A mai napon megcsináltam az első szőlő kézben oltásomat. Gyökeres othelló vesszőbe kecskecsecsűt. Az angolnyelvű nem nagyon akart sikerülni igy sima illesztéses párosìtással csináltam, ez viszont szinte tökéletes lett. Gyökereket kicsit visszametszettem és a szekrény tetején van egy pille palackban tőzeg és homok keverékében. Az oltás az nincs benne.
Van egy átültetett szőlőm (szerintem othelló). Egy régi ház udvarán volt, tavaly novemberben kiástam gyökerestől, először vízben volt egy hónapig és mikor elkezdett hajtani egy 40 literes ládába ültettem (lent trágya rajta fekete föld) és bent a szobában melegen volt egész télen. Két fás szára van mind kettő 1,5-2 cm vastagságú. Már van Kb 50cm-es zöld hajtás mindkét száron (lett volna több is de csak 1-1-et engedtem nőni).
Van kecskecsecsű fás oltóvesszőm és szeretném bele oltani. Hasíték oltás ilyen átmérőnél is megoldható? Meghagyhatom a zöld hajtásokat? Zöldbe zöld az nem jó, egyrészt mert a kecskecsecsű vessző az fás (mostani metszésből van) másrészt a zöld hajtások nagyon vékonykák.
Nem kentem be semmivel, de többet ugyanigy betekertem-ahogy te a képeken- de csak nylon csikokkal és csak az nem sikerült, amelyiknek nem volt egészséges az oltóvessző.
Ezek ugy voltak keszitve de 4 cm-re volt vagva.mert maskep nem haladtam vele mert szakadt,,es az eleinte nem huztam ala a veget es ameik kitekeredett az nem jott meg elszaradt ,Ti hogy csinaljatok ? Bekenitek valamivel hogy ne szaradjon el?Itt zoldre fas oltasrol van szo.
Ez az agyamból pottyant ki,de meg kell próbálni, hogy húzható -e mert akkor lehet,hogy hosszába kell vágni a 2 centit. Arra kell figyelni,hogy húzáskor ne ugorjon össze ,én még nem próbáltam de szerintem ez is jó.Ha valaki próbálta ír ja meg.Én a bíbor ász tól most rendeltem oltó szalagot és még van japán is.
A legolcsòbb oltòszalag.Veszel egy rùd folpak fòliàt ,èles kèssel 2 centis darabokra vàgod.Annyit tekersz az oltásra amenyit jònak làtsz, szerintem mèg a szemre is tekerhetsz egy rétrget a növekvő hajtás àtszakìtja,ùgy mint a japàn oltòszalagnàl.
Azt íród, hogy ősszel raktad iskolába és már van gyökere azt jelente, hogy kiszedted az iskolából és kézbe akarod oltani. Hogy oltás és iskolázás után mit teszel vele és mikor az szerintem a körülményektől is függ. Én az elmult két évben a sikeres 2 3 oltást, a következő tavasszal elültettem, de mivel szölösbe volt nem tudtam rendesen üntüzni igy a legtöbb őszire kiszáradt. Ezért én ezután úgy járok el, hogy iskolázás után elvágott PET palackba teszem, hogy gyökeret eresszen és föddel együtt ültetem el.
De hogy valami érdekes is legyen, tavalyi zöldbe-fás oltás
(ez pont nem az én művem, egyszerűen egy ferde vágással oldották meg):
felboncolva:
Valamennyire, főleg az alsó darabon látható, hogy a vágás véget ér egy ponton, és zöld, mert jó volt a forradás, kialakultak a szövetek, de maga a vágás sosem fog összeforrni, és az eredeti szövetek elhalnak:
Zöldbe-zöld esetén ennél akár jobb forradás is elérhető.
A mostani télen, a nyugalmi időszakában növesztett nagy gyökeret?
Egyébként ha nincsen kint, hanem bent próbáltad őket nevelni a tél folyamán, akkor neked a kézben oltás lenne a megoldás. De ezt a módszert én nem űzöm, így használható infót nem tudok adni neked. Bocs.
Ősszel raktam iskolába a vesszőket, amik mostanra szép nagy gyökeret növesztett, még nincs kiültetve és ebbe akarom oltani a nemest. Ezután tegyem újra iskolába őket visszavágott gyökérrel és ősszel mehetnek a helyükre. Vagy oltás után rögtön a helyükre és becsirkézni?