Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
Valószínűleg a földben lehet még az egykori fából maradék korhadékfa, arra gyűlnek oda. :) Idén én is láttam őket, pont egy földből már alig kiálló farönk-maradék volt a kedvenc helyük. :) Amúgy tényleg békések, ráadásul úgy vettem észre, hogy amik a farönk fölött cikáznak fel-alá, azok inkább a hímek, amint keresik a nőstényt, nekik pedig még fullánkjuk sincs. (A nőstény inkább csak jött, leszállt, beásta magát a farönkbe, majd kicsivel később távozott.) Persze 1-1 ilyen helyre sok példány odagyűlhet, ilyenkor a laikusok valóban gondolhatnak arra, hogy egy közös fészkük van a farönk belsejében, de nem ez a helyzet. Mivel magányos darazsak, így attól sem kell félni, hogy csoportosan támadnának emberre, de egyébként is elég jámborak. Remélem, sikerül rávenned a lakókat, hogy ne öljék meg őket, főleg, hogy ezek a darazsak többnyire a szintén védett orrszarvúbogár lárváiba petéznek, amik a korhadó fával táplálkoznak, vagyis lehet, hogy két védett állatfajt is veszélyeztetnek, ha elkezdik sósavval és hasonló anyagokkal locsolni a farönköt, mivel amit a darazsak nem találnak meg és esetleg bogárrá fejlődne, azt az ő vegyszereik még kivégezhetik.
Azért gondoltam h fészek mert volt h 5-6 is ott szálldosott egyszerre. A tulaj aki ott lakik azt mondta h egy fa volt ott de kipusztult...megyek és szépen lebeszélem őket a savazásról...
Nincs fészke, szoliter darázsfaj. A földben nyilván van egy korhadó tuskó, tele bogárlárvával, azt kerülgetik, hogy beléjük petézzenek. Totál békés faj, nem támad, legfeljebb "berzenkedik"...
Köszönöm a gyors választ,egy utcával arrébb van egy fészkük a földben és az ott lakók már mindent bevetettek ellenük......sósav,rovarölő stb....szólok hátha leállnak bár idősek....ők beszarik...olvastam h 50 000 dbja,hátha ez használ....:-)
1. Csíkos pajzsospoloska (Graphosoma lineatum) 2-3. Farkasalmalepke hernyója (Zerynthia polyxena) 4 Ez valamilyen levéldarázsnak tűnik de ennyiből nagyon nehéz pontosítani (kicsit Macrophya-faj gyanús, de ehhez nekem tényleg közelebbi fotó kellene, meg a potrohból valami) 5-6-7 zengőlegyek, vélhetően mind a három (pontos fajhoz itt is közelebbi kép kellene, zengőlégyből sok van, sok a hasonló, sőt, sok olyan más kétszárnyú is van, ami nem zengőlégy, de hasonló messziről... szóval ezeket kicsiből nem nagyon lehet, vagy túl sok lesz benne a találgatás)
Egyébként kertes házban lakunk, mellettünk erdő van, ha ez számít. Még nem nyugodtam meg teljesen, mert ha véletlenül német csótány, habár a fején nem áttam fekete csíkot, akkor azt nagyon nehéz kíirtani.
De ők kifejezetten az erdőt, a fás-parkos területet és a szabad levegőt szeretik, nem közösködnek az emberrel. Persze erdős terület közelében az ablakon véletlenül ugyanúgy bekerülhet, mint bármelyik más rovar, de ugyanúgy szeretne is kifelé menni. :)
Ha nem egyértelmű a kép alapján, és tartasz tőle, hogy mégis más lehet, próbáld meg megvilágítva lefotózni, hátha többet tudok mondani.
Igazándiból én nem szeretem a vegyszereket, úgyhogy nem is nagyon értek hozzájuk. Ezt meg kellene kérdezned gazdaboltban.
Ott a belinkelt cikkben írt vegyszermentes begyűjtést is, azt is meg lehet próbálni. ("Helyezzünk ki agyagcserepeket, amelyeket előzőleg szalma vagy faforgáccsal töltöttünk meg. Fejjel lefelé állítsuk be az ágyásba, és naponta gyűjtsük össze a cserépben megbúvó bogarakat.")
Ormányosbogárból nagyon sokféle van, és adott növényekre specializálódtak, a gesztenyétől kezdve a mogyorón a mályván és a fenyőn keresztül mindenféle....