sos...most vann bennt egy tepsi muffin de kihagytam belöle a fél csomag sütöport...jaj most mi lesz......? :((( remélem ize ugyan az lesz..Kell nekem ilyenkor sütni..
15 dkg vaj 2 db tojás (külön felvertem a fehérjét, hogy könnyebb legyen a tészta) 8 dkg cukor 1 cs. vaníliás cukor 10 dkg őrölt mandula 1, 5 dl tejszín 1 kiskanál mandula aroma 20 dkg liszt 1 teáskanál szárított élesztő 1 rúd marcipánmassza - 20 dkg-os, csokival bevont, feldarabolva
Ha elkészült a tészta, hagytam fél órát pihenni, hogy az élesztő kifejthesse hatását.170 fokon süsd 20-25 percig.Sütés a szokásos módon.Tűpróbáig!
141. MARCIPÁNOS-SZŐLŐS MUFFIN
2 és fél csésze liszt 2 tk. sütőpor fél csésze cukor 1 vaníliás cukor 3 tojás 125 g olvasztott-lehűtött vaj 3 negyed csésze tej 100g marcipánmassza 250 g szőlő
Nagyobb, zárható edénybe tesszük a lisztet, sütőport, cukrot, vaníliáscukrot, tojásokat, vajat, tejet. Az edényre rátesszük a fedelét, és jó erősen összerázzuk, hogy a hozzávalók összekeveredjenek. Aztán beletesszük az apróra vágott marcipánmasszát, és keverőkanállal jól kikeverjük a masszát. Formába tesszük, a tetejükre 3-3 szőlőszemet nyomunk. 190 fokon 25perc
Latsia: szőlő helyett mazsolát tettem bele és csokidarabokat
157. MOGYORÓ-MARCIPÁN MUFFIN
10 dkg liszt 1 tk. sütőpor 10 dkg darált mogyoró (egy kicsit megpiríthatod) 5 dkg durvára vágott mogyoró 10 dkg vaj 10 dkg marcipánmassza 5,5 dkg cukor 1 zacsi van. cukor, 1 flakon rumaroma 4 db tojás
Melegitsd elő a sütöt 180 fokosra. A lisztet, sütőport mogyorót keverd el egy külön tálban, Másik edényben habosra a vajat a marcipánmasszával. A cukrot, van. cukrot, rumaromát és a tojásokat is kavard jó habosra, majd mindent vegyits össze. Kanalazd bele a kis mélyedésekbe, és süsd 20-25 percig.
Kipróbáltam a napokban, bár a hozzávalókat némileg -kényszerűségből- módosítottam: forró csoki mix helyett kakaópor, csokicseppek helyett tört csoki került bele. De gondolom ez a lényegen nem sokat változtatott:)
Ez nálunk is így volt, azért szereztem be két formát, bár ez olyan egyszerű, hogy egy tepsivel is lehet sütni több adagot (nálam kő van, mindig oda teszem le tepsit, mire kihalászom a sütiket ki is hűl, odakészítem a nedves/száraz keveréket, gyorsan összekavarom és mehet is a következő adag, de két tepsivel egyszerűbb.
Már vagy két-három hete nem sütöttem, mert már én untam, most kenyérsütéssel próbálkozom, de gonodolom hétvégén már nálam is követelni fogják a muffint. :-))))))
A kakaó-liszt nem gond, más sütinél is igy van, ezen nem is gondolkoztam, csak kivettem a lisztből 1 ek-nyit :o)
Megcsináltam az almást is, arról nem készült kép, mert mire észbekaptam, már nem volt mit lefényképezni. Az a vicc, hogy a lányom nem szereti a fahéjas sütiket. Tömi a szájába a muffint, kérdezi, hogy ebben van fahéj? Igen, mondom, de látom, már bontogatja a következőt... A fiam meg az almásat nem szereti, de ő is kétpofára tömte be :o)))))))
Most azon gondolkodom, hány száz muffint süssek, hogy későbbre is maradjon?
Azt elfelejtettem írni, hogy én annyival kevesebb lisztet szoktam rakni, amennyi a kakaópor (meg volt, hogy zsírszegény volt a kakaópor, és az összes tejet magába szívta, és kicsit nehezebb lett a tészta mint szokott)
Sziasztok ez egy nagyon-nagyon finom muffin, én egy kicsit elrontottam, mert nem fújtam le a formát, elfelejtettem a nagy rohanásban, így nem jött ki belőle csak kanállal. Viszont csináltam belőle kuglófkákat is, az jobban kijött.:O))
Cukkini-csoki muffin / Latsia
1 csésze = 240 ml
2 csésze liszt 1 tk szódabikarbóna 1/2 tk só 1/2 tk fahéj 1/2 tk szerecsendió 4 ek instant forrócsoki mix
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és kend ki a muffinformákat vajjal-liszttel. Keverd el az első 6 hozzávalót és tedd félre. Keverd habosra a második 3 hozzávalót és tedd bele a harmadik 4 hozzávalót. Keverd egybe a két masszát és kanalazd a formákba, majd süsd 25-30 percig, vagy amíg ha a tetejét kicsit benyomod, visszaugrik. Nagyon finom! - 18 db muffkó lesz belőle
Ez nálunk is tuti befutó. :-)))) Asszem ez volt életem első muffinja. Mikor ezt sütöm, a gyerekek mindig azt hiszik, hogy mézeskalácsot csinálok, teljesen olyan illat van (a fűszerek miatt).
