Keresés

Részletes keresés

Forman68 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1954

Na akkor holnap hajrá!:D

Előzmény: Ali-bá (1952)
Forman68 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1953

Csak azért vagyok ilyen bátor,mert nem értek a gyümölcsfákhoz!:)Szerencsére Ali-bá" fogja a kezem".:D

Előzmény: Törölt nick (1951)
Ali-bá Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1952

Éppen most próbálom ki a módszert két fán azzal a felkiáltással, hogy ha nem bírja a sok metszgetést (én ráérek vele játszani), akkor nagyfa lesz belőle. (Az esetleges későbbi átalakítás csak annyi, hogy az alsó ágak nyissz, a felsőkből meg korona alakítás.)

Ha így tervezed, akkor az oldalhajtásokat vágd vissza. (Az alsót harmadára, a két középsőt felére, a felsőt 2-3 rügyre.)

Az orsó a termését is hamarabb megmutatja!

Előzmény: Forman68 (1950)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1951

Kajsziból szuperorsó ?...te még nálam is bátrabb vagy :) Nem javaslom,a kajszi nem kifejezetten rövid növedékeket hoz...sztem rengeteg zöldmunkával lehetne csak tartani a formát ,kérdés,érdemes lenne-e ?

Előzmény: Forman68 (1950)
Forman68 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1950

Ali-bá!

Van egy Gönci barackfám őszi ültetéssel.

Ezt lehetne-e szuperorsóra alakítani?

buga1 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1949

Előrelépés annyi, hogy azóta már kétszer is kaptak árut, de a vérdió még mindig nem volt közöttük...

Nagyon ígéri kedd szerda körül (állítólag akkor jön az utolsó "beszállítás"). Azt mondta, már ki sem fogja tenni a lerakatba, mert a tíz megrendeltből nyolc le  van tartva (köztük a tiéd is). Amúgy errefelé csak március 15-e körül kezdik az árusítást (nagyban). De az idei tavasz kivétel...

Ja, a Farbaly is le van tartva. Majd jelentkezem (remélem lesz miért).

Előzmény: régimaszek (1947)
buga1 Creative Commons License 2014.03.15 0 0 1948

Nagyon jó az emlékező tehetséged :-)  Én néha azt sem tudom mit csináltam tegnap...

De amúgy is érdekelne, mióta lehet forgalomban a Goldrich Mo-n...

Előzmény: Lactarius Curtis (1941)
régimaszek Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1947

SZia! történt-e valami előre lépés a vérdió ügyben,csak azért kérdezem ha szabad gyökerű lesz a csemete nehogy késő legyen.Ha konténeres akkor nincs gond,tudom nem rajtad múlik,félre ne értsd.

Előzmény: buga1 (1937)
XRive Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1946

Mérnök vagyok, nem kertész, azér'...

Az utóbbi években volt néhány olyan szárazság, hogy az se sokat segített, ha beraktuk a fák alá a slagot és folyt egy-két órát csak úgy szabadon. Úgyhogy komolyan gondolkodom valami direktebb, célirányosabb megoldáson.

Előzmény: Lactarius Curtis (1945)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1945

Visszatérve a kérdésedre, a magas talajvizet kevés gyümölcsfa szereti, használj szilva alanyt, ne vadkajszit (rá van írva a címkére, mire oltották). Egyébként a kajszi is meghálája az öntözést, de odáig azért házikerben nem mennék el, hogy még alá is csövezzem :)

Előzmény: XRive (1942)
serezetten Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1944

Akár milyen sárgabarack oltóvessző megteszi, csak nagyon szükség lenne rá. Ha ebben valaki tudna nekem adni oltóvesszőt, az jelentkezzen legyenszíves. e-mail: westron868@gmail.com címen. Köszönöm.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1943

A Harlayne öntermékeny, azért is terem rengeteget. A neten néha hülyeségeket írnak :)

Előzmény: XRive (1942)
XRive Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1942

Hát, Sieberztől volt már fánk (valami török v. mi hegyi füge, garantáltan fagyálló), ami aztán szépen rendben évente lefagyott, szóval szkeptikus vagyok én is, de jó lenne biztosra menni... Jövő hét elején megyünk egyet amúgy 'HÉV-mentén': van valami 'New Garden' még Pesten belül, aztán az Antal-liget Kerepesen, majd a Sieberz, Gödöllő: valahol csak akad valami.

