Keresés

Részletes keresés

Ales. Creative Commons License 2018.09.28 0 0 43558

Szia!

 

Elég rapszodikus. Nálam novembertől januárig.

Előzmény: beetee (43555)
CSIxy Creative Commons License 2018.09.27 0 0 43557

Szia Gyula! Volt nálad fagy? Nálam egy sor kivi levele lefagyott. Szerencsére a termőmet elkerülte.

Előzmény: Gyula20 (43551)
Gy.Ibi. Creative Commons License 2018.09.27 0 0 43556

Az egyik kertészetben a kicsi gyümölcs darabja 1000Ft,a nagy kétezer.

Előzmény: 55judit (43543)
beetee Creative Commons License 2018.09.27 0 0 43555

Van valakinek szamóca guavája? Psidium cattleianum.. a sárga változat

Mennyi időre érik be?

Van egy növényem tele terméssel, de a legelső kötések még kora tavasziak, azóta csak megnőttek, de még mindig zöldek...

diospyros Creative Commons License 2018.09.27 0 0 43554

EXXXotikus JUJUBA gyümölcsleves recept:

 

• kb. fél kiló érett jujuba, ízlés szerint

  (30% félérett, pl. széltől lehullott "cirmos" jujuba is mehet bele, majd megédesedik)

• más nálunk is termő új gyümölcs is mehet bele próbára (pl. nashi)

• 1,5-2 l víz

• xilit, eritrit vagy cukor ízlés szerint

• valamennyi méz is lehet

• vaníliás cukor is

• csipet só

• szegfűszeg, fahéj, citromkarika, v. kis citromlé v. 1-2 db c.pótló

• sürítéshez puncs (jó színt ad) vagy vanília pudingpor,

  nagy zsírtartalmú tejföl vagy tejszín.

 

A jujubát és a japán körtét

(ilyenkor pl. a Nakai, most még birses jellegű nashi van, még kemény, de megfőzhető! :)

megmossuk, az édesítős és/vagy cukros vízben (puhára) főzzük,

ha több vitamint akarunk, rövidebb ideig, vagy előpároljuk és úgy tesszük a forrásban levő vízbe.

(így nem tudom milyen lesz, lehetm h kevésbé édes.)

több főzés = édesebb jujuba. szétfőzni azért nem kell :) így is kijön majd evéskor könnyen a mag.

 

ha puha (pont jó) a gyümölcs, behabarjuk a pudinggal és a tejföllel (hideg vízben feloldjuk, majd főzőlével felöntjük, csomómentesre keverjük, hozzáöntjük, kicsit keverjük, lekapcsoljuk.)

 

4 fős családnak 1-2 ebédre elég. vagy csak nasholni :)

jó étvégyat!

 

Előzmény: diospyros (43552)
diospyros Creative Commons License 2018.09.27 0 0 43553
Előzmény: diospyros (43552)
diospyros Creative Commons License 2018.09.27 0 0 43552

tegnapi ebéd:

jujuba gyümölcsleves. finom volt!

és

http://fmc.hu/2017/10/29/erositsd-immunrendszered-kinai-datolyaval/

Gyula20 Creative Commons License 2018.09.25 0 0 43551

Mag ment !

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43549)
kivancsi253 Creative Commons License 2018.09.24 0 0 43550

Sziasztok, gojival kapcsolatos kérdésem lenne. Van egy kb. 4 éves növényem. Az első 3 évben folyamatosan a kipusztulás határán volt (lisztharmat, állatok okozta károk stb.), idén viszont összekapta magát és több mint 2 m-t nőtt egyetlen nyár alatt. Július óta tele van virággal is, még sincs rajta egyetlenegy bogyó sem. Mintha nem termékenyülnének meg a virágok. Úgy tudom, a goji önporzó, vagy nem? Lehet attól, hogy még nem elég erős a növény, vagy mi lehet a baj? Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.09.19 0 0 43549

Szia Gyula, te kis huncut! :))))))

Tőled elfogadok annyit is! :P A részleteket emailban megbeszéljük, úgyis van elmaradásom még feléd!

beetee! Te meg pazarló vagy! :) Még ha 50 forintért adnád, akkor is jobban járnál mintsem a komposztba dobálva mérgezed vele a gilisztáid! :D 

Előzmény: Gyula20 (43547)
beetee Creative Commons License 2018.09.19 0 0 43548

Legalább ennyit már kidobtam a komposzt közé...

