletesen érthetően, melyik hogy működik, mi a lényege:

https://www.youtube.com/watch?v=pih3LxPmYcY&ab_channel=RobStephens

Előzmény: Hakos72 (448)
pintjano Creative Commons License 2023.09.06 0 0 459

Ami nekem van olcsóbb-(sok pihen a fiókban)-egy drágább is- nem csak durva, de porlik, akár egy nap alatt elfogy, ami van régi, azt használták látszik sokáig és kitart még életem végéig, s még élezni is lehet vele (lehúzni csak, különben ismét kalapálom)

Olvastam, hogy vizüvegben kellene áztatni-persze attól marad olyan amilyen, de talán nem polik?  Köszörűkővel próbáltam, de csak a felülete lett olyan, s nem sokat ért, mert csúszott---lehet rosszul csináltam.

üdv PJ

Előzmény: Hakos72 (456)
pintjano Creative Commons License 2023.09.06 0 0 458

Lehet az osztrák jó,de nem volt kezemben.... Találni olyat, ami 30-40 év után sincs nagyon elkopva (pl hangya, gránit felirattal... mindkettő van nekem. Rövid és fa nyelet fabrikáltam hozzá s dróttal rögzitettem üdv ismét PJ

Viduka78 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 457

Szegény oktatóm mondta nekem: pöcsödet köszörülhetnéd vele 😁 

Hakos72 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 456

Szerintem érdemes jobb köveket beszerezni, az olcsóbbak ált túl durvák, megeszik a penge élét hamar.

Hobbikertben vannak szuper természetes bányászott olasz- spanyol -francia kövek. Érdemes hosszú távon egy jó finomabb követ és egy jó közepeset beszerezni. Nekem egy Bergamasca és egy Rozsutec köven van innen, örök élet, ha nem ejtem el betonon... És egy jó nagy kőtartót is érdemes innen (pl sárga Beloli-Falci-Fux), a gazdaboltos kicsi és kinlódós, nagyon megéri a +2eFt -ot.

Hobbikert: http://www.hobbikert.com/szerszamok/kasza-kellekek/?page=1&order_by=priority&order_direction=desc

Pl általános kőnek egy ilyesmi: http://www.hobbikert.com/szerszamok/kasza-kellekek/kaszako-bergamo

Előzmény: Viduka78 (454)
pintjano Creative Commons License 2023.09.06 0 0 455

Messzire eldobni---persze kést fenni jó üdv PJ

Előzmény: Viduka78 (454)
Viduka78 Creative Commons License 2023.09.06 0 0 454

Fenőkő: kereskedelemben kapható szürke és piros. Arról mi a vélemény? 

kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.05 0 0 453

Ezeket próbálom én is tenni ! De mindkettő orosz kasza ,bár a hosszabb jobb valamivel ,mint a kicsi .

Előzmény: Hakos72 (452)
Hakos72 Creative Commons License 2023.09.05 0 0 452

Igen, sok pengét nem lehet rendesen nyújtani, túl vastagok-kemények. De ezeknek is megvan a maguk haszna, egy kemény kicsit dúrvább fenőkővel jó lehet a zűrösebb, elvadultabb területekhez, amik a finomabb pengéket már tönkretennék. Általános fűkaszának meg érdemes egy kicsit lágyabbat beszerezni, és cserélgetni a kaszálandó területtől függően... 

Előzmény: kavicsos64 (451)
kavicsos64 Creative Commons License 2023.09.05 0 0 451

Én is, két kasza van, azokat cserélgetem de az éllel sose vagyok megelégedve ,akár hogy kalapálom ,sínen , kör kis üllőn ,kocka üllőn ,még sem lesz vékony de éles se nagyon. Én a pengében látom a hibákat túl vaskosak 1,5 -2 mm lemezt ha acélos az életben sem lehet lenyújtani ,vagy az is lehet én nem tudom . Csodálom is azokat akik sima kalapáccsal meg tudják verni . Én meg a békebeli kaszaverőkkel se tudom megnyújtani szinte semmit sem . Pedig flexet ,szalag csiszolót is bevetettem a véknyításhoz ,és csak ezek után kalapáltam ,hát valamit segített de körömmel még sose tudtam megnyomni szinte meg se mozdul . A sima kalapácsot is kipróbáltam na annak semmi hatása se volt rá . Ezek orosz kaszák vaskosak kemények ,leginkább a kalapács lapulgat a penge nem .

Előzmény: Viduka78 (449)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!