Én, ha fogok ennivaló méretűt, akkor a bőrével együtt húzom le, sokkal könnyebb.
Én egy villával vagy késsel "hozzábököm" a faroktőnél a vágódeszkához, és az eképp fixált halról halkaparóval, serrated pengés késsel vagy söröskupakkal kaparom le a pikkelyeket.
Megnéztem a boltban, a képen sügér van, a halat meg nem tudom mi lehet. A hal pikkelyezve van, de aki már tisztított sügeret, az ezt kétszer is meggondolja...
Én, ha fogok ennivaló méretűt, akkor a bőrével együtt húzom le, sokkal könnyebb.
Nagy hamarjában (nem nagyon érek most rá, mert ma készül az évvégi bográcsos halászlé -a nagy hóban külön poén- pontyból, szürkeharcsából, amúrból), tehát:
Párolva, vajasan Edénybe téve, rá forró, ecetes víz, 20 percig állni hagyod. Egyidejűleg sót, hagymát, babérlevelet, borsot, kaprot vízbe teszel és felforralod. A halat ecetestől belerakod és puhára főzöd. Olvasztott vajjal (nem margarinnal!!!) leöntve, párolt rizzsel, tartárral eheted.
Hagymásan sütve: A filéket sózod, borsozod, reszelt hagymával megkebed és állni hagyod 1 óráig. Aztán meghempergeted hal fűszerkeverékes lisztben és kisütöd. Zsírban sült krumplival fini.
Citromosan: Citromlevet összekeversz sóval, borssal, és (szabadon választott) zöldfűszerekkel (jó a kapor, petrezselyem, levendula, citromfű, majoranna, kakukkfű, csombor, rozmaring, vagy bármi amit szeretsz), ezzel kened be a filéket és legalább 2-3 órán keresztül állni hagyod. Utána kiveszed a pácból a halat, az edény alján maradt páclevet összekevered 2 tojássárgával (a fehérjét a fehérnépnek habcsókot sütni :))) és egy darabka vajjal. Ebbe a keverékbe mártva, majd zsemlemorzsába hempergetve süsd ki a halakat. Petrezselymes (vagy az általad szeretett zöldfűszeres) krumplival finom.
Nem adtam oda semmit se, magam csináltam( az a biztos). Kicsit csaltam a mártással, mert volt itthon Bécsben vett zacskós és azt javítottam fel.
Arra persze kiváncsi lennék( lehet, hogy én már nem fogom megérni), amikor gyermekem rendezi a karácsonyt, mondjuk a feleségével és Szenteste azon gyötrődik, hogy sikerül-e neki a kaja, vagy sem. Nekem mindenesetre nagy kő esett le a szivemről, mikor elkezdtünk enni és láttam, hogy izlik.
Ide is felteszem a 25-ei halat, remélem még nem késtem (nagyon sokat....:) Finomfüves süllő tejszínes-citromfüves burgonyapürével. (a kép tálalás előtt készült)
Nem ez az első ferdítési hiba, meg nem is az utolsó. Kevés dologban vagyok biztosabb, mint hogy olcsón, kilószám nem a sügér (Perca fluviatilis) filéjét árulják.
Aha, alighanem jól látjátok a tévedést..:}} Mindamellett, sok olyan ( sütödei) keszeget ettem, ahol csak egy-két vastagabb bordát kellett félrerakni, a többi ment befelé..:}}
Na, ha lesz keszegem, tanulmányozni fogom az esetet.
Továbbra sem értem.Keresztben fexik előttem a hal. Hossztengelyére merőlegesen elkezdem irdalni, akkor attól ugyan nem vágok el egy szálkát sem.. vagy igen?
De igen, mindet. A szálkák is hosszirányban vannak a halban. Majd egyszer, ha lesz keszeged és rászánod magad az irdalásra, hallani fogod, ahogy ropognak a szálkák a kés alatt.