Keresés

Részletes keresés

Józsa Imre Creative Commons License 2016.08.26 0 0 3085

Most legalább okosabb lettem,Köszi!

Előzmény: öreg_néne_b (3084)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.08.26 0 0 3084

Persze. Legalább annyira, mint te csehül. :)

Előzmény: Józsa Imre (3083)
Józsa Imre Creative Commons License 2016.08.26 0 0 3083

Hogy lehet innen rendelni?Tudnak magyarul?Szeretnék pár fajtát rendelni.Köszi!

Előzmény: SHABIE (2992)
Maci_P Creative Commons License 2016.08.25 0 0 3082

Piros szlankám régebben, kb. így nézett ki, egy fényképem van a levélről az is ilyen, a fonákja gyapjas v. pókhálós lehet, nem látom pontosan, viszont a levélér töve a fonákon bordó, a levélnyél maga is. Ha már most is savtalan ízetlen leveses, akkor csak az lehet.

Előzmény: granov (3081)
granov Creative Commons License 2016.08.25 0 0 3081

Szerintetek ez mi lehet? Én szlankára tippelek.

Egy tövem van belőle.

Maci_P Creative Commons License 2016.08.25 0 0 3080

Köszönöm neked és "Mariska néni" -nek is a választ. Legalább még egy fajtám tisztázódott.

Előzmény: szölőszem (3077)
Mariska néni Creative Commons License 2016.08.25 0 0 3079

Köszönöm, akkor majd permetezek (de annyira szép egészséges volt). És az mitől van, hogy annyira tömörek a fürtök, nem ilyen szép levegősek, mint amiket itt látok. 

Előzmény: Kulicz (3078)
Kulicz Creative Commons License 2016.08.25 0 0 3078

Gondolom felétek is volt eső rendesen. Fürtzáródás előtt kellett volna permetezni botritisz ellen. Egyébként nekem is van Szőlőskertek királynője, kényes szőlő, gombákra érzékeny, könnyen rothad és éréskor azonnal le kell szedni, mert romlik az íze.

Előzmény: Mariska néni (3072)
szölőszem Creative Commons License 2016.08.25 0 0 3077

Kedves Maci_P!  A Te szőlőd Szőlőskertek királynője.A levél alapján biztos.Karéjainak száma ötnél kevesebb.Erezete zöld,a levél töve vöröses.A csúcskarély inkább tompaszögű.Vállöble nem záródó.A levél teljes ampelográfiai mutatói megegyeznek a fajtával.Fürtje hívatalosan 18 x 12 cm.A bogyó 5-6 gr. közötti. Mérete:22 x 19 mm.

Üdv:Szőlőszem

Előzmény: Maci_P (3059)
SHABIE Creative Commons License 2016.08.25 0 0 3076

Én is Én is...

Előzmény: Sanci07 (3074)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2016.08.24 0 0 3075

Kedves Sanci!

Nagyon szép Éva szölöd van! Sajnos az enyém a nem igazán termö klón volt! Ha szabad megkörnyékezhetlek majd vessző ügyben? Köszönettel!

Előzmény: Sanci07 (3074)
Sanci07 Creative Commons License 2016.08.24 0 1 3074

Kedves Kulicz és Szölőszem,gratulálok a termésetekhez nagyon szépek! Nálam a külföldi fajtákat még nem engedtem teremni mivel saját gyökerükön vannak majd jövőre.Ettől függetlenül itt egy részleges fagykárt szenvedett ÉVA fürt,amelynek alsó fele elfagyott tavasszal és leszáradt.Ami maradt az se semmi 1423gramm.

Tavasszal még el voltam keseredve,de úgy kikerekedett mintha semmi sem történt volna!

Az eddig leszedett legkisebb fürt 902gramm volt.

SzGazdaMA Creative Commons License 2016.08.24 0 0 3073

A szőlő fórum 20430 hozzászólásban egy nagyon fontos cikkre hívta fel "Gyula65" a figyelmet. Eddig még senki nem reagált rá. Talán elkerülte a fórumtársak figyelmét vagy még a cikkben felvetett probléma nem érinti őket.

Nálam az eddig érő szőlők több mint fele már használhatatlan. A cikk olvasásáig nem értettem mi történik a szőlőimmel, mert ilyen idáig a praxisomban ilyen nem fordult elő. A cikk elolvasása után viszont azonnal tudtam, hogy nálam is a muslica okozza a problémát.  Pedig hogy örültem annak, hogy két permetezéssel sikerült minden fajtát megőrizni az idei rendkívüli időjárás ellenére!

Rendkívül el vagyok keseredve és tehetetlennek érzem magam.

Megtisztelnétek, ha minél többen hozzászólnátok és elmondanátok azt, hogy

-Titeket érint-e a cikkben felvetett probléma?

-Láttok-e az orvoslására valami megoldást?

Hogy ne kelljen bíbelődni a cikk megkeresésével kimásoltam és alább olvashatjátok.

