Keresés

Részletes keresés

bnum Creative Commons License 2004.12.29 0 0 72
Itt talán érthető lessz: http://www.szgti.bmf.hu/opto/4_Optika.htm "Tökéletes tükörről az összes fény visszaverődik.", illetve a "teljes visszaverődés" fogalmát. A gömbalakú üregbe a falonkeresztűl jut be az energia. A külső hőmérséklet X. Az üregben lévő sugárzás maximális hullámhosszát csak a külső hőmérséklet határozza meg, vagy az üreg nagysága is? / Az üreg sokkal nagyobb mint a hullámhossz! /
Előzmény: lxrose (70)
lxrose Creative Commons License 2004.12.29 0 0 71

"Mindkét oldal tömegére minden pillanatban egyforma erő hat. Ezért egyforma lesz a gyorsulása mindkét oldalnak. Nincs, ami megtörhetné a szimmetriát."

A kötélerő számít, ami azonban nem csak az emberek súlyától függ, hanem a gyorsulás, lassulás viszonyától is. Ha az egyik lassul a kötélhez rögzítve, akkor kevesebb erővel húzza a kötelet, míg a másik nem, így felborul az egyensúly. Olyan ez, mintha az egyik úgy indulna, hogy miközben fogja a kötelet, elrugaszkodik a talajtól, lassulni fog az emelkedése, így kisebb erővel huzza a kötelet, mint a saját súlya. Próbáld ki, hogy egy veled azonos tömegű tárgy esetén mi történik, ha a kötelet fogva elvégzed a felugrást! :-) Súrlódás nélkül az "égbe szállnál". Na jó, csak valamivel a csigán túl.

Előzmény: mmormota (69)
lxrose Creative Commons License 2004.12.29 0 0 70

"Ott szerintem nincs összefüggés a mikrohullám frekvenciája és a mikro mérete közöt."

Állítólag a stabil állóhullámhoz az kell, hogy a méret a hullámhosszhoz igazítva legyen. Azt nem tudom, hogy pontosan hányszorosát alkalmazzák az eredeti hullámhossz felének, de a többszörös visszaverődés tudtommal ott is fenn áll.

"Kifele biztos nem tud, ez nem egy "üvegfal", a visszaverődés tökéletes."

Olyan nincs, hogy a hő bejut, de ki nem tud, mert tökéletes a visszaverődés. Hővezetés mindig lesz, ha más nem is, így a hősugárzás valamilyen formában kijut a szabadba ugyanúgy, ahogy bejutott.

Előzmény: bnum (67)
mmormota Creative Commons License 2004.12.29 0 0 69

Nem tudja. :-)

Mindkét oldal tömegére minden pillanatban egyforma erő hat. Ezért egyforma lesz a gyorsulása mindkét oldalnak. Nincs, ami megtörhetné a szimmetriát.

Előzmény: lxrose (68)
lxrose Creative Commons License 2004.12.29 0 0 68

"Jó vicc, persze. Csak az a kérdés, el tudja-e érni, hogy gyorsabb legyen... :-)))"

El tudja, ha közben lassít egy kis időre, utána már csak egyenletes sebességgel kell haladjon a kötélhez képest, mivel a kötél felfelé mozog a másik ürge nagyobb kötélereje által.

Előzmény: mmormota (65)
bnum Creative Commons License 2004.12.29 0 0 67
"szerintem a rezonancia szempontjából lehet jelentősége a gömb méretének, mint a mikrohullámú sütőnél." Ott szerintem nincs összefüggés a mikrohullám frekvenciája és a mikro mérete közöt. Itt a maximális frekvencia és az üregmérete között lehet. A sugárzás az üregfalon át jut be. /mint egy félig áteresztő tükör, de nem üvegtükör, két réteg, ahol a törésmutató olyan, hogy tökéletes visszaverődés történik/ "Ha a falon keresztül be tud jutni, akkor ki is tud" Kifele biztos nem tud, ez nem egy "üvegfal", a visszaverődés tökéletes.
Előzmény: lxrose (64)
mmormota Creative Commons License 2004.12.29 0 0 66

Én csak egy "érdeklődő" vagyok :) Van egy tükörfalú gömbalakú üreg. A falán keresztül hőmérsékleti sugárzás lép be. A falon tökéletes visszaverődés történik.

Nincs ilyen... :-)))

Komolyan, nem lehet ilyen tükröt csinálni. Mindkét irányba egyformán lehet csak tükrözni.

A filmekben látható kihallgató szoba tükre is mindkét oldalon egyformán tükröz, csak a rendőrök oldalán sötét van, a saját oldal tükörképe annyival erősebb bfény, hogy nem látni mellette azt a kevés fényt, ami a rendőrökről mégis átjön.

