Keresés

Részletes keresés

bypa Creative Commons License 2010.04.12 0 0 1197
Értem Peter de, vázold már légyszi hoyg hogy gondolod, de csak címszavakban. Adott esetben, pl 3 fő és 90m3/h friss levegőnél: hány m3 szívnál ki óránként, ebből hány m3 kerül visszafordításra kaloriferen keresztül és hány m3 menne a rekuperátorba, és onnan mennyi vissza???
Előzmény: peterch (1195)
peterch Creative Commons License 2010.04.12 0 0 1196
Szia !

Elnezesedet kell kernem, de en mar csak ilyen vagyok !
Valoban a neten mindent megtalalsz aprolekosan. Kis tanulmanyozas utan minden vilagossa valik es elfogod tudni kepzelni az itt leirtakat, sott remelem meg ujabb megoldasok is jutnak majd az eszedbe es igy megint bovul majd a megoldasok szama.

Udv , Peter.
Előzmény: Zs:) (1194)
peterch Creative Commons License 2010.04.12 0 0 1195
Szia !

Elmeletileg az altalad irt ertekekre gondoltam, amennyiben mind a harman dohanyoztok.
Ha megepited a rendszert, majd rajosz, hogy a rekuperatoron keresztul joval kevesebb folyamatos szelloztetessel is ugyanolyan jo es kellemes lesz a haz, mint a papirformaban leirtak betartasakor. Tehat szerintem 3 szemelynel a 45m3/ ora is neha sok. Ultok es TV-ztek,olvastok ,stb. Intenzivebb tevekenysegnel kell a magasabb . Tehat olyan vezerles kell, ahol magad tudod megvalasztani a minimumtol a maximumig a legm3-ert,a rekuperatornal.

Udv , Peter.
Előzmény: bypa (1193)
Zs:) Creative Commons License 2010.04.12 0 0 1194

Szia,

Ez nem biztos, hogy képzelőerő kérdése, pár kép többet mond mindennél, szokták volt mondani :).

Nem komplett dokuimentációra gondoltam, csak pár kép ízelítőnek, természetesen leírással. Azért ha valaki nem igen látott még ilyen dolgokat, annak jól jönnek azok a képek. Tudom, olvassak/nézzek utána máshol, de én egyenlőre csak ízlelgetem a témát, bőven elég nekem annyi, hogy olvasom az itt leírtakat és örülök, ha pár képet is látok a témáról. De megértem, ha nem készítesz képeket, semmi gond. :)

Előzmény: peterch (1175)
bypa Creative Commons License 2010.04.12 0 0 1193
Aha, kapisgálom!

Úgy érted, hogy elszívok 150m3/h-t. Vagyunk a lakásban 3an (az 90m3/h). Akkor a 150 ből 90 megy a rekuperátorba, 60 pedig visszafordul a kaloriferbe?
Előzmény: peterch (1191)
peterch Creative Commons License 2010.04.12 0 0 1192
Szia !

Legyszi olvass vissza a kandallos reszhez, ott leirtam kicsit bovebben es tobbszor is!
Ne felejtsd el azt is a sebessegnel megemliteni, hogy milyen kivitelu anemosztatoknal mindegy a sebesseg, mert valoban vannak mennyezeti kivitelek, ahol mire a legaram leer az emberek magassagaig akkor mar 0,2m/sec. ala csokken a sebesseg.
Csak az a baj, hogy nem mindenki ert hozza es van akinel az ar szamit es nem a celnak megfeleloseg. Ezert ,ha mindent ugy szamolnak ki, hogy az anemosztatbol ne aramoljon gyorsabban a levego mint 1m/sec, akkor nem erheti oket meglepetes meg a zajszint teren sem!

Szerintem, de hiszen Te mar tudod, nalam minden maskeppen van mint a valosagban!

Udv , Peter.
Előzmény: Wattocsak (1188)
peterch Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1191
Szia !