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43546)
Gyula20 Creative Commons License 2018.09.19 0 0 43547

Szia !

 

99 db. PAW mag már jó ?

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43546)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.09.19 0 0 43546

Tudom, nagy most a paw ellenség itt a fórumon, ezért ha esetleg megakar szabadulni a mérgező paw magjaitól, akkor én szívesen átveszem tőle! :))))))
Komolyra véve a szót: paw magot keresek nagy mennyiségben, akár vételre, akár cserére is! Akinek van 100+ feletti mennyiségben, az kérem írjon nekem mailt, a részleteket megbeszéljük ott!

55judit Creative Commons License 2018.09.18 0 0 43545

Vanília puding mangó ízesítéssel. :)

Előzmény: vlacko (43544)
vlacko Creative Commons License 2018.09.18 0 0 43544

Én nem akartam hinni a leírásoknak, dea pawnak tényleg vaníliasodó íze van.  Az illata meg a mangóra hajaz. A húsának az állaga is egészen különleges, valahol félúton a banán és az avokádó között.

Előzmény: 123János (43526)
55judit Creative Commons License 2018.09.18 0 0 43543

Köszönöm. Arra gondoltam hogy egy jelképes összegért oda adnám valakinek ha kiásná.

 

Most termett először, az össz termés súlya 7007.5gr. Tehát 7 kg. A legnagyobb súlya 392.3 gr.

Még mindig van a hűtőben 7-8 db, meguntuk. Nem kell senkinek. Mindenki azt mondja finom, érdekes, de elég volt. Minden más gyümölcs jobban megy. Sajnos ez lett. A 2 fát  jó drágáért vettem, évekig nevelgettem, és most menniük kell.

 

Ha valaki elvinné ezt az Owerleese-t, a Sunflowert ráadásnak adnám.Vagy levághatja az ágait oltáshoz.

Kevesebbet terem, kisebb szemeket is, viszont állítólag a másiknak jó porzója.

 

Várom a lelkes jelentkezőt! :))

Előzmény: 123János (43542)
123János Creative Commons License 2018.09.18 0 0 43542

Nyugalmi állapotban nagy földlabdával nem lehetetlen, de nem hölgyeknek való szórakozás, mert elég nehéz fizikai munkát igényel.

Előzmény: 55judit (43541)
55judit Creative Commons License 2018.09.17 0 0 43541

2m-es paw banán fát átlehet ültetni oly módon hogy az életben maradjon?

diospyros Creative Commons License 2018.09.14 0 0 43540

tegnap ettem 2 db magot tartalmazó Vanigliát. részben volt csak édes, a héja pedig elég húzós, pedig már sárgult is a gyümölcs.

az 5 db magot tartalmazó Tipo még zöldebb (korábbi, éretlenebb) állapotában sem volt fanyar!!

ez megerősítheti a korábban már leírtakat, h minél több mag, annál édesebb...

Előzmény: diospyros (43537)
diospyros Creative Commons License 2018.09.12 0 0 43539

Jiro: azért lett volna érdekes és jó, ha pl. a Jiro zölden (zöldessárgán) is édes(kés), mert akkor biztos lehetett volna belőle akár savanyúságot is csinálni. (ld. még lehullott pld-ok.)

vagy befőttnek megpróbálni. ld. zöld paradicsom édesen és savanyúan.

bár a befőtt lehet, h felejtős, mert kompótot régebben már csináltam, és a főzés hatására igen bizarr lett a káki. (szén-dioxiddal kezelt, kemény, de édes(kés), narancssárga bolti kakiból).

szétesett, ramaty lett a színe és az íze... de persze 1 próba nem próba. ill. lehet, hogy van egy kis blikkfang, ami segíthet...

diospyros Creative Commons License 2018.09.12 0 0 43538

mindezeket főleg azoknak írom, akik újak ebben, nem okoskodni akarok! :) ;)

amikor öt éve elkezdtem foglalkozni a "nálunk is termő újakkal" sokat jelentett nekem ez a fórum.

aki sokat kapott, nem adhat vissza keveset :)

olyan kérdések vannak itt, amikről könyvek nem írnak, vagy tévedhetenek is. többet jelent a tapasztalat... ami persze nem univerzális, mivel minden termőhely (talaj, éghajlat, fekvés, stb.) más, és más a gondoskodás (víz, tápanyag, gyommantesség, téli takarás) is... egyesek skeresek, mások több tényező miatt is nem annyira... így a túlzott optimizmus sem jó, de pesszimizmus sem. úgy tűnik, hogy bármennyi infót begyűjthetünk, azért a "saját bőrén tapasztalja", "saját kárán tanul az ember" igazságok nem vagy csak részben megúszhatók...

