Olyan progit keresel amivel minden irányba tudod forgatni vagy olyan is jó amivel csak 360*-ba körbe forgatható. Mert ha neked elég az hogy körbeforgatás, nagyítása, stb., akkor én egy sima flashes kis progit tudok amihez csak 24 kép kell :))
Lehetett volna jobb, ha rögtön az állványra tudom tenni -- én mindig arra teszem. --- Állvány: BENRO állvány, csak ajánlani tudom. http://www.quasar.hu/catalog/qdefault.php?cPath=134
Szia! Sajnos a 190-es nem volt kompatibilis a fejjel. 3/4-es csavar van rajta, amihez kellett volna egy átalakító. Kaptam egy másik 190-est, amin volt vmi tuti fej. Arra rá tudtam tenni a panorámafejet. Azon masszívan állt. (Lehetett volna jobb, ha rögtön az állványra tudom tenni) Tegnap vissza kellett adnom azt az állványt, de kaptam kölcsön egy 714B-t. Azt nem erre a célra tervezték, de még éppen használható. Szerintem a 190-es (XPRO-t próbáltam) stabilitás szempontjából tökéletesen megfelel gömbpanorámához, de vannak itt igazi hozzáértők. Ha van valakinek ellenvéleménye, akkor talán megosztja velünk. Én most egy 190XPRO-val is megelégednék, de lehet, hogy 055-ös lesz. Majd amit olcsóbban megkapok (akár használtan).
Milyen fejet szeretnél?
(A panosaurus tényleg nem túl stabil, ahogy nemrégiben Takoca is írta. Minden forgatás után meg kell várni, amíg leáll a 'remegés'.)
Krpano nagyon tetszik, a dokumentációja sokkal jobb mint az FPP-hez lévő, és az xml struktúra illetve logikája is (egy idő után) jobban átlátható (inkább hasonlít egy program nyelv logikájára mint az fpp (ok tudom az xml nem program nyelv) + van 1-2 funkció ami jobb mint az FPP-ben. (bár ez fordítva is igaz)
Megérkezett a panosaurus. Nagyon durva! Hatalmas és nehéz :) Ha rendelés előtt megtapogathattam volna, akkor biztos, hogy nem ezt rendelem meg! Egy vacak hama állványom van, de nem bír a fejjel. Jobbra-balra dülöngél, ahogy forgatom körbe a fejet. Tervbe volt, hogy állványt is veszek, de reméltem, hogy egy darabig kihúzom azzal ami most van .... Hát nem! Délután kapok egy 190-es manfrotto-t teszteléshez. Remélem, azzal nem lesz ilyen gondom.
Az új Hugin jóra sikerült, nem mindegy viszont, hogy melyik kontrollpontozót használja hozzá az ember (már ha automatán akar valaki dolgozni). Ha a pontok jól vannak felrakva, tökéletesen illeszt a progi. Nekem egyedül az új enblenddel vannak problémáim, melyre eddig még nem találtam megoldást.
Elvileg ma megérkezik a panosaurus fejem, ezért ideje elgondolkoznom a gömbpanoráma készítéshez szükséges szoftverekről. Eddig a 'próbaverziókat' használtam, de szeretném tovább használni őket :) FPP tetszik a produkálható végeredmény tekintetében. Még nem tudtam kipróbálni, de ha jól értettem, akkor mindenképpen szükséges hozzá a 'cube' 6 oldala. Ezt jelenleg tudom produkálni a PTGui-val, és a pano2QTVR-el is. Ez a kettő jó is lenne így együtt, de minimalizálnám a programokra fordított összeget. Ha a pano2QTVR-t kihagyom (pedig nagyon tetszik), akkor elvileg PTGui + FPP, amit meg kell vennem. Ismertek valamilyen progit, amivel a PTGui kiváltható (olcsóbb - esetleg ingyenes :) ), ellenben a tudása megközelíti azt? Hugin-t próbálgattam, de ugyan azokkal a képekkel messze nem sikerült olyan jó eredményt elérni, mint a PTGui-val. Ez lehet, hogy csak az Én bénaságom? Parancssorból lehetne autopano-t izzítani, ha jól tudom ... de az külön 'szakma'.
