SZŐLŐOLTÓKNAK! Üdvözletem mindenkinek akik saját maguk termelik meg a szőlőoltványokat és azokat is akik nem. Én már több száz tavaszi zöld oltást csináltam és évente 90 %-on felüli sikerrel. És az idén jött a döbbenet: 95 %-os sikertelenség. Alig maradt kihajtott oltásom!? Igaz, hogy itt a Mátrában volt télen -22 mínusz is, de volt ennél már nagyobb is és mégse volt ilyen tragikus az eredés. Ki mit saccol, mi lehetett a probléma. Saját, erős, több éves alanyokra oltok mindig saját megbízható szőlőimből.
A kalciumhiány tünetei látszódnak az idén nálam is, főleg a soványabb homokon(ilyen a "törpe növés", a levél sárgulása, illetve a széleinek a fonákja felé kunkorodása), de ezt egyszerűen lehet kezelni Ca tartalmú lombtrágyával, mint pl. a Biomit plusz
a P gátolja a Ca felvételét ezt tudjuk, de ahhoz nagyon tulzásokba kell esni, hogy ez bekövetkezzék. talán induljunk ki az egyszerübb problémától a bonyolult felé. az atka hogy úgy mondjam mindennapos, tavasszal kezdődik és nam csak az első levelekre van hatása. a Ca hiány meg nem mindennapos. általánosságban talán az mondható el, hogy van Ca talajokban mintsem, hogy nincs. de kiváncsian várom, hogy túlzásokba esett műganyézás terén, vagy csak homokon termel szőlőt!
Én úgy szoktam csinálni hogy 1kg káliszappant teszek 3 liter vízbe és addig főzőm amíg a szappan teljesen elolvad. utána kiöntöm egy üvegbe és utána folyékony marad és 10l szoktam önteni 1 vagy 2dl -rt.
Lenne egy kérésem,ez a sok eső után is kellene permetzni a levelet szaba -e ritkitani vagy szabadá tétele ,nem-e ártana valami időjárás ellen.Most ilyenkor mivel kéne permetezni?.
Értem én, sajnos én főleg csak a számítógépig jutok el, a szőlőbe sokkal ritkábban, mint szeretnék. Azért néha kiszaladunk permetezni, mert az egész hegyen dúl a peronoszpóra fertőzés. Még jó, hogy fiatalok a szőlők és nem a termést kell megmenteni, mint a szomszédoknál.
Túlzásba vitt N-P-K műtrágyázással is fel lehet borítani az egyensúlyt, hiába van ott a földben a Ca a növény nem tudja felvenni, pedig a sósavpróba azt mutatja hogy pezseg tehát van mész.
Biztos, hogy nem gubacs atka. Az esetben ugyanis nem az egész levél deformálódik, hanam csak az a része ahol az atka van. A levél fonákján bemélyedés keletkezik és a peronoszpórához hasonló szürke folt lesz, de csak a"gödörben".
"A Ca hiányát nem minden esetben kíséri látható tünet. Ebben az esetben a növények gátolt növekedéséből lehet rá következtethetni. Kifejezettebb hiány esetén a növényi csúcsrügy fejlődése elmarad, a szárbaindulás késik, vagy elmarad. Számos esetben a hiány következtében a növényen nem fejlődnek új levelek, a meglévő idősebb levelek csúcsi része elszíntelenednek és elnyálkásodnak. A hiány jellegzetes tünete a fiatal növényi részek klorózisa, valamint a fiatal levelek kanalas felkunkorodása és a levélerek megbarnulása."
tavasszal jelenik meg általában úgy, hogy egy-egy tőkén. a hajtások törpék maradnak a levél kanalasodik. sztem keress rá így a gugli képekben és ha valami hasonlót látsz mint a szőlődben akkor nyertél.
ellenszre: most lehet permetezni a tojások és áttelelő alakok ellen OMITE 30W-vel vagy tavasszal atkaölőkkel közvetlen rügypattanás után.
Én is jártam már így. Ennek többnyire az az oka, hogy nem tudják, vagy aki tudná az nem mindig válaszol azonnal, mert pl. épp a birtokon van és amikor gépközelbe jut, már több újabb bejegyzés van az oldalon és nem mindig olvasnak vissza.
Képes illusztrációval és hasonló kéréssel (csak a tünetek voltak mások) én is megjelentem az oldalon korábban. Egy idő után egyetlen reagálás érkezett, aki vírusbetegségre gyanakodott. Kb. egy évvel később láttam RAMBO oldalán egy színes fényképes illusztrációt a szőlő hiány-betegségeiről és ekkor derült ki, hogy valójában magnéziumhiány volt az ok.
Remélem egy idő után Te is - így vagy úgy, de - sikerrel jársz.