""" nagyon jó szakembernek tartalak""" elnezest, de en csak lelkes amator vagyok:-)

Csak egy picit gondolj bele! tel van, folyamatosan futesz ugy, hogy allandoan kidobod orankent a 100m3 levegot(90% hatasfoku rekuperatornal 10m3 levegoben levo homennyiseget dobod ki orankent ez evente futesszezononkent 237,36kWh es akkor nagyon jo berendezesed van). Igy veszted az energia egy reszet es szaritod a haz levegojet feleslegesen. Olyankor, ha intenzivebb fozes van,furdes,WC hasznalat, akkor meg rateszel egy lapattal. Miert nem jobb folyamatosan 150m3 levegot atkuldeni a kaloriferen,ami 50C fokos maximum, de ugy, hogy alapbol csak szemelyenkent kiszamolt(letszam,dohanyzo,nemdohanyzo.stb) m3 levegot cserelnel frissre? Mi van, ha nem vagytok otthon? Akkor mire jo az intenziv levegocsere?
Epitesz egy passzivhazat, ami csak a neveben lesz passziv.
Igaz az altalam felvazolt rendszer kicsivel dragabb.

Udv , Peter.
Előzmény: bypa (1187)
unisignal_aefh Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1190
Sziasztok!

Én is gyártottam hőcserélőt, pontosabban még folyamatban van. Én horganyzott acéllemezeket vágattam 100x35cm-es méretben a lamellák közé 3mm vastag pvc linóleumot szabogattam le távtartónak és légterelőnek. A téglalap alakú hőcserélőnek a 2-2 alsó és felső oldalán van a levegő be/ki vezetés. A téglalap lemezeken pedig a távtartókkal irányítottam a levegőt a minél kissebb légellenálás végett. A teszt még hátra van, de gondoltam leírom az eddigieket, hátha találtok benne ötletet. Persze az is lehet hogy szétszerelem az egészet majd, mert nem fog megfelelően működni.

Tervben van nekem is műanyag lemezes. Láttam már ilyen műa lemezes gyárit szétszedve, ha ezt akarnám lekoppintani akkor a legegyszerűbb módja hogy egy műanyag fröccsöntő üzemben kellene hozzá csináltatni lemezeket amiket csak egymásra kell ragasztgatni a megadott módon. Nincs valakinek ilyen műanyaggyártós kapcsolata?
daveeeee Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1189
A fűtött levegő nem mehet 50 fok fölé, mert 'beég a por', magyarul szaga lesz, ha jól tudom.
Előzmény: bypa (1187)
Wattocsak Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1188
A rekuperator szivna a levegot a konyhabol ,furdobol es a WC-bol, majd a friss levegot hozzaadna a cirkulaltatotthoz a kalorifer elott.

Ezt nagyon nem értem. Bővebben lehetne kérni?
Anemosztátnál a légsebességed annyi amennyi a lényeg az, hogy a fejednél ne legyen 0,2 m/s- nél nagyobb, pontosabban 1,8 m magasan. Ekkor huzatmentes lesz a rendszer.
Előzmény: peterch (1183)
bypa Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1187
Olvastam korábban ezt a beszélgetést. Azt értem, hogy egy kandalló esetáben miért jó a külön cirkuláció, de ezt nem tudom az én esetemhez hasonlítani. Az én hőforrásom maga a friss levegő lenne, emiatt nem értem hogy miért kell külön körbe körbe cirkuláltatni a levegőmet. Ráadásul így mint ahogy mondtad is sokkal jobban kell figyelni a légsebességre, mert a friss levegőből kb 100m3/h ra szükség van, és akkor ehhez nyomjam még hozzá a cirkulációt.... Egyébként biztos igazad van mert nagyon jó szakembernek tartalak, csak magyarázd el légyszi, elég címszavakban :)

Miért nem mehet 50 fok felé a kalorifer? Akkor már nem biztos hogy KW-ban elég lesz nekem. Én 65-70 fokos előremenővel kalkuláltam.
Előzmény: peterch (1183)
durkonorbi Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1186
Ez az agepán egy az egyben az, ami nálam is bent van a szerkezetben, csak nálam nagyon vékony, mindössze 1-2 cm vastag - most nem emlékszem pontosan mennyi is... EZ van a belső többrétegű ragasztott lemezfelület alatt ...

