Na ez új infó valamelyest. A Diversik amerikai, Voce alapúak, gyakorlatilag a Voce V5+ agyat egészítették ki kellő számban kontrollerekkel B3-as felületté. (Van még nálam egy barátom V5+ -a, vadiúj eladó.)
Ez az új azonban gyakorlatilag a tavasszal megjelent Key-B kissé más ruhában. Azt hiszem annak is van köze a Voce-hez. Mint eddigi hagyományukat követve mind az ár, mind a ruha eléggé csúnyácska. Ők tudják. De valóban, mégha közvetlenül nem is nyílt alkalmam összehasonlítani a még méregdrágább New B3-mal, de az eddig hallottak nagyon meggyőzően szólnak vala.
Csak szerintem megint figylemen kívül hagyták hogy
1: ennyiért és kevesebbért igazit is lehet kapni
2: még mindig van olyan nagy, nehéz, hogy egyedül ne lehessen boldogulni vele.
A kettőt egybevetve, minek is akkor?
Ha válaszként az élettartammal jönnek, gyanítom hogy ezek a régiségek röhögve túlélik processzoros másolataikat.
De mint digitális reprodukáció, valóban kiemelkedő minőségnek tűnik.
Tudom nem sok mindenkit érdekel, de a hétvégén rendbe szedtem az ELKA lacit. végül is sikerült kiméregetni a tápot (ehhez persze ízzé-porrá kellett szedni). Kiderült, hogy a choral és a tremolo sebessége külön állítható lenne a pedálon, ami nekem persze nincs meg, úgyhogy bemértem a javasolt forgás sebességet, és a meghajtó tranzisztorok bázis körébe fixen beforrasztottam a megfelelő ellenállás értékeket, úgyhogy HURRÁ! teljesen más hangja lett. (KÖv. lépés a csövesítés, VOX 100 4 db EL43 végcsövel!)
Visszatérve a Leslie sebességre... Tragikus dolgokat mértem az ELKA lesliemen, choral 74/min, tremolo 540/min, ráadásul a dob vmivel még gyorsabb. Szóval a dörzskerekes mérés az nem ment, mert nem fértem hozzá semmihez sem, ezért kértem a kollégámtól egy lézeres mérőt, baromi jó vele dolgozni, ráadásul nem csinál bele a mérési eredménybe. Nos azért van ez így mert a motorok külső tápot kapnak, mivel nincs meg az eredeti pedálom, a pedálcsatlakozó pedig annyira nem egyértelmű, hogy csoda. Van azon 18V, -32V, +35V. Ez nem is lenne baj, de most 5 V-ot kap a lassú állapotban és kétszerolyan gyors mint kéne, 25V-ot kap tremolo-ra, ez is gyors. Akkor nem értem az eredeti feszültségértékeket. Nincs valakinek szervízkönyve erről, vagy legalább bekötési rajza a kontrol pedálról? Nem találok a neten semmit róla.
Egyébként ez hiányzik:
Mi a franc a két tekerentyű rajta sztem lehet a zengető állítója, azt egye a fene, de mi a helyzet, ha a lassú és a gyors sebességet lehet vele állítani. Akkor ebben a dobozban feszültségszabályozó van beépítve. Hmm.... Tehetetlen vagyok Most építsek hozzá egy (két) feszültségszabályozót
OK! Emlékeztem, hogy valahol láttam mért értéket, hát ez az. Van fordulatszám mérőm. Még a régi hagyományos dörzskerekes fajta. mostmár a kapott értékekalapján meg fogom mérni az ELKA-t. Köszi a segítséget, utána lehet majd gondolkodni, ha stimmel a sebesség is, akkor mi nem tetszik benne.
Mennyi az annyi? Elhozhatod hozzám is, aztán összevethetjük, de készíthetek egyszerű hangfájlt külön a magasról és a mélyről, jó hosszú mintákkal az összehasonlításhoz.
Hát ehhez mit lehetne hozzátenni? :-) Ez a hiteles forrás, csakhogy... honnan a fenéből tudjam, hogy az enyém most speciel 411-el vagy 397-tel forog vagy akármennyivel?
Én úgy csináltam: van az etalon 142-esem és egyszerre járattam a kalibrálandó egyéb típusú lezlivel. Feltéve ha annak állítható a sebessége mint a Motion Soundomnak. Ha nem, még esetleg az éxíjtárcsák méretével lehet bíbelődni. Ami biztos, állítható a motorok dőlésszöge, így a tengely rátapadási ereje a tárcsára. Kisebb erő kiválasztásával lehet lomhábbá tenni az amúgy elég fürge kisebb polisztirol dobrotorokat.
