Csak ez járt így, hogy nem nőtt meg. A többi vagy nem volt olyan beteg, vagy ami mégis kicsit rosszabbul nézett ki, az későn érik, addig még kiheveri. Amit június első hetében szedtem, az még tán soha nem volt ilyen nagy, és mára már a későbbieken sem látni, hogy megérintette őket a tafrina. Annyiban, hogy viszonylag kevés szem van rajtuk, mert a tafrinásabb ágakon nagy volt a gyümölcshullás.
Ez már archívnak mondható, mert már mind lekopott a fákról, kb. 10 napja kezdtem ládába szedni. Nagyon szép színű, jó ízű és illatú. Sajnos, idén ezt az egy fajtát nem tudtam megmenteni a tafrinától, pedig más években nem volt különösen érzékeny. Levél híján a gyümölcs sem nőtt. Máskor 30 deka fölötti is szokott közte lenni, most még a 15 dekásat is megcsodáltuk. Nagyon sok még a pingponglabda méretet sem érte el.
Nem bizony, kicskét off itt. Megnéztem, a piacon 450 nálunk. A monília igyekezett, de csak fél munkát csinált szerencsére, igaz tavaly rengeteg termett, az idei is bőséges nekünk. Az őszi még odébb van, közepes a termés abból is.
Mi a szitu kajszi ügyben nálatok? Nálunk közepes termés van és majdnem 1 hónappal korábban érik. Apropó, horror árakat látok kajszira a teletexten, 450 ft és felette (minpa 760 is volt). Mi a reális ár szerintetek manapság?
Ebben sajnos nem vagyok otthon, nagyon ritkán használok vasat. Mindent túl lehet adagolni, de ha a csomagoláson megadott mennyiséget szórod 3 alkalommal, az nem lehet sem túl sok, sem túl kevés. 3-4 héttel az első alkalom után már látni kell az új leveleken a javulást, ha ez volt a gond.
Nem tudom a fajtáját, így vettem a telket. Nem túl jóízű amúgy, csak korai. Viszont van egy másik, szintén ismeretlen nevű fajtám, ami 7-10 nappal később érik, meg mutatós is, az már rendes őszibarackízű. Nem tudom, idén mi lesz, mert azt nagyon kikészítette a tafrina, más években pedig nem ez volt a legérzékenyebb.
De ez sztigmina, vagyis a levéllikasztó :) Jellegzetes, hogy kiesik a közepe, a parás szegély viszont megmarad.
Viszont a fertőzési forrás a beteg levél és a vessző. Szóval a beteg leveleket össze kell szedni, s a lemosás se maradjon el majd. Védekezni amúgy a virágzás körül kell. (előtte-utána)
Kedves Flanell, kérlek segíts még egy kicsit: Mennyi ideig kell a vasat a fának adagolnom? Milyen gyakran és honnan tudom hogy elég? Túl lehet adagolni?
Én azért igyekszem nem erős permeteket haszálni, mert két pici gyerek van, akik folyamatosan használják a kertet és mindent próbálnak a szájukba venni:(, ezért a bioszerek előnyben:) De a vasat végre beszerzem az őszifának.
Mikor észrevettem, épp permetezni voltam, volt nálam Karathane, de semmit nem ért, még több fehér folt keletkezett a gyümölcsökön. A Növényvédelemben ajánlották a Topsint, csak hát nem tudok kimenni.
Levéltetű ellen valóban megteszi a legtöbb általános rovarölő, úgyis kell moly ellen is. Ha nagyon sok a tetű, akkor használom az Actarát, az aztán takarít.
Én utoljára Basudint, Kéthéttel később Bi-58-at használtam. Jelenleg nincsenek a fáimon tetük. Ami késik nem múlik, majd lessz. Már tervezem, hogy Actarával fogom csinálni.
Ha tafrinás levelek vannak akkor nem. A fa szempontjából jót fog tenni, mivel az ásványanyagtartalm a magas, és könnyen tudja a fa hasznosítani.