Felhívni senkit se sikerült.

Ha valakinek van még valami ötlete Kuresia beszerzésre, azt köszönném továbbra is.

A Harleyne nem öntermékeny, ha jól nézem a találatokat. Amúgy a rezisztencia szerint valóban jó lenne.

A talaj valamiféle átmenet a barna erdei és valami agyagos között. Esős időben viszonylag magas a talajvíz.

Alátrágyázást, alámeszezést tervezünk.

Sárgabarack alá jó lehet a gyökérzónás/dréncsöves öntözés? Érdemes csövet lerakni?

Előzmény: Lactarius Curtis (1934)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1941

Már júliusban is kérdezted, szerintem inkább valami hagyományos magyar fajta.

Előzmény: buga1 (1937)
kertlap (X) 2014.03.14 0 0 1940

Az enyhe tél és korai tavasz biztos jele, ha teljesen virágba borul a kínai kajszi vagy más néven japán kajszi fa (Prunus mume), amely igazi “három az egyben” tulajdonságú gyógy-, dísz-, és élelmi növény. Most nyílik a Füvészkertben.

http://kertlap.hu/japan-kajszi/

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1939

Ilyenkor már maximum akkor, ha van a hűtőben. Milyen fajta érdekel?

Előzmény: serezetten (1938)
serezetten Creative Commons License 2014.03.14 0 0 1938

Sziasztok.

Ha valaki tudna ingyen sárgabarack oltóvesszőt adni az nagyon jó lenne. Köszönöm.

buga1 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 1937

Érdeklődni szeretnék, hogy a Goldrich kajszi mióta kapható Magyarországon (mikor kerülhetett először forgalomba)? Az a helyzet, hogy a kertünkben van egy minimum 10 éves kajszi,aminek a termése a Goldrichére hasonlít a legjobban. Lehetséges ez???

Goldrich a netről: http://epitkezes-kert.vatera.hu/kert_mezogazdasag/kerti_noveny/konteneres_kajszi_oltvany_goldrich_uj_1869796790.html

Az én "Goldrichem":  

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.13 0 0 1936

Persze, hogy nem törpe. A sieberz nagyon elk...ult árak és hozzáállás tekintetében.

Előzmény: Jani71 (1935)
Jani71 Creative Commons License 2014.03.13 0 0 1935

A Sieberz nem jól tudja. Mitől lenne törpe a fa??? A Myrobalántól??

Nézz rá a guglival! Csak egy a sok közül, itt kifejezetten az ellenkezőjét olvashatod. Évente szerintem min. tízezres nagyságrendben szemeznek erre az alanyra.

Hogy nézne ki az ország ezekkel a csonthéjasokkal? Kismillió törpefa... :-))

Előzmény: XRive (1933)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.13 0 0 1934

Kuresia öntermékeny, de magával a fajtával nem mindenkinek van jó tapasztalata, lehet ez alanykérdés, így nem mindegy, milyen talajod van és ahhoz milyen alanyt használsz. Kuresia nem csak Gödöllőn lehet kapni, érdemes a nagyobb kertészeteket felhívni vagy *hegyet megkérdezni. De neked a tuti a Harlayne lenne, amihez nemigen lehet hozzájutni.

Előzmény: XRive (1933)
XRive Creative Commons License 2014.03.13 0 0 1933

Köszönöm a válaszokat.

Ami kimaradt - elnézést: elég gyakran vannak nálunk késői fagyok, korai virágzású fajta nem jó. Önbeporzós kell, mert a közelben nincs hasonló fa, és a kertbe mi se szeretnénk már másikat, nincs hely. A himlő-rezisztenciát azt írtam. Szintén előny, ha a moníliára nem fogékony (a szomszéd a himlő mellett erre se figyel), bár ezt végülis tudjuk kezelni, úgy-ahogy.

Ahogyan néztük, a fajtaválasztékból ~ a kuresia lenne a legjobb. Ezt nem tud valaki valahol?

