Senki sem akartalak kritizálni, csak pontosítani, a félreértések elkerülése végett. Kétségtelen tény, hogy saját pénzedért azt veszel amit akarsz, de a tanácsaid alapján mások kerülnek anyagi hátrányba.
De lenne egy másik érdekes alkatrész is a szellőztető rendszerbe ami úgy hangzik, hogy
En nem vagyok merges, csak ha a google-ba beirod a pillangoszelepet, akkor ugyanugy van talalat az en ertelmezesemre, mind a "szakik" elnevezesere. Tehat akkor nem vagyok egyedul. Az uzletesek is a szallito altal kiallitott kinalatbol es a szallitolevel alapjan irjak be a megnevezest, tehat tessek ott is reklamalni! Hiszed vagy nem, vannak itt "szakik "a forumon, akik lemondtak az otleteimet es azok megvalositas utan engem igazoltak. Ennyit a "szakik"-rol. De viszont vannak nagyon jo szakemberek is, akik elott emelem kalapom. Sajat penzemert meg azt veszek es epitek amit akarok. Idaig az itt jelenlevok mindent megertettek es szamomra ez a fo dolog es nem a csak kritizalok. Ezzel reszemrol ez a meddo irogatas lezarva!
Mondjuk ez jó lenne :) ... de tartok tőle, bődületes árban lehet, hirelen nem találtam rá árat ... nekem meg kell minimum 3 db, szóval árérzékeny a dolog... :) Szabályozni nem akarom, csak nyitni/zárni...
Nem kell bepöccenni, semmi bajom veled.. Mindössze figyelmeztettelek, hogy az üzlet, amit belinkeltél egy villanyszerelési üzlet, nem a légtechnika a profiluk. Aki szakmabeli az tudja, hogy a képen egy visszacsapó van, csak aki készítette az oldalt nem értett hozzá és pillangószelepként írta be. Wattocsak kolléga jelezte, hogy a szakma másként nevezi, de szerinted úgy jó, ahogy te írod.. Ha lelkes amatőr vagy akkor elfogadhatnád a szakember megjegyzését.. Bár szerintem még mindig nem érted, mi a probléma: ne a pillangószelepet nevezd át visszacsapónak.. A pillangószelepet pillangószelepnek, a visszacsapót meg visszacsapónak nevezd. Lehet, hogy te jó szelepre gondolsz, nem tudom, de amiről képet beraktál az visszacsapó.
Engem nem zavar es az itt jelenlevok idaig mindig megertettek amit irok. Ha faj olvasni, akkor idaig miert nem irtal? Tudhatod, hogy en csak egy lelkes amator vagyok es igy az elnevezeseket is a szakuzletek, szakirodalom es a net forrasaibol meritem. Reszemrol a pillangoszelep atkeresztelese visszacsaposzelepre megtortent a "szakik " ohaja szerint. Igy rendben?
De most mar ha itt vagy , akkor valami erdemlegeset is hozzaszolhatnal!
Az előző hsz-emben tulajdonképp neked is válaszoltam, amit te szeretnél az a pillangószelep állítómotorral való felszerelése. Lehet kapni ilyen motorokat, erre készültek..
Milyen légtechnikai üzletről beszélsz? Ha megnézed a kezdőoldalt láthatod, hogy villanyszerelési szaküzlet, semmi közük a légtechnikához. Vásároltam is náluk, tudom miről van szó.. Ne vedd alapul a gugliban talált eredményeket, korántsem biztos, hogy azokat szakember készítette! Lassan már fáj olvasni, hogy pillangószelepnek hívjátok a visszacsapót.. Tisztázzuk: a rugóval zárt helyzetben tartott kétszárnyú kütyü a visszacsapó, az egy tengelyen forgatható egyszárnyú kütyü meg a pillangó, nincs ezen mit cifrázni..
Én azt a visszacsapószelepet (jól mondom akkor? :) ) akarom automatizálni, amelyik egy tengelyen van és így azzal kifordítható ... mint itt is látható!
Peterch, pitylogos : egy hozzászólásban reagálok az átláthatóság miatt :)
Ami miatt nálam kicsit fura a dolog, és valóban magyarázatra szorul:
A ház egy 2 szintes, galériás ház. Nem nagy alapterülettel. A nappali egybe galéria, és egy plafonról belógó kb. 20-30 cm függőleges "faldarabtól" eltekintve közös légtérben van a konyhával. A galéria feletti nyitott légtér egy az egyben a nappali felső légterét adja, és fent a galériáról nyílnak a hálószobák, küszöb nélkül.
Vagyis esetemben a befúvó nyílás a nappali, de ez egyben azt jelenti - csak nem részleteztem - hogy a nappali konyhától eltérő részén kerül befújásra a friss levegő (a szemközti hidegebb, északi oldalon). Ami ezután - főleg télen a kaloriferes ráfűtés miatt - felemelkedve a részben a galériába jut, és onnan a hálóba az onnan történő elszívás miatt az ajtók alatt. A hálóba csak azért kerül be az elszívó ág, hogy a meleg, párás, CO2 dús levegőt legyen ami elszívja éjszaka, ahogy pitylogos Te is írtad...