Előzmény: diospyros (43537)
diospyros Creative Commons License 2018.09.12 0 0 43537

igen, erről írtam! :) ;)

"földre esett gyümölcsök finom édesre értek"

tény viszont, hogy ha nem időben vesszük észre a fa alatt megérett gyümölcsöt,

akkor már erjed, rohad...

ez az utóérés még időjárás, fajta és dátumfüggő is.

esős idő természetesen rohaszt, és aug. vége előtt lehullottak nem túl jók...

ha (több) magos lesz a gyümölcs, akkor viszont akár már a fán is édes lesz... ilyent is ettünk, és jó volt, bár kívül a káki még teljesen zöld volt!

Előzmény: 123János (43536)
123János Creative Commons License 2018.09.11 0 1 43536

Jirot nem ismerem Tipom van konténeres 4 gyümölcs van rajta szép nagyok, de még teljesen zöldek a gyümölcsök. Costata nap felőli oldalán elkezdtek sárgulni a gyümölcsök. Gyümölcs hullás mostanra teljesen megállt, de egy hete 10 napja földre esett gyümölcsök finom édesre értek. Nagyon meglepett, hogy majdnem olyan finomak a Costata gyümölcsök mint a késő őszi szüret gyümölcsei. Vaniglia érettebb állapotban van mint a Costata, most kezdtek a gyümölcsök hízni. Hagyom még érni a gyümölcsöket, szándékosan csak a Nikitáról szedtem le 4 gyümölcsöt, mert a fajtáim közül Nikita érik legkorábban. 

Almákkal érlelt Nikita gyümölcsök nagyon édesek voltak, de az október végi szüret gyümölcseihez képest kevésbé aromásak.

A hullott káki gyümölcs ebben az időszakban már fogyasztható, finom, de ami ragaszkodik a fához hagyom, mert még finomabb és nagyobb lehet a gyümölcs késő őszig.

  Nika ma, a gyümölcsök szép nagyok.

Előzmény: diospyros (43535)
diospyros Creative Commons License 2018.09.11 0 0 43535

Jiro sárgászölden még nagyon húzós volt 1 hete.

https://www.youtube.com/watch?v=mG8bVTNwU-M

a videóban nem tudom milyen fajta van.

Japánban/Kínában sok náunk nem ismert fajta létezik.

Ha ismert fajtára kellene tippelni, Giant Fuyu szerű.

ezt még nem kóstoltam zölden :) :(

---

Az almával beérlelt Tipo nem jó. Csersavját nagyrészt elvesztette, csak a héjban maradt,

de elég ramaty az íze. Napon érleléssel próbálkozok most, utánozva a fa alatt megért gyümölcs körülményeit (ami finom volt) - csak a tálcán nem kap földízt és nem rohad el oly könnyen.

Meglátjuk pár nep múlva!

55judit Creative Commons License 2018.09.11 0 0 43534

Igen. Fagyasztva is finom, csak a fagyasztóban korlátozott hely áll rendelkezésre.

 

Előzmény: Gy.Ibi. (43533)
Gy.Ibi. Creative Commons License 2018.09.10 -1 0 43533

Próbáltad már lefagyasztani a mustot?Úgy eláll tartósítószer nélkül.

Előzmény: 55judit (43527)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.09.09 0 0 43532

Ami azt illeti most érik a szőlő, alma, körte fajták , ja és a japán tök, ami nekem bejött.

 

Előzmény: 123János (43526)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.09.08 0 0 43531

Írtam! 

Előzmény: 55judit (43530)
55judit Creative Commons License 2018.09.08 0 0 43530

Ki kér Overleese vagy Sunflower magot?

Gyümölcs fogyasztás után azonnal tisztítva, nedvesen nylon tasakban, hűtőben tárolom.

Mail címem látható.

 

123János Creative Commons License 2018.09.06 0 0 43529

Bocsánát, nem szeretném én sem újra a vitát a mérgező hatásról, mert eléggé nyomasztó olvasni.

Egyébként hasonlóan gondolkodom egy egyedi különleges íz és kell nekem annyira, hogy Prima 1216 fajtából ültetek kettőt is, mert nagyon finomnak találom.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43528)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!