Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
"nem kell ennyi teljesítmény mert nem fog elndulni a rendszer"
Hát ezt a kijelentéstnehéz értelmezni. A szükséges teljesítmény az éves energiafogyasztástól függ. Egy 10 kW-os rendszer, éves szinten kb. 12000 kWh energiát fog megtermelni megfelelő tájolás, dőlésszög és árnyékmentesség esetében.
Állítólag 30% napelempanel túlméretezés az ajánlott, mert itthoni körülmények között ekkor éri el az energiatermelés az inverter maximális kapacitását; további panelek telepítése felesleges, hiszen az inverter leszabályoz a csúcstermelés idejére amennyiben az meghaladja az inverter kapacitását.
Szia ! Terveztem bővítést, aztán most felülírta az élet. Nem később hanem már most 12 kw napelemet szeretnék felrakni. A bővítés csatlakozási engedélye 3 hónap alatt még nem sikerült (E.ON Solar a kivitelező).
7,6 kW csúcs teljesítmény, egy 8,5 kWp rendszertől egyáltalán nem rossz, hiszen a 8,5 kWp labor körülményekre érvényes. Saját, 2021 májusában szerelt rendszerem 7.92 kWp és leadott csúcsteljesítménye 6,4 kW; ezzel együtt az első teljes évben (2021 június-2022 május) éves termelése 10200 kWh volt. Tény, hogy nálam a napi maximum termelés elérte az 53 kWh-át, de csak nagyon ritkán.
Havi 600 kWh, tehát éves szinten 7200 kWh. Ideális esetben (tájolás és dőlésszög) ennek a megtermeléséhez egy 6 kWp rendszer (6 kW összteljesítményű panel) szükséges társítva egy minimum 5 kW teljesítményű inverterrel. A jelenlegi szabályozás szerint, ez már csak 3 fázisú inverter lehet.
Miért kell 10 kW inverter 8 kWp táblához? Egyébként nincs más lehetőség a cserén kívül, pl. bővítés? Ennyire rossz állapotban van a 8 éves rendszer? Ha már mindenképp bontani kell, megpróbálnám meghagyni a tartókat, és arra feltenni az új táblákat, így talán kevesebb lesz a sérülés.
Sziasztok, 8 éve telepített napelem rendszerünk van. 5 kw inverterre van az engedély. Ezt szeretném cserélni. 8,2 kw napelem 10 kw inverterrel.Szerződést 06.30-án kötöttem. Még nincs csatlakozási mert a szerződött partner új engedélykérelmet nyújtott be, ezt a hálózat üzemeltető visszadobta , hogy bővítésre adja be. Ez van folyamatban. A kérdésem az lenne, hogy mennyire kell tartanom attól, hogy a korábbi teljes rendszer leszerelése a tetőn sok cseréptöréssel jár, vagy egyéb más általam még nem ismert problémák merülhetnek fel ? Az új rendszert telepítő nem nagyon vállalja a korábbi leszerelését.
Előre is köszönöm ha valaki tud érdemben tanácsot adni.
Köszönöm a választ, akkor ez azt jelenti, hogy nem jó hozzá?
Rengeteg kérdésem van:
Nekünk olyan 600 KWh a havi fogyasztásunk (háztartás, klíma, autótöltés).
Elméletileg egy inverterrel megoldható a táplálás? láttam szinuszos 12000w invertert, nem tudom az autós inverterek jók e hozzá, illetve hogyan tudom méretezni a rendszert, hogy miből milyet kellene venni?
Van a napelem, ami áramot termel, az megy az inverterbe, az inverterből a töltésvezérlőbe, ami vagy áramot ad, és tölti az akkukat, vagy ha nincs betápláló áram, átkapcsol akkura... eddig jutottam a gondolatokban. Elméletileg a szünetmentes elektronikája is így működik.
1. Mi az a 200V ? Az inverter minimum DC oldali feszültségét sztringenként kell érteni.
2. Nem tudom mit jelent a 150V a kontextusban, pláne az előző 200V tükrében. Ha minimum DC oldali feszültség, akkor lásd egyes pont.
3. Jelen állapotban kb semennyit.
4. Igen
5. Passz, van ezer ilyen számolgatós oldal a neten, de a közel ideális déli tájolás, és a 3 órás vágás miatt teljesen felesleges, minimális lesz a nyereség.
6. Igen, de kérdés, hogy ez mennyi idő alatt fog átfutni a szolgáltatón