Ezzel kapcsolatban: az internetet egyik helyen azt írják, hogy a kuresia önbeporzós, a másikon, hogy nem. Melyik az igaz?

budai2: megpróbálom az Antal Ligetet, köszönöm. A Sieberz azt mondta, hogy törpe lesz a fa.

Köszönöm!

Előzmény: XRive (1928)
budai2 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 1932

még valami: én úgy tudom, hogy a mirabolán nem törpésít. Persze lehet, hogy rosszul tudom.

A big red st  julien alanyon van.

Előzmény: budai2 (1931)
budai2 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 1931

Antal liget faiskola Kerepesen.

Telefonjuk nem jó, de a címük meg van az interneten. A fák ára évjárattól függ, 3-4 éves csemetéjük is volt, amikor ott jártam. Goldrich még tavaszi nyitáskor is volt bőségesen, én még ősszel vettem náluk big redet.

Előzmény: XRive (1928)
budai2 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 1930

big red kajszi

vadi új, ősszel konténeresként vettem, és eddig nem metszettem semmit rajta.
Most jutottam oda, hogy fagykár, elszáradt moniliás hajtás, meg a meglevő egészséges hajtások figyelembevételével kitaláljam, hogy milyen is legyen a fa.

És most jön az érdekesség, ami miatt bejelentkeztem, és ami miatt a véleményeteket kérném:

Legalább 5 olyan hajtásfejlődés van a fácskán, ahol egymással szinte párhuzamosan és egymástól mindössze 5-6 miliméter távolságra dupla hajtások vannak.
Az egyik tipus olyan, mintha a lemetszett hajtásvég nem beszáradt volna, hanem dacosan tovább folytatta volna a növekedését, a másik tipus meg a metszés alatti rügyből normálisan fejlődött.

Szeretném megkérdezni, hogy tapasztaltatok-e már hasonlót (nem egy-két esetben, hanem a hajtáskezdemények majd felében)? Már olyat, hogy a metszett hajtásvég nem beszárad, hanem mint a gyík farka visszanő.
Véleményetek szerint ez metszéshiba következménye, vagy esetleg fajtatulajdonság?

Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.03.12 0 0 1929
Bemesz a bauhauszba es veszel 900 ft-ert egy rezisztens Goldrich fat, annal csak a korai viragzas problemas a fagyveszely miatt, kerdes mennyire fagyzugos helyen lesz. De Kuresia, orangered is van mar tobb helyen.
XRive Creative Commons License 2014.03.12 0 0 1928

Üdv,

A szomszédunkban van egy rakat himlő-fertőzött szilvafa, amiknek a rendezésére esélyünk sincs. Viszont közben sárgabarackot szeretnénk, azaz értelemszerűen: valami sarka-toleráns vagy rezisztens fajtát.

Nem tudtok valami helyet (Pest környékén), ahol lehet ilyen fajtát kapni? A Sieberznél van, de csak mirabolánra oltott, miniméretre növő fajta, mi viszont egy rendes, felnőtt méretű fát szeretnénk.

Előre is köszönöm.

Jani71 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 1927

Ma folytatta a sorrendet a Goldrich

és a Cifra:

Ő elég nyomorultul kezdi..., de azért reméljük a legjobbakat (a Rakovszkyt nézegetem, annál meg egyszerűen mintha nem is lennének sziromlevelek - nyílás előtti, becsukott állapotban vannak még), de a virág közepe gyakorlatilag már nyitva van...... Abból úgy mi lesz??

Ha nem felejtem el, holnap hozok fényképet.

A tegnapi nyílású Pinkcot tegnap is és ma is kapott mínuszt rendesen (na meg persze minden, ami készül a virágzásra, plusz a ma kinyílottak, kajszik, mandulák).

Azért a vontatott virágzásnak (és a több fajtának) köszönhetően remélem, lesz kajszi az idén itthon is.

Előzmény: Jani71 (1900)
buga1 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 1926

Ha nagyon ki akarod cserélni és már mozgásban vannak a fák, hagyhatod jövőre is...

Előzmény: gavrilo82 (1919)
dome07 Creative Commons License 2014.03.12 0 0 1925

Ez is jó lehet, ha van hely máshol a kimaradt fának és van igény/keret az új(cseresznye) fára.

Előzmény: Ali-bá (1924)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!