Ziziphus jujuba 'Li (Li1 kinai datolya) Ő lenne az! Sajnos ott nem láttam ahol én vettem annó.... ,a Kft kettévált ,lehet az új cég tartja,majd keresem, valami D.... betűs cég ,de meglesz az is !Láttam még egy helyen 2 x annyiért mint én vettem,igaz már vagy 3 éve .:-) Magról szaporítható,esetleg magot gyűjthetek,ha valakinek kell?
Nálam már háromszor volt probálkozás kiültetésre takarással is és anélkül de hiába,az összes kipusztult.Most nincs is japán naspolyám,az összese tövemet elkisérletezgettem.Kátya itt lakik tölem 4-5 utcányira.
Egyébként kiderült egy kolleganőm pilisi lakos:)))
A 0-10 fok közötti teleltetés teljesen jó neki, én mindig megvágom 2 m-esre, aztán nyáron 3,5 m-es lesz:)
Persze ez a probléma csak 5 éves kor után következik be addig még cseperedő korszaka van:)
Le is pottyan a legnagyobb gyümi, majd nyomok képet.
A japán napsolyaval kapcsolatban, ki lehetne a szabadba ültetni, ha megfelelő az éghajlat nálad, mondjuk dunántúli terület, vagy ha nagyvárosi hőszigetben vagy. Sajna kemény hidegben igen csúnyán visszafagyhat, főleg a kisebb növény.
Ha nem oltott a növény akkor elvileg 5-6 éves korábban teremnie kéne, ha nemes akkor hamarabb is. Viszont ősszel virágzik, igy télen van rajta a termés, igy kevésbé biztos a termés, mint dézsában.
Mennyi lenne a megfelelő méret? Hideg teletető 0-5 fok közötti 3 m magas. Melegebb az 2,5 m. Hány fokon kéne teleltetnem?
A Japán naspolyám is igen szépen megnőtt, töröm is a fejem hová tegyem, mert nem lombhullató,tehát világos kell neki ,még dézsában van, volt már kinn fólia házikóban az üvegház mellett, de azt már kinötte. Mikor fog vajon teremni? (a Japán naspolyám)
Két lehetőség is van. Ha lesz mag akkor küldök. A másik ami inkább jobb választásnak tűnik sztem., hogy elvetem, és 1-2 év múlva beoltom a termővel, és akkor osztogatok.
Ugyanis alapban 6-8 év kell mire magról elkezd teremni.
Teleltetőd van magfelelő méretű?, mert igen szépen tud nőni:)
Mi már két hete esszük a jujuba termést,igaz most csak az eredeti aproszemű termett dögivel, a tavalyinál nagyobb bogyokat. a nagytermésű idén valamiért nem kötött.
Fokozatosan szedem,ahogy érik mert éretlenül nem éruk utol sajna.
Fehérzapota, 1-2 napja lepottyant az egyik, most már normális méretű termés, most vettem észre, persze kicsit elkezdett a teteje rohadni.
Nagyon finom puha a termés, legjobban az annonákra hasonlít az aromája, de van benne banán, és egy kis avokádó esszencia is, állaga is ezekhez hasonló krémes, nagyon édes pudingszerű.
Végre akadt 2 csiraképesnek tűnő mag is:)
A fa ismét virágzik, ezek viszont még tavaszi kötésű termések.
Idáig virágzott?,Nekem már nyár közepén megtette a hétvégén már szedem is fel a gumokat szikkasztani.Elég lassan huzodik vissza és a magyas nedvességtartalma miatt penészveszélyes.