Szóval ez jó lenne kintre tényleg, csak én is attól tartok, nem az én pénztárcámnak megfelelő... főleg ha már kész a rekupec, akkor lehet inkább az viszi majd a főszerepet - egy kevésbé jó jellemzőkkel bíró szigetelőanyaggal...
Előzmény: Pitylogós (1182)
durkonorbi Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1185
Aha, értem... én arra gondoltam, úgy csinálom meg, hogy ezt a laminált padló alá is tehető vékony habszivacs (?) lapot fogom csíkokra vágni, és ezt teszem bele.... nekem lesz kb. 110 db 83cmx33,5cm lap, így olyan 2-3 mm távtartást céloztam meg. Azért tetszik ez a habszivacslap, mert vízálló, és ha nem vágom túl szélesre, akkor utólag is lehet picit játszani a távtartással (kb. 30-40%-ban összenyomható) ha szükséges lenne... nálam a lap kb. 0,2 mm, ha köztes távtartás ugye 3 mm, akkor is 35 cm körül lesz a vastagsága a szendvicsnek.... persze nagyon nem akarom összenyomni, ezért is akarom így, mert bontható, utó állítható, talán lehet vele okosan variálni ha kell... :)

A műanyaglapot hol/milyet vettél? :)
Előzmény: peterch (1184)
peterch Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1184
Igen, ha kesz lesz az egesz es lelesz tesztelve, akkor kozzeteszem.
A lemezesnel magaban a lemez szeleit hajtottam meg es az a tavtarto.
A muanyagnal is es az alulemezesnel is nagyon egyszeru a megoldas. Fillerekbol lehet venni belterben hasznalatos henger alaku ,feher szinu telefonkabelt. En abbol es szilikonbol fogom megepiteni a tavtartokat. A lemezek kozti tavolsag 4-5mm lesz igy.
Ezert akarom a golyonyomott lemezt is a vonalak menten vagni.
Előzmény: durkonorbi (1180)
peterch Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1183
Szia !

Az elkepzeles jo, csak egy picit vissza kellene olvasnod a topikot. Pont arrol irtunk nem is olyan regen, igaz ott kandallo kapcsan, hogy nem kell a rekuperatoron atkuldeni az osszes levegot, hanem csak az onnan jovo friss levegot es a cirkulaltatott levegot kell felfuteni. Tehat a Te esetedben is a hibrid megoldas a nyero. Van egy rendszer, amin keresztul a kalorifer meleget szetosztod a hazban. Viszont ehhez a rendszerhez parositasz egy rekuperatoros hocserelot, ami mindig a megfelelo mennyisegben csereli a levegot a hazban. De ebben az esetben a furdo es a WC utanfuteset kulon kell megoldani! A rekuperator szivna a levegot a konyhabol ,furdobol es a WC-bol, majd a friss levegot hozzaadna a cirkulaltatotthoz a kalorifer elott.
Amit szem elott kell tartani, hogy a celloloz szigetelesed az almennyezetben paramentesen legyen lezarva a belso legteroldalarol, igy a spirocso siman mehet benne. A csovek felett legyen elegendo a szigeteles.
Legfutesnel odakell figyelni, hogy nem lehet a kalorifer melegebb 50C foknal es a legaramlasra is figyelni kell a huzaterzet vegett. Anemosztatnal 1m/s. Ebbol es a haz hoigenyebol kitudod szamolni, hogy hany m3/o legszallitas szukseges, akar helysegenkent is.

Udv , Peter
Előzmény: bypa (1179)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1182

Ezek elég drága szigetelőanyagok sajnos :(

Így megtalálod:

pl.

agepan

pavatex

gutex

steico

Én 2.o. "Agepan THD 230 N+F" vettem Németországból. Ez vakolható, de pl. tetőre  is alkalmas szarufa feletti szigetelésnek.

Előzmény: durkonorbi (1181)
durkonorbi Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1181
Nem néztem sajnos, de nem is rossz indulattal írtam a dolgokat, próbáltam teletűzdelni vigyorokkal... :)

Abszolút igazad van egyébként, hogy a lélegzés nem a megfelelő szó rá, de "köznyelvben" így tudom általában megértetni az emberekkel, ha szóba kerül - jogos, hogy szakmai fórumon ez nem kell... :) :) :)

---

Amit írtál, hogy mit lehet rátenni, az jól hangzik, kérdés: mennyibe van? Sajnos most elég árérzékenyek vagyunk, mert hiteles a ház, és most jött picur is a családba (ez utóbbi nem sajnos persze, sőt! :) :) :) ) . Van erről valami anyag valahol neten, ami hozzáférhető, valami kb. árral megspékelve?

---

Ez a ház egy korai példány, huszonpár éves (!!!), minőségi cseh fenyőből épült, éppen idén a felújításoknál néztem, hogy a szerkezete eszméletlen jó állapotban van ... pőicit féltem megnézni, de elképedtem: minden gyalult, gondolom kezelt faanyag, van a fának súlya, pedig teljesen száraz, teljesen más, mint amit itthon első osztályú faáruként megvehet az ember... persze volt ideje kiszáradni, az is igaz.... :)

Felépítését tekintve Így néz ki ... :)
Előzmény: Pitylogós (1176)
durkonorbi Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1180
Szuper, bízom benne, az eredményeket közzéteszed majd! :) 2 dolog érdekelne:

1, mekkora távokat tartasz a lemezek között? ÉS milyen távtartóval végül?

2, a műanyagosat milyen műanyag lapból csináltad (mert én is olyannal akartam kezdeni, de nem találtam megfelelőt, ezért nem... akkor jött ez az olcsó alu lemez januárban... :) Yeah... :) Nem is baj... :) )

Előzmény: peterch (1177)
bypa Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1179
Szia Peter!

Az éven építek magamnak egy passzívházat. Megfordult a fejemben esetleg az hogy csak légfűtéssel fűtöm majd. Spirocsőből fogom megcsinálni a légcsatornákat álmennyezet felett befújt cellulózzal szigetelve. Arra gondoltam hogy ha tennék a rekuperátor után a friss levegő ágba egy melegvizes kalorifert, aminek névleges teljesítménye kb 1,5 szerese a ház téli hőveszteségének, akkor elegendő lehet e a fűtésre. Van e szerinted olyan nagy vesztesége a csőrendszernek a szigetelésben hogy ne kapjam meg a kellő teljesítményt az anemosztátoknál?
Előzmény: peterch (1175)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1178

"Pont emiatt is van egy kis bizonytalanság bennem a plussz külső hőszigeteléssel kapcsolatban..."

Pl. farost alapút nyugodtan rakhatsz, akár átszellőztetett faburkolattal, akár a vakolhatót is megfelelő vakolattal (szilikonos) vagy klinkerrel, attól függően, milyen dizájnt szeretnél.

Előzmény: durkonorbi (1174)
peterch Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1177
Szia !

Az FeZn 0,55mm-es lemezbol keszult mar osszevan allitva, ahogyan mar irtam, 100x32x18cm meretu. Kovetkezo a muanyag lesz es egy honap mulva, ha megyek Gyomrore, akkor hozom a golyonyomott lemezt. Persze,ehhez varom a teszt eredmenyet.
Majd mindharom hocserelo egyszerre lesz letesztelve, egyforna feluletuek (8nm hocserelo felulet es 100m3/o legszallitasra vannak tervezve) lesznek es egyforma feltetelek mellett szeretnem tesztelni. Mire ujra szukseg lesz rajuk ,biztosan meglesz.