Ozjo, van itt Elka képem, de ez második generációs (már emeletes) szinkronmotor.
A korábbinál a tárcsától jobbra-balra voltak a motorok vízszintes elrendezésben.
(Osimo-Ancona gyártmányok) Biztos az az egyenáramú játék, nem ilyesmi?
A Motion Soundban egyszerű egyenáramú motort használnak, kicsi, könnyű.
A méregdrága 2101-ben meg léptetőmotort. Azzal aztán mindent meg lehet tenni.
"When developing the PRO-3, John Fisher measured his 147. He found that the top rotor had a rotation speed of 400 RPM on Tremolo and 48 RPM on Chorale. This was with the belt in the middle pulley position and with a normal belt tension. The lower drum rotated at about 342 RPM on Tremolo and 40 RPM on Chorale."
Ezen gondolkodom már egy ideje, hogy mi az optimális lezli fordulat szám. Mivel szerintem nincs új a nap alatt, simán alapul vehetnénk a régi lemezjátszók fordulatát. A legrégebbiek a 78-as fordulatúak (ez lenne a gyors), és a mikrobarázdásoké a 33 1/3, illetve a 45-ös fordulat (ez lenne a lassú). Kis számolással kideríthető szerintem, hogy melyik az ideális. Aztán csak győzzük hallgatni az eredményt:-)
Olvasgattam régi bejegyzéseket is a Lesliek fordulatszámáról. A 230 voltos motorokkal nincs is baj, ott legfeljebb a nemrég vitatott áttétel számít.
Nos az én ELKA-mnak a hangja sem tetszik, leginkább úgy érzem nem jó sem a lassú, sem a gyors fordulata. Persze nekem egyenáramú motorom van sztem 24 V-os. Mérte már vki, hogy mi az optimális? Teszem azt pl 450/perc a gyors, 100 a lassú??
Szia
Érdemes megpróbálni ha egy másik hangszert pl egy szintit dugsz rá a leslire, és jó "visitos" hangokat "forgatsz"meg mi történik , megjön é az áhitott bugyborékolás, mert sajna az M100 as hangszorókról levett kimenetének az a rossz tulajdonsága van hogy magas hangokat eléggé levágja, mélyeket emeli,
ezt különböző rc elemekkel korigálni lehet. Másik az hogy az orgona amig nincs foldbeckelve, nem "visitozik"rendesen, ebböl kifolyolag nincs is igazán minek "bugyognia" .
Szia Zita ,tisztelettel köszöntelek , és ha nem titkos a dolog, benned az a FBI-os Szilárd feleségét tisztelhetjük ? Vagy maradjunk a netudki státusznál?
én arra gondoltam, hogy egy (nemistom.. öregek :-) PMobil, Charlie, Presser, stb koncerten nagyobb esélye van a közönségnek meghallgatni ezeket a "különlegességeket", mint Wurlitzer, Fender Rhodes, Hammond, mint ahogy az eggyel (kettővel?) fiatalabb korosztályú zenészek koncertjein.
(Ez egy szép barokk körmondat lett, de istenem, szívből jött :-)
Én spec (ne dobáljatok meg), de simán el tudnám képzelni akár egy Tankcsapda, Hooligans, Zanzibar dalban ezeknek a hangját... Mármint élőben... És igenis el tudnám képzelni akár ABC-k megjelenését is ;-) Elvégre ezek nem azért készültek, hogy otthon horgolt terítők kerüljenek rájuk.. vagy igen? :-) Venni kellene a fáradtságot és kicipelni a koncertre!
És hogy hol... vannak honlapok (de gondolom ezt Nektek nem kell bemutatnom), ahol eladóak ilyen hangszerek... Már csak azt kell eldönteniük a zenészeknek, hogy rászánják a pénzüket...
Játszani, nem "csak" élvezni szoktam a zenét. Viszont a "háztartásban" van egy-két vintage hangszer... Mostanában be vannak fogva a szentjeim, és sajna kevesebbet hallom a hangjukat :-(, Már lassan én könyörgök az uramnak, hogy szerezzen már be valamit otthonra is, mert megveszek valami "klasszikus" nélkül :-)
Üdv:
queenZ
Ui.: Hogy találta ki mindenki az "igazi" nevemet? ;-)
Nohát, Bruce Welch helyét átvette a egy hammond., de igy is jó. Felső tőlcsér alatti nyomód jensen v20, vagy 21 es ? ha "végnapjait" éli akkor sincs meg a kellő hatás,