Tényleg nagy különbség van tepsi és tepsi között. Nekem az elsőm az talán Zenker (ebben nem vagyok biztos), mindenesetre jó drága volt, első sütésnek papír nélkül mentem neki, és a horpadások alja nagyon csúnya lett (fehér foltok, mintha feljött volna a teflon) A második sütőm a Fackelmann amit 999 Ft-ért vettem a Metroban, az teljesen más, sokkal könnyebb tisztítani is, mint a Zenkert. Mondjuk papír nélkül én többet nem próbálkoztam.
Nem tudom valaki vett-e a Cora-s akciós muffinpapírból? Milyen a minősége?
Fogalmam sincs milyen márkát vettem, de szerintem valami gagyi, ez volt tegnap a "madaras tescóban". Egyszer már ráreppentem egy piros szilikonra, potom 7500 Ft volt a 6 db-os. Na akkor azt mondtam, hogy ennyi pénzért inkább veszem tovább készen.
Kelleni nem kell, de ha nem szeretsz mosogatni, akkor nagyon hasznos. :-) Viszont oda kell figyelni, hogy jó minőségűt vegyél. Az a jó, aminek olyan zsírpapíros (sütőpapíros) fogása van. Abba nem ragad bele a muffin.
Sokunk tapasztalata, hogy állati nagy különbség van teflon és teflon között. Ráadásul a jó márkának számító Dr Oetker minimufli tepsivel is vannak bajok. :-( Vajazás ellenére elég nehéz a tisztítása. A muflik kijönek belőle, de a rásült réteg igencsak ragaszkodik a tepsihez. :-(
Szia, nekem van egy alapreceptem ami nagyon egyszerű, és bárhogy variálható. Ráadásul fél óra alatt kész mosogatással együtt :-)
20 dkg liszt (egyes tepsik elbírják a 30 dkg-t is pl Fackelmann, persze akkor a margarin is legyen kb 7,5 dkg meg a sütőpor is kicsit több)
1 tojás
5 dkg olvasztott margarin/vaj
5 dkg cukor (ha édesebben szereted akkor több)
fél cs. sütőpor
1,5 dl tej (pontos mennyisége függ a liszt minőségétől)
A száraz anyagokat összekevered (ha akarsz bele tenni csokidarabokat, kandírozott gyümölcsöt, vagy diót akármit akkor azt is)
A nedves anyagokat is összekevered (tojás, margarin, tej).
A kettőt gyorsan összekavarod (nem kell sokat kavargatni nem baj, ha egy kicsit csomós marad) tepsibe rakod, és előmelegített kb 175 fokos sütőben kb 20 alatt megsül. Viszonylag lágy tésztát kell kapni ami kanállal adagolható, de majdnem folyik.
Ezt bárhogy lehet variálni ízlés szerint. Én csináltam már úgy is, hogy túrót kevertem a tojásba, nagyon finom lett, vagy kakaóport teszel bele.
Nálunk az alap, hogy minimum 10 dkg étcsoki legyen benne darabolva (különben a család lázad :-) )
Sok sikert a próbához, remélem tetszeni fog a kipróbálod.
Valahonnan lementettem egyszer ezt a receptet, de megmondom őszintén, még nem próbáltam.
Madeleine
Hozzávalók: 4 tojás 15 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor késhegynyi szódabikarbóna 13 dkg vaj 13 dkg rétesliszt a formák kikenéséhez zsír vagy sütő spray Elkészítése: Az egész tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral és a szódabikarbónával fehéredésig keverjük. A puha, de nem olvasztott vajat apránként beledolgozzuk, végül a lisztet beleszitáljuk. Kicsi kagylóformákat vékonyan kizsírozunk vagy sütő-spray-vel a belsejüket befújjuk, és annyi tésztát töltünk mindegyikbe, hogy a feléig érjen, mert a tészta sütés közben megnő. A formákat tepsibe ültetjük, és 200 fokos sütőbe tolva 10 percig sütjük. Utána a lángot 180 fokosra mérsékeljük, és a tésztát tűpróbáig, de csak aranysárgára sütjük. A tészta széleit még melegen, késsel meglazítva a formából rácsra vagy deszkára csúsztatjuk, úgy hagyjuk kihűlni. Fémdobozba zárva egy hétig is friss marad.
Érdemes esetleg francia oldalakon megnézni, mégiscsak francia süti. :-)
Itt találtam egyet, ahol angolul is megvan mellette: