Üdv! Ez egy Kismotor és gépgyári motor, kb 4,5-5 LE , viszonylag gyakori szerintem, de Csaba kollégánk többet tudna erről mondani,és a MIA ,MIB témáról is.
Mindenkit üdvözlök! Nagyon örülök hogy végre ilyen fórum is van! Én nem vagyok nagy szakértő de éppen ma került hozzám egy ororsz katonai agregátor. Sajnos a 220-as része tönkre ment és nincs is meg, így át lett alakítva 12V-osra!
Lényeg hogy egy ilyen 220-as genrátor kellene. vissza szeretném állítani eredeti állapotra!
Örömmel találtam rá a Stabilmotorosok táborára,bár én alapvetően veterán motorokat gyűjtök,de azért van néhány stabilom:(Csonka125,300,750,Mia,Ilo,Pannonia HP300,Hoffer petroleummotor).
Valamelyik oldalon láttam jó állapotban lévő Sachs stabilt,sajnos azóta nem találom,ha megvan még,engem érdekelne.
Satbilmotornak azt hívják - ahogy itt valaki nagyon helyesen kitalálta - amit arra terveztek hogy valahová beépítve, szilárd alapra helyezve szivattyút, generátort, betonkeverőt, darálót, cséplőgépet stb. hajtson, vagyis nem járműbe építették be.
Jellemzően robusztus, egyhengeres, lassú fordulatú gépek voltak, pl. MIA, MIB, Slavia, különféle Deutz motorok, és persze a Csonka majd kismotorgyár termékei.
Ettől féltem! Mármint hogy ide is begyűrüzik BÖRNER! Ezt neeeeeeeeeeeee! Én úgy tudom, a stabilmotorokat régen fűrészgépek, szivattyúk, stb hajtására használták. Persze nem tudom potosan, ezért megyek el a kiállításra. Csak előbb leugrom Szombathelyre:)
Aki nem tudja mi a stabilmotor, annak talán érdekes lehet:
2003 május 2-4 Nógrád megyében BOKOR településen megrendezik a Traktormajálist. Veterán traktorok, mezőgazdasági gépek és STABILMOTOROK kiállítása, bemutatója és nosztalgiaszántás a tervezett program. Akit érdekel ne hagyja ki!
Eddig 0 stabilmoci volt a kezeim között, bár érdekel a téma. A Veterán újságban néha látni is ilyesmit. Meg úgytudom, hogy van stabilmoci múzeum is kishazánkban. Úgy rémlik, mintha Csepelen a Kossuth középiskola földszinti folyosóján is áldogálna egy ilyen szerkezet.