Régóta fontolgattuk többen, hogy szükség lenne olyan topicra, amelyik a nagyobbacska (kb. 6-10 éves) gyerekekről szól, mert sok "régi" fórumozó gyerekeivel együtt "kiöregedett" a várandós-szoptatós-babázós-kisgyermekes topicokról. Pedig ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre tágul a világ, egyre több megbeszélnivaló merül fel az emberben. Úgy gondoltam, hogy itt mindenről essék szó, ami ezt a korosztályt és szüleit érinti, vagyis lehet az iskola, szabadidő, különóra, evés, játék és minden, ami belefér...
ezek mind nagyon jo otletek...Mi most egy ideje 2 dobokockaval tarsasozunk,tevedhetetlenul ad ossze 12-ig..Ujabban a "mit visz a kishajo" jatekot jatszuk mindenhol,buszon.utcan,abban is nagyon sokat fejlodott a gyerek....
Múltkor barátoknál játszottak szorzókártyával. Egyszerű, de élvezetes kis játék, és észrevétlenül rögzülnek a számok. Nem tudjátok, hol lehet ilyet venni? (Magyar gyártmány volt, azt hiszem valami filléres cucc)
Őszintén szólva én is úgy gondolom (totál laikusként), hogy ezeknél a világrengető változtatásoknál, mint hogy 2x5-öt mondunk, vagy azt, hogy "az öt kétszer", többet lendítene a PISA-eredményeken, ha az alapokra több időt szánnának.
Mi most fogjuk elkezdeni a szorzást, kíváncsi vagyok, mlyen lesz a sorrend. : )
Amúgy meg én matekfaktos voltam gimiben, tanultam még utána is matekot az egyetemen gazdagon :) nem hinném, hogy nehezebben ment volna attól a felsőbb matematika megértése, hogy nem fordítva tanultam az osztást :DDDDDDD
Bennfoglalás: Hányszor van meg benne? - Példa: Van 20 darab almánk. Hány gyereknek jutna alma, ha mindenki ötöt kapna. Azaz: hányszor van meg a 20-ban az öt. Osztás: Hány részre osztjuk? (részekre bontás) - Példa van 20 darab almánk, öt gyerek között szeretnénk szétosztani, hány alma jut egynek :) Azaz ha 20-at ötfelé osztunk, akkor mennyit kapunk.
:-) (Már nagyon hiányoltalak.:-)) . Naná, hogy nem felsőbb matematika. Csak olvastam olyan okosságokat, hogy ez az egész őrület a "felsőbb" matematika jobb megértését, a differenciáltabb gondolkodásmódot hivatott megalapozni. Ehhez persze nincs hozzáfűznivalóm, mert én sem értem, miként. Tudom, hogy a bennfoglalásról is volt itt szó, de nem tudom, mikor lesz időm visszakeresni. Mindenesetre azt sem értem teljesen.
:) na ne viceljünk már. Azért a szorzótábla nem a felsőbb matematika. Logika.... hahaha, max valami rendőrös. Az a három alapszabály, hogy a szorzás kommutatív, asszociatív és disztrbutív az független attól, hogy rendesen vagy "fordítva" szorzunk :) A szorzással kapcsolatban pedig ennél "bonyolultabb" logika nem lesz.
Van ez a bennfoglalás - osztás cimű történet. Ezt is valami überokos nem normális kitalálta. Szerintem később hányszor használják?
Hááát, eléggé furán hangzik így, szoknom kell még... Tényleg nem tűnik túl értelmes változtatásnak, de lehet, hogy valami későbbi logika-beli dolog az oka.
Nem tudom van-e valami jelentősége, mondjuk én nem vettem észre mást, csak azt, hogy a könnyebb szorzótáblákkal kezdték: 2-es után az 5-ös jött. Enyémek már túl vannak ezen. Ami nekem mindig a mániám volt a nagyoknál is, hogy megkérdeztem mindig fordítva is a szorzásokat. pl. : 7X5 után az 5X7-et is :-)
az 1 egyszer =1 az egy kétszer =2 az egy háromszor=3
. . .
Az 5 egyszer = 5 az 5 kétszer =10 az 5 háromszor =15 stb
Hogy mi ennek a jelentősége - hát azt nem tudom. Mert ugyebár felcserélhető a szorzó és szorzandó, de hát ez a szorzótábla tanulásakor még nem ilyen egyértelmű. Amikor csak úgy (külön rákoncentrálás nélkül) kérdeztem valami gyakorlásul - mennyi 6x4 - akkor ő "lefordította magának: a 4 hatszor... és így számolt.
Gondolom, egy tankönyvszerző kényszert érzett, hogy újdonságot vezessen be a szorzás tanításában, más értelmét nem látom.
Köszi, kedves vagy, de azt hiszem 5. előtt van a miénk. :-(.
