Haladok a 4 napos programom összeállításával és elakadtam.
Tervben van Malpenzáról első napra Gallarate és Laveno. Egy másik napon Milánóból szeretnénk Stresaba menni. Valószínű veszünk Io viaggiót. Na, itt jön a kérdés.
Stresa már nem Lombardiában van. Szerintetek problémázik ezen majd a kalauz?
Hát, nekem egyik sem tetszik nagyon:-) Még leginkább az utolsó kettő mert azok ha kint is vannak, de legalább metróhoz elég közel. A New Moon mondjuk közel van eléggé a Garibaldi vasútállomáshoz, az is valami, de amúgy nincs jó helyen.
Star Hostel kifejezetten rossz szerintem, a legközelebbi metró van vagy 1 km is ha nem több, persze lehet villamoszni is, de az Milánóban lassú, nagy a város és gyakran bedugul a felszíni közlekedés.
Ami San Siro negyedben van az meg marha messze van a belvárostól, az jó azoknak akik Milan vagy Inter meccsre mennek és közel akarnak lenni a stadionhoz, de városnézésre nem igazán. Viszont közel van a metróhoz, ha nem zavar titeket hogy sokat kell metrózni akkor ok. Én Barcelonában voltam múlt héten egy ilyen szálláson, engem nem zavart mert cserébe a szállás nagyon jó volt és olcsó is, de az tény hogy sokat metróztam:-)
A helyileg jó helyet úgy értem, minél kevesebbet - és főleg minél olcsóbban - kelljen menni pl. vasútállomásra, mert sokat fogunk vonatozni a környéken, lehet, h későn érünk haza, stb. Nem baj, ha érvényes még a Lombardia bérlet, stb.
A honlapon kívül nem véletlenül ajánlottam a Minden ami Olaszország topikot, hidd el, ha átjössz és rákeresel Cinque Terrére rengeteg hasznos infót találsz, nem mellesleg ez itt nagyon off szerintem. Mivel az öt falu La Spezia és Levanto között van, így természetesen lehet használni a kártyát. Szállásokat nézd meg az arbaspaa.com oldalon, mi itt voltunk már kétszer: http://www.arbaspaa.com/hotel/Appartamento_Gianna_Riomaggior/default.aspx
Úgy tűnik "muszáj" lesz - asszem nem fog nehezünkre esni min. 2 éjszakát maradni, mert 1 éjszakára nem adnak szállást. Majd jelzem, ha kapok szállásajánlatokat, és megosztom veletek, hátha valaki még kedvet kapott ehhez a szépséges tájhoz. :) Ja, olvasgattam a honlapot, é egy vaami nem tiszta, hátha ti tudtok segíteni. Olvasram, h van Cinque Terre card + treno, amivel ingyen lehet utazni vonattal Le Spezia és LEvanto közöt. De vajon az 5falu között nem? Köszönöm!
Szerintem sok különbség nincs hogy Bergamóból vagy Milánóból mégy ki a reptérre, esetleg időben Milánóból több valamennyivel. Milánóból a Stazione Centrale mellől indulnak a buszok, 3.50 euro most ha neten megveszed előre, helyszínen tudtommal 5 euro, bár én inkább Malpensát tudom mert oda mentem mostanában többször, na az viszont már húzósabb.
Arra vigyázz nehogy Malpensára menj ki véletlenül az Orio helyett:-)
Ha már elvonatoztok a tengerig, esetleg tölthetnétek ott több időt. Egy kirándulás Portovenerébe vagy Levantóba még beleférne. Ezeket nevezik a nulladik és a hatodik falunak is.
La Spezia nem a leglátványosabb város a környéken, viszont onnan minden könnyen megközelíthető, és a szállásárak is alacsonyabb.
Teljesen beleszerelmesedtem a C. Terrébe, nagyon jó ez honlap, amit ajánlottatok. Érdeklődtem szállás témában is Tőlük, meglátjuk, tudnak-e valamit ajánlani. Sajnos elég borsosak az árak a szállások tekintetében, úgyhogy azt hiszem az 5falunk kívül kellene találni valamit. A kemping árai szimpatikusak, csak épp sátrunk nem lesz, mert kézipoggyásszal repülünk, úgyhogy ez kiesik. Valahogy így gondoltamaz utazásunkat: 1. nap: Bergamo, szállás Milánóban, 2. nap Milánó, szállás még itt, 3. nap 5 falu, szállás valahol a C. Terrén, 4. nap picit még C.T, aztán vissza Milánó, esetleg lehet ég a környéken vonatozni, ha marad még idő és energia aznapra. 4. éjszaka Milánó, 5. nap Como-i tó és környéke, 5. éjszaka Milánó v. Bergamo. Attól függően, h mit javasoltok: reggel megy a repülő 8:35-kor. Milánóból érdemes a reptérre indulni, vagy érdemes esetleg Bergamóban szállást keresni az utolsó éjszakára, h közelebb legyünk a reptérhez? Köszi!
Végigjárható persze, ez ott bevett tevékenysége a turistáknak hogy gyalogtúráznak az 5 falu között:-) Én is csináltam, sok túraútvonal van, a felső útvonalak a szebbek, de a nehezebbek is. De ha elfárad az ember felszáll a vonatra bármelyik faluban.
