Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2931
Pontosan.

Ha az otthon nem is koveti a termeszetvedelmet - nagyon fontos, hogy a gyerek felismerje milyen cselekedet milyen kovetkezmennyel jarhat. Mi nem fogjuk megvaltani a termeszetet, talan meg a gyerekeink gyerekei sem - de legalabb dolgozni fognak rajta.
Előzmény: Törölt nick (2930)
ZsuR Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2929
Tudod, itt az a baj, hogy a szomszedok nem tanultak belole semmit - es elolenyeket pusztitanatok el az ember butasaga miatt.

El kellene kezdeni valami olyan torvenyt hozni, hogy egy csaladnak mennyi macskaja lehet - es kotelezni arra, hogy a nem tenyesztesre szant, regisztralt allatokat ivartalanitsak. Akkor mindenkinek megoldodna a gondja. A macska lete nem az igazi gond, a tulszaporodasa az - az meg az emberi elmaradottsag, butasag miatt van.

A vallasrol. . .annak elsosorban erkolcsi normalizalo szerepe volt/van, igaz? No azt is eszre lehet venni, hogy aki a vallast, annak letet tagadja, ellene van - arra ferne ra a legjobban az erkolcsi normalizacio a legtobb esetben - mert kivetel itt is van.

Erdekes megfigyelni, mit tart a vallas az allatokrol, mit a hozzajuk valo viszonyrol - mit az olesrol, ehhez nem kell hivove valni, meg csak nem is kell elfogadni - csak intelligencia kerdese, hogy tudomast veszunk rola - nem fertozo betegseg.
Előzmény: Törölt nick (2915)
ZsuR Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2928
De hat pont ezt mondtam en is. . .ha az embert veszelyezteti mert annyi van belole, mert megragja a lisztet (en nagyon vigyazok arra, miben tarolok - es a tarolohelyemen nincs luk. . .nics eger piszok, nincs hangya, nincs pok, meg ilyenek-ez az en felelossegem).

Az az eger, amelyik bejott a pincebe, nem ragott meg semmit a szappanon kivul. Gondolom azt sem teszi sokaig, mert a cicak megfogjak.

A egyensuly felboritasahoz eleg sok ido kellett - a helyreallitasahoz is kell majd, kell a turelem. Egyszerre nem fog menni. Mar megtetted az elso lepest: keves vagy semmi vegyszer.
Haziallatok korul az eger es a patkany nagyon el tud szaporodni, kart okozni, azt nem szabad hagyni.

"Azért ez kissé érdekes lenne, ha megkérném a rókát, hogy helyettem végezze ki az egeret, mert ugye nincs más lehetőségem az elméletetek szerint?"
Ironia, ironia. . .
Ha a haziallatok korul roka tenne rendet az sem vallana sok eszre. . .

Amirol en irtam, az egy nagy kert, nincs haziallat a kozelben, nincs gabona tarolas a kozelben, egerek vannak imitt-amott. Minden osszel szoktam 1-2 darabot latni - aztan eltunnek altalaban. Ha nem, akkor jovok en a csapdammal, megfogom, es kviszem a kertbe - ha mar magatol nem teszi :)). Nincs pisi, nincs kaka, nem eszik bele az etelembe, mert azt zarva tartom - csak bejon, mert keres melegebb helyet telre.

Munkanelkuli baratom, ez neked is szol - olvass es gondolkodj mielott harapsz. Mindent feketen/feheren latsz, es arra buzditasz, mas se gondolkodjon, merlegeljen mielott cselekszik - egy szabaly mindenre. . .nohiszen.

Relics, akkor a szunyogirtast is azok koze a dolgok koze lehet sorolni amit az ember esz nelkul, gondolkodas nelkul tesz - tehat elbok. Itt kellene kezdeni, nem a mosdovizzel kionteni a gyereket is.