Előzmény: bnum (63)
mmormota Creative Commons License 2004.12.29 0 0 65

ezzel szemben a gyorsabb egyenletes sebességű ürge hamarabb jut fel

Jó vicc, persze. Csak az a kérdés, el tudja-e érni, hogy gyorsabb legyen... :-)))

Előzmény: lxrose (62)
lxrose Creative Commons License 2004.12.29 0 0 64

"Én csak egy "érdeklődő" vagyok :) Van egy tükörfalú gömbalakú üreg. A falán keresztül hőmérsékleti sugárzás lép be. A falon tökéletes visszaverődés történik. Az üregbe a falak között oda-vissza verődő sugárzásról mit lehet tudni? Változtat-e valamit az üreg mérete?"

Én is csak egy érdeklődő vagyok, de szerintem a rezonancia szempontjából lehet jelentősége a gömb méretének, mint a mikrohullámú sütőnél. A külső sugárzás hogyan jut be, résen, vagy az üvegfalon át? Ha a falon keresztül be tud jutni, akkor ki is tud, így nem lehet tökéletes a visszaverődés. Legfeljebb a tükör felmelegszik és úgy sugározza ki a többlethőt.

Előzmény: bnum (63)
bnum Creative Commons License 2004.12.29 0 0 63
Én csak egy "érdeklődő" vagyok :) Van egy tükörfalú gömbalakú üreg. A falán keresztül hőmérsékleti sugárzás lép be. A falon tökéletes visszaverődés történik. Az üregbe a falak között oda-vissza verődő sugárzásról mit lehet tudni? Változtat-e valamit az üreg mérete?
lxrose Creative Commons License 2004.12.29 0 0 62

"Ha nincs súrlódás, és a kötélnek nincs tömege, nem lehet nyerni. Nem jó amit írsz."

Ez most tényleg csak logika, és nem kell hozzá matematika sem. Ha a 2 pacák egyenletes sebességgel halad felfelé, akkor csak a súlyuk hat a kötélre, ami azonos tömeg esetén azonos lesz, így a kötél nyugalomban van, ezzel szemben a gyorsabb egyenletes sebességű ürge hamarabb jut fel. Ha viszont a gyorsabb pacák lassul, akkor a kötélerő kisebb lesz, így a másik lefelé haladva őt felfelé húzza. Ha az elején van is gyorsulás egy rövid ideig, de aztán a sebesség egyenletes, viszont különböző, akkor a gyorsabb nyer.

Előzmény: mmormota (56)
mmormota Creative Commons License 2004.12.27 0 0 61

A lézer különleges eset, több szempontból is.

A lézeranyag nincs termikus egyensúlyban, és sugárzása sem termikus jellegű.

Lézeranyagban nem kvázifolytonos energiasávok játszanak szerepet, hanem néhány diszkrét energiaszint. Legyen ez pl. 3 energiaszint, a<b<c . Termikus egyensúlyban van valamilyen eloszlás, hogy mennyi atomnak van éppen a, vagy b, vagy c gerjesztési szintű elektronja. A termikus egyensúly azt jelenti, hogy a termikus gerjesztési környezetben a szintek között dinamikus egyensúly van.

Ezt a lézeranyagot küls, speciális gerjesztéssel kiviszik ebből az egyensúlyból, olyan energiát közölnek vele, ami sok atomot c szintre gerjeszt. Ezzel még nem lehetne lézerezni, mert a gerjesztő energia által kiváltott indukált emisszió miatt nem lehetne stabil rezgést létrehozni.

Itt lép be a köztes szint. Az a jó lézeranyag, amiben c-ről spontán emisszióval nagy valószínűséggel átlépnek az atomok elektronjai b szintre, viszont b-ről tovább lefelé a-ra már nagyon kicsi a valószínűség.

Na most, a b szintet, lévén erősen eltérő frekvencia, már nem zavarja a pumpálás. Ezen a szinten satbilan meg tudnak maradni viszonylag hosszú ideig az elektronok. Létrejön az inverz populáció, a termikus egyensúlyi állapotnál lényegesen nagyobb a b szint populációja.

Most jön a lézer: belerakják ezt az anyagot egy rezonátorba, pl. Fabry-Perot rezonátorba, ami rá van hangolva a b-a átmenet energiaszintjének megfelelő frekvenciára. Ha spontán emisszióval megtörténik egy b-a átmenet, a foton valamilyen valószínűséggel indukált emissziót vált ki. Persze be is fogódhat egy a-b átmenetben, de inverz a populáció, természetellenesen sok a b szintű elektron. Tehát nagyobb az indukált emisszió valószínűsége, mint a befogódásé. Fényerősítés történik. A rezonátor oszcillátorként viselkedik, berezeg. A fény egy részét ki lehet vezetni részlegesen áteresztő tükörrel - ez a lézer. 

Előzmény: Első Polgár (59)
mmormota Creative Commons License 2004.12.27 0 0 60

A termikus sugárzás akkor jön létre, ha a megengedett szintek olyan sűrűn helyezkednek el, hogy gyakorlatilag folytonos sávoknak tekinthetőek.

A fény is részt vesz a mérlegben természetesen, csak azért említettem külön is a spektrum többi részét, mert könnyen lehet, hogy egy konkrét esetben nem a fény dominál.

Ha a feladatot úgy fogalmazod meg, hogy a környezet sugárzási spektruma kizárólag a látható fény tartományában különbözik, akkor egyértelmű igen a válasz - az izzószál a látható fény spektrumában is vesz fel energiát. 