Tényleg gyönyörű Cinqueterre, de nem olcsó, sem a szállás sem a kaja.
Igyekszem átnéni, amiket linkeltetek, köszi. :) Azt mondjátok, gyalog végigjárható a táv. az 5 falu között? Hány km kb? És ott érdemes szállást keresni, vagy nagyon drága vajon? Köszi
A Maggiore "fővárosa" Stresa, talán az a legélénkebb. Mi egy kicsit északabbra, Bavenóban vertünk tanyát, mert ott jóval olcsóbban találtunk szállást, viszont a közlekedés onnan is ugyanolyan jó. Sűrűn járnak hajók a szigetekre, Pallanzába, és rajta van a Lago Maggiore Express útvonalán is.
A Gardának az északi része a látványosabb a hegyek miatt, de Sirmione is nagyon szép, festői.
Az Iseó picike a többihez képest, de meseszerű.
Geodo1 fórumtárs nemrég járt ott, és hozott onnan egy remek, részletes beszámolót:
A múlt hónapban, Hollandiában derült ki, hogy évek óta egy 50 ezer Ft vásárlási limitű bankkártyával járjuk a világot, igazából ez egy használaton kivüli kártya, szinte csak külföldi autóbérlésre használtuk. A jártuk a világot az kis túlzás, mert egész pontosan csak Olaszországban béreltünk az autót. Ez a limit sehol nem okozott gondot, szóval ebből azt feltételezem, hogy nem is próbáltak kauciót terhelni rá. Hollandiában viszont próbáltak, nem is sikerült, úgyhogy itt meg se kaptuk az autót.
Szóval hogy hol mennyit zárolnak, az elég véletlenszerűnek tűnik.
A Cinque Terre tökéletesen bejárható tömegközlekedve. A vonatok kb. félóránként járnak. De ha érdeklődésetek és kondíciótok megengedi, legjobb, ha gyalog járjátok végig. Egy napba belefér, még úgy is, ha minden faluban eltöltetek egy kis időt.
Nem, nem valamit összekeversz. Ha ránézel a Comói tó térképére, akkor Bellagió egészen benn van a csücsökben és nem Comó mellett. Busszal vagy valamelyik partmenti településről hajóval lehet oda eljutni.
Comó városában a Brunate nevű helyre lehet felmenni fogaskerekűvel. Gyönyörű, ne hagyjátok ki.
Autóbérlés?
Szerintem maga a bérlés nem vészes, inkább a kaució amit zárolnak bérléskor. Ez nekünk az olaszoknál teljesen változó szokott lenni. Gyakorlatilag azt tapasztaltam, hogy majdnem mindegy milyen kocsit adnak, a kaució 500 és 1200 euró között volt, amit zárolnak a kártyán. És sajnos az olaszoknak nem erőssége a gyors feloldás, már kétszer is úgy jártunk, hogy 1 hónapig csücsültek a pénzünkön.
Bár erre épp a Bergamóban bérelt autónál cáfoltak rá, amikor a comói tónál voltunk. Vasárnap adtuk le és hétfőn már fel is szabadították a pénzt.
Nekünk nem szokott kérdés lenni a bérlés, mert 6-an vagyunk minden tömegközlekedés drága. Nem a legpicibb smart-ot, hanem attól kicsit nagyobb kis autót szoktunk bérelni. 2 napra a Comói tóhoz pl. 62 euróba került, de az árak erősen váltakoznak..
Néztem ezt a Cinqueterrét. Hát ez valami gyönyörű, a képek alapján. De ezeket megnézni inkább autóval érdemes, nem? Most így elég körülményesnek tűnik, hogy vonatra fel, vonatra le, ismét fel, le, stb. Rosszul gondolom? Lehet, h egyet kinéznénk, és oda mennénk csak az ötből, de úgy vajon érdemes? Hol rak le a vonat pl? Vagy érdemes ott bérelni autót, csak arra a pár napra, miután leszáélltunk a vonatról? egyáltalán van ott erre lehetőség? Ha valaki volt már, megköszönném, ha megosztaná a tapasztalatait.
Ha Lago Maggiore, akkor melyik várost érdemes megcélozni? Ha como-ió, akkor Como, és onnan megy fogaskerekű Bellagióba? (Vagy ezt összekeverem valamivel?) A Lugano-i tónál semmi érdekes? Gondolom ez is szép, de mégis. Ha, Lago d'Iseo, akkor melyik város? És ha Garda-tó? Tengerpari fürdővárost tudnátok ajánlani a közelben? Az autóbérlés drágább, mint ha tömegközlekedünk, ugye? (2en megünk) Meg úgy hallottam, az olaszok elég keményen nyomják az utakon. Köszönöm!
Mindent nem érdemes belesűríteni egy utazásba, inkább választani egy helyet, és több időt ott tölteni, Milánóval vagy Bergamóval kombinálva. Bár Milánóból jó a közlekedés a tavakhoz, úgyhogy akár lehet naponta másfelé indulni. Attól függ, mennyire bírjátok, nem csak fizikailag, de befogadni is azt a sok gyönyörűséget.