Spillo - nem vagyunk tulszaporodva, csak egyenlotlen az elosztasunk :)).
A gond ott van, hogy nem gondolkodunk. Nem fog a fejlodes megallni, visszafele menni - de van lehetosege annak, hogy tovabbi karokat ne csinaljunk es a regi butasagokat javitsuk.
Előzmény: nozomi99 (2908)
nozomi99 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2927

A vallást, mint szélsőséget hoztam fel. Ilyen is van. Ezek szerint nem jól értelmeztétek.

Előzmény: Törölt nick (2926)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2926

A vallást meg hasonlókat félre tenném.

Én például nem tudnék megölni egy macskát vagy egy kutyát,de egy csirkét sem.

Viszont simán kinyírnék egy egeret, gy patkányt meg aztán pláne, hogy miért? Egyrészt mert utálom őket! Másrészt semmi hasznuk nincs,sőt! Kártékonyak, betegségeket okoznak stb.

Előzmény: Munkanélküli seregély (2918)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2925

Igaz.

Nem kell őket kötelezni,csak felhívni a figyelmüket rá. Természetesen ezt nem heti rendszerességgel gondoltam, hanem mondjuk 2havonta. Aki szereti az állatait,az biztosan odafigyelne rájuk, aki meg nem, az így járt.

Előzmény: Munkanélküli seregély (2921)
nozomi99 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2924

No bízzál bennem.

Nézd meg azt a sok túlsúlyos, puha-pihe párnán alvó cicust, kutyust. Nézd meg az állatorvosi rendelőkben az embereket, ahogy viszik a kedvenceiket a doki bácsihoz, jaj nem ette meg a reggelit, jaj nem tud büfizni.....

Vagy ilyet nem láttál? Szerinted ezek mire képesek? Mert szerintem a 10-ik lépés után már levegőjük sincs, max. infarktusban elpusztulnak.

Előzmény: Munkanélküli seregély (2922)
nozomi99 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2923
Még ezzel sem érnél el célt!
Előzmény: Munkanélküli seregély (2921)
Munkanélküli seregély Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2922
"...bár manapság ezek a táposmacskák nem igen vadásznak. Elkényeztetett kedvencekké váltak, ahogy a kutyák is!"

Tévedés. A saját állatát sem ismeri, aki ilyet állít.
Előzmény: nozomi99 (2920)
Munkanélküli seregély Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2921
"Talán lehetne bizonyos időközönként olyan napokat kijelölni amikor mindenkinek kötelessége lenne a macskájáról gondoskodnia, otthon tartania..."

Hogyan köteleznéd erre az embereket? Legfeljebb azt lehetne mondani, hogy mindenki tartsa otthon a macskáját kedden, mert macskairtás lesz. Egyéb módon nem tudod kötelezni az embereket.
nozomi99 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2920

A topik eredeti témája tereli időnként mellékvágányra a látogatókat.

Mert ugye, a macska jár-kel, erre-arra. Nem válogat, hogy a saját kertje vagy a szomszéd kertje. Nem válogat, hogy mit vadászik le, bár manapság ezek a táposmacskák nem igen vadásznak. Elkényeztetett kedvencekké váltak, ahogy a kutyák is!

A gond az, hogy manapság a macska már nem az igazi. Régen kikaparták a lukat és belepiszkitottak, azt visszakaparták. Manapság, a luk kikaparásig még eljut, talán? csak ép nem bele, hanem mellé, azt a végén már nem is kaprja vissza. Szóval itt a gond. A tápokban vannak szagtalanitó anyagok, hogy ne érezzük a macska vagy a kutyaszagot. Ezért apránként törlödnek ezek, és az ehhez hasonló tulajdonságok, az emberek meg megutálják a szomszéd macskáját.

Munkanélküli seregély Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2919
Egyetértünk. Hogyan?
Előzmény: Törölt nick (2912)
Munkanélküli seregély Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2918
Indoklás?