Előzmény: Első Polgár (59)
Első Polgár Creative Commons License 2004.12.27 0 0 59

En csak a fenyspektrumra gondoltam.

Visszafelé nem müködik az izzó? Nem csak arról van szó, hogy elektronok ugrálnak egyik pályáról a másikra?

És a lézer?

Előzmény: mmormota (57)
Sign Creative Commons License 2004.12.27 0 0 58
pontosan.
Előzmény: mmormota (56)
mmormota Creative Commons License 2004.12.27 0 0 57

Ha a sötétet a termikus spektrumra is érted (hidegebb környezeti háttér) akkor a válasz igen.

A szál energiát sugároz ki, és sugárzási energiát kap a környezetéből. Ha kevesebbet kap, hidegenn lesz valamivel.

Előzmény: Első Polgár (55)
mmormota Creative Commons License 2004.12.27 0 0 56

Ha nincs súrlódás, és a kötélnek nincs tömege, nem lehet nyerni. Nem jó amit írsz.

Előzmény: lxrose (54)
Első Polgár Creative Commons License 2004.12.27 0 0 55

ha egy villanyizzot egy sotet szobaban egetunk, nagyobb e a fogyasztasa ( kisebb e a fenyereje), mintha kinnt a vilagosban mukodtetnenk?

lxrose Creative Commons License 2004.11.23 0 0 54
Persze ha nincs surlódás a csiga és a kötél között és a gyors ember a kötéllel együtt felfelé mozog, akkor ez a lendülete megmarad, így nem is kell igazán erőlködnie, hogy nyerjen.
Előzmény: lxrose (53)
lxrose Creative Commons License 2004.11.23 0 0 53
Ehhez a köteles problémához szólnék hozzá. Ha az egyik ember lustább, és nem akar mászni, a másik pedig próbál minél gyorsabban feljutni, akkor valószínűleg sebessége nem lesz egyenletes. Addig minden ok, amíg a gyors pacák gyorsul, mert a kötéllel együtt felhúzza a másikat, de lassulás esetén, amikor a kötélre kevesebb húzóerő hat, akkor a másik súlyánál fogva a kötéllel együtt lejjeb csúszik, amivel a gyors emberünket segíti felfelé haladni. Természetesen egyenletes sebesség esetén a gyorsabb nyer.
Előzmény: mmormota (43)
mmormota Creative Commons License 2004.11.20 0 0 52

ha a kotelnek van tomege, miert a maszosabb oldal gyoz?

Helyesebb lett volna azt írnom, hogy a mászósabnnak van nyerő startégiája.

Az persze a konkrét körülményektől függ, mi a stratégia. Pl. hogy szabadon lóg a kötél vége vagy a padlón halmozódik, mekkora a kötél tömege, mekkora erőt és teljesítményt képes beleadni a mászásba, messze van-e a csiga stb.

Előzmény: Első Polgár (48)
Sign Creative Commons License 2004.11.20 0 0 51
Leírod, hogy mi ez?
Előzmény: Simply Red (46)
Gab-Chi Creative Commons License 2004.11.20 0 0 50

Például a vérér-hálózat létrejötte, a csontrepedések, stb.

Előzmény: Simply Red (49)
Simply Red Creative Commons License 2004.11.20 0 0 49
Például?
Előzmény: Gab-Chi (47)
Első Polgár Creative Commons License 2004.11.20 0 0 48
ok felfogtam.
ha a kotelnek van tomege, miert a maszosabb oldal gyoz?
ha az egyik oldal tomege no, akkor az egyensuly megbomlik, es az nehezebbik oldal szabadesesben zuhan a fold fele, amig a lustabbik meg nem akad a csigan, nem?
Előzmény: mmormota (34)
Gab-Chi Creative Commons License 2004.11.20 0 0 47

Kössük össze a biofizikával, és akkor bizton állíthatom: VAN!

Előzmény: Simply Red (46)
Simply Red Creative Commons License 2004.11.19 0 0 46
Én is kíváncsi lennék, hogy a kaotikus folyamatokat szemléltető vízcsapcsepegés és háromtestproblémán túl van-e tényleges alkalmazása a káoszelméletnek a fizikában.
Előzmény: Törölt nick (16)
Sign Creative Commons License 2004.11.19 0 0 45
Vagyis úgy van, ahogy az elején mondtam?
Előzmény: mégjobb (44)
mégjobb Creative Commons License 2004.11.19 0 0 44
Közben rájöttem, hogy igazad van!
Előzmény: mmormota (43)
mmormota Creative Commons License 2004.11.19 0 0 43

A két tömeg gyorsulásának a nagysága egyezik csak meg, irányuk egymással ellentétesek.

A tömeg gyorsulása a rá ható erők eredőjétől függ. A gravitáció mindkettőre lefelé hat és azonos nagyságú, a kötélerő mindkettőre felfelé hat és azonos nagyságú. Ebből következik, hogy a gyorsulásuk is egyenlő és azonos irányú. 

Előzmény: mégjobb (42)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!