"A Távol-Keletről származó foltos szárnyú muslicát már mint "a második filoxérát" emlegetik. Közvetlenül a szüret előtt rakja le petéit a gyümölcsbe, így permetezőszerrel már nem lehet fellépni ellene. A soproni hegyközség elnöke a kemény télben reménykedik.

Ha nem sikerül megtalálni az ellenszerét, "a második filoxérává" válhat a foltos szárnyú muslica – mondta csütörtökön a soproni hegyközség elnöke, hozzátéve, jelenleg nem tudják számszerűsíteni, idén mennyi kárt okozott a rovar, de rohamos terjedésére számítanak.

Taschner István közlése szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy a rovar a szüret előtt rakja le petéit az élő gyümölcsbe, amikor már nem lehet permetezni; mivel a lárvák felhasítják a héjat, megrohadnak a szemek, napos, száraz időben pedig megecetesedik a nedvük, így feldolgozhatatlanná válik a termés.

© AFP / Fredrik Von Erichsen

"Sok gazda számolt be arról, hogy e kártevő miatt kellett a földre is szüretelni, de pontos kárösszeget nem tudunk" – jegyezte meg, hozzátéve, most készülnek felvenni a kapcsolatot az ausztriai agrárkamarával, hogy tájékozódjanak, ott mekkora kiesést okozott a távol-keleti eredetű muslicafaj, amely a szüretet követő szőlő nélküli időszakban is hihetetlen mennyiségben van jelen a borvidéken, ráadásul nagyon gyorsan szaporodik.

Taschner István megjegyezte: abban reménykednek a gazdák, hogy egy kemény tél jelentősen visszavetheti a foltos szárnyú muslicák magyarországi terjedését.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a hónap közepén Balfon és Fertőrákoson találkoztak a kártevővel, amely 2009-ben kezdte meg világméretű terjedését, az első példányokat pedig tavalyelőtt fogták a Növényvédelmi Kutatóintézet munkatársai az M7-es autópálya egyik pihenőjében. A megyében először 2013 őszén észlelték jelenlétét.

Közlésük szerint a kártevő lárvái, a fehér színű 3-4 milliméteres nyüvek az utazók által kidobott fertőzött gyümölcsökkel jutnak el új élőhelyekre, ugyanakkor ez a faj jó repülő, naponta 40-50 kilométert is megtehet."

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

Mariska néni Creative Commons License 2016.08.24 0 0 3072

Az enyém pont ilyen, mint amit mutatsz és leírtál. Én Szőlőskertek királynője néven vettem kertészetben pár éve, ez és egy Otello az összes szőlőnk a veteményes szélén.

Szeretném a hozzáértők véleményét kérni, hogy mit csináltam rosszul? A tavaszi-őszi lemosón kívül akkor kapott permetezést, amikor és amit a zöldséges (Cuproxat + Thiovit Jet, illetve Amistar). Ezeket inkább megelőzésnek gondoltam, mert baja egész nyáron nem volt, gyönyörű nagy fürtök lógtak. Már kezdtem volna örülni, hogy hozzáértés nélkül ilyen szőlőnk sikerült. Valamikor júliusban csináltam is képet:

Most kezdenénk eszegetni, és azt vettem észre, hogy a fürt belsejében apró rohadó szemek vannak. Olyan, mintha túl sok/túl nagy szem volna, nagyon szorosan, ás alattuk vannak a rosszak.

Megköszönném, ha megírnátok, hogy mit baltáztam el. 

Előzmény: Maci_P (3059)
Kulicz Creative Commons License 2016.08.23 0 1 3071

A Tavria bogyója 1-2 magot tartalmaz, ami nem zavaró a nagy szemű szőlők esetében. Héja könnyen fogyasztható, nem rágós. Íze semleges, tehát nem muskotályos, finom édes-savas szőlőíz.

Előzmény: pepita13 (3067)
Kulicz Creative Commons License 2016.08.23 0 0 3070

Ezek a fajták már valóban a szőlőnemesítés csúcsán vannak, gratulálok.

Előzmény: szölőszem (3065)
Atti6909 Creative Commons License 2016.08.23 0 0 3069

Nagyon  szépek, jó érzés rájuk nézni. 

Előzmény: szölőszem (3065)
pepita13 Creative Commons License 2016.08.23 0 0 3068

Előző kérdésem a 3061 hsz.  Tavriát fajtára vonatkozik félreértések elkerülése érdekében!

pepita13 Creative Commons License 2016.08.23 0 0 3067

Szép,tetszetős a fürt egyenletesnek látom a bogyó beérést. Vajon milyen az íze mennyi magja van milyen a héj vastagság?

SHABIE Creative Commons License 2016.08.23 0 0 3066

Igazad is van ,kinek mi jön be,( a pap,papné, lánya,pénze) .Ilyesmire gondoltam mint amit szőlőszem lentebb betett.Ha nékem ilyenem lehetne mit megnem adnék érte.

Előzmény: öreg_néne_b (3064)
szölőszem Creative Commons License 2016.08.22 0 3 3065

Nagyon szép a Tavriád!Nálam is nagy bogyókat,és két kilós fürtöket produkált.Sajnos a háromszori permetezés + Teldor kevés volt neki,kellett volna zsendüléskor még egy Teldoros fürt-permetezés, mert kissé túlérve a botrytis megtámadta.

Megmutatta magát a tavaly oltott fajták zöme.Ezek közül is kiemelkednek rezisztencia szempontjából néhány fajták:                                     Jubilej Novocserkask                Parizsanka                        Preobrazsényie

Előzmény: Kulicz (3061)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.08.22 0 0 3064

Nekem nem az a csemegeszőlő kritériuma, hogy diónyi bogyói vannak és tele van egy fürttel az M10-es rekesz. 

JÓÍZŰ, sérülésmentesen szedhető és szállítható, pár napot kibír szedés után. Ezt tudja a Néró. 

Előzmény: SHABIE (3063)
SHABIE Creative Commons License 2016.08.22 0 0 3063

Bocs ha valamit elírtam,számomra nem minősül csemegeszőlőnek,példaképp a csabagyöngye,igaz nagyon finom,de...

Előzmény: öreg_néne_b (3056)
Kulicz Creative Commons License 2016.08.22 -1 0 3062

10 bogyó átlaga 9,4g, bocs

Kulicz Creative Commons License 2016.08.22 0 0 3061

Reménytelenül esik az eső, jól tettem, hogy tegnap leszedtem a Tavriát. Érésben a nagy fürtű, nagy bogyójú fajtáknak nem tesz jót a sok csapadék, tisztelet a kivételnek.

A legnagyobb fürt 960 g, a legnagyobb bogyó 11 g volt. 10 bogyójának átlaga: 94 g.

Nagyon szép, átlagon felüli, minőségi csemegeszőlő. Van egy javított változata is, az vajon milyen lehet?

Maci_P Creative Commons License 2016.08.22 0 0 3059

Idén átvett szőlőmben ráakadtam egy most érő fajtára, talán ez lehet a Szőlőskertek királynője muskotály, bár ebben nem vagyok biztos, de néhány jegye megegyezik, ha valakinek van, és ráismer, megköszönném, ha megerősítene, mert érdekel:

A legnagyobb fürt 25x14cm-s, 670g-os, de a maradék 3-4 is hasonló méretű. A tőke öreg, legalább 20 éves, de akár a duplája is lehet. Két félszálvesszőre metszettem, de a legnagyobb fürt kb. a 2. világos rügyből jött hajtáson nőtt.

A bogyók 5-7g-osak, 22-25mm hosszúak, 19-22mm szélesek, látható módon sárgásak, pontozottak, roppanós héjú, húsos, 2-3 nem zavaró magvú. 15-16 Brix% volt, savakkal harmonikus, íze inkább semleges, mint muskotályos. Ez utóbbi az, ami nem passzol a fenti fajtával, na meg a hatalmas fürtméret sem. Ja, és csak rézzel-kénnel védtem, amiből a rézre elvben érzékeny a fenti fajta, de ez nem látszik meg rajta, tehát még ez is az egyezés ellen szól, de a bogyókon megjelentek repedések, ez viszont jellemző rá, ahogy olvasom.

Üdv      Maci_P

Pjotr77 Creative Commons License 2016.08.22 0 0 3058

Elnézést a késői válaszért, júl. 28-án elutaztam (internet nélkül), és nemrég értem vissza...

A hónaljhajtások virágzatát szőlő (Vitis sp.) porozta be. A funkcionálisan nővirágú fajták termékenyülhetnek pl. alanyfajták (vadszőlő) pollenjével is, amelyek ilyen későn is (hónaljakon, vagy visszavágások miatt) folyamatosan hozzák a virágokat, és ontják a polleneket. A pollenek relatív hosszú ideig életképesek (akár több hét), optimális körülmények között, így valahonnan a környékről kellett hogy beporzódjon. Vagy egy másik (hímnős) fajtának szintén a másodvirágzásából kaphatott pollent.

Más lehetőséget nem tudok feltételezni.

Előzmény: Sanci07 (2962)
pintjano Creative Commons License 2016.08.22 0 0 3057

Idén a fagy letarolta, de falhoz közel védett helyen termett s hagytak néhány fürtöt a madarak, még soha nem volt ezen ilyen hatalmas fürt és tényleg igen finom...De bornak sem az utolsó, sőt... üdv PJ

Előzmény: öreg_néne_b (3056)
öreg_néne_b Creative Commons License 2016.08.22 0 0 3056

nem igazán csemegeszőlő

Már miért ne lenne az? Teljes érésben szedve nagyon jó íze van.

Előzmény: SHABIE (3049)
122512 Creative Commons License 2016.08.22 0 0 3055

Üdv.

Mikor szokott beindulni az oltvány árusítás. Szeptember vége felé már lehet venni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!