Chiloschista lunifera Ez a virágszál,nem az én érdemem.A nyaralásról hoztam,mostanra nyílt ki.Sajnos kezd vissza száradni.Gondoltam,azért megmutatom :)
Bele sem merek gondolni, hogy nem Ro vízzel mennyi ez az érték.
Utánanézek, hátha kapok itt is külön N, P, és K tápot, Wuxalom meg van, asszem így fogom keverni. A magoncokat kb 1 hónapja ültettem át, és már most látszik a közegük tetején a sókiválás.
Értem, köszi. A Wuxalból 1,25-öt vagy 2-t adjak hozzá? A részletesebb cikket már várom, kíváncsi vagyok rá. Az amerikai újságban olvastam az eredeti cikket, de ott ugye nem tudtak írni a magyar megvalósításról. :-D
Nagyon bevált a recepted amúgy, úgy nőnek tőle, mint a gazok. :-D
Egy dolog, ami nekem is útmutató volt a lötty elkészítéséhez, a következő formula:
N: 14 %
P: 4 %
K: 3 %
Ca: 10 %
Mg: 4 %
+ mikroelemek ( a cikkben benne lesz), amik szintén nagyon fontosak.
Ezek atomsúly szerint számolandók m/m %-ban.
Pl. annyi finomítás van a Mg adagolásban, hogy a 4% fitohorm oldatot csak egy rész arányban adom, a maradék 3 rész MgSO4 X7 H2O formályában megy, patikában keserűsóként kapható, 4% Mg oldat ebből úgy kapható, hogy a kiszerelt 100 mg sót 150 ml RO vízben kell feloldani. Így térfogatarányban ekvivalens lesz a fitohorm Mg 4% oldatával, viszont ez nem kelatált, így rögtön felvehető a növénynek, a maradék egy rész kelatált forma marad puffernek.
Teljesen más. Az ioncserélt víz oldottanyag tartalma magas, csak nem CA és Mg, hanem leginkább Na ionokat tartalmaz. Az RO ( reverz ozmózis) víz gyakorlatilag ionmentes, speciális készülékkel állítható elő.
Másik érdekes jelenség, ami így talán érthető, hogy a hagyományos lönnyökkel tápozott falák gyönyörűen nőnek, HA, és itt jön a ha....csapvízből készítik a tápozó vízet. A csapvíz oldott Ca és Mg tartalma ugyanis magas, így a magas K toxikus hatását ezek blokkolják. Más dolog, hogy a falák nem érzékenyek annyira a magas TDS értékre, mint pl. a papucsok.
De a K-lite lényege nem csupán ennyi, legalább ennyire fontos a K/Ca/Mg arány, ami a konvencionális lönnyöknél praktikusan 5-8 / 0/ 0, magyarul az 5-8 % K mellett gyakorlatilag nem tartalmaznak sem Ca, sem Mg ionokat. Van ugye az a trükk, hogy mészkő, kagylóhéj, dolomit stb., ezek gyakorlatilag oldhatatlanok, a FRISS esővíz H2CO3 tartalma kiold valamennyit a természetben, ami a gazoknak elég, akkor , ha nincs magas K szint. Márpedig az oldott K tartalma az esővíznek nulla, a természetes talajból kivonható K szintén majdnem nulla. A baj a káliummal annyi, hogy a ca és MG felvételt gátolja, közvetve így a P felvételt is, emiatt működik az az elv, hogy a Ca és MG szint emelése mellett a K szintet csökkenteni a tápban.
Ezt adod 2 liter RO vízhez. Ez az az alaplé, amit utána az öntözővízhez kell adni 130 ppm-ig ( ilyenkor érdemes minden 4. öntözéskor tiszta esővízzel vagy RO vízzel locsolni, a sófelhalmozódás elkerülése végett), vagy 100 ppm-ig, ha minden öntözésnél tápozni akarsz.
Ebből a 2 literes alapléből ha 10 ml-t teszel 1,5 liter vízbe, az oldat 100 ppm lesz. ( ez már ki van mérve).
Önmagában a wuxal azért nem jó, mert az NPK értéke 10/10/8 vagy valami hasonló, Ca és Mg értéke viszont igen alacsony. Sajnos K-szegény formulát egyelőre csak kotyvasztani lehet.
Van a fentitől finomabb formula is mikroelemekkel, az újságban benne lesz.
Szépen elindultak a gyökerek, tényleg meggyőző. Érdekes, hogy pont a káliumszegény tápot igénylik, most néztem meg, a Compos táp N-P-K aránya 3-4-5, tehát ugye pont K túlsúlyos.
Arról tudsz esetleg adatot mondani, hogy az ajánlott 1 ml/liter Wuxálos Ro-víznek milyen a ppm értéke? Illetve hogy az ajánlott (és általunk is használt) 1 ml helyett mekkora az a mennyiség ami a 130-150-es ppm-et adja?
Sajnos csak jövő héten fog megjönni a tds mérőm, addig informálódok a tapasztalataidból aztán majd kiügyeskedek én is egy keveréket. :-D
Van kiültetve is, próbálkozom mindkét-féle tartással. Szerencsére már akkor vettem őket tavaly, amikor le voltak árazva, így tudtam eleget venni. Egyelőre a cserepesek jobban fejlődnek.
A dacty-n meglepődtem, hogy bimbós, mert nagyon le volt rongyolódva szegény amikor megvettem.
Egyelőre még hólével locsolom őket, sikerült ezen a télen nagy készletet felhalmoznom. Persze nem volt túl nehéz készletezni belőle :) Ha elfogy, van még esővizem is. Kutam nincs, ahhoz kicsi a földterületem.