A konyha ilyen formán valóban gyakorlatilag állandó elszívó lesz, de alapból csak pici teljesítménnyel (egy légtér a nappalival) ellenben ha főzünk/sütünk, akkor nagyobb fokozattal - értelemszerűen csak ha kell. A fürdő csak esetileg megy majd- páratartalom alapján vezérelve - míg a WC rész a fürdőtől szeparáltan vezérelve (annak ellenére, hogy egy helység a fürdőtől!) megint csak esetileg, ott ugyanis közvetlen a csészéből megy a szagelszívás - ez már működő, jó rendszer, csak be kell majd őket kötögetni a rekupec ágaiba, és beilleszteni a vezérlésüket a rendszerbe.
Szóval amiket írtatok javaslatot, kb. mind megvalósul, csak kacifántosan, mert erre a házra lesz szabva ...
A történetet tovább árnyalja, hogy a kalorifer is úgy lesz kaialakítva, hogy
télen 1, a turbós kazán után szerelt kondenzációs egység hőjét tolja be a nappaliba (ez a leghidegebb házrész most) 2, napkollektor által begyűjtött meleget is hasznosíthatja a HMV előmelegítő pufferéből, ha úgy adódik...
...nyáron pedig a kútklíma kiépítettsége miatt hűti a bejövő levegőt, a komplett kútklíma rendszer csak nagy melegben kell, hogy menjen így, mert a rekupeces szellőztetés átveheti a hűtés egy részét vagy akár nem túl meleg időben az egészet...
"Ha ugyanazon a helyen van a ki-be vezetes akkor nem mozdul meg a hazban a levego."
Ez jogos... igazad lehet. Nálam más lesz a dolog picit, mindenképpen kell majd pillangószelep, mert nálam alapból lesz elszívás a fürdőből és a hálókból normál szellőzésre (pl. 1 órában 5-10 perc alacsony fordulaton). Emellett pedig igény esetén a WC-ből, a konyhából stb... ezeket az ágakat viszont egy pillangó fogja rácsatolni, vagy leválasztani a szívóágra/ról. Tehát nekem mindenképpen kell pillangó, de akkor ezek szerint a kilépő/belépő ágba nemszükséges, csak az ágak leválasztásához ...
Ha ugyanazon a helyen van a ki-be vezetes akkor nem mozdul meg a hazban a levego. Sajat tapasztalatbol irom. Nalam cso a csoben van es akar mekkora akar milyen iranyu szel is fuj, a hazban nincs legmozgas. Az uveges kiserlet is azt bizonyitja, hogy nincs kulonbseg a be es kiaramlo nyomas kozott, ezert a dugo marad a helyen. Amirol Te irsz, az a festekszoro pisztolyok elve, amikor a gyorsan aramlo levego magaval ragadja a festeket a csobol. En csak egy pillangoszeleprol irtam, es azt is a hibrid kivitelnel a rekupec es a kalorifer talalkozasi pontja ele. Sima rekuperator eseteben felesleges.
Jaja, pontosan ezért kérdezem... mert bár boltban nem láttam még (normális árban, direkt ilyen célra valót) de RC szervoval (800 ft plussz 300 FT elektronika), vagy központizár motorral (1000 Ft) meg lehet oldani egy sima szelep átalakítását.. csak ha nem muszály, akkor nem vesződök vele... :) Ezért érdekelnek a gyakorlati tapasztalatok! :)
"olyan effektus jon letre, mint amikor az uveg szajaba parafadugot teszel es belefujsz. A dugo marad a helyen. "
Huh, ezt nagyon nem értem... :)
Sőt... mi köze ehhez a cső a csőben dolognak?
Tehát ami kérdéses: van a házad. Bent van egy adott nyomás, ideális esetben pedig ugye van - nem ideális esetben pedig a sok kis luk mellett - egy(kettő) nagyobb luk, vagyis kivezetés ... ez ugye az a rész, ahol én pl. ki fogom vezetni az elhasznált levegőt. A célom pedig az, hogy ezen a lyukon ha nem működik a rendszer, ne áramoljon ki/be levegő. Értelemszerűen ugyanez a helyzet a friss levegő belépő ágával is. Namost, ha kint erős szél fújdogál, akkor ugye a nyomáskülönbségek alakulnak ki a ház és a kinti tér között (elfúj az erős szél a ház és a melléképület között: kint alacsonyabb nyomás, telibe fújja a falat, akkor kint nagyobb nyomás) ... ez nem is kérdéses. Namost ilyenkor szokott egy pl. páraelszívó kivezetésén a zsalu csapkodni veszettül, és a pillangó kopogtatni... ezt szeretném elkerülni.... a pillangó körívére mindenképpen teszek majd szilikont, az puha, és jól is tömít... de attól még a pillangó nyiladozhat ugye...
Szóval ezért nem értem, hogy ezt miben befolyásolja a cső a csőben rendszer... főleg, hogy ugye a kivezetés és a beszívás pillangója ellenkező irányba nyílik, mikor nyílik... ?!
Ha a falon cso a csoben atmenetet csinalsz, akkor nem szabadna, hogy zorogjon. Mert ugye mar parszor leirtam, hogy olyan effektus jon letre, mint amikor az uveg szajaba parafadugot teszel es belefujsz. A dugo marad a helyen. Mind a ket csobe ugyanaz a szel fuj bele,tehat nem keletkezik nyomaskulonbseg. Szerintem, de lehet,hogy tevedek. Az elso kialakitasu jo lesz, de ha nem akarod ,hogy zajos legyen, a csukodasi feluletre ragasztasz gumi feluletet, ha nincs gyarilag. Igy zaj es majdnem "legmentes" lesz.