Látom hogy akkor lehet még tunningolni ezeket a panorámákat :)
Ez az akváriumos elég konkrét :)) Ilyenre gondoltam. Most van elképzelésem hogy raktad össze a videót, de biztos hogy rossz felé kacsintgatok :D
- Most elsőre gondolom hogy swf a videó vagy talán egy gif anim és akkor azt a "képet" raktad be az akvárium helyére. És mivel a kép az a forgatással ellentétesen forog így követi talán az akvárium formáját... :)) De lehet hogy mégse.
- A 2. gondolat, hogy a kép 4 sarkára írtál függvényt :P
Na mind1 nem tudom de iszonyat jóóó, csak kicsit szaggat :))))
10-20-as sima nagylátó obival 8képből gömbpanot??? :S Nekem nem jön össze de mert béna vagyok
'kiváncsi lennék hogy a 10-20-al hány képből jön neki össze a gömb pano' ---- 8 + 4(+45fok) + 4(-45fok) és kézből a nadir = 17 kép Sokáig gondolkoztam a halszemen én is, de már letettem róla, mert ezzel a felszereléssel (D90+NN3+Sigma 10-20)is tökéletesen meg lehet csinálni mindent. --- (Virtuális túra: én most épp a Krpano-val 'birkózom'. Nincs hozzá GUI, ezért nem könnyű elsőre nulláról elindulni.)
az hogy két kép között át tudsz járni abban nincs semmi extra, és az hogy ez hogy van megoldva megint más kérdés. Lehet kis kép, nyíl, külső hivatkozás, ikon stb
Én inkább az extra tartalmat, képet, infót szeretem berakni a panorámákba.
Néhány példa:
Videó a képben (a fotót nem én csináltam, csak a videó berakását)
A gigapan amcsiból lett hozatva, de sztem egy manuális panoráma fej sokkal jobb. 6db ceruza akksival megy, és eléggé le is zabálja...
kiváncsi lennék hogy a 10-20-al hány képből jön neki össze a gömb pano, ahogy én számolgattam, talán 24 kép, plussz még a padló vagy ahogy mondják nadir ha jól tudom. :)
Én Tahiba lakom, de kőbányán melózom. Több véleményt is elolvastam a panosaurusról, meg a nodalninjaról.... És még nem igen tudtam dönteni egyik mellett sem.
Nálam a lényeg h gyorsan összerakható legyen, kicsi, de stabil.. hmm ennyi :D ez még szerintem beleférne, de egy halszem az még kicsit odébb van :))
gigapan epic 100-at hol vetted ? az téyleg inkább compact géphez való
a d90 és a 10-20 tökéletes gömbpanorámához , v_sanya fórumtársunk is ezt használja és gyönyörű tájképeket csinál. pár h,sz.-el lejjebb árulnak egy panosaurus gömbfejet 18-ért,oszt kész is a szeted. te hol lakol egyébként ? azt a gigapan fejet szívesen megnézném
Csinálgattam de nem jók, és ahogy olvasgattam itt-ott, rá is jöttem a hibákra.
Én egy Nikon D90-el és egy sigma 10-20mm-es obj-el csinálgattam eddig párat, egy gigapan epic 100-al. Rá kellett jönnöm hogy ez a cucc nem erre van kitalálva, illetve hogy ez inkább kompakt gépekre, max bridge gépekre jó. (túl nehéz a gép+obj)
A legnagyobb probléma a parallaxis hiba, de már tudom hogy kell kiküszöbölni. Szoftveresen okés minden, csak hardwaresen kell fejlődnöm :)) ami a halszemet és egy rendes panoráma fejet jelent. :) Csak nincs feles 300e-em :((
Leginkább az érdekelne hogy lehet panorámákat összefűzni, vagy milyen funkciókat lehet beépíteni... Van valakinek ebbe tapasztalata? Mert látom hogy nagyon jó panorámák vannak, meg jó megoldások, de eddig itt nem találtam még olyat amit én keresek, de lehet hogy azért mert nem lehet megcsinálni :)) :P