Számomra nincs szánalmasabb, amikor valaki állítása szerint bizonyos eszmerendszereket követ, de aztán kiderül, hogy önkényes változtatásokat eszközöl. Például: "A buddhizmus szerint árt a Karmának, ha élőlényt ölök, tehát nem teszem. Kivéve a szúnyogokat, bögölyöket, kullancsokat." Ennek így mi értelme? Azok tán nem élőlények? Azok elpusztítása tán nem árt a Karmának a buddhizmus szerint? De. Akkor minek prédikál az ember vizet, miközben bort iszik? Ha saját elveit is megszegi, akkor miért takarózik ezekkel a megszegett elvekkel más esetben?

Most nem a konkrét itteni példáról beszélek, csak általában.
Előzmény: Törölt nick (2911)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2917
javítom : vegyszeres írtás mellett
Előzmény: Törölt nick (2913)
nozomi99 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2916
Ezt kifejthetnéd bővebben, hogyan is gondolod?
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2915

Én nem vagyok (már a topik eredeti témájához visszatérve) macskaellenes, korábban mindig is volt macskám, jelenleg nincs. Viszont hozzánk is rendszeresen átjárnak macskák,amit azért én sem nézek jó szemmel. Valamit tenni kell ellenük,mert tényleg sokan vannak, nálunk legalábbis biztosan.

Hogy mi lenne a legjobb megoldás, azt nem tudom. Talán lehetne bizonyos időközönként olyan napokat kijelölni amikor mindenkinek kötelessége lenne a macskájáról gondoskodnia, otthon tartania, és az ilyenkor kóborló macskákat befogni és elaltatni, talán...

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2914
és hogyan?
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2913
ha jól tudom, akkor a szúnyogírtásnak csak akkor van hatása,ha a szúnyogok a levegőben vannak. Nálunk viszont mindig akkor permeteznek amikor 1db szúnyogot nem látni és ezt évente kétszer teszik, Most késő ősszel olyan szúnyoginvázió volt, hogy nem lehetett kint megmaradni, tele volt az ég velük. Ilyenkor viszont nem permeteznek. És sem vagyok a vegyszeres írtás ellen, de sok esetben azért ez elkerülhetetlen, persze nem ártana, ha szakszerűen csinálnák...
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2911
ez hülyeség.
Előzmény: Munkanélküli seregély (2910)
Munkanélküli seregély Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2910
Ha már kivételeket hozol, akkor semmit sem ér az egész. Vagy kövesd ezt az eszmerendszert, és akkor soha ne ölj meg semmit, még egy hangyát se, légy vegetariánus (stb.), vagy ne kövesd. De ne légy részrehajló, hogy "szúnyogot irtok, egeret meg nem".
Előzmény: ny63 (2906)
Munkanélküli seregély Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2909
"Igaza volt. Megjelent Mr Harkaly, es szepen mindet megette. Ennek ket eve, azota nincs gondom a darazsakkal.
Aztan ott voltak a tetvek. Jottek a katica bogarak. . .es meg sorolhatnam. Roviden: itt az egyensuly."

Hát ez remek. Elárulod, hogy ha az egerek irtása helyett várunk, akkor milyen állat fog megjelenni rendet tenni?

Egyébként a rovarirtásban egyetértünk, szerintem is felesleges legtöbbször. Itt volt például a hisztéria a gyapjaslepkék miatt. A szakemberekre senki sem hallgatott, akik azt mondták, hogy néha előfordulnak inváziós évek, a helyzet magától megoldódik.
Előzmény: ZsuR (2905)
nozomi99 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2908

Lehet, hogy odakint érzed az egyensúlyt, itt nem érzem. Rengeteg jel azt mutatja, hogy valami nem stimmel.

Vegyszert nem használok a kertbe, nem permetezek. Ez önmagában is nagy eredmény.

A disznók és tsaik eléggé messze vannak ettől a helytől ahol élünk. Légy viszont bőven. Sőt az idén megjelent az un. disznólégy is. Ez az állatok vérét szívja, apró méretű légy.