Már egyszer említettem a dolgot: Ti értitek, mit jelent az, hogy "fordítva" tanulni a szorzást? Állítólag ez most valami kardinális módszertani kérdés, az enyémek is így kezdik most a napokban. Többek között ez is a különbség az Apáczais és a Hajdú (u?) féle tankönyvek között - úgy tudom. Meg tudná valaki világítani ezt egy példával?
Képzeljétek, hogy jártam... :-(. Vettünk a lányok-nak IFJÚSÁGI bérletet az Operettszínház szervezésében 3 előadásra. Ugyebár az ifjúsági attól ifjúsági, hogy iskolás gyerekeket is várnak az előadásokra, amelyek az Abigél, A Szépség és a Szörnyeteg és a Tavasz ébredése. Na, ez utóbbi nemsokára sorra került volna...(mostanában lesz a bemutató) De mit olvasok egy napilapban: a darab a kamaszok szexuális elhajlásának, öngyilkosságuknak és a családon belüli erőszaknak a rockosított megjelenítése. Felhívtam a színházat is, a vezetői titkárságot, ahol megerősítettek, hogy enyhén szólva nem kisgyermekeknek való. Elcserélni nem lehet. (4 bérletünk van, nem volt olcsó, gondolhatjátok). Mondtam, hogy talán lehetne a plakátokra és a színlapra korhatárt írni, erre azt mondták, jó ötlet... Azzal is egyetértettek, hogy nem kellene ifjúsági bérleten szerepelteti... Hát nem piszokság???
tegnap a 6 evesem teljesen varatlanul megkerdezte,mi az a leszbikus...Kicsit elkerekedett a szemem,de elmondtam neki..Azt mondta,akkor jo,o is igy tudja,mondta neki a Julcsi az oviban..basszus,6 evesek..
Azért a 6-8 éves gyerek már eléggé tisztában van vele, hogy vannak emberek, akik olykor áthágják az erkölcsi törvényeket. Ha látjuk, amint egy bácsi kiveszi egy néni táskájából a briftasnit, akkor ne mondjuk neki, hogy biztosan csak meg akarja csodálni a néni gyerekeinek a fényképét, két okból:
1.: félrevezetni eleve nem jó
2.: úgyis érzi, hogy hazudunk/sumákolunk, és ezzel pont a legfontosabbat veszélyeztetjük: azt, hogy érezze, érdemes hozzánk fordulnia a kérdéseivel.
--
Az X azért zavarbaejtő, mert két hang, egy jellel. Leglogikusabb az volna, ha az X közepén választanánk el. : )
(Engem a dz-vel írt szavak elválasztása zavar,merthogy a dz kettős betűnek számít, ezért pl. az "edző" helyes elválasztása: e-dző - holott sztem minden ép nyelvérzékű ember számára az ed-ző változat volna a megfelelő. De ez már überOFF, bocs.)
Köszi mindkettőtöknek! Képzeljétek, persze kizárásos alapon nincs más lehetőség, de családunk felnőtt tagjainak mintegy egy perc elég volt arra, hogy totálisan összezavarják egymást... :-)))
Más. (Ha már itt vagy, Dogfüggő! :-)) Igazán csak egy legeslegutolsó megjegyzés a tüzes vitát kiváltó prosti-kérdéshez. Végig éreztem, hogy nem tudtam igazán jól megfogalmazni, amit a dolog lényegének érzek. Most viszont eszembe jutott, leesett a tantusz: az erkölcsről és a bűnről van szó. Ezért nem lehet a mumifikálással összevetni a dolgot. Mert a mumifikálás gusztustalan ugyan, talán ijesztő is, de nem erkölcstelen, nem bűnös dolog, egyszerűen egy szokás, egy kultúra része, sőt, a céljából kiindulva pozitív üzenete van, hiszen jót akarnak a halott lelkének. Mint ahogy gusztustalan mondjuk egy darab nyers hús vagy sok minden más is. De értékmentesen gusztustalan! Ugyanígy nem nevezhető erkölcstelennek, bűnösnek az azonos neműek szerelme, legfeljebb szokatlan, de mégis nemes érzelem. A prostitúció viszont nagyon erkölcstelen, bűn és ebben a minőségében veszélyes a gyerek kialakulatlan erkölcsi értékrendjére. Érzelmileg megemészthetetlen, nem értelmileg. Mert még ebben a korban az erkölcs-bűn-erény fogalomkör nagyon sebezhető, kialakulatlan.
Nálunk is már csak néhány kettős betű van hátra olvasásból és írásból is, az összes többit már vették.
Matematikából egyelőre átugrották a mértékegységet (náluk is az következett volna a 10-es számkör után) mert a tanítónéni úgy döntött, hogy az még nehéz lenne. Most 20-as számkörben számolnak.
Én is úgy gondolom, hogy elég tempós a ritmus, de jól bírják a gyerekek.
Tegnap kaptunk félévi értékelést és Beni olyan szép bizonyítványt hozott. Nagyon megdícsértük. :)