Udv , Peter.
Előzmény: durkonorbi (1172)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1176

"ha nem voltál (pontosabban laktál) ilyenben"

Ha ránézel a korábbi hsz-aimra építkezős, faházas témákban... Segítek, fa szerkezet, farost és cellulóz szigetelés.

De szerencsére nem lélegzik. Annyira nem, hogy a BD teszt 0,7 körüli lett. A lélegzés a levegő cseréje. Páradiffúzióra nyitott, igen, de az más.

Szokjunk le arról, hogy a pára diffúzióját lélegzésnek tituláljuk, mert nem az.

Ha már így összejöttünk mi faházasok, mint az oviban...: te megmutatod a tiedet, akkor én is megmutatom az enyimet?

Előzmény: durkonorbi (1174)
peterch Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1175
Szia !

Sajnos en az a fajta vagyok, hogy megtervezem. megepitem letesztelem. Az eredmenyeket altalaban kozze teszem, de nem rajzolok es nem fenykepezek.
Lehet, hogy most hobortosnak fogsz tartani, de az a velemenyem, hogy ha valamit megepitek es erdekel valakit, akkor leirom reszletesen az egesz rendszert, akar tobbszor is. De, ha valaki abbol nem erti meg es nincs annyi kepzeloereje, hogy lassa magaelott azt amit irok, akkor az az ember ne is alljon neki megcsinalni, mert a vegen csak bosszusag es negativ velemeny fog kialakulni. Aki viszont erti amit irok, az altalaban tovabb gondolja a temat es lehet, hogy eszebe jut valami ami mindenkinek meg jobb rendszer megepiteset teszi lehetove.
Szaz szonak is egy a vege: Akkor jo ez a topik, ha mindenki alkot, kitalal valamit, amivel megelobbre jutunk.

Udv, Peter.

Előzmény: Zs:) (1171)
durkonorbi Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1174
Hej, de okosat írtál... :) :) :)

Tudod egy alapvetően fa szerkezetű, és természetes anyagokból (fa meg fa :) ) készült háznál gyakorlatilag lélegzik a ház. Nem szelel, nem huzatol ... a félreértések elkerülése végett...
Jelenleg a szigetelés ami benne van, az is farost alapú. Mit jelent, hogy lélegzik (na nem szuszog persze ... ) ? Azt, hogy ha pl. bent kiteregetsz, akkor nem párásodik, pálik be a levegő, hanem felveszi a ház, és mintha kilélegezné, kívül leadja... nem penészedik, nem nedvesedik, stb... ha nem voltál (pontosabban laktál) ilyenben, akkor nehéz körülírni, ennél jobban nem is akarom, ez az egyi legszembetűnőbb, és a megfelelő benti hőfokok mellett ez egyik fontos tényező ami befolyásolja a komfortérzetet .... egy biztos van összehasonlítási alapom, laktam már huzamosabb ideig hagyományos tégla, panel, emeletes felújított/szigetelt tégla, stb. lakásokban, házakban. Most ebben éldegélünk kis családommal, és hidd el, lélegzik ez! :)

---- Pont emiatt is van egy kis bizonytalanság bennem a plussz külső hőszigeteléssel kapcsolatban amit fel akarok még tenni, mert félek, ezt a kellemes komfortérzetet kinyírja egy az egyben, és mivel már megszoktuk, ebben az esetben mindenképpen használni fogom a rekuperátort általános szellőzési célra is, nem csak - mint most terv szerint - hővisszanyerésre, és télen kis ráfűtésre (kondenzációs kaloriferrel)... Mielőtt elkezdi valaki ezt is piszkálgatni, hogy a rekuperátor erre meg arra való: minden ház egyedi, az emberek igénye is... nálam is komplex gépészet ügyel a házban a komfortra, aminek ez is egy alkotóeleme lesz... - pl. a kútklíma mellett, és azzal együtt is fog dolgozni, ha minden jól megy.... :)
Előzmény: Pitylogós (1173)
Pitylogós Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1173

Milyen ház az, ami lélegzik???