Miután nem mai gyerek vagyok, arra emlékszem, hogy az egeret, és a patkányt mindig is irtották. Az öregek is ezt mondták, hogy betegséget terjeszt, kártékony.

Azért ez kissé érdekes lenne, ha megkérném a rókát, hogy helyettem végezze ki az egeret, mert ugye nincs más lehetőségem az elméletetek szerint? 

Előzmény: ZsuR (2905)
nozomi99 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2907

Gondolod, hogy jókedvemben teszem!

Sajnálom az egeret, és bármelyik más állatot is, de.... a kirágott liszteszacskók, krumpli, zöldség, mind ellenük szól.

A pókokat kihagytam a listáról. 30-40 db egy porszivózással biztos összejön. A légy mindenhova odapöttyent, szivogatja a kint maradt kaját. Undoritónak tartom. Biztos nem mennék az őserdőbe, ezt már rég megállapitottam, a sok bogár miatt.

Előzmény: ny63 (2906)
ny63 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2906
Én is úgy hallottam, hogy bármilyen élőlény elpusztítása "nem tesz jót" a karmának.
Egyet is értek - kivéve a szúnyogok esetében, akár nyáron, akár novemberben.
Na jó, még a bögöly is :-) vagy a kullancs...
Előzmény: nozomi99 (2904)
ZsuR Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2905
Megint megertettelek.
Akkor eloljaroban: szerencsere nem vagy buddhista :)) maskepp vallasi krizised lenne :))!
Ellenben en. . .en sem vagyok, de sokmindenben egyetertek veluk.

A tolerans viselkedes sokmindentol megovja az embert. Nem Mo-n elek - tapasztalalom az eredmenyet.
Ha nem a hazamrol lenne szo (es a szomszedaim hasonloan elnek mint en), hanem egy etteremrol, nyilvan nem elegednek meg azzal, hogy elve fogjam meg oket (meg nyilvan nem is annyi egerrel lenne gondom).
Nem lehet ezeket a peldakat a kornyezetbol kiragadva megitelni.
Ha olyan kornyeken elnek, ahol tyukok, disznok, tehenek vannak. . .persze, maskepp lenne akkor is.
De hat nem igy van.
Az egyensuly meg. . .ugy nez ki, mukodik, helyreallithato - igaz, eloszor nem ad annyi sikert mint a vegyszeres-mergezeses-irtasos eljaras.
Amikor kb 12-13 evvel ezelott elkezdtem a kertemet epiteni, tudtam, nem akarok szuksegtelenul vegyszert alkalmazni.
No az elso par evben a kornyek osszes bogara, rovara nalam talalt menedeket. . .olyanok is, amik nem nagy veszelyt jeletenek, pl a "carpenter bee", egy darazs, ami nem eszi a fat, csak feszkel benne (a tetoszerkezet kivuli resze). Kb ket evig irtottuk oket hatalmas mennyisegu mereggel - sikertelenul. Aztan valaki javasolta, ne tegyuk, varjunk, tul nagy tart nem tesz, viszont a mereg tobbet art.
Igaza volt. Megjelent Mr Harkaly, es szepen mindet megette. Ennek ket eve, azota nincs gondom a darazsakkal.
Aztan ott voltak a tetvek. Jottek a katica bogarak. . .es meg sorolhatnam. Roviden: itt az egyensuly.
Olvasok mas topicot is, tudom, hogy van ilyen Mo-n is, csak meg kell probalni, hinni benne, nem feladni - no meg okosan donteni, mikor mire van szukseg.
Előzmény: nozomi99 (2904)
nozomi99 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2904

Nálunk is járnak rókák, de veszett rókát már nagyon régen nem láttam. Ma már Mo-on is évek óta vakcinázzák őket! Időnként az a piros tábla, rajta rókafejjel, az jelzi, hogy kitették a veszettség vakcinát és figyeljünk a házi állatainkra. Itt is évente 2x alkalmazzák ezt a módszert.

