Azért én örülnék ha a politikusaink nem akkor kezdenék vakarni a fejüket, mikor a szlovákok életszínvonala duplája lesz a miénknek, hogy mit is csináltak ők jobban, mint mi...
Én az általam belinkelt tanulmányt néztem át. A vita azon kezdődött, hogy egy anyuka 41000 forint körül kap családtámogatást, a mi 12 000 forintos családi pótlékunkkal szemben. Aztán keverték a Gyed-et (ami ott nincs) a Gyessel.
Nem akarok én szakembernek látszani, mert okom sincs rá. Csak utálom a a tényként közölt marhaságokat.
Ez u.az, mikor az MNO feldob egy rémhírt, és másnap az egész Fidesz holdudvar szőrnyűséges tényként definiálja, és terjeszti
Németországból pld Romániába (NOKIA) gondolom az egységnyimunkaerőköltség a döntő.....azok akik már települtek de most települnének szintén romániát választanák már és nem M.O-ot nem Szlovákiát. Vagy akkor már Németországban is magas az adó és az miatt vándorolnak el a cégek?
Akkor most amiért sokan le fognak most itt ugatni, meg balosozni az sajna az, hogy Járainak ez volt a mániája a magas kamat ami alapjaiban ölte meg a magyar gazdaságot. Lényegében 2004-ig tartott Járai ámokfutása az MNB élén, ezután bővítették a jegybanki tanácsot amivel gátat szabtak ennek. Ezelőtt volt az hogy lényegében a világgazdaság elég komoly növekédésnek indult Kina segítségével, a befektetők még a szart is ingyen finanszírozták, de nálunk ahelyett hogy követtük volna a trendet és minél olcsóbban finanszíroztuk volna az állam müködését 9-10%-ot biztosítottunk nekik a hozamban....naná hogy nem a gazdaságba és beruházásokba ölték a pénzeiket hanem a fix hozamba....mi bajuk származott volna belőle.A külföldiek viszont azóta is hozzászoktak a jóhoz és ebből nem igazán akarnak engedni. Most csak annyi a különbség hogy a világ likviditás jelentős lecsökkent egyre nehezebb dolog az alacsony kamatszint melletti államfinanszírozás
Nem vagyok 100%-an tisztában a kamat adata lehetőségekkel, manipulációkkal,meg hogy kinek éri meg, ezért nem szeretnék ebben állást foglalni. De a cikk ettől függetlenül jó, szerintem az illető jól látja a dolgokat...
Lehet hogy még nem érezhető annyira a jólét ( bár ezt nem tudom miben lehet konkrétan lemérni? talán a touaregek számában) de jövő sokkal biztatóbb a munkavállalók számára mint pl. MOn.
Ja persze....fizessünk csak több kamatot (a térségben a legtöbbet), hogy a külföldiek a biztos sápot leszedjék innen (lassan már csak fejőstehénnek használnak minket a régióban) ezáltal esélyt se adjunk a gazdasági növekedési lehetőségeinknek. Tök logikus. Amerika hogy próbál életet lehelni a gazdaságba? Hát biztos nem kamatemeléssel. Az MNB ilyen szempontból a héten már visszavert egy ilyen irányú spekulációs támadást nevezetesen ahelyett hogy megemlte volna a kamatot inkább a kibocsátandó kötvénymennyiséget csökkentette a felére....ettől megint kicsit megzavarodtak az emelésre spekulálók. Rövidtávon ellen lehet állni az ilyen jellegű nyomásnak hosszú távon viszont ebből nem tud nyertesként kijönni az MNB, és akkor már kamatot kell majd emelnie.....kérdés a nemzetközi likviditási helyzet tud-e javulni v. sem
Nem feltétlen kell visszaesés, csak az, hogy felmerüljön a kérdés, hogy miért van az, hogy néhány környező országban is jobban mennek a dolgok, mitől van az, hogy Szlovákiában néhány év múlva már érezhetően nagyobb lehet a jólét. Mit csinálnak ők, amit mi nem. Ez előbb-utóbb azért csak szöget üt az emberek fejébe.
Na igen, de egy igazgató van egy cégnél és a többi , sokkal több alkalmazott pedig lefele viszi az átlagot, nemde? Nem úgy számolunk hogy 1 igazgató és 1 munkás bére aztán átlagot számolunk...
Mindig is csodálom hogy kitartotok még mindig valamelyik mai pol elit mellett, pedig már rég nem érdemelnék meg legyen az jobb v. bal oldal. Volt mikor én is lelkesedtem de az még nagyon az elején volt. Azóta csak saját magukat járatják le folyamatosan de a bal v. jobb oldalon állók csak a másik hibáját látják és azt szajkózzák amit a két diktátori jellemzőkkel rendelkező vezér elhint nekik. Legújabb a Lichtensteini bankbotrány....ha valakinek is valamikor birtokába kerülne az a nem hivatalos lista amire az apeh aszondja hogy nem képzi vizsgálat alapját, az megoszthatná velünk. Érdekes hogy a német spanyol olasz adóhatóságnál viszont kemény vizsgálatot inditottak ezen lista alapján. Vajh milyen magyar nevek szerepelnek rajta és ki kinek a szennyesét (pénzét) mosta.
Saját példámból kiindulva, amikor a közalkalmazotti bér a nagy többségnél kb. 50-70 ezer volt, akkor a főnökség keresett 1 milliót fejenként. Ők aztán dobtak az átlagbér statisztikán. És ez ma sincs másként.
En egyaltalan nem tartom megleponek ezt,hiszen igy volt a hatvanas-hetvenes evekben is, megha az akkori Csehszlovakianak a szlovak resz nem is volt a fejlettebb resze.aztan mig nalunk tovabb tartott a rongyrazas a rendszervaltasig az eszakiak kicsit visszaestek a 80-as evekben ,aztan most visszakapaszkodtak.
Emlekszem ra a cseheknel pl 87-ban olyasmi volt hiany mint kvarcoraba a gombelem,az enyimbol el is adtam a pragai palyaudvaron vagy 40 koronaert amin aztan jol berugtam a Mala Stranan egy kocsmaban.
Miért nem tudod kiírni rendesen azt hogy Bukarest? Miért kell bunkó módon megszólalni? Ezzel csak magadról állítasz ki bizonyítványt. Ne csodálkozzatok ha nem kedvelnek minket, amint írtam mi is hozzájárulunk ehhez.
Az atlagkereset inkabb azert csaloka, mert ha minden mindberest megesketnenk az anyja eletere, hogy tenyleg minbert keres, kiderulne, hogy az anyagyilkosok orszaga vagyunk.
Es az csak az elso lepes, hogy a boritekban (ki is emlegette azt...) tobb van - utana kisebb adoval bantott boltokba/szolgaltatokhoz/benzinkutakra megy az atlagpolgar.
Találtam egy cikket a magyar-szlovák minimálbérről.
Az átlagkereset azért csalóka, mert mindig többet jelez a nagy átlagnál, hiszen van egy jóval kisebb réteg, amely sokkal többet keres és ez emel az átlagon.
A közszférában csökkent a létszám, és a keresetek is kisebb ütemben nőttek, mint a versenyszférában. A reálbér 5,6 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly, az átlag magyar 111 900 forintot visz haza.