Max a roszul kivitelezett, összeszáradt gerendaházak "lélegeznek"... amikor a gerendák közötti több mm-es réseken befúj a jeges téli szél.

Előzmény: durkonorbi (1172)
durkonorbi Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1172
Állandó semmiképpen nem lesz ... a ház most is lélegzik, mindig jó a levegő bent ... egész más mint egy tégla vagy egyéb házban.... viszont nincs hőtartó tömege, és emiatt egy 1-2 órás főzőcske, vagy egy combosabb fürdés (páraelszívás miatt) során sokat hűl a ház.. ezeket a jó meleg levegőket nem akarom kidobni, ezeket forgatja vissza elsődlegesen majd... emellett persze adott időnként majd megy valamennyit, hogy legyen friss a levegő akkor is ha pl. a rossz idő miatt nincs ablak/ajtó nyitva soha, ilyesmi... de állandó nem lesz most, esetleg ha a plussz külső szigetelés felkerül majd, de az más történet... azért csinálok erre a kisebb feladatra is nagy rekupecet, hogy ha az is meglesz, ne kelljen upgradelni... :) :) :)

A helytakarékosság miatt jó ötlet a cső a csőben! :)

Te lemezesekkel hogy állsz?
Előzmény: peterch (1170)
Zs:) Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1171

Szia,

Esetleg láthatunk majd képeket az építésről, próbákról, stb-ről.?

Előzmény: peterch (1166)
peterch Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1170
Tapasztalat nincs az ilyen kiepitesben, de ha kulon - kulon vezeted at a falon a csoveket, akkor ketszer akkora helyen huti a falban levo retegeket. Felesleges ez vegett + metereket beepiteni. Az meg viszont ujabb szigetelest vonna maga utan, mert a benti levegobol kicsapodo para folyna a cso feluleten, habar szigtelni meg azt a kis darabot is muszaly+ alufolias felso reteg, hogy ne nedvesedjen a szigeteloanyag.
Ami a legcseret illeti, majd meglatod, hogy nalatok mi a megfelelo es az szerint beallitod a rendszert. Allando mukodes felesleges. Ha megis erolteted, akkor csak par m3 kell orankent. Meg a 100m3 is sok.
Előzmény: durkonorbi (1169)
durkonorbi Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1169
Ok, értem. Nálam mondjuk a fal mellett lesz a rekupec, de akkor lehet egy 1-1,5 méteres cső a csőben szakaszt beillesztek emiatt, ha lesz hely... vésnem nem kell, mert könnyűszerkezetes a ház, max. dekopirral lyukat vágni... :) :) Ennek a hossznak lesz elegendő hatása, vagy inkább ne erőltessem, van erre valami tapasztalatod? Én is veled értek egyet a légáramok nagyságában, szóval 200-250 m3 felett soha nem lesz a légyszállítás, az is csak ha minden fullon megy... inkább a <100m3/h lesz megcélozva...
Előzmény: peterch (1168)
peterch Creative Commons License 2010.04.11 0 0 1168
Szia !

Mind a ketto. A kulso csoben menjen kifele az elhasznalt levego es a belsoben a friss, igy utohutes - elomelegites, ki minek mondja. Valamint a cso korul a falban ugyis kell szigetelest tenni, hogy nehuljon a fal direktbe. Igy kisebb lesz a hofok kulonbseg a fal es a cso kozott. valamint egy falvesest megsporolsz.

Udv , Peter.
Előzmény: durkonorbi (1167)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!