Sajnos rég nincs már egyensúly a természetben. Ezen már rég túllépett az ember segitségével az ügy.

Példák:

- Novemberben csapkodom a szúnyogokat? ugyan miért?

A válasz rengeteg volt, nem tudták megoldani a szúnyogírtást, és nem volt elég béka! Maradt a házi szúnyogírtó és a csapkodás.

- Novembert írván még mindig a legyek itt vigyorognak és szintén csapkodhatok a légycsapóval, napi 10-15 db biztos összejön.

A válasz: megint az ember, a kedves horgászok kidobják a törpeharcsákat a partra, mert gyűlölik, a dögre meg jön a légy.

- Egér, patkány probléma: későn jöttek be. Normális időjárásnál már szeptemberben indul az egérfogási akció, és a spejzpakolás. Most kezdtek csak bejönni. Mit is jelent ez a két hónap plusz? Újabb szaporulatot jelentett, amit már a kinti ragadozók nem tudnak szinten tartani. Megint itt az ember szerepe!

Szeretném még elmondani, hogy mióta japán akitám van, körbenéztem a keleti vallások terén is. A buddhizmus szerint sem szabad a teremtményeket elpusztitani, de ezzel nem tudok egyetérteni.

Miért, visszatérve az egér által megrágott, lepisilt élelemről. Ez a magyarázata. Nem fogom az élelmet kidobálni, csak azért, mert a rágcsálóknak ez a szokásuk.

Előzmény: ZsuR (2900)
nozomi99 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2903

Ezek házi egerek. Természetes ellenségük a házi macska?! Igen, ha segitünk nekik meg is fogják. Ismerősömnél 37 db az őszi egéradag, amit a macsek megfogott.

Nekem nincs macskám, tehát maradok magamban.

A természetben a mezei egér él, akinek szintén meg vannak a természetes ellenségei, róka, vércse, bagoly, stb. Őket nem szoktam fogdosni, kivéve ha beköltözik, mert sajnos bejön.

Ebben igazad van, hogy túlélnek minket.

Egyet nem kell elfelejteni, mindent megmászik, megrág, és összepisil. No azért nem szeretném ezt az élelmet megenni!

Előzmény: Munkanélküli seregély (2899)
ZsuR Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2902
Kedves baratom, szeretned, ha igy lenne. . . mast nem talaltal? Gyenge.
Előzmény: Munkanélküli seregély (2901)
Munkanélküli seregély Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2901
Jellemző, hogy összemosod az egereket a rókákkal meg a többivel. Fogalmad sincs, mi a különbség.
Előzmény: ZsuR (2900)
ZsuR Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2900
Nalunk nagy a kert - van hely boven nekik. Patkanyok nincsenek.

Minden vadon elo allat terjeszt(het) valamilyen betegseget - sot, a haziallatok is, a kutyakak, a macska kaka is. . .valahol innen indult a topic, emlekszel? Az en kertemben (tudod, a butasagom miatt) nagyon sokfele allat elofordul, a piciktol az egesz nagyokig, termeszetesen a kakajukkal pisijukkel egyutt.

Akkor mindet ki kellene irtanom? Az is elofordulhat, hogy veszett allatt megy keresztul a kertemen. . .akkor? Rendszeres latogatok a rokak (tobb fele, mint utobb kiderult), mosomedvek, groundhog, nyulak, chipmunk, a madarak: gemek, hawk, keselyuk. . .
Mert majd az okos ember odamegy es megmondja nekik, hogy hova kakaljanak, pisiljenek - hol eljenek, mit egyenek, mit csinaljanak. . . - mar ha "conrol freak" az illeto. . .

Es erre en mergezzem a kajajukat. . .ha nem avatkozok bele, lerendezik maguk kozott. Emberi beavatkozasra akkor van szukseg, ha a termeszettol eltero helyrol van szo - pl mezogazdasag, csatorna etc.

Előzmény: nozomi99 (2894)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!