Köszi a válaszokat. Természetesen mindenhol rákeresek (gúgli, stb.), de gondoltam, hogy itt sem lenne rossz némi információhoz jutni Írországgal kapcsolatban. Nem beszélve a kérdésfeltevési lehetőségről...
Tud valaki ajánlani írországi topikot? Amiket találtam, azok vagy a Polidilihez tartoztak, vagy Írországban élő magyarok barátkoznak benne. Nekem olyan kéne, amely a látnivalókról és hasznos tanácsokról szól túristáknak.
Igen azért írtam a Moszkva-Ulan Bator út hosszát, ahol ugye éjjel-nappal tép a vonat mint az őrült, és mégis 5 nap!
Egy ilyen hosszú út olyan "Ha kedd akkor Belgium" szindrómás lenne 3 hét alatt:)
A repjegyek pedig hát hogy olcsó, nem olcsó, döntsétek el,- most városok között 1 útra: Teherán-Iszfahán 43 dollár, Iszfahán-Shiráz (mellette Persepolis, de sajnos itt Nagy Sándor elég alapos munkát végzett a rombolásal) 25 dollár, Iszfahán- Mashad 45 körül, stb. Repjegyet -mesélték most- szinte mindíg 1 nappal előbb lehet kapni. Lehet repülövel körutat is tenni.
Megjegyzendő, hogy nagyon kultúrált busztársaságok tömkelege is van, nagyon olcsó, a repülőnek talán negyede sincs, kitünő buszokkkal, ugyanez a helyzet a vonattal is, de sok vonat-vonal nincs Iránban. A messze legszebb, -benne van a világ 10 legszebb vasútvonala között- Teherán-Gorgan. Gorgan Északon a Kaspi mellet van, átevickél a vonat az Elburzon sokszor tili-tolival, időnként 3 mozdony húzza, 3 tolja:) szédületes! Van olyan része, hogy 3 óra után lehet látni, hol voltunk 3 órával ezelőtt mondjuk 1000 méterrel lejjebb. Ha erre megy valaki, feltétlen a nappali vonattal menjen. Ez az út busszal kb. 6-7 óra, vonattal 14-15, nem emlékszem pontosan. Lehet még Teherán-Abadán úton vasutazni, és onnan visszafelé busszal, vagy repülővel Shiraz, Persepolis, Iszfahán (legalább 2, de inkább 3 nap kell rá!!!!) Jazd, stb. Mashad kiesik a túristautakból nagyon, de ha belefér igazán megéri elmenni, a siiták Mekkája. Irán lakosságának 90 %-a siita. Nem mellesleg a világ lagnagyobb türkizbányája van itt, lányoknak ékszerbeszerzési lehetőség már aki szereti a csili-vilit:)
ééén?? nem is árultam el senkinek a végeredményt!! :-)))
és a krumplivelest is kihagytad!! :-) peeersze, mindennek én vagyok a zoka, mi??? :-))
Erzsi: ezt nem gondolod komolyaaan??? azért ez a hosszu tura nekem is sok lenne, nem egy 5 éves gyerekkel.. :-) azért nem próbáljuk meg mindenáron kinyirni, ha már eddig tulélt minket!! :-) valami light-osabbat találjunk ki!!! Rendjel azt mondja, a belföldi repülők naggyon occcsók!! megpróbálok utánanézni, de most én is szervezem még a Szíriát is :) Szorítunk Nektek, jó utat!! mikor jöttök vissza??
Pere: komolyan mondjuk, nézzük meg pontosan, ok? mármint, ha lenne kedved...
uj vállalkozás? hehe megcsináltad a pere tourst???? :-)))))) szólj, beszállnék... :-))
Hát az úgy van, hogy az ember változik folyton-folyvást.
Ivási (rövid "i") szokásaiban is. Tizenéves koromban söröztem,- huszonéves koromban fehérboroztam,- harmincas éveimben mindenivó voltam,- de itt volt 5 év alkoholszünet, ami arra jó volt, hogy innentől a nem minőségi,- kellően hűtött ital nem megy le a torkomon, negyvenes éveimben inkább whísky, és jó vörösbor, pár éve meg már csak 2-3-4 hetente 1 x sörörzök. Ez lett a nagy ivászatok vége, így múik el a világ dicsősége:)
Én ezt most hirtelen nem is érzékelem mekkora távolság, de nagyon nagy. 3 hétbe bele lehet ezt zsúfolni?
Hirtelen az jut eszembe, mikor a történelem előtti időkben mentünk Ulan Batorba. Moszkva repülővel, onnan a Transz-Szibériaival. Ártatlanul megkérdeztem mi a túrónak nem repülővel megyünk, de a főnököm lehurrogott, 5 nap az út, és a rubel napidíj nagyon jó:)
Moszkvában beszállunk, a delegációvezető (hatan voltunk) szól nekem gyerünk az étkezőkocsiba. Na de Laci még el sem indult a vonat! Nem baj, gyere csak.
Ott aztán egy termetes asszonysággal nagy "dárágájá Nagyezsda!" "dárágoj Lácsi!" csókolózás, ölelgetés, lapogatás után Laci a tárgyra tért: Nadja, milyen borotok van? Hát volt Bulgár deszertbor, meg magyar Badacsonyi kéknyelü. Na abból azonnal pattintsunk meg egyet, 10 perc alatt lement,- exportbor volt remek minőségű. Aztán drágám hány palackod van ebből a borból? Elmegy megnézi 42 palack van. Na akkor itt az 50 rubel, írd rá, hogy ez a magyar delegációjé:) Látod, így már valahogy kibírjuk Ulan Batorig:)))