Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Én meg cseresznyét ültetnék oda. Az félig díszfaként is elmegy, szép mikor virágzik, a levele is, a gyümölcse meg pláne. Abból egyszerűbb az orsófa is, ha nincs nagy hely. A recept képekkel meg ott van a cseresznye fórumon folyamatos tanácsokkal.
Az Orangered meg elég korán induló fajta. Nálam mindjárt virágzik.
Ha korábban lennénk és akkor kellene dönteni, nyilván jobb a birs.
Azt szoktam mondani, hogy az olló az én kezemben van... :-)
Max. nem lesz olyan szép, szabályos, kiteljesedett fa, de a helyet kitölti, az említett feladatait ellátja. Esetleg jó lenne fényképet látni a fáról, hogy mégis milyen állapotban van pillanatnyilag, de ennek ellenére én már tényleg nem változtatnék.
Igen,de mikor metszegeted ?...sztem sok zöldmunkával jár /többszöri metszés vegetációban/.Mennyit...mikor...hogyan ?Azért a kajsziorsó nem egy elterjedt forma...Mo-n meg sztem csak az elvetemültek próbálkoznak vele :))
Ez egy nyílt fórum,tehát beleszólhatsz :) Én csak a macerára hívtam fel a figyelmet.A kajszit nehéz kordában tartani,mert rohadt nagyokat képes hajtani,nem mindegy hogyan ,mikor metszed.Sztem a karcsúorsó /bár nekem ez a kedvenc formám/ kajsziból a legmacerásabban fenntartható...
A Palesits-iskola oldalán felsoroltak közül Bergeron (nem rég ültettem, szépen megindult, egy-két év múlva már virágzik), az imént mutatott Goldrich (eredendően ezt választottam hozzá, egyszerre és ugyanott vettem, és a múltkori DMKert-túrán majdnem vettem 'hozzá' még Hargrandot, de abból végül nem lett semmi.
Ezen kívül van még több fajta is, ami kb. együtt virágzik vele (idei vagy egy-két éves ültetés), de nem tudom, hogy a pollenadás szempontjából mit produkálnak. Mindenesetre nem tartok tőle, hogy ne akarna termékenyülni, annyi féle van. :-)
Egyetlen fáról van szó a bejárat mellett. Útba esik jövet-menet. :-) Az odafigyelés és a munka nem lehet akadály. Inkább az, hogy hogyan is kell a karcsú orsót nevelni!?
Én úgy képzelem, hogy sok oldal ágacskát nevel, azokon rövidke termőket évente metszegetve ifjítgatva,
kb.1 méteres átmérőjű hengert képezve, ami felfele halad. Aztán legrosszabb esetben, ha gond van levágja az oldalágakat fejmagasságig és áttér egy hagyományos koronaformára. (Látni kellene, hogy mekkora hely van ott.)
Talán épp' ezért is tette a kolléga reprezentatív helyre? Nálam is reprezentatív helyen van, a tyúkudvar közepén... ;-) Kifejezetten a növ. erélye miatt került oda, hogy megnőve szépen árnyékoljon. Ott kiteljesedhet, ha akar.
Egyébként én is azt javasolnám a tapasztalataim alapján, hogy vegyen még le a fácskából, mert bár nagyot nő, de ha nincs egyensúlyban a gyökérrel, akkor később gondok lehetnek belőle! Inkább most egy kicsit bátrabban metszeni, és jövőre lesz miből koronát alakítani, mint sajnálkozva, a fát féltve többet meghagyni a kelleténél - ezt megtanultam az elmúlt egy-két évben...!
en tavaly telepitettem, es csak zoldmetszessel korigalok, de inkabb kehejforma alakzat, 60-70 cm-rel a foldtol elagaztatva. a kozepet zoldben kiszedni :)
...ha nem kajszi lenne.Én kezdőnek kajsziból nem javasolnék karcsúorsót.Még külföldön sem nagyon bevett,magyarul szinte alig található leírása...és biztos,hogy sok odafigyelést,munkát igényel,mert a kajszi nem nagyon szereti a szűk korlátokat.Sztem...
Az lenne a kérdésem, hogy esztétikai szempontból és helytakarékossági szempontból milyen koronaformát ajánlanátok olyan helyre, ami elég reprezentatív? /bejárat mellett, dísz-kert?/
Orangered a kajszi amúgy. És hogyan metsszem ?-most ilyen:
Tegnap lemosóztam a kis kajszikat, még nem indulnak, semmi nem látszik. A Flavor Cot ez egyedüli amin látok piros bimbókat, akkor ennek lassan kezdhetem a metszését?
Mint írtam a régebbi hozzászólásban gyengének találtam a gyökérzetet az eredeti korona sokkal nagyobb volt, ezért vágtam vissza, akkor még egy ágat leveszek és marad 4.