Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Igazad is van ,kinek mi jön be,( a pap,papné, lánya,pénze) .Ilyesmire gondoltam mint amit szőlőszem lentebb betett.Ha nékem ilyenem lehetne mit megnem adnék érte.
Nagyon szép a Tavriád!Nálam is nagy bogyókat,és két kilós fürtöket produkált.Sajnos a háromszori permetezés + Teldor kevés volt neki,kellett volna zsendüléskor még egy Teldoros fürt-permetezés, mert kissé túlérve a botrytis megtámadta.
Megmutatta magát a tavaly oltott fajták zöme.Ezek közül is kiemelkednek rezisztencia szempontjából néhány fajták: Jubilej Novocserkask Parizsanka Preobrazsényie
Reménytelenül esik az eső, jól tettem, hogy tegnap leszedtem a Tavriát. Érésben a nagy fürtű, nagy bogyójú fajtáknak nem tesz jót a sok csapadék, tisztelet a kivételnek.
A legnagyobb fürt 960 g, a legnagyobb bogyó 11 g volt. 10 bogyójának átlaga: 94 g.
Nagyon szép, átlagon felüli, minőségi csemegeszőlő. Van egy javított változata is, az vajon milyen lehet?
Idén átvett szőlőmben ráakadtam egy most érő fajtára, talán ez lehet a Szőlőskertek királynője muskotály, bár ebben nem vagyok biztos, de néhány jegye megegyezik, ha valakinek van, és ráismer, megköszönném, ha megerősítene, mert érdekel:
A legnagyobb fürt 25x14cm-s, 670g-os, de a maradék 3-4 is hasonló méretű. A tőke öreg, legalább 20 éves, de akár a duplája is lehet. Két félszálvesszőre metszettem, de a legnagyobb fürt kb. a 2. világos rügyből jött hajtáson nőtt.
A bogyók 5-7g-osak, 22-25mm hosszúak, 19-22mm szélesek, látható módon sárgásak, pontozottak, roppanós héjú, húsos, 2-3 nem zavaró magvú. 15-16 Brix% volt, savakkal harmonikus, íze inkább semleges, mint muskotályos. Ez utóbbi az, ami nem passzol a fenti fajtával, na meg a hatalmas fürtméret sem. Ja, és csak rézzel-kénnel védtem, amiből a rézre elvben érzékeny a fenti fajta, de ez nem látszik meg rajta, tehát még ez is az egyezés ellen szól, de a bogyókon megjelentek repedések, ez viszont jellemző rá, ahogy olvasom.
Elnézést a késői válaszért, júl. 28-án elutaztam (internet nélkül), és nemrég értem vissza...
A hónaljhajtások virágzatát szőlő (Vitis sp.) porozta be. A funkcionálisan nővirágú fajták termékenyülhetnek pl. alanyfajták (vadszőlő) pollenjével is, amelyek ilyen későn is (hónaljakon, vagy visszavágások miatt) folyamatosan hozzák a virágokat, és ontják a polleneket. A pollenek relatív hosszú ideig életképesek (akár több hét), optimális körülmények között, így valahonnan a környékről kellett hogy beporzódjon. Vagy egy másik (hímnős) fajtának szintén a másodvirágzásából kaphatott pollent.
Idén a fagy letarolta, de falhoz közel védett helyen termett s hagytak néhány fürtöt a madarak, még soha nem volt ezen ilyen hatalmas fürt és tényleg igen finom...De bornak sem az utolsó, sőt... üdv PJ
Szerintem a Te fajtád nem Japán Izabella.Ugyanis a Japán Izabella teljesen rezisztens!Minden betegségnek ellenáll.Előfordul olyan év,hogy kissé rosszul termékenyül.Az idei év is ilyen.Azonban olyan nem fordul elő,hogy úgy nézzen ki mintegy "lekopaszított karácsonyfa". Keress rá a Csemegeszőlők.hu honlapra,ott bővebben olvashatsz róla
Én is megettem mán igaz,hogy a fürtök tetejét kikezdték a darazsak.Köztünk maradjon,nem igazán csemegeszőlő.A sikerének könyvelhető el,hogy a többi fajtát verve korán érik,és maga mögött hagyja a későn érők kínját és betegségeit.
Nálam a madarak --rigók nagyon szorgalmasak, de máshol is a faluban. Azt a keveset, amit a fagy maghagyott, azt győzik megenni, mire megérne, sőt előbb.
Többször írtam én is, hogy a Néróm eldobja a virágokat. Nem tudom milyen alanyra van oltva, de nálam más magyarázata lehet a jelenségnek, mert a másodtermések viszont mind megkötődnek.
Ami a vegetatív túlsúlyt illeti, hát az nálam is van. Nem győzöm a hajtásokat és a hónaljhajtásokat visszavagdosni, különben ráfolyna a szomszédos tőkékre. Eddig én azt hittem, hogy ez azért van, mert a tőke nincs terméssel terhelve.
Nekem Néróból három oltványom van és évek óta lerúgják a virágot, ezért gondolom, hogy 5BB alanyt használtak az oltványosok. Szerintem másoknál is ez lehet a gond. Ha másra oltjuk, (pl. Teleki-Kober 5C) vagy más fajtát oltunk át, megszűnhet ez a probléma. Nyilván saját gyökerén nevelve sem jelentkezik ez a tünet. Megjegyzem, ettől még az 5BB egy jó alany, csak néhány fajtához (köztük a Néró) nem ideális.
Most találtam, ha valaki nem olvasta volna, az alanyfajtákról. Részlet a cikkből:
"Berlandieri x Riparia Teleki-Kober 5BB
Kober osztrák szőlész szelektálta Teleki Zsigmond T.5A fajtájából. Mésztűrése az előző fajtához képest gyengébb 35-40 mészfok, magasabb mésztartalmú talajokon kevesebb termést ad a nemes fajta. Bő vesszőhozamú, erős növekedésű, jól gyökeresedik (gyökerei mélyre hatolnak), a vegetációs időszakot kissé kitolja, jól adaptálódik, a talaj iránt nem igényes, szárazságtűrése megfelelő. Egyes csemege-szőlőfajtáknál a virágelrúgást elősegíti azáltal, hogy az asszimilátákat a hajtásokba és levelekbe irányítja a fürtkezdemények helyett. Klónjai: Teleki-Kober 5BB Cr.2 (kiemelkedően szárazságtűrő!)-K.18, Teleki-Kober 5BBWei.48-K.5, Teleki - Kober 5BB K.21."
Lehet, hogy a Néró fajtánál ez, a fajtának nem megfelelően választott alany (Teleki-Kober 5BB) okozza a rossz termékenyülést, virágelrúgást, fürtszáradást?